Външни влияния върху политиката,
икономиката и обществения живот на България
 
САЩ - България
 

Нямало да има търговско ембарго срещу СРЮ, твърди Боулън

Това заяви вчера в Стара Загора американската посланичка у нас г-жа Ейвис Боулън, тъй като лично американският зам.-държавен секретар Холбрук я уверил в това. Двамата били на мнение, че това няма да е честно спрямо останалите страни в региона.
в-к "Стандарт", бр. 2068/01.07.1998 г.                рег. 01.07.1998 г."Партньорство за мир" бил пътят към НАТО

Така счита д-р Чарлз Купчан, професор по международни отношения в университета в Джорджтаун, САЩ, който изнесе своя лекция вчера в София. Програмата не била възникнала под натиска на Русия, уточни той.
в-к "Стандарт", бр. 2068/01.07.1998 г.                рег. 01.07.1998 г.
 Американските рейнджъри пристигнаха в Трън

С тържествен парад вчера бе открито учението "Крайъгълен камък-98" и трънчани с любопитство наблюдаваха маршируващите по площада американски войници, които в следващия месец ще ремонтират болницата им. Те се показват много ентусиазирани от факта, че ще работят в България. По-голямата част от тях не са били на подобно учение зад граница и трънската природа ги очаровала. Храната, която се приготвя от наши и задокеански готвачи, също се услаждала на рейнджърите.
в-к. "Демокрация" бр. 172/01.07.1998 г                        рег 01.07.1998 г.
 Посланикът на САЩ пред вестник "Континент"

Визитка -  Ейвис Боулън е вече две години посланик на САЩ в България. Преди това е заемала важни постове в държавния департамент на САЩ и Агенцията за разоръжаване и контрол над въоръженията. Била е заместник-шеф на американското посолство в Париж. Има бакалавърска степен по хуманитарни науки от колежа в Радклиф и магистърска степен от Колумбийския университет. Владее френски, руски, италиански и български език. Съпругът й Дейвид Калко е професор в университета "Джонс Хопкинс".
Според нея България заемала важно място в американската политика в Югоизточна Европа и била важен център на стабилност на Балканите. Заедно с Румъния контрастирала на страните от бивша Югославия. САЩ искали да изградят този модел на регионална стабилност и да го видят разпространен наоколо. В това се състоял приносът на България към стабилността на района. В българската дипломация г-жа Боулън се впечатлявала от силната прозападна ориентация на настоящото правителство, от желанието му за евроатлантическа интеграция и на второ място - от активната роля на България в региона по отношение на връзките с Турция, Румъния, Гърция.
Най-важният фактор в българо-американските отношения бил взаимният интерес за поддържането на мира в Югоизточна Европа, счита американската посланичка. Затова отношенията България-САЩ били широки, особено в три направления - сътрудничество в областта на сигурността /"Партньорство за мир", две програми за военно струтничество и др./; икономическо сътрудничество - американски съветници, заеми, експертна помощ; сътрудничество в правозащитната област - споразумения с МВР по борбата срещу корупцията, мръсните пари, трафика на хора и наркотрафика и др. Четвъртата важна област, според г-жа Боулън, са неправителстваните организации, които помагат за формирането на здраво гражданско общество в България.
Що се отнася до четвъртото място по инвестиции на САЩ в България, тя счита, че е нормално на първите три места да стоят европейски държави. Особено Германия, пък и Белгия и Австрия, които са традиционни партньори на България, твърди Ейвис Боулън. Но тук все пак присъства "Американ стандард", казва тя, като подчертава, че все още у нас е трудно да се прави бизнес, поради голямата бюрокрация, бъркотия в законите, непрозрачността на приватизацията, което не окуражава инвеститорите.
Много американски специалисти са помагали на България през поседните години, признава г-жа Боулън, в областта на финансовата, данъчната система, капиталовите пазари, МВР, помагали са на медиите, особено на частните радиостанции. Имало е преставители на центъра "Маршал" в Гармиш Партенкирхен, които организирали курсове за български парламентаристи и по въпроси на военните бюджети. Редица специалисти работели по военните въпроси, помощ за местната власт и самоуправление, други съветвали неправителствените организации как да намират спонсори и други.
Корпусът на мира действа самостоятелно, твърди Ейвис Боулън, не чрез посолството. Близо 100 доброволци работели в 3 главни области - преподаване на аглийски език в училищата, защита на околната среда и проблемите на националните ресурси и консултантски услуги за малкия и среден бизнес, също оказвали помощ на общините, съобщава американската посланичка.
в-к "Континент", бр. 150/02.07.1998 г.                     рег. 02.07.1998 г.
 Американският Комитет за защита на журналистите брани медиите ни

В писмо до президента Стоянов членове на Комитета, в който влизат новинари от CNN, NBC, SBS и най-влиятелните вестници, настояват президента на България да се намеси и за призове законодателите да преосмислят намеренията си за дискриминация на независимите български медии чрез новите закони за радио и телевизия и за далекосъобщенията. Законите щели да спънат "развитието на независимите медии в страната, където държавата все още е монополист в националния ефир".
в-к "24 часа", бр. 177/04.07.1998 г.                   рег. 04.07.1998 г.
 Американистика ще се изучава в Американския университет

От новата учебна година в Американския университет в Благоевград ще се изучава новата специалност американистика. Останалите 8 специалности - приложна икономика, бизнес, администрация, информатика, история, английски език, журналистика, балканистика и МИО остават непроменени. За всички се кандидатства с есе, стандартизирани американски тестове и три препоръки. Класирането се извършва от специална комисия.
в-к "Новинар", бр. 175/05.07.1998 г.                   рег. 05.07.1998 г.
 Безвъзмезден заем от САЩ за порт Бургас

Днес транспортното министерство ще подпише договор за $ 300 хил., отпускани безвъзмездно от Агенцията за търговия и развитие на САЩ /АТР/ за прединвестиционно проучване на нов терминал на пристанище Бургас. То ще се извърши от американската Маналитикс Интернешънъл, спечелила търга преди три дни. Останалите $ 100 хил., нужни за проучването, ще бъдат осигурени от фирмата. Консултантът ще направи прогноза на движението на товари в региона през следващите 20 г., също специален бизнесплан, в който ще бъдат посочени най-подходящите източници за финансиране на проекта.
в-к "Пари", бр. 152/06.07.1998 г.                     рег. 06.07.1998 г.
 Филип Димитров-посланик в САЩ

Бившият премиер Филип Димитров се назначава за извънреден и пълномощен представител в САЩ, гласи указ на президента Стоянов. Филип Димитров се освобождава от поста постоянен представител на България при ООН. Досегашният посланик Снежана Ботушарова поема функциите си на евросъдия в Страсбург.
в-к "Пари" бр.155/09.07.1998 г.                          рег 09.07.1998 г
 
  Забележка: Хипервръзките към Справочника на личностите, организациите и събитията са маркирани само при първото им споменаване в екранната страница.

 

 

Copyright 1998-2012 ®  OMDA Ltd. Всички права запазени

Обратно към "Анализи"