Външни интереси
 
Публикации от чуждия печат
 

Секретни документи на "Миллиет" за възродителния процес

Турският вестник "Миллиет" публикува секретни документи за задържане на български турци през т.нар. възродителен процес и факсимилета от смъртни актове от онова време. Според вестника те доказват асимилационната политика на БКП и престъпленията по време на преименуването. Председателят на организацията на репресираните турци Караман разказва за издевателствата в Белене. Според него публикуваните документи са изпратени на Татарчев, но останали без отговор. "Всеки нещо си измисля" коментира Татарчев. Всичко по възродителния процес е предадено на военна прокуратура и там написаха обвинителен акт по случая и после делото бе върнато за доразследване, уточни той. Въпросните документи с гриф "строго секретно" показвали натиска и мъченията, на които са били подлагани българските турци и ако с помощта им бившите български ръководители бъдат признати за виновни, тогава потърпевшите могат да заведат дело в Европейския съд за човешките права за обезщетение, считат експерти.
в-к "Сега" бр. 155/08.07.1998 г.                                 рег 08.07.1998 г.
 Скопското сп. "Денес" - македонци ставали българи за пари

София вербувала граждани на бившата югорепублика и им обещавала безплатно обучение във ВУЗ, а в замяна те се обявявали за "македонци с българско национално чувство" или "българи по рождение". Това писа вчера списанието "Денес" в Скопие. Преференциалните условия, при които се обучавали македонските студенти у нас, били залегнали в държаното в дълбока тайна решение на МС за освобождаване от такси в българските университети, твърди още списанието. Записвайки се в нашите вузове, македонските студенти автоматично се обявявали за българско малцинство. Решението, за което пише "Денес", е обнародвано в "Държавен вестник" и не е тайна, съобщава БТА.
в-к "24 часа", бр. 184/11.07.1998 г.                     рег. 11.07.1998 г.
 България била врата на Турция към Европа, според Би Би Си

По повод посещението на премиера Месут Йълмаз в България Би Би Си коментира в кореспонденция от Истанбул, че България била вратата, която се отваряла за Турция към Европа. Разговорите на турския премиер се окачествяват като надхвърлящи рамките на обикновеното сътрудничество и впечатляващи на фона на вътрешните и външни проблеми на Турция, особено с Атина. Според Йълмаз евентуалните санкции спрямо Югославия щели да се отразят негативно върху икономическите реформи в България. Той, румънският премиер Раду Василе и колегата им Костов се обединили около общото мнение, че кризата в Косово можела да стане по-страшна от тази в Босна. Стопанският просперитет на София бил особено важен за Анкара, защото така щяла да се избегне миграцията на българските турци към Турция. Благодарение на споразумението за свободна търговия турските стоки и суровини щели да достигат до европейските пазари, независимо от санкциите на ЕС към Турция. 80 млн. долара щяла да инвестира Турция в България в замяна на електроенергията, която ще получава от страната, отбелязва Би Би Си. Турските вестници "Радикал", "Тюркие", Сабах" и др. бяха отделили много място на визитата на премиера на Турция в България, въпреки почивния ден.
в-к "Пари", бр. 159/14.07.1998 г.                    рег. 14.07. 1998 г.
 
 Забележка: Хипервръзките към Справочника на личностите, организациите и събитията са маркирани само при първото им споменаване в екранната страница.

 

 

Copyright 1998-2012 ®  OMDA Ltd. Всички права запазени

Обратно към "Анализи"