Външни влияния върху политиката,
икономиката и обществения живот на България
 
НАТО
 

Президентът Стоянов ще лобира за НАТО в Белгия

Пред вестника секретар от президентството съобщи, че посещението на държавния ни глава в Белгия можело да бъде решаващо за приемането ни в НАТО. Петър Стоянов заминава на 8 юли и ще проведе редица срещи с цел убеждаване на западните ни партньори, че спазваме стриктно спуснатите ни инструкции. Най-важен щял да бъде разговорът с американския генерал Уесли Кларк, върховен главнокомандващ на пакта в Европа. Стоянов ще се срещне с него в квартирата на НАТО в Монс. Ще бъде придружен от шефа на българския ГЩ Михо Михов, който ще разяснява докъде сме стигнали в догонването н натовските стандарти и стратегията на ГЩ в тази насока. Кларк можел да бъде ключова фигура в приемането ни в пакта, убедени са на "Дондуков" 2, особено на срещата на най-високо равнище догодина за преразглеждането на процеса за разширяване на НАТО. Затова трябвало да бъде спечелен на всяка цена, считат оттам. Президентът ще се опита да се пребори с все по-силните протести срещу втората вълна от държави, желаещи да станат членки на пакта.
Стоянов ще обядва и с Хавиер Солана, генерален секретар на НАТО. Също така президентът щял да се опита да събере на работен обяд посланиците на всички страни от пакта, пред които да лобира за включването ни в пакта. Срещите на Стоянов в Брюксел били част от внимателно разработена програма, имаща за цел да увеличи шансовете ни. До края на годината били предвидени редица неофициални срещи, поредица телефонни разговори, посещението на Стоянов в Москва в края на август, което също било от огромна важност. Въпросът за членството на България в НАТО щял да се разисква с Елцин.
в-к "168 часа", бр. 179/03-09.07.1998 г.                     рег. 06.07.1998 г.
в-к "Демокрация", бр. 178/07.07.1998 г.                   рег. 07.07.1998 г.
 Стоянов чака по-ясно послание от НАТО догодина

Това заяви президентът Стоянов пред посланиците на страните-членки на НАТО в хотел "Хилтън" в Брюксел. Той изтъкна пред тях актуалността на въпроса за приемането ни в НАТО от гледна точка на конфликта в Косово. С включването на София и Букурещ щели да се свържат северния и южен флаг на НАТО и щял да се създаде пояс на стабилност около Югославия. Вчера президентът е провел разговор на английски на четири очи с краля на Белгия. В отношенията ни с Русия предстои дълга и голяма еволюция, е казал Стоянов в отговор на въпрос на натовските посланици.
в-к "Континент", бр. 157/10.07.1998 г.                   рег. 10.07.1998 г.
 Военните ни летища негодни за НАТО

Началникът на ГЩ на ВВС ген.-лейт. Стефан Попов призна, че нито едно българско военно летище не отговаря на стандартите на НАТО. Нито пистите, нито апаратурата могат да обслужват самолети на пакта. До 4 години се планирала пълната реконструкция на три летища, според правителствена програма, която трябва да бъде приета скоро. Това ще бъдат авиобазите в Граф Игнатиево, Безмер и Каменец.
в-к "Континент", бр. 157/10.07.1998 г.                   рег. 10.07.1998 г.
 
  Забележка: Хипервръзките към Справочника на личностите, организациите и събитията са маркирани само при първото им споменаване в екранната страница.

 

 

 

Copyright 1998-2012 ®  OMDA Ltd. Всички права запазени

Обратно към "Анализи"