Вътрешни фактори, влияещи върху инвестиционния климат
и условията за живот и бизнес
 
Действия на правителството
 

Премиерът готов да даде пари на президента

Президентът е достатъчно уважаван и обичан от Народното събрание и ако беше поискал пари, правителството щеше да му ги запише в неговия бюджет и НС щеше да ги гласува, така премиерът Костов коментира вчера превеждането на 35 000 долара от потъналите в дългове Вазовски машиностроителни заводи за обзавеждане на VIP зала на "Дондуков" 2. Той уточни, че не са дарявани 30 000 долара на СДС, а парите са изпратени на наши сънародници в Одеса за ремонт на сграда. Нери Терзиева пък уточни, че парите били за зала VIP за летището, а не за бялата къща, тя недоумява защо премиерът казал, че президентът трябвало да си поиска пари от НС за тази зала. Тя не отговори на въпроса, дали президентът е готов да се откаже от тези 35 000 долара, както направи с 50 000 долара, дарени от "Нефтохим". Междувременно зам.-промишлената министърка Едит Гетова отрече да е настоявала да й бъде закупена кола от "Нефтохим", а "Кремиковци" не бил подарявал мерцедес на зам.-промишления министър Марин Маринов, казаха от пресцентъра на ведомството.
в-к. "Труд" бр. 174/01.07.1998 г                              рег 01.07.1998 г.
 Кабинетът гласува стратегия за престъпността до две седмици

Стратегията за борба с престъпността ще се гласува от правителството на 13 юли, а до края на месеца от парламента, съобщи вчера премиерът Иван Костов. Приемането й било удължено с една седмица, защото искали да получат становището на НСлС и Главна прокуратура, но нямало да ги чакат безкрай. В стратегията пишело кой и какво ще прави за овадяването на престъпността, с какви средства, включително промени в закони, и как ресурсно ще се осигури това. Нейните опорни точки били промените в закона за съдебната власт, НК, НПК и ГПК.
в-к. "Труд" бр. 174/01.07.1998 г                              рег 01.07.1998 г.
 Костов не помнел как и кога е подписал за "Сапио"

В интервю с Христофор Събев, ексдепутат от СДС, който сега работи в САЩ, осъществено от агенция Балкан, на въпрос какъв е резултатът от разговора му с директора на НСлС г-н Събев отговаря, че такъв разговор е имал повече от преди една седмица. "Не са ми известни какви следствени действия е предприел или ще предприеме Рашков, но ми беше казано, че моето идване не е необходимо точно в този момент. Готов съм да свидетелствам за истината. Не съм се възползвал от държавни пари и работя за да се издържам, заявява отецът.
Истината за "Сапио" е съвсем друга-фондацията е направила аферата. Какъв точно е механизмът не зная и не мога да посоча. С Иван Костов се срещнах през април 1993г., за да уточним кога ще се срещне той с представители на фондацията. Веднага след това говорих с министъра на просветата Николай Василев. Костов ме покани да отида в Министерството на финансите с препоръчаните ми от представителка на СДС хора на "Сапио" и да се обсъди въпросът за машината. Там бе изложен проектът за безмитен внос на машината, която можеше да послужи не само за печатане на учебници по вероучение, а и за по-евтино отпечатване на редица други материали и на други министерства. На срещата не се стигна до решение на въпроса. Иван Костов изрази положително отношение към проекта, но каза, че нещата трябва да се доуточнят и си уговори допълнителна среща с представителите на "Сапио". Вярвам, че Бойко Рашков и прокурорите са обективни и ще си кажат думата. Аз посочвам във факса доста факти и истината може да се установи, допълва Христофор Събев.
в-к ."Земя" бр.128/03.07.1998г.                                 рег 03.07.1998г
 Правителството ще връща неизплатените заплати на работниците

Най-рано от октомври т.г. държавата ще започне да връща натрупания дълг от неизплатените заплати на работниците в размер на 150 млрд. лв., във вид на допълнителни инвестиционни бонове, с които гражданите да участват във втората вълна на масовата приватизация. С тях те ще купуват акции и ще се осигуряват за втора пенсия.
в-к "Труд", бр. 177/04.07.1998 г.                     рег. 04.07.1998 г.
 Премиерът прави първа копка на язовир "Пловдивци"

Иван Костов постави вчера началото на строежа на нов язовир край Рудозем, в който правителството инвестира 19 млрд. лв. до финала на строежа през 2001 г. До края на т. г. ще бъдат отпуснати 3 млрд. лв. Язовирът ще сложи край на тежката водна криза на родопчаните от Мадан и Рудозем и районите им. Препитание ще бъде осигурено на съкратените миньори от ГОРУБСО
в-к "Демокрация", бр. 175/04.07.1998 г.                   рег. 04.07.1998 г.
 Правителството приема безвизов режим

До края на лятото за балтийските туристи ще има разрешен безвизов режим, поради големия туристически интерес от тяхна страна към България.
в-к "Труд", бр. 179/06.07.1998 г.                     рег. 06.07.1998 г.
 Правителството реагира остро на липсата на критерии за ЕС

За първи път от година насам на форума в Залцбург, българското правителство в лицето на премиера Костов и зам.-министърът на външните работи Антоанета Приматарова, се опълчи срещу политиката на ЕС спрямо страните-кандидатки за членство в него. Неясното протакане на кандидатурите демотивирало активното поколение българи, каза министър-председателят Иван Костов. Г-жа Приматарова пък изрази учудване от това, че скринингът на ЕС тече по два различни стандарта. Средствата за националните програми по ФАР за България още не са одобрени, което спира от действие основния инструмент за езвроинтеграцията, каза тя. България трябва да попълни нов въпросник на Европейската комисия до края на август т.г., което вероятно е нова рамка във времето и България само може да се надява, че по този начин не се увеличава умишлено и без това голямото й закъснение по пътя на присъединяването към Европа.
От страна на ЕС белгийката Магда Алвут, която ще подготви доклада за България за т.г., каза, че е била усетена агресивната промяна в позицията на българското правителство, но това само карало европейците да бъдат още по-предпазливи. Всяка година смесените комитети, които ръководят процесите по евроинтеграция във всички страни-кандидатки, информират Европейския парламент за състоянието в тях. Но те са също така и удобен инструмент всяка от кандидатстващите страни да бъде държана на дистанция, добре контролирана от Брюксел.
в-к "168 часа", бр. 179/03-09.07.1998 г.                     рег. 06.07.1998 г.
 Кабинетът свикан тайно през уикенда

Премиерът Иван Костов е свикал тайно заседание на правителството в събота, съобщи източник от МС. Причината била изоставащата приватизационна програма. Вече няколко пъти министрите обсъждат документа, но не стигат до решение. Всеки министър е имал по двадесет минути да коментира програмата. За пръв път откакто е на власт, Костов нарушава обещанието си-кабинетът да не заседава в почивните дни, каквато традиция бе създал предшественикът му Жан Виденов.
в-к. "24 часа" бр. 180/07.07.1998г.                             рег 07.07.1998г.
 Пламен Орешарски ще разпределя парите по ФАР

Той ще ръководи основното звено, което ще разпределя парите от ФАР, реши кабинетът. Зам.-финансовият министър ще е нещо като централен координатор по европрограмата. Звената в министерствата ще продължават да функционират, но ще вършат подготвителна работа. Така няма да се размива отговорността, е мотивът на министрите.
в-к. "24 часа" бр. 180/07.07.1998г.                              рег 07.07.1998г.
 За споровете между институциите и личностите Стоянов-Костов
 /коментар на в-к "Континент"/

Скандалът, който се разрази по повод дарените средства на президентската институция от страна на големите и губещи държавни фирми, не само не затихна, а се разпространи в добре прицелени посоки, счита вестникът. Спорът наистина този път не е между институциите, а между личностите. Ударът завари Стоянов неподготвен и вероятно поради това той реагира непремерено - излагащо заяви, че не знаел кои държавни фирми са губещи и кои печелещи, прехвърли собствените си сметки на гърба на предшественика си, втурна се да спасява собствения си рейтинг в момент, когато ситуацията работеше срещу него. Независимо, че според Стоянов проблемът бил морален, той е част от една отдавна започнала политическа игра - кой как потребява атрибутите на валстта, която Костов показа, че играе с един ход преднина. Премиерът постави, умишлено или не, сравнението пред очите на обществото - парното на "Дондуков" 2/президентството/ е същото като на "Дондуков 1/правителството/, фасадите - също. Но под Президентството пазят гвардейци, предстои монтирането на часовник и герб, т.е. институцията е по-скоро представителна, отколкото работеща. Всъщност напъните на Стоянов за Гербова зала за едната национална чест напомнят сградите, с които Тодор Живков напълни България "в името на народа", която алюзия умело използва Костов. Известно е, освен това, че той продължава да живее в собствена къща в Драгалевци, вместо да хвърля щури пари за ремонт на вила в Бояна, ремонтът на МС също върви необичайно тихо и ще се окаже в рамките на предвидения бюджет. Също както данъчната ревизия в "Бъдеще за България" показа чисти сметки. Така политикът с най-висок рейтинг в държавата /82%/ се оказа най-лесната плячка за човека на властта, счита вестникът.
Въпреки сътрудничеството между двете институции, които се владеят от една политическа сила, става явно, че между тях се води истинска война за надмощие между двама политици. Засега по-хладнокръвният и печелившият е премиерът Костов, защото той не може да допусне да се подреди пасианса на Стоянов и опозиционните политически сили. Тактиката на Костов е винаги да изгражда буферна зона между своето "безалтернативно управление" и всички опити то да бъде ревизирано. Парламентът му гарантира стабилност, изненади от своите не може да очаква, но раздвижването в лявото пространство вещае бъдеща опасност. И само държавният глава е моралната опора на опозиционните лидери, за които той е "стратегически посредник" или "бюро жалби". Като дискредитира президента в чувствителна за обществото област, Костов цели три неща, счита вестник "Континент", разколебава мита "Той е", показва на опозицията, че не може да разчита на президента, на всички стопански дейци се показа, че подкрепата за него е равна на уволнение, за разлика от тази например за фондацията на Елена Костова. В този смисъл съвпадението между президентския скандал и гръмналите компромати срещу политици от Евролевицата и генералското движение на БСП, не е никак случайно, както всичко в България. Умело е подбран и моментът. Опозицията бе подходящо предупредена, преди да се срещне в лозето на Габровски за единна лява алтернатива. Президентското лято пък ще започне с ревизия на Сметната палата на "Дондуков" 2.
Лятото обикновено е скучен политически сезон, но това ще направи изключение. Все пак, това че премиерът направи силен политически ход, не е гаранция, че през есента той отново ще е в печеливша позиция. Защото предстои по-скоро социален и икономически, не толкова политически сезон. Ще се появи и Ан Макгърк. Тогава игрите на премиера няма да могат да дадат отговор на въпроса на МВФ защо се бави структурната реформа и приватизацията, е мнението на в. "Континент".
в-к "Континент", бр. 154/07.07.1998 г.                    рег. 07.07.1998 г.
 Дават приоритет на законите за изваждането ни от Шенген

Това заяви вчера премиерът Иван Костов след заседание на НИС на СДС, като подчерта, че едва сегашното правителство започвало истинска работа по проблема. Българските митници се превръщали в своеобразна шенгенска граница, заяви той. След като бъдели взети всички мерки, България непременно щяла да бъде извадена от Шенген, убеден е той.
в-к "Стандарт", бр. 2075/08.07.1998 г.                 рег. 08.07.1998 г.
 Иван Костов: Имам доверие на министрите си

По повод уволненията в големи държавни фирми премиерът каза, че ресорните министри били тези, които трябва да дават обяснения за това пред медиите, но че той им имал доверие. Ако някой не работи достатъчно съвестно, той си отива, каза премиерът.
в-к "Демокрация", бр. 179/08.07.1998 г.                 рег. 08.07.1998 г.Иван Костов за решението на КС за медиите

"Много непочтени приказки се изприказваха по адрес на правителството в опитите му да предложи един добър закон за радиото и телевизията и закон за далекосъобщенията. Всички, които си позволиха тези абсолютно необосновани атаки, сега трябва да се изчервят малко."
в-к "Пари", бр. 154/08.07.1998 г.                     рег. 08.07.1998 г.
 Ремонт за 66 млн. лв. в кабинета на Костов

Новият интериор на кабинета на Иван Костов е погълнал 66 млн. лв., а администрацията е изхарчила общо 3 596 226 000 лв. за ремонти и снабдяване с нова техника и мебели. Справката е изготвена от финансово-стопанския отдел.
в-к "24 часа", бр. 181/08.07.1998 г.                   рег. 08.07.1998 г.
 Костов нямало да уволнява през лятото

През лятото съм настроен миролюбиво, приятелски и доброжелателно, отговори вчера Костов на въпрос какви уволнения предстоят на хора, които се назначават с негова заповед. Ако някой от тях-министри, шефове на агенции и комитети, не работят достатъчно усърдно и натрупат грешки, възможно било и да си отидат.
в-к "Труд бр .181/08.07.1998 г.                               рег 08.07.1998 г.
 Кабинетът харесал някои идеи на Татарчев и Рашков

В правителствената стратегия за борба с престъпността ще бъдат включени някои от предложенията на Главна прокуратура и НСлС, съобщи за "Труд" премиерът Иван Костов вчера. Особено го впечатлило предложението да се промени структурата на санкциите, които се прилагат в съдебната система. Ще се обърне по-голямо внимание на превенцията, защото издръжката на затворника струва по-скъпо, отколкото ако тези пари се вложат предварително, за да не влиза човека зад решетките. Костов е убеден, че за много хора паричната санкция ще бъде много по-възпиращо средство, от едно 6-месечно условно осъждане. Затова му харесва идеята някои престъпници да бъдат възпирани с глоби и конфискации. Лошото било, че идеите на Татарчев и Рашков били закъснели и кабинетът закъсвал със сроковете, но правителството щяло да се опита да обсъди стратегията на 13 юли, а до края на месеца да се гледа и в парламента.
в-к "Труд бр .181/08.07.1998 г.                                 рег 08.07.1998 г.
 Костов: Не се боя от прокурорски преврат

Не се боя от прокурорски преврат, защото съм сигурен в действията си, заяви вчера премиерът Костов. Така той коментира информациите в печата, че Главният прокурор Татарчев иска да го привлече като обвиняем по делото "Сапио". Премиерът е абсолютно сигурен, че е действал правилно и не се притеснява, че няма имунитет. Костов отрече да знае за намерението на Петър Стоянов да наложи вето върху три законопроекта. Всички проекти са правени пред очите на Стоянов, аз стоях зад гърба му и не съм чул той да иска вето, каза Костов. Премиерът отхвърли критиките на Съвета на Европа, че областните управители не трябва да се назначават от правителството. Според него така се правело в цяла Европа.
в-к "Труд" бр.183/10.07.1998 г.                              рег 10.07.1998 г
 Днес приключва проверката по делото "Сапио"

Иван Татарчев бил готов да прати Иван Костов на съд и щял да поиска премиерът да сдаде поста си временно, доверил на КЕШ изключително надежден информационен източник. Обвинението срещу Костов е, че като министър на финансите през март 1992 г. е освободил за една седмица от мита и акцизи стоките, внасяни от фондация "Сапио", като тогава делото бе прекратено. Идеята на главния прокурор била премиерът да бъде временно отстранен от длъжност, за да може съдът обективно да се произнесе за неговата виновност или невинност. Това е възможно, защото премиерът и министрите нямат имутитет, според Конституцията. Това били последните козове на Татарчев и той трябва да обясни защо сега се повдига обвинението, ще трябва да понесе всички негативи от международната реакция точно преди подписването на международното споразумение с МВФ, ще опере пешкира на всенародния гняв, ако страната изпадне в хаос отново. Сега на ход е Костов, който показа, че никога не тръгва на битки, без предварително да се е подсигурил. Може би държи нови компромати срещу главния прокурор, пита вестник "КЕШ".
в-к "КЕШ", бр. 27/10-16.07.1998 г.                   рег. 10.07.1998 г.
 Премиерът Костов за данъчните ставки

Иван Костов съобщи вчера в НС, че премахването на данъчните преференции, паралелно със свалянето на данъчните ставки, е залегнало в матрицата на споразумението с МВФ. Това означавало, че данъчните ставки стават по-ниски, но задължителни за всички, като така щяла да се увеличи събираемостта на данъците. Той потвърди, че цените на парното ще нараснат.
в-к "Демокрация", бр. 182/11.07.1998 г.                   рег. 11.07.1998 г.Правителствена стратегия за борбата с престъпността по подобие на Щатската

Според новата стратегия се предвижда договаряне с извършителите на по-леките престъпления, съобщава правосъдният министър Гоцев. В САЩ т. нар. прецедентно право е в основата на по-голямата част от делата. Нашата правна система е от континентален тип и на нея не са присъщи подобни договаряния, твърдят експерти. Извършителите на кражби, пътно-транспортни произшествия и др. по-леки престъпления ще имат право да бъдат наказвани само с глоби, конфискация на имущество, не със затвор. Стратегията представлявала 8 страници с тезиси, тепърва кабинетът щял да внася конкретни закони за борба с престъпността, уточни Гоцев.
в-к "Новинар", бр. 183/13.07.1998 г.                 рег. 13.07.1998 г.
 Бакърджиев замества Костов?

Осведомен от сините среди информирал вестник "Дума", че премиерът Иван Костов имал намеление да се оттегли от поста си напълно легално и да го предаде на свой много верен човек, като по този начин да продължи да управлява чрез него, но в сянка. Спрягало се името на вицепремиера Бакърджиев, който трябвало да поеме негативите от последващия етап на структурната реформа. В чисто партиен план в СДС в момента се оформяли две враждуващи крила - около Костов и около Стоянов. Президентът обмислял новата си стратегия относно бъдещите президентски избори през 2001 г. и екипът му работел вече по въпроса. Той имал забележки по работата на отделни министри от правителството и конфликтът между него и Костов назрявал. Правителството тласкало към провал влиянието си в обществото. Твърди се даже, че Стоянов казал на Костов, че му остават само два-три месеца на върха. От своя страна Иван Костов смятал да елиминира титуляра за премиер на президента - Софиянски чрез повторното му явяване на кметските избори. Вчера в предаването "На върха" на радио "Експрес" Софиянски заяви, че ако не е съгласен с политиката на управляващите, няма да се кандидатира като независим за кметските избори в София и ще се оттегли от надпреварата.
На петъчното заседание за парламентарен контрол в НС Георги Първанов определи поведението на Костов като илюстрация на неговото и на кабинета му безсилие да се справят с проблемите, притиснали държавата. Удивен съм от цинизма на Костов, каза той и посочи, че не удовлетворен от отговорите на нито един зададен на премиера въпрос. Костов се оптивал да развее байрака на националното съгласие, винаги от лична изгода, но бил човекът, който през последната година най-много работил против него, счита Първанов. Лидерът на БСП каза, че социалистите няма да подкрепя споразумението между правителството на Костов и МВФ за следващите 3 години.
в-к "Дума", бр. 158/13.07.1998 г.                     рег. 13.07.1998 г.
 Бандитите остават без имоти

Имотите на бандитите ще бъдат конфискувани според националната стратегия за борба с престъпността. Кабинетът ще чете документа в четвъртък на извънредно заседание.
"В тази стратегия искаме да акцентираме върху наказанията, свързани с имуществените санкции пред наказанията, свързани с лишаване от свобода", обясни пред в. "Сега" правосъдният министър Гоцев. Конфискацията на имущество е твърде ефикасно наказание в борбата с организираната престъпност, смята министърът. Това сочел опитът на други страни, където са постигнати добри резултати не толкова чрез осъждане на затвор, колкото чрез конфискация. Освен имуществените санкции, срещу престъпниците се предвижда и принудителна работа в полза на държавата. Има идея и за договаряне на по-малки присъди, в случай че бандитите си признаят вината. Такава практика съществува в САЩ. Договарянето на по-малки присъди означава промяна в Наказателно-процесуалния кодекс и за да се реализира единната стратегия за борба с престъпността, трябва да се извършат редица задължителни промени и в НК и в НПК, уточни Гоцев.
в-к "Сега", бр 160/14.07.1998г.                    рег.14.07.1998 г
 Ново правителство с новата реколта?

Правителството трябва да бъде притиснато до стената по проблемите на земеделието, заяви вчера в Добрич председателят на ВС на БСП Георги Първанов. Задължението на българските политици не е да зажънват със сърп, а да осигурят условия за прибиране на реколтата. В проектоспоразумението с МВФ правителството се дезинтересира от проблемите на земеделието - нещо, което не прави нито една цивилизована страна, заяви Първанов. Той не изключва житни бунтове, защото производителите са доведени до отчаяние пред перспективите за изкупуване на зърното им, или за бъде взето на базценица. Ново правителство може да има с новата реколта, прогнозира Първанов.
Няма да се учудя, ако изпълнителната власт под формален повод посегне не само над в."Дума", но и върху другите леви медии, заяви лидерът на БСП по повод нахлуването с полиция в редакцията на в. "Дума" и изземването на картините й. Според Първанов това е част от атаката срещу целия ляв печат, срещу опозицията и левите сили като цяло. Само самозабравилите се управляващи не се спират пред нищо - очевидно отношенията управляващи- опозиция преминават в период на най-остра конфронтация, допълни Г. Първанов.
в-к "Дума", бр 159/14.07.1998 г.                            рег. 14.07.1998 г.
 Костов иска от СДС кандидати за областни управители

По три кандидатури за областни управители е поискал от регионалните съвети на СДС премиерът Костов. Поне до септември из провинцията трябва да са наясно с личностите, които биха могли да управляват, става ясно от съвещание на сините в Рудозем. Както бе оповестено, бившите 28 окръга ще приемат и границите на новите области.
в-к "Дума", бр 159/14.07.1998 г.                            рег. 14.07.1998 г.
 Готвели вътрешен преврат за Костов

Вчера за в. "24 часа" източници от "Раковски" 134 съобщили, че Костов можело да отстъпи поста само чрез вътрешен преврат, никога доброволно. Такива мнения били споделени, след като до синята централа и ПГ достигнали слухове, че вътрешното министерство, разузнаването и контраразузнаването разполагали с доклад със закононарушения на СДС активисти. Приватизацията била довела до остри конфликти в много местни структури. Според измислена от висши сини функционери формула наши разведки купували хотели и ресторанти по морето, регистрирали фирми, които се явявали по законен ред за участие в търговете по Черноморието. Първоначалният мотив бил да се държат под око чуждите капитали, които влизат у нас, но постепенно икономическият интерес станал водещ. Чужди бизнесмени се оплакали, че ги притискат у нас хора, свързани с властта. Ако тази операция се разчуела, щяла да предизвика международен скандал. Далеч не всички разведки, също тъй, са лоялни към СДС и Димо Гяуров. Конфликтът по върховете не е само между Костов и Стоянов, но и между Костов и заместника му Бакърджиев. Премиерът се дразнел от силните му позиции в местните структури, сред икономическия елит и стопанската номенклатура. Борбата за креслото на Костов щяла да се води между Софиянски и Бакърджиев. Първият се подкрепя от президента и от високия си рейтинг, освен това наскоро той се дистанцира елегантно от политиката на премиера Костов в изказване по радио "Експрес".
Депутати от БСП и Евролевицата заявиха миналата вечер по телевизия "7 дни", че правителството на Костов налагало стопански фашизъм. Според тях кабинетът използвал митниците, спецслужбите, финансовото министерство и други звена, за да притиска частния бизнес да работи за управляващите.
По повод на появилите се публикации в медиите за смяна на властта по сините върхове, коментарът на шефката на ПГ на СДС Екатерина Михайлова бе: "Сън в лятна нощ".
Друг източник от СДС твърди пък, че социалистите искали да купят за жълти стотинки торовите заводи и затова пускали слухове за кризи във властта. Те се страхували от влизането на заводите в Българска торова холдингова компания, за което говори шефът на Булгаргаз Васил Филипов. Зам.-промишленият министър Стефан Ставрев обаче опроверга и се разграничи от идеята на Филипов, като каза, че холдинг няма да има, но се готви оздравителна програма за химическите заводи. Същият източник потвърди, че можело да има истина в новината на вестик "Дума" вчера, само ако премиерът решал да си ходи по здравословни причини. Вече и по кафенетата се говорело, че Костов има сериозни здравни проблеми и при посещения в чужбина ходел в специализирани клиники.
в-к "24 часа", бр. 187/14.07.1998 г.                    рег. 14.07. 1998 г.
 Вицепремиерът Бакърджиев твърди, че токът няма да поскъпва

Според нашето предложение токът няма да поскъпва до края на годината, каза вицепремиерът, но не уточни дали това е и предложението, изпратено от КЕ до МВФ във Вашингтон. Скок в цените на електроенергията щяло да има през януари или февруари. Само преди ден търговският министър Василев също каза, че нямало да поскъпва електроенергията, но според запознати с разчета на КЕ, щяло да има 10% поскъпване до края на годината.
в-к "Труд", бр. 187/14.07.1998 г.                    рег. 14.07. 1998 г.
 Жегата прокира "преврати"

С жегата обясни ръководството на СДС слуховете, че сини готвят преврат на Иван Костов. Премиерът пък каза, че след световното все нещо трябва да се пише по вестниците. Той категорично отхвърли версията, че между него и Евгений Бакърджиев има сериозен конфликт. Бакърджев от своя страна увери, че няма намерение да заеме мястото на Иван Костов. Пускането от в. "Дума" на слуха, че Костов се оттегля, било без знанието на партийната централа, обясниха от "Позитано" 20, но всяка крушка си има опашка, заяви Г. Първанов. Иван Костов не коментира въпроса дали здравословното му състояние може да бъде евентуална причина за оттегляне. Миналата седмица играхме тенис с г-н Костов, видя ми се здрав, пък казва шефката на сините депутати Екатерина Михайлова.
Не мога да разбера връзката между кризата в кабинета и торовите заводи, призна вицепремиерът Александър Божков. Според него предложението на Васил Филипов за влизането на 4-те завода в холдинга също се дължало на летните горещини. Явно шефът на "Булгаргаз" е бил разгорещен преди финалите на световното и приказва неща, които иска да чуе, предположи Бакърджиев."Филипов няма пълномощия за такива предложения, винаги, когато се появи, има новина, която после се оказва балон", добави вицепремиерът.
в-к. "24 часа", бр. 188/15.07.1998 г.                             рег 15.07.1998 г
 Забележка: Хипервръзките към Справочника на личностите, организациите и събитията са маркирани само при първото им споменаване в екранната страница.

 

 

Copyright 1998-2012 ®  OMDA Ltd. Всички права запазени

Обратно към "Анализи"