Външни влияния върху политиката,
икономиката и обществения живот на България
 
МВФ
 

Споразумението с МВФ няма да е добро за нас

Тригодишното споразумение с Международния валутен фонд ще бъде сключено при неблагоприятни за България условия. МВФ е в тежко финансово положение и ще ни отпусне почти символична сума. Това прогнозира вчера проф. Иван Ангелов от Икономическия институт.
в-к. "Труд" бр. 175/02.07.1998 г                              рег 02.07.1998 г.
 МВФ си измива ръцете с Костов

Международният валутен фонд не носи отговорност за социално-икономическото развитие на България, заяви неговият изпълнителен директор Мишел Камдесю в Страсбург. Той направи това уточнение пред журналисти след речта си пред Парламентарната асамблея на Съвета на Европа преди седмица. Независимо, че България е във валутен борд, единствено правителството й е отговорно за развитието на страната, а не ръководителите на МВФ, подчертал Камдесю.
в-к "24 часа" бр.176/03.07.1998г.                               рег 03.07.1998г
 Стив Ханке ни препоръчва дистанция от МВФ

Предпочитам България да не е толкова ангажирана с Международния валутен фонд и Световната банка, каза вчера в интервю за БНР проф. Стив Ханке, икономически съветник на Петър Стоянов. С подобно обвързване политиката на българските управляващи става прекалено контролируема от МВФ и СБ, а следователно от САЩ, тъй като те управляват фонда и банката. Според него Вашингтон диктувал прекалено голяма част от икономическата политика на България. Скептично настроен съм към идеите за започване на икономически бум с правителствени инвестиционни проекти, заяви проф Ханке. Според него това ще доведе до разрастване на коупцията и пропиляване на пари. България трябва да ускори модернизацията на икономиката и банковата приватизация, условия за това създавал и въведеният валутен борд. Проблемът на България сега е подобен на ситуацията в Румъния миналата година, когато тя искаше да тръгне по пътя на големи икономически реформи, но не успя и стигна до катастрофа, смята проф. Ханке. Същото ще сполети и България, ако не ускори своята модернизация и приватизация. Цел на нашата страна трябва да бъде членството в структурите на Европейския съюз, и то на по-ранен етап и правителството трябва да популяризира в чужбина успехите на страната след валутния борд, за да привлече чуждустранни инвеститори, смята професорът.
в-к. "Демокрация" бр. 177/06.07.1998г.                      рег 06.07.1998г.
 Енергийната стратегия замина за МВФ

С електронна поща вчера е изпратена тригодишната енергийна стратегия на България в МВФ, съобщи БНТ Тя предвижда поетапно намаляване на субсидиите и увеличаване на цените на всички енергоносители.
в-к. "Земя" бр. 130/07.07.1998г.                               рег 07.07.1998г.
 Синдикатите не одобрявали споразумението с МВФ

Вчера по БНР синдикалният лидер Константин Тренчев заяви, че или с уговорки или изобщо няма да бъде подкрепено тригодишното средносрочно споразумение с МВФ, защото то предполагало ново затягане на коланите и нови жертви от страна на хората. На 13 юли Координационният съвет на КНСБ щял също да решава дали да подкрепи споразумението, заяви председателят на синдиката Желязко Христов. При следващото пристигане на Ан Макгърк било обещано тя да се срещне със социалните партньори. В декларация на Изпълнителния си комитет КНСБ поиска още да се отмени държавното регулиране върху нарастването на заплатите в материалната сфера и да започне нов тип договаряне между синдикати и работодатели. 70% от българите живеят бедно, сочели последните статистики, припомни д-р Христов пред БНР.
в-к "Континент", бр. 154/07.07.1998 г.                    рег. 07.07.1998 г.
 Време е да преосмислим ролята на МВФ, твърди Емил Хърсев

По повод годишнината от валутния борд у нас финансистът Емил Хърсев твърди, че моментът и начина на въвеждане на валутния съвет в България е бил избран правилно и че България сега се управлява най-добре от десетилетия насам. Но съществувал също така проблемът с перспективите пред българската икономика и производство. Бордът не дава отговор на тези въпроси, счита г-н Хърсев, и дори създава съмнения и тревоги, защото не се увеличават валутните постъпления, нито пък стоките стават конкурентни. Вътрешните цени, но не и доходите, бързо се изравниха с международните. Чуждите вносители навлязоха на пазара и изместиха от него българския производител. Това е лесно, защото нашенецът носи тежко фискално бреме, лишен е от подкрепата на банковото обслужване, от банкови гаранции и кредити, отчита Хърсев. Не бе подкрепен нито на крачка българския износ за европейските пазари, нещо повече, европеизирането на страната се съпровожда с утежняващи положението й изисквания, ограничения, преки забрани. Например искането за спиране на 4 от блоковете на АЕЦ или забраната за внос на български млечни продукти в ЕС, въпреки, че те се продават там, но с гръцки етикети. Липсва и обещаният поток от чужди инвестиции, а доколкото ги има, твърде скъпо се заплащат. Чуждият капитал се интересува от българските фирми, само ако са му гарантирани преференции, каквито местните производители не са и сънували. Или ако цените са много пъти под международните.
Време е да се преосмисли ролята на МВФ в българската политика, твърди Емил Хърсев. Тогава ще стане ясно следното, добавя той - че МВФ не дава пет пари за българската икономика и производство! Приватизацията е желана, само ако приватизаторът е чуждестранен, защото аборигените, според чиновниците от МВФ, са лишени от ум, а парите им миришат. Най-добре ще бъде българите да бъдат лишени от правото да участват в приватизацията, какъвто е например ултиматумът РМД да бъдат лишени от преференциите си. Така процесът става запазен периметър за чуждестранните капитали, банковото им дело и консултантския им бизнес, е мнението на банкера Хърсев. Международните ментори вече са успели да пробутат на българската икономика без търг некадърните си консултанти, които продават предприятията на българи, като например "Верила", която бе продадена на верилските шопи, и без друго "тяхна собственост" до неотдавна. Чуждестранните банки са поставили пред българските банки тежки капиталови изисквания, каквито няма в нито една индустриална страна. Те прогониха от пазара финансовите къщи, отнеха държавната гаранция на българските спестители. След като ние не пожелахме да изгоним Деплер, сега той ни прогонва от цели сектори на икономическия живот, които са интересни, според него, на чуждестранните инвеститори, заявява Хърсев.
в-к "24 часа", бр. 180/07.07.1998 г.                    рег. 07.07.1998 г.
 МВФ се вживя в ролята на месия
 /анализ на в. "Стандарт"/

Под това заглавие вестникът прави анализ на отношенията България-МВФ, като подчертава основните противоречия, които биха могли да ги спънат при сключването на престоящото тригодишно споразумение с фонда.
МВФ отделя специално внимание на извънбюджетните сметки и фондове, като настоява те да се консолидират или даже закрият незабавно. Най-напред трябва да се ликвидират фонд "Енергийна ефектовност", ДФРР също.
Предварително условие е намаляването на данъчните протекции в Закона за чуждите инвестиции, да се намали обхвата на освободените от ДДС дейност, като се запази единната ставка. За обикновените граждани се предвижда предварителното плащане на данъците, съкращаване на легла в болниците и на лекари.
В банковия сектор трябва да се закрие всяка банка, която не отговаря на 8 на сто капиталова адекватност. До края на годината обаче процентите ще станат 10, после 12. Разчетени са точни срокове за банковата приватизация.
Друго важно предварително условие е да се спрат преференциите на работническо-мениджърските дружества - РМД. Трябва да се махне бариерата по плащане на приватизационни сделки в книжа по лошите дългове. Твърди са условията на МВФ и за фирмите в изолация - те трябва да се приватизират най-бързо или да се ликвидират. Безплатните пътувания също трябва да се премахнат и да се повишат билетите до 31 декември т.г. в градския и жп транспорта.
Най-тежки са условията в енергетиката - постепенно премахване на субсидиите до 3 г.
В крайна сметка вестникът заключава, че изискванията на МВФ са твърде императивни и безусловното им приемане носи големи политически рискове, защото социалната цена може да се превърне в политическа.
в-к "Стандарт", бр. 2075/08.07.1998 г.                 рег. 08.07.1998 г.
 Получаваме 1 млрд долара от МВФ за 3 години

Споразумението ще ни осигури между 750 млн. и 1 млрд. долара за тригодишния период, заяви финансовият министър Муравей Радев пред депутати от Икономическата и бюджетната комисия на НС. Допълнително по половин млрд долара годишно ще ни трябват в подкрепа на платежния баланс. Тези средства ще дойдат от Световната банка, ЕБВР и други донори, с които ще преговаряме наесен.
в-к "Демокрация" бр .180/09.07.1998 г.                    рег 09.07.1998 г.
 Мисията на МВФ пристига на 14 юли за последно доуточняване на споразумението

Един от нй-сериозните елементи, които ще залегнат в тригодишното споразумение с фонда, ще бъде рязкото ограничаване на данъчните преференции и изваждането на светло на нередовните данъкоплатци, каза вчера финансовият министър Муравей Радев на съвместно заседание на бюджетната и икономическата комисии, където бяха представени основните клаузи на споразумението. Само няколко раздела от документа оставало да бъдат уточнени с мисията на фонда, която пристига у нас на 14-и този месец. Според макрорамката от 1999 г. нататък България трябва да поддържа нулев бюджетен дефицит. Позволено било нарастване от 2%, но само за доказани инвестиционни или социални нужди. Всички държавни предприятия ще дават строг отчет за разходите си. Скритото субсидиране ще бъде забранено. За българските производители няма да има чадър и защитни механизми, защото продукцията трябва да стане час по-скоро конкурентноспособна на европейската, подчерта вицепремиерът Божков. Либерализацията на външната и вътрешната търговия ще бъде доведена докрай.
в-к "Континент" бр. 156/09.07.1998 г.                        рег 09.07.1998 г.
 От МВФ искат да спрем източването на бюджета

Намаляване на данъчната тежест, съчетана с рязко огрничаване на данъчните преференции, е заложено в параметрите на 3-годишното споразумение с МВФ, заяви финансовият министър Муравей Радев. Пред депутати от бюджетната и икономическата комисия министрите Божков, Радев и Иван Нейков представиха матрицата на споразумението, изготвена от българска страна. Тя ще бъде обсъдена с мисията на МВФ на започващите на 15 юли преговори.
По специален начин ще бъдат събирани пресрочените плащания на фирмите. Предвидени са мерки за затягане на данъчната политика със създаване на обща информационна система на ГУ Данъчна администрация и ГУ Митници. Според министър Радев до края на юни ще бъде подписано споразумение с МВФ, в резултат на което ще получим общо финансиране от 750 млн. до 1 млрд. долара. Дефицитът на държавния бюджет може да бъде договорен до най-много 2%, докато БВП се очаква да нарасне с около 5%. Ще се ангажираме с МВФ да завършим банковата приватизация тази година, заяви вицепрезидентът Александър Божков. Вече е сигурно, че ще се финализира раздържавяването на Пощенска банка и Експресбанк до края на годината. Дискусионен остава въпросът за субсидиите в енергетиката. Фондът настоява да се спре подпомагането на производителите за сметка на потребителите. За увеличаване на пенсионната възраст и намаляване на дела на хората, които се пенсионират предсрочно, настояват от МВФ, съобщи Иван Нейков. Досега не е обсъждано увеличаването на доходите, това ще бъде направено до започващите този месец преговори.
в-к "Пари" бр. 155/09.07.1998г.                                    рег 09.07.1998 г.
 Искаме от МВФ 800 млн. долара

По предварителни изчисления за следващите три години ще са ни необходими около 800 млн. долара от МВФ, заяви шефът на БНБ Светослав Гаврийски след заседанието на съвета по валутна политика вчера. Управителят на БНБ съобщи, че ще се увеличи изискването за капиталова база на банките. Той препоръча на банките, които искат да оцелеят, да мислят за увеличение на капитала си. "Ако не е възможно това да стане със собствени средства, ще стане чрез вливания", обясни той.
в-к "Сега" бр.157/09.07.1998 г.                                 рег 09.07.1998 гМВФ искал закриването на фонд "Земеделие"

Според изискванията на фонда първите два извънбюджетни фонда - ДФРР и "Енергийни ресурси" вече са закрити. Фонд "Земеделие" е създаден през 1995 г. в Закона за защита на земеделските производители. През пролетта на т.г. НС оряза възможностите за подкрепа на стопаните в земеделието. Беше премахнат един от основните му източници - бюджета. Преди 0,5% от БВП се отделяше за това. Всички пари от приватизацията се предвижда да отиват директно в бюджета, досега 26% от тях отиваха в земеделския фонд. Половината от наема и арендата на държавните земеделски земи отиваха също там, но сега с тях ще се компенсират реститутите. От експортните такси няма да има приходи, защото те падат. В програмата на МВФ е записано, че се дават частични гаранции и то срещу залог на земя с нотариален акт. Днес едва 12% от собствениците на земя имат документи за имотите си. До края на годината този процент ще стане 18, но тези дребни собственици едва ли вземат заеми. По този начин се отрязва пътя на кооперациите към фонда, нищо че в тях е съсредоточено 80% от зърнопроизводството ни.
в-к "Земя", бр. 133/10.07.1998 г.                       рег. 10.07.1998 г.
 МВФ дава на просветата $ 30 млн.

В споразумението с МВФ се предвиждали още $ 30 млн. за образованието, съобщава просветният министър Веселин Методиев. Парите щели да бъдат главно за ремонти на училищата, домовете за сираци и специализирани училища като техникумите. Имало гаранции и за издръжка на летните лагери.
в-к "Новинар", бр. 182/12.07.1998 г.             рег. 12.07.1998 г. 


Парното скача двойно за 2 г.

Двойно увеличение на парното през следващите две години е предвидено в матрицата на тригодишното споразумение с МВФ, заяви по БНР депутатът от Евролевицата Ивайло Калфин. Освен това там пишело, че ще има увеличение на тока, както и на безработицата. Единственият текст за социална защита бил, че правителството ще има програма за подпомагане на домакинства с ниски доходи. Но не било ясно колко са тези домакинства и откъде ще се вземат пари за подпомагането им. Очертавало се ставката за ДДС да бъде запазена, обяви Стефан Стоилов от ПГДЛ. Ще има намаление на общото данъчно облагане върху българския предприемач, отговори шефът на Икономическата комисия Никола Николов. Българското селско стопанство щяло да се развива напълно либерално, без никаква държавна защита. Програмата за оздравяване на БДЖ предвиждала отмяна на правото на инвалидите да пътуват безплатно.
в-к "24 часа" бр.186/13.07.1998 г.                        рег. 13.07.1998г.
 


НС няма да гледа матрицата на договора с МВФ

Това заяви вчера по БНР председателят на Икономическата комисия на парламента Никола Николов. Според него обсъждането на документа няма смисъл, тъй като до окончателното подписване на тригодишното споразумение в него ще бъдат внесени значителни изменения. На гласуване в НС ще бъдат подложени проектобюджетите на страната ни до 2001 г, стана ясно вчера.
Според Ивайло Калфин, депутат от Евролевицата, заложените ангажименти, които трябва да изпълни правителството, се разминават сериозно с обещанията, които то е поело с програмата "България 2001 година", тези разминавания най-ярко личали в политиката на кабинета спрямо земеделските стопани и връщането на земята.
в-к "Континент" бр.159/13.07.1998 г.                        рег. 13.07.1998г.
 Мисията на МВФ ще закъснее заради енергийната стратегия

Шефката на мисията на МВФ Ан Макгърк щяла да пристигне у нас в края на идната седмица вместо във вторник, съобщават източници от финансовото министерство. Според министър Василев токът вероятно щял да поскъпва наесен, но увеличението щяло да бъде плавно и нямало да изпреварва нарастването на доходите. Експертите пресмятали 20% скок на цените до 2001 г. Пред МВФ щяло да се настоява за това цените да не се повишават до края на годината. Но сега у нас 1 киловатчас била под 3 цента, а в Европа гражданите плащали между 11 и 12 цента. След приемането на енергийната стратегия, министър Василев щял да предложи закриване на Комисията за държавно регулиране на цените, защото ставала безпредметна.
в-к "Стандарт", бр. 2080/13.07.1998 г.                 рег. 13.07.1998 г.


КНСБ принципно подкрепя споразумението с МВФ

КНСБ принципно подкрепя тригодишното споразумение, което правителството ще сключи с МВФ, съобщиха от синдиката. Условието е да се вземат под внимание мненията на експертите от КНСБ по структурната реформа и приватизацията, данъчната политика и социалната защита. До края на 1998 г. трябва да се разкрият 50 000 нови работни места, а до края на 2001 г. 200 000. Да се постигне либерализация на цената на труда, като възнагражденията се договарят на пазарен принцип между синдикатите и работодателите
в-к "Демокрация", бр 185/14.07.1998г.                    рег.14.07.1998 г.
 МВФ ни превръща в колониална държава

Тригодишното споразумение с МВФ ще ни превърне в колониална държава и периферен придатък на Европа, заяви Димитър Луджев на пресконференция във Велико Търново. Според него споразумението има за цел да гарантира плащанията по външния дълг, но цената е унищожаването на индустрията, селското стопанство и въобще на българската държава. Луджев заяви, че няма да гласува за матрицата на споразумението и ще направи така, че да убеди и колегите си от цялата парламентарна група да постъпят като него. Ако правителството на Костов не получи по-широка подкрепа за реформата, то вероятно споразумението няма да бъде подписано и МВФ няма да отпусне предвидените средства, прогнозира Луджев.
КНСБ не приема проекта, тъй като големият въпрос за неговата социална цена остава открит, предоставената матрица не дава гаранции, че правителството ще осигури ефективна заетост на населението. Конфедерацията ще подкрепи споразумението, само ако кабинетът поеме задължението да осигури до края на 2000 г. 200 000 работни места.
в-к "Дума", бр 159/14.07.1998 г.                            рег. 14.07.1998 г.
 Макгърк отлагала посещението си по лични причини

Финансовият министър Муравей Радев съобщи, че Ан Макгърк отлагала посещението си в България, което трябваше да започне днес, за края на тази или за началото на идната седмица по лични причини.
в-к "Стандарт", бр. 2081/14.07.1998 г.                    рег. 14.07. 1998 г.
 


БСП не одобрява матрицата на МВФ

България трябвало да подпише тригодишно споразумение с МВФ, но не при условията в матрицата, защото от тях следва стагнация, не растеж. Около това становище се обединиха участниците в организираната от ВС на БСП и ПГДЛ дискусия по проекта на правителството за споразумение с МВФ.
в-к. "Пари", бр. 160/15.07.1998 г.                           рег.15.07.1998 г.
 


Костов: Сега е моментът за дебат по споразумението с МВФ

Парламентарната група на СДС кани следващия вторник депутатите от БСП, Евролевицата и ОНС на консултация по предстоящите преговори с МВФ за сключване на тригодишно споразумение с МВФ, съобщи вчера Иван Костов. Сега бил моментът да се дебатира, за да се намерят най-добрите решения за България. След сключване на споразумението част от икономическата стратегия на страната няма да може да е обект на политически дебат и според Костов всички политически сили трябва да покажат добра воля. Опозицията може да изказва всякакви позиции, ние обаче няма да позволим да бъде опорочена свършената досега работа по споразумението, допълни Костов. Българското правителство не било поемало под никаква форма ангажимент пред МВФ за увеличаване цените на електроенергията до края на годината.
в-к. "Пари", бр. 160/15.07.1998 г.                           рег.15.07.1998 г.
 Дискусия на БСП по тригодишното споразумение с МВФ

Депутатът от БСП Стефан Стоилов заяви на дискусията, че не било реално данъците да бъдат намалени вследствие от разширяването на данъчната база. Според него те първо трябвало да бъдат намалени и тогава щяла да се повиши събираемостта им. Данъчната тежест върху населението се е покачила с 3,5 пункта през т.г.
Проф. Иван Ангелов отбеляза, че за периода на управление на ОДС външните активи на българските финансово-кредитни институции са нараснали близо с 1 млрд лв. Липсата на възможности за реализация карали банките да изнасят капиталите си в чужбина. Сериозно забавяне се наблюдавало и при натрупване на дълготрайни материални активи в портфейлите на предприятията - едва с 8,5%, твърдят експертите на БСП.
Планът на кабинета за повишаване на цените на парното и тока щял да досъсипе родната икономика, според социалистите. Токът трябва да повиши цените си с 40-50% и нашите стоки щели да се оскъпят и да станат непродаваеми, поради високата енергоемкост на икономиката ни /4-5 пъти по-висока от европейската/.
в-к "Континент", бр. 161/15.07.1998 г.                       рег 15.07.1998 г
 
  Забележка: Хипервръзките към Справочника на личностите, организациите и събитията са маркирани само при първото им споменаване в екранната страница.

 

 

 

Copyright 1998-2012 ®  OMDA Ltd. Всички права запазени

Обратно към "Анализи"