Външни влияния върху политиката,
икономиката и обществения живот на България

 

Чужди неправителствени организации

 

Проектът "Рила"-начало на Силиконовата долина у нас

Смесената фирма между БТК и Сорос "Рила софтуер" ще стане първият член на високотехнологичния парк, който ще се създаде в България. Първоначално за фирмата щели да работят 500 български  компютърни специалисти. Те трябва да решат проблема с програмирането на машините за 2000 година и да предложат софтуерни програми за въвеждането на еврото.
в-к. "Труд" бр. 175/02.07.1998 г.                              рег 02.07.1998 г.
 Роторианци ни даряват 2000 крави

Два френски ротариански клуба ще доставят 2000 крави, чието мляко ще бъде за децата от социалните домове. Акцията е част от програмата "Мляко - всеки ден, завинаги", организирана от смесения българо-френски комитет на ротарианците. Решихме, че е икономически по-ефективно у вас да се отглеждат кравите, от които да се осигурява мляко за сираците, отколкото като хуманитарна помощ да транспортираме от Франция сухо мляко, каза гуверньорът д-р Мишел Бернар, президент на Смесения ротариански българо-френски комитет. Инициативата е на 2 000 френски ротариански клуба от Южна Франция. Първоначално ще се експериментира с 60-100 крави и е избран района на град Главиница с големи селскостопански възможности. Там ще бъде създадена ферма, като в нейната работа ще се включат сираците от социалните домове в Североизточна България, които ще се научат на нов занаят. Смесеният комитет ще организира и обмен на студенти от земеделски специалности. Финансова помощ ще предостави и Фондация "Ротъри", най-богатата след "Рокфелер", информира представителят й гуверньорът Мишел Бон.
в-к "Труд" бр. 178/05.07.1998г.                          рег 05.07.1998 г.
в-к "Пари", бр. 153/07.07.1998 г.                        рег. 07.07.1998 г.
 Проектът "Рила софт" - сблъсък на интереси на Сорос и Кокалис и техни покровители

Идеята на Сорос да се създаде в България смесено българо-американско дружество за производство на софтуерни продукти с участието на БТК, е заимствана от високотехнологичните паркове в Калифорния и Силиконовата долина в САЩ. Така се смята, че ще бъде оползотворен богатия софтуерен опит на българските компютърни специалисти, както и ще се повиши цената на БТК при приватизацията й. Проектът е в идейна фаза и са водени предварителни разговори от страна на правителството, КПД и БТК с Джордж Сорос. Веднага след регистриране на дружеството той ще продаде 15% от акциите си на БТК, като няма да бъде заплатено с пари, а със сгради, бъдещ трафик, достъп до телекомуникационната мрежа и др. Първоначално Сорос трябва да инвестира 2 млн. щ.д., след 2 г. още 2 млн. щ.д. Опитни западни мениджъри ще стартират проекта. Българските специалисти ще преминат курс по преквалификация според изискванията на страните, където продуктите ще се продават.
Евентуалните конфликти могат да се появят от следните моменти - БТК е в напреднал етап на приватизация и проектът не е съгласуван с АП и с консултантската фирма "Дойче Морган Гренфел". Не е ясно дали БТК да участва като акционер в едно бъдещо смесено дружество или да участва в него само със свои материални активи, а то да заплаща на БТК използването на мрежата и услугите. Някои наблюдатели вече се усъмниха в щедростта на Сорос. Сравнява се със случая на българо-гръцкото дружество "Булфон" преди години.
Интерес към подобно начинание е проявила м.г. гръцката "Интраком" на Сократис Кокалис. Известен е стремежът на Кокалис и на Гърция изобщо /ОТЕ/ да се установи контрол над телекомуникационните връзко на Балкано-азиатския район. Телекомуникационната компания - ОТЕ на Гърция е купила 90% от телекома на Армения, създаде софтуерно дружество в Грузия. Заедно с италианския телеком СТЕТ купи 49% от далекосъобщенията на Сърбия. Сега се насочват към БТК и Ромтелеком-Румъния. Така на българския пазар се сблъскват интересите на Сорос и Кокалис. Единият е представител на американската експанзия на Балканите, другият - със стремежи за овладяване на регионалните пазари. И двамата знаят, че са им нужни лобисти във властта. Според наблюдателите това са двама вицепремиери. Следователно спорът ще се реши от двете политически лобита и техните водачи във властта.
От друга страна влиянието на "Сименс" и "Ериксон", които имат трайни интереси в страната ни, не бива да се пренебрегва. Те не са доволни от създаването на такъв център на Балканите, защото той ще бъде техен конкурент и ще отнеме част от вътрешните и дори от чуждите им поръчки. Те искат да наложат своите софтуерни продукти на по-високи цени, като така влизат в противоречие с проекта "Рила софт".
в-к "Български бизнес", бр. 27/9-15.07.1998 г.           рег. 10.07.1998 г.
 Програма "Медии" към "Отворено общество"

$ 100 хил. бил годишният бюджет на програмата в България. През т.г. приоритет имали програмни и радиопредавания за етническите групи в страната. Програмата финансирала и няколко ромски издания в България, радиопрограми в Стара Загора, Сливен, Силистра, както и предавания на частни телевизии.
в-к "Демокрация", бр. 183/12.07.1998 г.             рег. 12.07.1998 г.
 "Отворено общество" ще купи и образованието ни

Новите стратегически проекти за реформата в средното ни образование ще бъдат финансирани от "Отворено общество" на Джордж Сорос, потвърдиха участници в работната среща в Кърджали. След серия от дискусии за средното и висше образование у нас и квалификацията на учителите на МОН ще бъде предложен стратегически проект, а от Сорос ще се поиска да спонсорира реализацията му с 20 млн. долара. Експертите припомнят скандалния случай преди две години с международен атлас, в който България бе обозначена с едно единствено и погрешно изречение. Атласът бе иззет от училищата.
в-к "Дума", бр 159/14.07.1998 г.                            рег. 14.07.1998 г.
  Забележка: Хипервръзките към Справочника на личностите, организациите и събитията са маркирани само при първото им споменаване в екранната страница.

 

 

 

Copyright 1998-2012 ®  OMDA Ltd. Всички права запазени

Обратно към "Анализи"