Тенденции в развитието на националната икономика
по отрасли и дейности
 

Строителство
 
 
Анулират търг заради ГУСВ
Нов търг за воден проект "Златна Панега" ще обяви министерството на строителството. ГУСВ е спечелило търга на Световната банка през м.г., МРРБ препоръчва договорът между ГУСВ и ВиК-Ловеч да се прекрати и да се определи дата за нов търг. Причина за анулиране на договора е пресрочване на изпълнението на проекта, с което се нарушават изискванията на СБ. На първо място е класирано ГУСВ, следват "Водно стопанство" ЕАД и "Нови Искър" 91. Договорът е сключен не с ГУСВ, а със "Строителство и възстановяване-СВ" ЕАД. "Водно стопанство" е изпратило възражение до МРРБ, тъй като търгът е спечелен от една фирма, а договорът е сключен с друга.
в-к "Земя", бр. 117/18.06.1998 г.                             рег. 18.06.1998 г.
 
 
 
Асфалтова база засипа с прах варненските квартали
Асфалтовата база "Инстрой" засипа с прашни облаци крайните квартали на Варна и предизвика паника у жителите вчера. Тръгнал слух, че прахът е радиоактивен и че, както по времето на Чернобил, трябва да се избягват ходенето на плаж и разходките на открито. Спешната проверка на ХЕИ обаче показа, че облаците прах не са радиоактивни. Асфалтовата база използвала  инертни материали с повишено съдържание на прах и това повредило пречистващите филтри, твърдят екоекспертите.
в-к "Демокрация" бр.164/23.06.1998 г.                       рег. 23.06.1998 г
 
 
 
Нов път до летище Горна Оряховица
От транспортното министерство съобщават, че се строи нов път от индустриалната зона на града до летището, като за целта били осигурени 200 млн. лв. Летище Горна Оряховица е едно от петте български международни летища, които не са ремонтирани основно, поради липса на средства.
 в-к "Стандарт" бр. 2061/24.06.1998 г.                        рег. 24.06.1998 г.
 
 
 
Проект "Укрепване на бреговете на р. Луда"
Търгът по проекта на програма ФАР завърши, като 7 фирми са представили своите оферти. След одобрението на Европейската комисия ще бъде подписан договор с номинираната фирма. Проектът имал индикативен бюджет 700 хил. екю. и предвижда корекция на речното легло в размер на 2,6 км по протежението на българо-гръцката граница. С изпълнението му ще се предпази от наводнение земята до речния бряг и ще се стабилизира граничната линия, теоретично маркирана по оста на реката. Времето за изпълнение на проекта е 8 месеца от подписване на договора, което се очаква да стане в края на юни.
в-к "Строителство.Градът", бр. 25/22-28.06.          рег. 24.06.1998 г.
 
 
 
Започва строителство на хидровъзел "Пловдивци"
Първата копка е приел да направи премиерът Костов, като финансовото министерство вече е превело 1 млрд. лв. за строителството на обекта. Той ще реши тежкия воден режим в общините Мадан и Рудозем. Общата стойност на проекта е 19 млрд. лв., а срокът за реализацията - 2001 г. Първият етап включва изграждане на язовирната стена на водоема за питейни нужди, като до края на т.г. трябва да бъдат усвоени 3 млрд. лв.
 в-к "Строителство.Градът", бр. 25/22-28.06.          рег. 24.06.1998 г.

 

 

 

Copyright 1998-2012 ®  OMDA Ltd. Всички права запазени

Обратно към "Анализи"