Вътрешни фактори, влияещи върху инвестиционния климат
и условията за живот и бизнес
 
Съд
 

КС даде честотите на парламента

Законодателят е в правото си да определи концесионен или лицензионен режим да се ползва при отдаването на радиочестотния спектър и други обекти на държавна собственост. Това тълкуване даде Конституционния съд след питане на правителството между две четения на Закона за радио и телевизия, който залага концесията. Частните станции пък настояват за лицензионен режим. Суверенно е правото на държавата да избере варианта, каза КС.
в-к. "Сега" бр. 149/01.07.1998 г                              рег 01.07.1998 г.
 10 г. затвор за варненски фараон

Президентът на пирамидата "МР груп" Здравко Минев бе осъден от Варненския районен съд на 10 г. затвор. Той ще излежава присъдата си при първоначален строг режим. 1669 вложители са били завлечени със 113 млн. лв. Фараонът трябва да върне парите заедно с лихвите. Активите на фирмата му включват 84 809 лв., картини за 70 хил. долара и яхта.
в-к "24 часа", бр. 185/12.07.1998 г.             рег. 12.07.1998 г.
 Остава затворът за журналистите

КС отхвърли искането на 55 депутати да отпадне преследването за клевета и обида. Атакуваните текстове са известни още като "журналистически алинеи", тъй като под наказателна отговорност се подвеждат най-често пишещите братя и сестри за клевета или обида на длъжностни лица в медиите. В решението си КС е намерил за необходимо да подчертае, че предвидената наказателна отговорност не е пречка за осъществяване на критика на лица от политическата система или от системата на държавните органи. Не само КС, но и Правната комисия при НС и разбира се Главният прокурор са на мнение, че оспорваните чл.146, 147 и 148 от НК не противоречат на конституцията и на Европейската конвенция за човешки права и свободи. Обратното становище са изразили форум "Свободно слово", СБЖ, Центърът за независима журналистика и Българският хелзински комитет. Основанията за ограничаване на правото за изразяване на информация и мнение се съдържали в конституцията и конвенцията, които защитават и доброто име, честта и достойнството на другите. При подготовката на измененията, експертите на Националната следствена служба предложиха преследването за клевета и обида да се промени и да се извършва по частна тъжба на засегнатите директно до съда, без участието на прокуратурата, но Правната комисия отхвърли тази либерална идея.
в-к. "Демокрация", бр. 186/15.07.1998 г.                       рег 15.07.1998 г
 Забележка: Хипервръзките към Справочника на личностите, организациите и събитията са маркирани само при първото им споменаване в екранната страница.
 

 

Copyright 1998-2012 ®  OMDA Ltd. Всички права запазени

Обратно към "Анализи"