Външни влияния върху политиката,
икономиката и обществения живот на България
 
Западна Европа - България
 

Вторият мост на Дунав да е във Видин

Това заяви при посещението си в града посланикът на Германия Петер Метцгер вчера. Той е в област Монтана по покана на областния управител Доно Тошев. Дипломатът посети Видинската безмитна зона и там се срещна и разговаря с шефовете на няколко от водещите видински фирми. Те представиха свои краткосрочни инвестиционни програми.
в-к "Стандарт" бр. 2069/02.07.1998 г                        рег 02.07.1998 г.
 Дания подкрепя амбициите ни за ЕС

Перспективите пред България в процеса на разширяване на ЕС бяха главна тема на разговорите ни, заяви външният министър Надежда Михайлова след разговорите с датския си колега Нилс Хелвег Петерсен. Получихме уверения за подкрепата на Дания, а датският външен министър заяви, че вижда само възможности за развитие в нашите отношения. Страната му е готова да сътрудничи и инвестира в околната среда, хранителната промишленост, инфраструктурните проекти и енергетиката.
в-к "Стандарт" бр. 2069/02.07.1998 г                         рег 02.07.1998 г.
 Конференция в Будапеща за нелегалния трафик на хора

На конференцията, в която участват 30 евространи, включително България, германският държавен секретар в МВР на Германия Курт Шелтер заяви, че страната му била доволна от сътрудничеството с България в борбата срещу наркотрафика и трансграничната престъпност. Шелтер обаче спомена България като страна, произвеждаща и изнасяща синтетична дрога, имаща проблеми с нелегалните канали за прехвърляне на чужденци към Запада. Той добави, че изваждането ни от Шенгенския списък няма да стане толкова бързо, колкото искаме и че визовите ограничения не трябвало да се облекчават, а напротив - да се затягат, докато стандартите се изравнят.
в-к "24 часа", бр. 175/02.07.1998 г.                     рег. 02.07.1998 г.
 Премиерът на Испания ще гостува на Атлантическия клуб

Хосе-Мария Аснар ще изнесе лекция пред атлантическия клуб при предстоящото си официално посещение в България. Тя ще се състои на 21 юли на тема "Испания и Европа". Това е третият премиер след италианеца Проди и турчина Йълмаз, изнасящ лекция пред клуба, от началото на годината.
в-к "Стандарт", бр. 2075/08.07.1998 г.                 рег. 08.07.1998 г.
 Нов британски посланик

От пресслужбата на посолството на Великобритания съобщават, че Ричард Стаг, който прави кариера във Форин Офис, е назначен и ще пристигне в България през есента. Досегашният дипломат N 1 у нас сър Роджър Гай Шорт щял да бъде преместен на нов дипломатически пост.
в-к "Стандарт", бр. 2078/11.07.1998 г.                   рег. 11.07.1998 г.
 Западът заплашва да не ни издава визи при демонстрации пред посолствата

Посолствата на страни-участнички в шенгенското споразумение няма да издават визи, ако пред тях се организират протестни демонстрации, каза посланикът на Австрия у нас Георг Потика. Според него опашките пред амбасадите били неприятни, но се дължали на това, че сградите на посолствата били малки и не можели да поемат всички кандидати за визи. Той изрази съмнение, че отмяната на визовия режим няма да стане по време на 6-месечното председателство на Австрия, въпреки положителните промени в България. Започването на преговори за евроинтеграция зависи от условията в страната ви, от привършването на приватизацията, от това заплатите да станат равностойни на тези в западните страни, подчерта посланикът на Австрия.
в-к "Труд", бр. 184/11.07.1998 г.                         рег. 11.07.1998 г.
 
  Забележка: Хипервръзките към Справочника на личностите, организациите и събитията са маркирани само при първото им споменаване в екранната страница.

 

 

Copyright 1998-2012 ®  OMDA Ltd. Всички права запазени

Обратно към "Анализи"