Външни влияния върху политиката,
икономиката и обществения живот на България
 
Балкански страни - България
 

"Гласът на Русия" предрича война в България

Подкрепяйки косовските албанци, САЩ и НАТО подкрепят сепаратистките настроения на Балканите и в цяла Европа, твърди радио "Гласът на Русия". В България можело да избухне братоубийствена война, защото българските турци също биха намерили подкрепа във Вашингтон и Брюксел, счита радиото, цитирано от Белград.
в-к "Стандарт", бр. 2068/01.07.1998 г.                рег. 01.07.1998 г.
 

Войната за Косово била започнала вече

Сръбските сили за сигурност заявиха, че са си върнали част от въгледобивните мини край Белачевац от АОК, която ги беше завзела миналата седмица.
Същевременно САЩ завършиха първите си официални контакти с АОК, като казаха, че така просто признавали фактите, че АОК имала влияние в Косово и трябвало да се зачита. Сръбски военни наблюдатели прогнозират, че сраженията щели да достигнат кулминацията си през август. В декларация на Сръбската радикална партия с председател вицепремиерът Шешел, се казва, че албанските терористи са средство за осъществяване на политическите цели на американската администрация и установяването на официални връзки с АОК поставяло под съмнение съществуването на Сърбия.
Руският външен министър Примаков заяви, че бил в постоянен контакт с Олбрайт по пробелмите в Косово и че по някои от тях имало разногласия между Русия и САЩ. Той попитал, защо след като Русия е вече 200 г. на Балканите, тя да познава по-зле ситуацията от САЩ. Сърбия не можела да изтегли частите си от Косово, докато не престанели терористичните нападения, твърди Примаков. За да осъществи мирните намерения на Милошевич му трябвало време и натиск върху албанската страна, продължи министърът, такъв натиск му бил обещан от Германия и други страни в близките дни.
в-к "Пари", бр. 148/01.07.1998 г.                    рег. 01.07.1998 г.
 

Сърбите стягат нова офанзива в Косово

Следващата цел на сръбските спецчасти е село Киево, окупирано от 200 косовски албанци, съобщи управителят на окръг Косово Велко Одалович. Трима албанци загинаха, а осем бяха ранени при офанзивата на сръбските сили за сигурност за деблокиране на стратегическия район около мина Белачевац. В друго сражение загинали осем косовски албанци северозападно от граничната застава Джаковица. Вчера американският самолетоносач "Айзенхауер" с 30 изтребители и 60 вертолета на борда, получи заповед да кръстосва водите на Адриатика, готов за кризисно базиране. Започваме нова дипломатическа офанзива, заяви Холбрук, а германският външен министър призова държавите от Контактната група да включат АОК в преговорите за спиране на насилието, както вече направиха САЩ. На 8 юли Контактната група ще обсъди план от пет точки за незабавно прекратяване на огъня и разполагане на международни наблюдатели в Косово. АОК да признае върховенството на Ругова, поиска американският пратеник на Балканите.
в-к. "Стандарт" бр. 2069/02.07.1998 г                        рег 02.07.1998 г.
 

САЩ иска да посредничи в езиковия спор България-Македония

Държавният департамент на САЩ потвърди, че помощник-държавният секретар Строуб Талбот е изказал във Вашингтон пред македонския премиер Бранко Цървенковски желанието на САЩ да посредничи в решаването на езиковия спор между двете страни, съобщава Би Би Си. Проблемът бил определен като "нелогичен" от САЩ. По този повод скопският вестник "Нова Македония" писа, че малко изненадващо САЩ са припомнили т. нар. езиков спор, което говори, че не са го забравили. Така американците искали да насърчат българи и македонци да решат проблемите помежду си.
в-к "Демокрация", бр. 173/02.07.1998 г.                     рег. 02.07.1998 г.
 

Македония разкри таен арсенал

Край селището Велеща до границата с Албания е било открит подземен бункер с 23 автомата, над 16 000 патрона, 86 ръчни гранати и 8 кутии експлозиви. Оръжието е внесено нелегално в Македония от съседна Албания.
в-к "Сега", бр. 150/02.07.1998 г.                            рег. 02.07.1998 г.
 

Премиерът отрича опасност от гражданска война у нас

В отговор на предсказанията на радио "Гласът на Русия", че в България можело да избухне братоубийствена война, Иван Костов каза, че това не било възможно, защото ние сме били на светлинни години от противопоставянето между сърби и албанци в Косово.
в-к "Континент", бр. 150/02.07.1998 г.                     рег. 02.07.1998 г.
 

Вашингтон смекчава позицията си към Белград

Говорителят на Държавния департамент Джеймс Рубин заяви, че докато не се прекратят боевете, Белград няма да изтегли частите си от Косово. Американските пратеници Хобрук и Хил се опитали да убедят албанците да прекратят огъня. Основните партии в Косово не могат да се споразумеят как да наложат контрол над АОК. Международни наблюдатели щели да започнат да патрулират в сръбската област от 6 юли.
Според ИТАР-ТАСС нелегалната АОК е предприела редица нападения в Косово с цел да бъде включена в преговорите с Белград. Тя не можела да бъде причислена към политичските организации, с които да се преговаря, счита руското външо министерство.
в-к "Континент", бр. 151/03.07.1998 г.                 рег. 03.07.1998 г.
 

България и Гърция уточняват граници и пътни връзки

Окончателно са договорени пресечните точки на българо-гръцката граница край Рудозем-Ксанти и Кърджали-Комотини. Новината бе съобщена лично от външния ни министър Надежда Михайлова и премиера Иван Костов, които вчера бяха на граничната бразда в района на Чепинци. Дипломат N 1 мина браздата и лично заби колчето на 47-ма пирамида, където ще се изгради бъдещия ГКПП с Гърция. Строежът на пункта и пътя Рудозем-Ксанти ще трае 2-3 месеца, средствата са подсигурени от ЕС.
в-к "Демокрация", бр. 175/04.07.1998 г.                   рег. 04.07.1998 г.
 

Киро Глигоров признава за македонския език

В реч пред състава на пограничните служби в село Жировница македонският президент и върховен главнокомандващ призна, че македонската азбука и език са плод на последните 50 години, предаде БНР, вчера в кореспонденция от Скопие. Президентът отбеляза, че "не цъфтят рози с нито един от съседите". Той обвини Гърция, Сърбия и България в асимилационна политика по отношение на македонците и попита "Къде изчезнаха македонците в Пиринско?", позовавайки се на коминтерновското преброяване на Георги Димитров /160 хил. тогава са се писали македонци в Пиринско/. Глигоров изрази разочарованието си от факта, че македонският въпрос бил все още актуален и не бил поставен в музея на историята.
в-к "Демокрация", бр. 175/04.07.1998 г.                   рег. 04.07.1998 г.
 

Асен Агов не иска посредник по македоно-българските проблеми

Председателят на Комисията по външна и интеграционна политика Асен Агов заяви, че Македония и България не са изчерпали двустранните си контакти и имали потенциал сами да решат спорните проблеми помежду си. Той каза това по повод заявеното преди два дни от дипломат N 2 на САЩ Талбот намерение за посредничество между България и Македония от страна на САЩ.
в-к "Демокрация", бр. 175/04.07.1998 г.                   рег. 04.07.1998 г.
 

АОК вече действала на територията на Македония

Това заяви нейният говорител Якуб Красничи пред сп. "Шпигел" вчера. Главната цел на армията била създаването на една нация чрез обединението на Косово и райони от Черна гора и Македония с Албания, посочи неназован неин командир пред в. "Ослобождение".
в-к "Стандарт", бр. 2072/05.07.1998 г.                   рег. 05.07.1998 г.
 

Сражения в района на гр. Киево

Ройтерс съобщава, че в района на косовския град се водят ожесточени сражения, като АОК твърди, че сръбски танкове са навлезли в областта. Сепаратистите съобщават, че контролирали главния път в провинцията Прищина-Печ.
Американският посредник Холбрук отлетя от Белград за Прищина, където ще преговаря с лидера на косовските албанци Ругова за възобновяване на диалога. След срещата Милошевич-Холбрук в петък двамата са били единодушни, че диалогът трябва да се поднови незабавно и тероризмът не може да бъде толериран. 105 черногорци са дезертирали от югоармията.
в-к "Стандарт", бр. 2072/05.07.1998 г.                   рег. 05.07.1998 г.
 

Холбрук снове между Белград и Прищина без успех

За незабавно подновяване на диалога за уреждане на кризата в Косово призоваха Слободан Милошевич и Ричард Холбрук. След многочасова среща в Белград югопрезидентът и американският представител се съгласиха, че мирното уреждане на кризата няма алтернатива и тероризмът не може да бъде толериран. Вчера Холбрук пристигна в Прищина за разговори с Ибрахим Ругова и други местни албански лидери. Целта е да се постигне прекратяване на огъня. Според западни източници, сърбите са разкъсали блокадата в района на Киево.
Сръбски източници съобщиха, че няма данни за българина от Босилеград д-р Стамен Генов, отвлечен и бит от бойци на АОК преди 3 дни.
Дипломати от САЩ, Русия, Великобритания, Австрия и Полша започват от днес инспекции в районите на сблъсъци. В първата група са посланиците на Москва и Лондон и временно управляващият мисията на САЩ в Белград. Дипломатическите патрули са част от московските договорености между Слободан Милошевич и Борис Елцин. Пред Си Ен Ен Холбрук изтъкна, че големият проблем е, че въоръжените албански сепаратисти имат няколко командвания и не е ясно дали някой може да контролира Армията за освобождение на Косово.
Пред немското сп. "Шпигел" говорителят на АОК Якуп Красничи казва, че цел на АОК е обединението на всички албанци на Балканите и иска "нещо повече от независимост". Сръбският радикал и вицепремиер Воислав Шешел заяви вчера, че ако насилието на албанците не спре, в Косово може да избухне гражданска война, защото и сърбите ще си създадат армия.
в-к. "Демокрация" бр. 177/ 6.07.1998г.                      рег 6.07.1998г.
в-к. "24 часа" бр. 178/ 5.07.1998г.                               рег 5.07.1998г.
 

Пангалос призна правото на Македония да ползва името си

В интервю по атинското радио "Флаш", гръцкият външен министър се отклони от официалната линия на своята страна и спомена, че окончателното название на бившата югорепублика "може да включва думата Македония "като географско определение". Пангалос не за пръв път се дистанцира от официалната позиция на Гърция, допълва агенцията. Думите му веднага предизвикаха гневна реакция от националистически кръгове в Атина.
в-к. "24 часа" бр. 178/05.07.1998г.                      рег 05.07.1998г.
 

Нашата позиция за НАТО и кризата в региона на семинар в Охрид

Българската позиция за ролята на НАТО за осигуряване на стабилност в Югоизточна Европа и в контекста на кризата в Косово беше изложена вчера от зам.-външния ни министър Константин Димитров на семинара Рос-Рот в Охрид. Българскиат дипломат подчерта, че България подкрепя превантивните усилия на НАТО в Албания и Македония, но и като член на инициативата Партньорство за мир очаква системни консултации с пакта с цел пълна информация за действия на международната общност.  Двудневният семинар е организиран от Североатлантическата асамблея по инициатива и със спонсорството на бившия й председател Чарли Рос(конгресмен от САЩ) и Уилям Рот(сенатор) Участват 100 парламентаристи, експерти и гости от 8 членки и 8 асоциирани членки на асамблеята. Председателят на македонския парламент Тито Петковски предложи сандинавски модел на сътрудничество в Югоизточна Европа с общ пазар, свободен обмен на идеи, услуги, капитал и работна сила и координиране на аспекти от външната политика. А македонският външен министър Благой Ханджийски включи Македония, България и Албания в една група по пътя към членството в НАТО.
в-к. "Демокрация" бр. 177/06.07.1998г.                      рег 06.07.1998г.
 

Месут Йълмаз пристига в България

Турският премиер Месут Йълмаз пристига в България на еднодневна визита на 11 юли, за да открие клона на "Зираат банкасъ", съобщи вчера официален източник от Анкара. Турската земеделска банка е първата финансова институция от южната ни съседка, получила лиценз от БНБ. Предвижда се "Зираат банкасъ" да има клонове в Пловдив, Кърджали, Ардино, Мадан.
в-к. "Демокрация" бр. 177/06.07.1998г.                      рег 06.07.1998г.
 

Гърция спира нашите тирове

Изнервени шофьори предупредили митничарите на Кулата, че ще вдигнат във въздуха митницата, ако не ги пуснат да минат. От няколко дни българските тираджии били подложени на жесток тормоз от гръцките митничари. В неделя гърците пропуснали само 8 български срещу 120 гръцки камиона. Те не пускали нашенци, докато не им дадат между 200 и 500 марки. Оициалното обяснение било, че предимство имат представители на страните от Шенген. От българската страна на митницата няма чакащи, но на Промахон опашката била 2 км. Шофьорите се жалват, че са останали в Гърция без храна и пари. В събота няколко шофьори припаднали от адската жега. Митничари от Кулата припомниха, че само преди месец цялото пъководство на Промахон било уволнено за подкуп и корупция. С проблема за корупцията на гръцките митничари били занимавани тамошното вътрешно министерство и правителството, но системата не била променена. Все още не бил монтиран и агрегат на ГКППІ-Кулата и авариите в електрозахранването напълно блокирали обработването на документите. В събота буря прекъснала тока за няколко часа и това събрало километрични опашки и от двете страни на ГКПП.
в-к. "Стандарт" бр. 2074/07.07.1998г.                           рег 07.07.1998г.
 

София - домакин на ЧИС през есента

България ще бъде домакин на 12-тата среща на външните министри на страните-членки на Черноморското икономическо сътрудничество /ЧИС/, която ще се проведе в края на октомври. Това се налага след оттеглянето на Азербайджан. Правителството отпусна 480 млн. лв. вчера за подготовката на срещата, тъй като според регламента, страната-домакин поема разходите по настаняване и храна на определен брой членове на делегациите и представителите на Постоянния международен секретариат на ЧИС. България ще поеме председателството на Съвета на деловите среди на ЧИС. За целта в София ще бъдат организирани бизнесфоруми и семинари през септемри и октомври.
в-к "Пари", бр. 153/07.07.1998 г.                        рег. 07.07.1998 г.
 

Гръцкият министър на отбраната на посещение в САЩ

Апостолос Цохадзопулос обсъди с колегата си Уилям Коен обстановката в Косово и на Балканите, също гръцко-турските отношения. Той посети заводите, където се произвеждат изтребители Ф-16 и разисква оферти в рамките на гръцката оръжейна програма.
в-к "Пари", бр. 153/07.07.1998 г.                        рег. 07.07.1998 г.
 

Среща Турция-Македония

След разговори между премиерите на Македония Бранко Цървенковски и на Турция Месут Йълмаз в Скопие, стана ясно, че двете страни имат сходни и дори идентични позиции за обстановката на Балканите и Косово. Двамата заявиха намерение да разширяват сътрудничеството си чрез увеличаване на турските инвестиции в Македония. Те подписаха обща декларация за политическо сътрудничество при подготовката на спогодба за свободна търговия. Предстояло откриване на въздушна линия Скопие-Истанбул.
в-к "Пари", бр. 153/07.07.1998 г.                        рег. 07.07.1998 г.
 

Холбрук обяви желанието за промяна в статута на Косово

След няколкодневната си совалка между Белград и Прищина Ричард Холбрук заяви, че били нужни "някои промени в сегашния статут на Косово в рамките на международно признатите граници на Югославия". Той не поясни какви точно промени има предвид и дали Милошевич се е съгласил с тях. В момента Ксово има статут на автономна област, макар и с малки права на самоуправление. Холбрук вероятно визира автономия на областта на федерално ниво или статут на република от типа на Сърбия и Черна гора. Руският зам.-външен министър Афанасиевски заяви, че Москва ще предложи на срещата на Контактната група на 8 юли мерки, които да задължат двете страни да прекратят бойните действия. Единство сред лидерите на косовските албанци не бе постигнато. Междувременно Рам Буя стана първият албански политик, който се присъедини към АОК, твърдейки, че тя е единственият законен представител на косовските албанци.
Вчера започна официално дипломатическата мисия за наблюдение в Косово - бронирани коли с дипломати навлязоха в областта, водени от "Шевролет", на който се вееха американското и руското знаме.
в-к "Континент", бр. 154/07.07.1998 г.                    рег. 07.07.1998 г.
 

Катастрофа с кортежа на турския премиер в Македония

Шкода с македонци се заби със скорост 130 км/час в една от колите по пътя Скопие-Битоля. Петима от турската делегация са ранени и сред тях са държавен министър-Рюштю Казъм Юджелен, депутат-Шинаси Алтънел и прочут журналист от вестник "Миллиет". Репортерът Фикрет Била бил опериран в Битоля от хирурга, оперирал и спасил Киро Глигоров. Премиерът Месут Йълмаз не е пострадал, но е бил прегледан. Бил е придружаван от македонския си колега Бранко Цървенковски. Йълмаз веднага прекъсна визитата си в Македония. Двамата македонци в шкодата са загинали. Състоянието на ранените било тежко и имало опасност за живота им, уточнява турският тв канал NTV. Според държавния министър Джавит Кавак, придружаващ Йълмаз, македонците не били взели достатъчно мерки за безопасност. Двете страни почти били стигнали до сключването на договор за доставяне от страна на Турция на 20 самолета.
в-к "Стандарт", бр. 2075/08.07.1998 г.                 рег. 08.07.1998 г.
 

Тежки сражения край Печ

И вчера са продължили тежките сражения край косовския град Печ, започнали в понеделник сутринта, след като бойци на АОК атакуваха сръбски къщи в с. Лоджа.
Контактната група ще се събере днес край Бон ,за да обсъди проекта за бъдещия статут на Косово, след като американските усилия за решаване на конфликта не успяха.
в-к "Демокрация", бр. 179/08.07.1998 г.                 рег. 08.07.1998 г.
 

Агов признава македонския език?

Българският депутат Асен Агов обявил в понеделник вечерта в интервю за македонската телевизия, че македонците имали право да говорят на своя македонски език, тъй като това бил езикът на тяхното общуване. В нашите дискусии никой не оспорва това право, казал Агов, който се намира там в качеството си на ръководител на българската делегация на тридневен парламентарен семинар "Рос-Рот" в Охрид.
в-к "Континент", бр. 155/08.07.1998 г.                   рег. 08.07.1998 г.
 

Политическите сили обсъждат проблема с Косово в парламента

Вчера след срещата си в НС с външния ни министър Надежда Михайлова, представителите на политически сили стигнаха до извода, че пряка заплаха за България от косовския конфликт няма. Спорът трябва да бъде решен бързо и с политически средства, е тяхното общо мнение. Михайлова ги запозна с инициативите на българската дипломация, в които били взети предвид бежанската вълна, загубите от евентуални икономически санкции и др. опасности. От БСП изразили "частично удовлетворение".
В Плевен пък югославският посланик у нас Радош Смилкович, заяви, че конфликтът в Косово бил вътрешен проблем и можел да се реши без чужда намеса. Промяната на границите ще предизвика сътресение и в България и в другите страни на Балканите, казал той.
в-к "Стандарт" бр .2076/09.07.1998 г.                        рег 09.07.1998 г.
 

Контактната група решава за намеса на НАТО в Косово

Съветът на НАТО направи заключение, че военната подготовка за евентуална намеса в Косово трябва да се насочи към подкрепа на решение, подобно на Дейтънското споразумение за Босна, съобщава белградската агенция Бета. Ударението се измествало от евентуална военна подкрепа към омиротворителна мисия, която да приложи договореното решение на косовския проблем. Но решението тепърва ще се изготвя. Вчера Контактната група обсъждаше въпроса. За омиротворителните сили ще бъдат нужни около 20 хил. войника. Но ако сръбската и албанската страни не приемат мира, той ще трябва да бъде наложен и ще бъдат нужни 100 хил. военни. Щяло да се разглежда първо предложението на югославското правителство, после това на Германия и Франция. САЩ са заявили, че страните в конфликта трябва да решат сами проблема си. Гелбард е предупредил, че ако АОК откаже да участва в мирния процес, САЩ могат да "разстроят" дейността й.
в-к "Континент" бр. 156/09.07.1998 г.                        рег 09.07.1998 г.
 

Застой в българо-югославските отношения

През последните 3 години българо-югославските отношения са в застой, каза при посещението си в Плевен посланикът на СР Югославия проф. Радош Смилкович. Там той бе на еднодневно посещение по покана на кмета на града Румен Петков по повод подписания двустранен договор за сътрудничество между плевенската община и една от най-силните в икономическо отношение общини в Югославия - Горни Милован.
в-к "Пари" бр.155/09.07.1998 г.                                 рег 09.07.1998 г
 

Нови боеве в Косово, АОК иска намеса

Въпреки призивите на международната Контактна група за примирие в Косово вчера избухнаха боеве в района на Джаковица край албанската граница. Ръководството на АОК настоява, че прекратяването на огъня в сръбската провинция може да стане само след изтегляне на сръбските сили за сигурност. Американският посредник Ричард Холбрук заяви във Вашингтон, че косовската криза е "по-остра отколкото в Босна" и окачестви новия изблик на насилие в Косово като огромна опасност. Лидерът на Нов демократичен съюз на Косово Хидает Хисени, отцепил се от умерения албански косовски лидер Ругова, заяви, че АОК ще сложат оръжие само ако международната общност се намеси в Косово. Според него хората от АОК са главно селяни, които бранят домовете си. Според публикации на белградския печат, приетият в сряда таен план на Контактната група предвижда оставането на Косово в състава на Югославия. Черна гора ще свика референдум за оставането си в СРЮ, ако Косово стане трета федерална република. Германският външен министър Клаус Кинкел пристигна късно завчера в Албания, като планираше след това да посети Македония, а в събота да отиде в Москва.
в-к "Демокрация" бр.181/09.07.1998 г.                        рег 09.07.1998 г.
 

Вашингтон е против подкрепа за албанските сепаратисти

САЩ са против всякакви действия на НАТО, които биха означавали морална или военна подкрепа за албанските бунтовници в Косово, съобщава АФП, цитирайки американския министър на отбраната Уилям Коен. Вашингтон се стремял да намери дипломатическо решение на косовската криза, като военният вариант бил последният, не първият по ред в американската политика. Коен заяви, че САЩ не желаели нито Милошевич да избива невинни жертви, нито пък косовските албански терористи да правят това, на пресконференция след разговор с гръцкия министър на отбраната Цохадзопулос.
в-к "Пари", бр. 156/10.07.1998 г.                       рег. 10.07.1998 г.
 

Среща на премиерите на Турция, Румъния и България в София

Иван Костов, Месут Йълмаз и Раду Василе ще обсъждат проблема в Косово, членството в НАТО и ЕС. Очаква се срещата да приключи с общо комюнике.
4 месеца след последната си визита турският премиер пристига отново в България, придружен от турските министри на енергетиката и икономиката Ашън Челеби и Джумхур Ерсюмер и то подсекретаря на турското външно министерство Мехмед Али Иртемчелик. Ашън Челеби и Валентин Василев ще подпишат споразумението за сводната търговия между двете страни.
ВИЗИТКА Йълмаз е роден на 6 ноември 1947 г. в Ризе, на Черноморското крайбрежие. Учи в австрийско училище, завършва политически науки в Истанбулския университет. Специализира в Кьолн социология и икономика. Политическата си кариера започва през 1983 г., когато с покойния Тургут Йозал основават Отечествената партия. През същата година влиза в парламента, а от 1986 г. е участвал в турските правителства последователно като държавен министър и говорител на правителството, министър на туризма и министър на външните работи. Наричат го "човека с каменно лице", или "човека, който не се смее".
в-к "Стандарт", бр. 2078/11.07.1998 г.                   рег. 11.07.1998 г.
 

АОК не признава лидерството на Ругова

Ожесточени сражения между сръбските сили за сигурност и албанските бунтовници е имало вчера в районите на град Печ, село Льога и областта. Междувременно представители на АОК заявиха, че трябвало да бъдат признати за националноосвободителна армия от етническите албански лидери и тогава тя щяла да се присъедини към преговорите за бъдещето на сръбската провинция Косово. Говорителят на АОК Якуп Красничи заяви, че бунтовниците не признават умерения албански лидер Ибрахим Ругова, нито пък приемат някоя политическа партия за свое политическо крило. Битката за независимост щяла да продължи независимо от евентуалното съгласие на другите партии с юговластите, каза той.
в-к "Демокрация", бр. 183/12.07.1998 г.             рег. 12.07.1998 г.
 

Още за срещата на тримата премиери в София

Румънският премиер Раду Василе бе у нас за първи път. На срещата в резиденция "Бояна" бе обсъдено изграждането на втория мост над р. Дунав, а с турския премиер Йълмаз - събирането на разделените семейства и износа на ток. Сутринта гостите са били приети последователно от премиера и президента на България, а следобяд премиерите са имали тристранна среща. Паралелно течали преговорите между български и турски министри.
Проблемът с разделените семейства можел да се реши с приемането на Закона за чуждестранните граждани в Турция през май т.г., каза Йълмаз, като изселниците с туристически визи щели да могат да подават документи за временни паспорти и техните деца до 18 г. и съпруги също щели да придобиват такива.
Що се отнася до изграждането на втори мост на р. Дунав, президентът Стоянов пледирал той да бъде близо до Сърбия, което щяло да бъде изгодно в случай на ново ембарго срещу тази страна.
При преговорите за износ на ток се обсъждали възможностите печалбите директно да се реинвестират в инфраструктурни проекти. Турската страна е предложила участие с $ 50 млн. в каскада "Горна Арда" и отсечката Капитан Андреево-Оризово на магистрала "Марица". Търговският министър Василев и колегата му Ашън Челеби подписали споразумението за зона за свободна търговия, като се очаква стокообменът между двете страни да скочи от $550 млн. на $2,5 млрд., според премиера Костов. Следващата среща между премиерите ще бъде на 12 септември в Истанбул, където темата ще бъде съвместни действия в борбата с организираната престъпност, трафика на хора и др.
в-к "Новинар", бр. 182/12.07.1998 г.             рег. 12.07.1998 г.
 

АОК иска да превземе Прищина

Говорителят на АОК Якуп Красничи се зарече, че армията скоро щяла да превземе Прищина в интервю за албанския вестник "Коха Диторе". Засега тя има силно влияние само в земеделските райони. През последните 4 месеца съставът й се е увеличил и сега контролира над една трета от териториите на сръбската провинция. Красничи добави, че АОК не признава Ругова за президент на самопровъзгласилата се Република Косово, нито за върховен главнокомандващ, защото бил извършил много политически грешки. Албанските партии в Косово първо трябвало да признаят публично АОК за косовки въоръжени сили и факта, че тя водела война. След това можело да се водят преговори и контакти с АОК. Всички партии трябвало да се обединят в общ фронт, каза говорителят на бунтовниците, като подчерта, че АОК контролирала 40% от територията на Косово. Обединението на окупираните албански територии е означавало обединение с Албания, заяви той.
Германският външен министър Кинкел намекна, че щяло да се търси конференция по подобие на дейтънските преговори от 1995 г. за Босна. Кинкел е обсъдил косовската криза с руския си колега Примаков в Москва.
в-к "Стандарт", бр. 2080/13.07.1998 г.                 рег. 13.07.1998 г.
в-к "Пари", бр. 159/14.07.1998 г.                           рег. 14.07. 1998 г.
 

България в ос с Турция срещу Гърция?

В лицето на България и Румъния Турция намери надеждни съюзници на Балканите срещу Гърция, така определя срещата на тримата премиери на Румъния, Турция, България в София турският вестник "Хюриет", цитиран от БТА. Вестник "Джумхюриет" пък твърди, че Българската православна църква се опитала да попречи клонът на "Зираат банкасъ" да се настани в нейната сграда, но българското правителство уредило въпроса. Центърът на многонационалните сили да не бъде в Пловдив, а в Одрин, съветва вестник "Радикал".
в-к "Новинар", бр. 183/13.07.1998 г.                 рег. 13.07.1998 г.
 

Арестуват членове на нелегалната АОК

Сръбските сили за сигурност арестуваха 14 косовски албанци, заподозрени, че са членове на АОК. При разбиването на въоръжената група на 50 км южно от Прищина са иззети големи количества оръжие и муниции. Силите за сигурност издирват и 150 албанци от Косово, обвинени в терористична дейност.
Австрийският външен министър Волфганг Шусел, чиято страна поема председателството на ЕС за 6 месеца, изрази съжаление заради "растящото радикализиране на косовските албанци". Той настоя за прекратяване на огъня в Косово и за подновяване на разговорите. Шусел заяви, че ЕС ще работи за изграждане на единна позиция на международната общност по косовската криза.
в-к "Дума", бр 159/14.07.1998 г.                            рег. 14.07.1998 г.
 

Продължават бойните действия в Косово

Двама сръбски полицаи са били убити, един техен колега - ранен при сблъсъци в западната част на Косово вчера. Продължават сраженията край град Печ. Косовските бежанци в Албания, по неофициални данни, били вече над 17 000.
Генералният секретар на австрийското външно министерство Алберт Роан, който посети Прищина, призна на страниците на виенския вестник "Ди пресе", че нямало никаква координация или връзка между албанските политици и партизани в Косово. Самата АОК, според него, нямала централно ръководство и се състояла от независими военизирани части.
в-к "Пари", бр. 159/14.07.1998 г.                    рег. 14.07. 1998 г.
 

БСП: Трима балкански премиери се договориха зад гърба ни

Държавната политика по косовския проблем се договаря зад гърба на обществото и парламента, заяви вчера Георги Първанов, визирайки съботната среща на турския, румънския и българския премиер в Бояна. Според него срещата на премиерите и загатването на президента за пояс на сигурността навежда на мисълта, че е договарян и въздушен мост. Това,
според соцлидера показва, че правителството няма ясна политика по Косово. В петък премиерът се позова на позиция, приета на последното заседание на Консултативния съвет. Това е лъжа, там дебатирахме само има ли заплаха за страната ни, отсече Първанов. Той е получил отказ за отваряне на стенограмите от заседанието на консултативния съвет. Позицията за Косово трябва да се чуе скоро, за да не се наложи да ни събират по къси панталони по време на ваканцията, ако дотогава обстановката се нажежи, каза Първанов.
в-к. "Пари", бр. 160/15.07.1998 г.                           рег.15.07.1998 г.
 

САЩ: Албанците да не се надяват на независимост

Международната общност няма да приеме никога сръбската провинция Косово да стане независима или да се присъедини към Албания, заяви говорителят на Държавния департамент на САЩ Джеймс Рубин. Британският външен министър Робин Кук призова албанците да прекратят въоръжената съпротива и препоръча на всички държави да не допускат в бъдеще финансиране и доставки на оръжие в района на конфликта.
В самостоятелно търсене на мир сръбски опозиционни лидери се отправиха за Косово за срещи с местните сърби и евентуално с косовските албански политици, съобщи АП. Те ще изложат свои предложения за мир в района, съзнавайки, че нямат лостове да ги наложат.
В същото време партията на албанския лидер Ибрахим Ругова поиска да бъде конституиран в срок от една седмица парламентът на Косово, избран на изборите от 22 март. На изборите, смятани за незаконни от Белград, Демократичният съюз на Косово спечели 89 от общо 130 места в парламента. АФП посочва, че стотици сърби в община Клина, Западно Косово, бягат от нападенията на албанските сепаратисти и от 64 села в общината 8 са били етнически прочистени от сръбско население от страна на терористите.
в-к. "Пари", бр. 160/15.07.1998 г.                                рег 15.07.1998 г
 
  Забележка: Хипервръзките към Справочника на личностите, организациите и събитията са маркирани само при първото им споменаване в екранната страница.

 

 

Copyright 1998-2012 ®  OMDA Ltd. Всички права запазени

Обратно към "Анализи"