Тенденции в развитието на националната икономика
по отрасли и дейности
 

Транспорт
 
 
Цех за ремонт на вагони в Дряново
На 26 юни новият цех ще бъде открит, съобщават от БДЖ. Оборудването е на английската фирма "Адтранц", проектът е финансиран от ЕБВР. БДЖ не било в състояние да купува нови вагони.
в-к "Стандарт", бр. 2060/23.06.1998 г.                рег. 23.06.1998 г.
 
 
 
Още за проекта за рециклиране на вагони
Първите 5 рециклирани вагона пристигнаха вчера в Дряново, возейки шефа на БДЖ Владимир Дунчев. Изпълнител на проекта ELP 16 на БДЖ, финансиран от ЕБВР на стойност 23,8 млн. долара, е Международният консорциум АДтранс-Англия. Първата фаза по доставяне на оборудването във вагонен завод Дряново е изпълнена, в момента тече втората - рециклиране на 50 вагона, 5 от които в завод Дюнакеси-Унгария, а 20 - в Дряново.
в-к "Пари", бр. 145/27.06.1998 г.                   рег. 27.06.1998 г.
 
 
 
Уволнен шефът на авиокомпания "Балкан"
Вчера финансовият министър Муравей Радев подписа заповед за уволнението на изпълнителния директор на авиокомпания "Балкан" Валери Доганов с мотив несправяне с работата. До назначаването на нов шеф, функциите на изпълнителен директор ще поеме шефът на направление "Маркетинг, продажби и обслужване" Петър Петров. Националният ни превозвач е в изключително тежко състояние, има пълно разминаване на някои от основните параметри от оздравителната програма на компанията, е мнението на министър Радев. Доганов пое "Балкан" през ноември 1996 г.с обещанието да оздрави финансово дружеството, но по време на неговото управление дълговете на превозвача скочиха от 60 млн. долара на 120 млн. долара. Авиокомпанията беше обявена за продан миналата година, кандидати са 5 фирми, сред които и мениджърското дружество "Балкан еър". Както вече стана известно, висш служител от "Балкан" е преговарял тайно със свързаната с иракското разузнаване фирма "Дженеръл медетириън авиейшън". Вероятно става дума за Валери Доганов, смятат източници. Целта била чужденците да купят 70 на сто от капитала на Балкан еър" за 60-70 млн. долара и така да участват в приватизацията. Доганов е акционер в мениджърското дружество. Ще се избира между две кандидатури за нов изпълнителен директор на "Балкан" Едната е на Петър Петров, който временно пое ръководството и на члена на борда Филип Мустаков.
в-к "Стандарт" бр. 2067/30.06.1998 г                          рег. 30.06.1998 г.

 

 

 

Copyright 1998-2012 ®  OMDA Ltd. Всички права запазени

Обратно към "Анализи"