Външни интереси
 
Коментари за обстановката в страната на чужди представители
 

"Гардиън" разказва за наш оръжейник

Виктор Стаев стана известен с минипистолета ключодържател, който патентова преди време. Специално за жени миниоръжието се прави в 99 цвята. Към него може да се прекрепи и устройство за сигнални ракети. Имало и въдица за лениви рибари, която изстрелва стръвта в устата на рибата и след това дава сигнал, пише "Гардиън" за нашия изобретател.
в-к. "24 часа" бр. 178/05.07.1998г.                      рег 05.07.1998г.
 За България няма блестящи перспективи

Перспективите за икономическото развитие на България и Румъния не са блестящи, се посочва в доклад на ООН. Документът е притурка от 24 страници към доклада на Икономическата комисия на ООН за Европа. Несигурността в Русия е най-големият потенциален риск пред подобряването на икономическото положение в Източна Европа, твърдят експертите. Авторите правят положителна краткосрочна прогноза за второто полугодие на тази година и смятат, че Словения, Унгария и Естония ще надминат очакванията.
в-к "Сега" бр. 155/08.07.1998 г.                            рег 08.07.1998 г.
 Не чакайте пари отвън, а инвестирайте в себе си

Това е мнението на Ханс Матхьофер, съветник по икономика и финанси на кабинета по програмата "Трансформ". "Бил съм съветник в много страни -в Аржентина и Перу, в Турция. В България все още не съм разбрал всичко. Как един високоинтелигентен и високообразован народ -това беше най-голямата ми изненада тук- може по доходи да е в най-ниския етаж на европейската скала, споделя г-н Матхьофер и продължава-"В момента подготвям експертна оценка за българското правителство за насърчаване на малкия и среден бизнес в България. След като успяхте с макроикономическата стабилизация, следващата важна задача е икономическия растеж. Това значи и спад на безработицата. Време е да се създаде дребната буржоазия. В България всички са съгласни, че има нужда от средни и малки предприятия, но като че ли още не се осъзнава, че това са структурите, които ще задвижат растежа. Трябва да се опрете най-напред на собствените си сили, защото носите потенциал за развитие. Вие сте висококвалифицирани и с много добро образование. Вземете например програмистите, намерете им работа в София, а не в Америка. По-добре е да не мечтаете за инвестиции отвън, а да изградите конкурентноспособни фирми вътре в страната. Има много чуждестранни програми за финансиране на малкия и среден бизнес в България, но паричният заем сам по себе си не създава жизнеспособни предприятия, нужни са собствен капитал, дългосрочни кредитни линии, примерно със срок на погасяване до 20 години. В България за съжаление почти всички кредити са краткосрочни, а така малките фирми се задушават".
Според мен, продължава г-н Матхьофер, правилният път пред България е ясен-приватизация, закриване на старите монополни структури, създаване на малки и средни фирми, насърчаване на високотехнолигично производство, държавни инвестиции в науката, модернизация на страната и по-ефективно образование. Това са пътищата към Европа. Кога и как ще изпълните критериите, ще зависи обаче и от собствените сметки на европейците.
в-к "168 часа" бр. 28/10-16.07.1998 г.                   рег. 13.07.1998г.
 Няма да има дискриминация към нито една страна

Това заявява Жак Сантер, председател на Европейската комисия. Той смята, че България е направила много за изминалата година от управлението на новото правителство, като най-важни са финансовата и макроикономическата стабилност. Трябва обаче да се развива социалната политика, защото това е голям проблем за България и такива бяха основните послания на срещата в Кардиф. Г-н Сантер съобщи, че предстои изготвянето на актуализирано становище на комисията, което да отразява напредъка по изпълнение на критериите за членство в Европейския съюз. Сътрудничеството по програмите "Партньорство за присъединяване" са още една подкрепяща възможност за България да напредне по този път. Процесът от Люксембург, където бе дефиниран принципът на индивидуално развитие и приближаване към членството, няма да търпи промени, няма да има дискриминация към нито една от страните, категорично е, че процесът ще бъде необратим, твърди г-н Сантер.
в-к "Демокрация" бр.184/13.07.1998 г.                        рег. 13.07.1998г.
 За Косово ще се консолидираме със съседните страни

"Радвам се, че от моето посещение през март в България нещата са се променили само за добро. Поведението на президента Петър Стоянов и вашата страна до кризата в Косово вдъхват спокойствие на НАТО", заяви Хавиер Солана, генерален секретар на НАТО. България е активен фактор на сигурността в региона и участва в Партньорство за мир. Ние имаме общи цели и съм сигурен, срещата във Вашингтон ще бъде успешна за сигурността на Европа, за самата организация, а политиката на отворени врати също е гаранция за успех, сподели Солана.
в-к "Демокрация" бр.184/13.07.1998 г.                        рег. 13.07.1998г.
 "Ди пресе": Костов прилича на боксьор

"Българският премиер прилича на боксьор и му липсва симпатичната усмивка, спечелила на неговия президент Петър Стоянов симпатии в България и известност на Запад. Но може би нахаканата външност е нужна и като особен белег на политическо налагане в изтощената от корупция и лошо стопанисване страна", така най-влиятелният австрийски всекидневник "Ди пресе" описва Иван Костов в броя си от 8 юли. Вестникът публикува интервю с него по повод кризата в Косово. Според "Ди пресе" Костов се смята за баща на българската реформа, но не на наченатата миналата пролет, а на реформата, с която не можа да успее съвсем в началото на 90-те години. Вестникът разказва и накратко биографията на Костов, като съобщава, че опитите Костов, когото често представят като арогантен, да бъде компрометиран за участия в съмнителни сделки, досега са безуспешни. Вестникът описва България като една от най-бедните страни в бившия източен блок.
в-к "Сега", бр 160/14.07.1998г.                        рег.14.07.1998 г
 
 Забележка: Хипервръзките към Справочника на личностите, организациите и събитията са маркирани само при първото им споменаване в екранната страница.

 

 

 

Copyright 1998-2012 ®  OMDA Ltd. Всички права запазени

Обратно към "Анализи"