Външни влияния върху политиката,
икономиката и обществения живот на България
 
Европейски съюз. Съвет на Европа
 

Австрия ще подкрепи България

Австрия ще подкрепи България в усилията й за присъединяване към Европейския съюз, съобщи вчера външната министърка Надежда Михайлова при завръщането си от срещата на външните министри на асоциираните страни от Централна и Източна Европа. Уверение за това дал лично австрийският външен министър, който е следващия председател на ЕС.
в-к. "Демокрация" бр. 172/01.07.1998 г                        рег 01.07.1998 г.
 Бон ни реже за Шенген

Изваждането на България от Шенгенския списък няма да е бързо, заяви държавният секретар в германското МВР Курт Шелтер на конференция срещу нелегалната имиграция в Будапеща. Според него визовите ограничения трябва да се затягат, докато не се уеднаквят стандартите. Бон е доволен от сътрудничеството със София срещу наркотрафика и престъпността, каза още Шелтер.
в-к. "Стандарт" бр. 2069/02.07.1998 г                          рег 02.07.1998 г.
 Европа продължава да ни гледа под лупа

Двамата докладчици на Парламентарната асамблея на Съвета на Европа Хенинг Гелерод и Дейвид Аткинсън са препоръчали на заседание на Комисията по мониторинг на 22-23 юни да не се прекратява наблюдението над България, обясни Елена Поптодорова от Евролевицата, член на парламентарната ни делегация в ПАСЕ и на комисията. Тя обяви шест причини, поради които се иска наблюдението върху страната ни да продължи. Те са: недоверието между управляващи и опозиция, липсата на доказателства за независими масмедии, опасност от налагане на правителствен контрол въру съдебната власт, идеите за назначаването на кметовете на малките населени места, политическите уволнения в държавната администрация, положението в българските затвори. Депутатката от СДС Мария Тодорова заяви, че не е чула в Страсбург изказвания, че трябва да продължи мониторингът върху нас. Тя обясни, че докладът на Гелерод и Аткинсън ще бъде готов на 27 август или през септември, а ПАСЕ ще го разгледа през януари 1999 г.
От днес тече срокът, в който Съветът на Европа трябва да даде експертиза по законопроектите за медиите, администрацията и телекомуникациите, посочи Лъчезар Тошев, шеф на парламентарната ни делегация в ПАСЕ.
в-к. "Труд" бр. 175/02.07.1998 г                              рег 02.07.1998 г.
 Страните-кандидатки за ЕС - аутсайдери и след 10 г.

Гражданите на сегашните страни-членки за ЕС, няма да имат право да живеят или работят в другите страни от съюза и след 10 г., сензационно заяви австрийският външен министър Волфганг Шусел при обявяването на програмата на Австрия за 6-месечното й председателство на ЕС, което официално започна вчера. На Виена се пада да започне преговорите с кандидатките от Източна Европа. Австрия има преки граници с 4 от тях и темата за нелегалната емиграция се превърна в болезнена за нея.
в-к "Сега", бр. 150/02.07.1998 г.                     рег. 02.07.1998 г.
 Бон и Копенхаген прогнозират бързата ни интеграция в ЕС

По повод изказването на австрийския външен министър Шюсел, че България щяла да влезе в ЕС през 2010-2020 г., дипломат N 2 на Германия Вернер Хойер, който е на посещение у нас, заяви, че това било прекалено късна дата. Той добави, че се уговорил с министър Надежда Михайлова да се поддържа непрекъсната връзка между България и Германия по отношение на евроинтеграцията. Г-н Хойер бил възхитен от постигнатото от българското правителство по въпроса за присъединяването ни към евросъюза.
България има реални шансове да започне преговори за присъединяване към ЕС през 2001 г., заяви също датският външен министър Нилс Хелвег Петерсен след визитата си у нас.
в-к "Демокрация", бр. 174/03.07.1998 г.           рег. 03.07.1998 г.
 Заем от ЕС за пристанището във Видин

$ 5 млн. дава ЕС за развитието на инфраструктурата на пристанището във Видин, съобщава управителят му Цветан Лозанов. Според осведомени част от парите щели да се използват и за изграждането на Дунав мост 2.
в-к "Пари", бр. 152/06.07.1998 г.                     рег. 06.07.1998 г.
 Лустрацията нарушавала човешките права

Експертизата на законопректа за администрацията, изготвена от Съвета на Европа, гласи, че лустрацията нарушава човешките права. Международната организация е изненадана от големите правомощия на назначаемите областни управители. Само НСРТ да има право да отнема лицензите на медиите, заключават експертите, като този орган трябва да има по-големи гаранции за независимост, препоръчват те.
в-к "Континент" бр. 156/09.07.1998 г.                        рег 09.07.1998 г.
 Докладът на ПАСЕ трябвало да се пази в тайна

Това съобщава вчера Венцислав Иванов, ръководител на отдел "Международни организации и права на човека" към МВнР. Оповестяването на предварителния доклад на Аткинсън и Гелерод представяло страната ни в лоша светлина. Според европейските норми тези доклади трябвало да бъдат конфиденцални, докато не се приемат в ПАСЕ. Досега за България били изготвени три подобни документа от 1994 г. насам, но се вдигал подобен шум за първи път. Мониторингът нямал пряка връзка с приемането ни в ЕС, но се вземал все пак предвид, допълни Иванов. Никоя държава не можела да изпълни 100% от задълженията си към европейската институция. Отговорите и забележките по доклада на ПАСЕ трябвало да се правят не от кабинета, а от българските депутати в ПАСЕ, които са провели консултации с институциите в България.
Скоро от Евролевицата имали намерение да попитат премиера Костов защо отношението му към ЕС се е променило и няма ли то за цел да се раздухва евроскептицизма от правителствените среди, които искат да няма реформи. Неправилно ни се налагало и мнението, че отвън ни задължават да спазваме критерии, които са против волята ни.
в-к "Континент" бр. 156/09.07.1998 г.                        рег 09.07.1998 г.
 От Съвета на Европа критикуват медийния закон

Експерти от медийния институт на Съвета на Европа са изпратили експертиза до Комисията по радио и телевизия във връзка с новите закони за радио и телевизия и далекосъобщения. Основното възражение на експертите е върху начина на избиране на национални съвети за радио и телевизия, като се посочва, че няма гаранция за неговата независимост от управляващите и се препоръчва гарантирането на квота на опозицията. Критикува се и закона за далекосъобщения, който предвижда правителствена комисия да дава лицензи на частните медии. Като ограничаване на свободата на словото се посочва забраната държавните медии да ползват новини и икономически предавания, произведени от външни продуценти. Като нарушение на свободния обмен на информация се определя и предвиденото в закона право на държавния глава и министър-председателя да четат обръщения по всяко време по националните медии.
в-к "Пари" бр.155/09.07.1998 г.                                   рег 09.07.1998 гСантер ни окуражава за ЕС

Пълна подкрепа за кандидатурата на България в Европейския съюз изрази председателят на Европейската комисия Жак Сантер.
 Късно снощи Петър Стоянов разговаря с премиера Жан-Люк Деан на четири очи, а в същото време министърът на държавната администрация Марио Тагарински е имал разговор с първия дипломат на Белгия. Малка Белгия е на челно място по инвестиции в България по вложени средства у нас - общо 275.637 млн. долара. Белгия е неоспорим лидер по инвестиции в промишлеността с 274.018 млн. долара.
в-к "Пари" бр.155/9.07.1998 г.                                   рег 9.07.1998 гЕС иска да спрем нелегалните сателити

От ЕС можели да поискат санкции срещу България заради нелегалното излъчване на сателитни програми у нас, съобщава Емил Лозанов от Комисията по авторско право към културното министерство. Кабелните оператори в страната са взели декодер за най-гледаните програми и ги разпространяват нелегално. От "Мир кино" официално протестирали срещу българското пиратство. За да имаме видеоканал, кабелните оператори трябва да се договорят с фирма разпространител на касови филми. Това е световната практика. "Мир кино" и ТV 1000 плащали огромни суми за филмови шедьоври. В МС е внесен проект за изменение на постановление номер 87 от 1996 г. за авторското право, в което влиза задължителното регистриране на кабелните оператори.
в-к "24 часа", бр. 183/10.07.1998 г.                       рег. 10.07.1998 г.
 ЕС искала да затворим цялата АЕЦ

Соцдепутатът Румен Овчаров показа от трибуната документ на смесената парламентарна комисия Европейски съюз-България от 30 юни т.г., в който се казва "Да се закрие АЕЦ "Козлодуй" по договорен график и при спазване на необходимите мерки за сигурност". По повод на този документ Овчаров обвини Костов, че кабинетът е провалил енергийната политика. В отговор премиерът каза, че кабинетът искал да спази технологичния срок на експлоатация на реакторите, но не поставя под въпрос поетите ангажименти за закриване на реакторите от предишните правителства, независимо дали му харесва или не.
в-к "Труд", бр. 184/11.07.1998 г.                         рег. 11.07.1998 г.
 Допълнителни средства по програма ФАР

До края на т.г. България ще получи още 10,5 млн. екю допълнително по подготовката си за присъединяване към ЕС, съобщи в писмо до външния ни министър Надежда Михайлова Ханс Ван ден Брук, член на Европейската комисия. Те са от т. нар. "Предприсъединителни фондове", от които за т. г. се отпускат 40 млн. екю, за 1999 г. - 60 млн. екю. 2 млн. екю получаваме за завършване на процеса по връщане на земеделските земи, 6 млн. - за банковата реформа, 2,5 млн. екю - за борбата срещу корупцията в митническата администрация.
в-к "Демокрация", бр. 183/12.07.1998 г.               рег. 12.07.1998 г.
 България била обявила война на Шенген?

Това заяви чуждестранен наблюдател в София след изказванията на политолога Огнян Минчев и предупрежденията от страна на немския и австрийския посланик, че при евентуални стачки пред посолствата, няма да се издават визи на българите. Реакцията на европосланиците дойде след като политологът Огнян Минчев призова гражданите да тръгнат на протести срещу западноевропейските мисии в София, понеже те били гнезда, според него, на расизъм и унижения, като в концлагер.
в-к "24 часа", бр. 185/12.07.1998 г.                    рег. 12.07.1998 г.
 Одобрен е проектът за енергиен център в Радомир

Проектът за изграждане на общински енергиен център в Радомир по линия на ФАР вече е одобрен, съобщиха вчера от кметството. На място ще се разработва самата стратегия за енергийна ефективност на местните потребители. Радомир кандидатства пред ФАР с още 3 проекта, единият от които за оптимизиране на уличното осветление.
в-к. "Новинар", бр. 185/15.07.1998 г.                        рег 15.07.1998 г
 Австрийският посланик пак предупреждава за визите

Визовите служби на западните посолства и консулства ще затворят врати само по време на евентуални демонстрации пред тях, поясни вчера при срещата си с шефа на парламентарната комисия по външна политика Асен Агов, австрийският посланик Георг Потика.
Според Агов визовият прблем трябва да се реши и с усилия от българска страна. В своя декларация пък КТ "Подкрепа" заяви, че визовите ограничения за българите ще бъдат премахнати само след изпълнението на предварително приетите от България изисквания на ЕС - приключила приватизация и доходи от $ 700-1000 месечно на човек.
в-к "Труд", бр. 188/15.07.1998 г.                                рег 15.07.1998 г
 Оживление по балканския път на дрогата констатира ЕС

Повишена активност имало по т. нар. път на дрогата от Турция през България и СРЮгославия, установили страните от ЕС, според гръцката преса.
в-к "Континент", бр. 161/15.07.1998 г.                       рег 15.07.1998 г
  Забележка: Хипервръзките към Справочника на личностите, организациите и събитията са маркирани само при първото им споменаване в екранната страница.

 

 

Copyright 1998-2012 ®  OMDA Ltd. Всички права запазени

Обратно към "Анализи"