Външни влияния върху политиката,
икономиката и обществения живот на България
 
Международни финансови организации
 

Томас О`Брайън поема поста си в понеделник

Новият постоянен представител на СБ у нас ще заеме поста си официално в понеделник, съобщават от представителството на банката у нас. 35-годишният ирландец е служител на банката от 1994 г. Оттогава работи като икономически съветник за Румъния, Македония, Казахстан, Уганда. Натрупал е опит в процеса по подготовката и следенето на изпълнение на заеми от СБ.
в-к "Пари", бр. 149/02.07.1998 г.                        рег. 02.07.1998 г.
 Още по темата

Визитка -  Томас О'Брайън е с двойно ирландско-английско гражданство, професионален икономист, през последните 14 г. е бил съветник на правителства, международни институции, частни компании. Негови приоритетни области са били макроикономика и частен сактор, гражданска реконструкция и образователна политика. Той е добре запознат с прехода на страните от Централна и Източна Европа към пазарна икономика. От 1984 г., когато започва работа в СБ, работи като икономически съветник на Румъния, Казахстан, Уганда. Преди това е бил главен съветник на една от водещите международни счетоводни компании Кей Пи Ем Джи, когато негови клиенти са английското правителство, правителства от Източна Европа и Южна Африка. Преди този период той работи в рамките на правителството на Великобритания - от 1987 до 1990 г. е икономически съветник към трезора на страната, същевременно съветник на министъра на финансите. Завършил е Лондонското училище по икономика с отличие, притежава магистърска степен по икономика от университета "Уоруик", докторат по публична администрация от Лондонския университет. Живее и работи във Вашингтон, роден през 1963 г., женен, има две деца.
в-к "Континент", бр. 154/07.07.1998 г.                    рег. 07.07.1998 г.
 ЕИБ дава заем от 40 млн. екю за магистралите от Коридор 4

Парите ще дойдат по проекта "Гранични преходи по трансевропейската пътна мрежа". Финансовият договор с ЕИБ ще се ратифицира от парламента , решиха вчера министрите. Общата стойност на проекта е 95 млн. екю, като 55% от тях ще се осигурят по програма ФАР и от българска страна.
в-к "Континент", бр. 154/07.07.1998 г.                    рег. 07.07.1998 г.
 Муравей Радев подписа 16 млн. долара заем от СБ

Финансовият министър Муравей Радев и постоянният представител на Световната банка в София Томас О'Брайън ще подпишат днес договор за заем от 16 млн. долара. Той е за 20 години, с 5 г. гратисен период и с променлива лихва. Парите са по проекта за екологични щети в МДК "Пирдоп".
в-к "Сега" бр. 155/08.07.1998 г.                                  рег 08.07.1998 г.
 ЕИБ отказва да одобри класирането на "Главболгарстрой" за строежа на РВД

В специален факс от ЕИБ е посочено, че тя не признава резултатите от международния търг за класирането на строител на "Ръководство въздушно движение" /РВД/ - фаза 2. Дословно текстът гласи:"Инфармираме ви, че банката не прима резултатите от оценката на търга за горепосочения обект. От българските власти зависи да решат какво ще последва от този факт." В посолството на Германия пък са постъпили протести от немски фирми, кандидатки за търга, поради неправомерно дисквалифициране. Пред репортер на в. "Капитал" от офиса на ЕИБ е обяснено, че не става въпрос само за "резерви", а за категоричен отказ да се одобри класирането. Тръжната процедура е изкривена, считат от ЕИБ. В самото начало, без да се проверят офертите, 7 компании, сред които 6 чужди, са били отхвърлени. Не е бил проведен честен международен търг, твърдят евробанкерите. Не са били използвани известни консултанти, допълват те. Тръжните процедури трябва да започнат отново, в противен случай ЕИБ ще спре финансирането, казва Макс Меснер, началник на пресофиса на банката за страните от Централна и Източна Европа. Този път скандалът с проваления търг прекрачи границите на страната и ще се отрази неблагоприятно върху отношението на правителството с международните финансови институции. Проектът за РВД е подписан през 1994 г. на стойност 83,5 млн. екю, като 60 млн. осигурява ЕИБ, 23,5 млн. - българската страна чрез Главна дирекция РВД. Кредитът се гарантира от държавата и е ратифициран от НС. Проектът ще бъде реализиран на три етапа. За всеки се провежда търг за изпълнител, който се съгласува с ЕИБ.
За това, че Главболгарстрой е кредитен милионер, предупредиха експерти още миналата седмица, защото фирмата фигурира в списъка със задължения от 837 млн. лв към ТСбанк, с висящи съдебни дела по финансови искове на обща сума 12,5 млн. лв. Фирмата дължи още 572 хил долара, около 31 хил. марки на ГУСВ и около 500 хил. долара на "Вестител" ЕООД-Враца, 10 млн. марки към БНБ. От строителната компания отричат да са кредитни милионери. Но дори зам.-министърът на отбраната Симеон Петковски предупреждава транспортния министър Краус, че "Практика е на Главболгарстрой да задържа плащанията с месеци и години, въпреки клаузите за изплащане в 10-дневен срок към подизпълнителя, което затруднява строителя и му нанася значителни щети." Министър Краус обаче не реагира.
От друга страна западните участнички в търга са 9 - консорциум начело с германския строителен концерн "Валтербрау", австрийските компании "Илбау", AST, "Фьост Алпине", френската "Електрисите модерн", немската "Линднер" в консорциум със "Сименс" и българските Главболгарстрой, "Монолит-3" и Техноекспортстрой. Всички западни компании са елиминирани още на ранен етап, по напълно формални причини, като Краус твърди, че Тръжната комисия носела отговорност за това. Като особено скандално се счита отстраняването на "Валтербрау", в който участва АББ - най-големият производител на електромеханично оборудване в света, "Крантц" и изпълнителя на първия етап от проекта фирмата "Инос-1". Основанието за отстраняването на консорциума е формално и смешно и няма нищо общо с тръжната процедура, която е спазена. Според участниците в конкурса подборът на Тръжната комисия е направен тенденциозно и целенасочено за прокарване на Главболгарстрой за победител в търга - комисията е назначена със заповед на директора на РВД, в която той се самоназначава за председател. Липсват представители на ЕИБ, Евроконтрол, NATS, VECTOR. В тръжната инструкция от друга страна били посочени объркващи и противоречиви изисквания с цел да се заблудят чуждестранните участници, или пък са им искани документи, които не се издават в техните страни.
В случая с Главболгарстрой се отбелязва протекция на вицепремиера Бакърджиев, който бил припоръчал лично скандалната фирма на комисията. Министър Краус пък е стар съратник на Бакърджиев по общинарска линия. Двамата заедно със Софиянски вкараха с общи усилия Главболгарстрой като акционер в "Компания за луксозни хотели" АД за изграждането на "Хилтън" в столицата и в дружеството за реконструкция на летище София. От своя страна строителната компания и винаги готова да окаже помощ на вицепремиера Бакърджиев в реализирането на всякакви сделки, предимно бартерни. Затова и откакто вицепремиерът се издигна, фирмата увеличи присъствието си на строителния пазар.
в-к "Капитал", бр. 27/11-17.07.1998 г.             рег. 12.07.1998 г.
 
  Забележка: Хипервръзките към Справочника на личностите, организациите и събитията са маркирани само при първото им споменаване в екранната страница.

 

 

Copyright 1998-2012 ®  OMDA Ltd. Всички права запазени

Обратно към "Анализи"