Тенденции в развитието на националната икономика
по отрасли и дейности
 

Масмедии
 
 
НСРТ: В радиото няма цензура
В ефира на БНР няма цензура, е становището на членовете на НСРТ. То е основано на едноседмично наблюдение на новините на БНР през юни. На съдебната система и следствието са отделени 18%, на президента 8%. През наблюдавания период МС и БСП са отразявани най-много - по 30%. Медийният съвет предупреди тв. шефовете, че рекламите по време на спортни състезания могат да се пускат само в полувремената.
в-к"Стандарт",бр 2053/16.06.1998 г.                           рег.16.06.1998 г.
 
 
 
Възражения на БСП пред чужди дипломати
Прессекретари от посолствата на Франция, Русия, Великобритания, Гърция, Индия, делегацията на ЕС се събраха вчера в парламента, за да чуят възраженията на БСП по закона за електронните медии и този за далекосъобщенията. Според новите закони лицензирането на частните медии ще става след личен подпис на премиера върху концесията. Лицензирането пък ще се извършва от държавен орган, наречен Комисия по далекосъобщенията. Друг държавен орган - Медийният съвет, ще дава становище по програмите на кандидатите. МС ще има пълен контрол над медиите и в ефира ще излизат само удобните станции, са основните претенции срещу законите. С други думи Любен Корнезов обясни на чуждите пресаташета новото положение - ако "7 дни" не спре телевизионното шоу "Хъшове", правителството няма да й поднови разрешителното.

Чуждите представители отбелязаха, че възраженията на опозицията са сходни с тези на евроекспертите.

Държавните медии също недоволстват от законите, защото ограничават рекламата, каза членът на УС на националното радио Йордан Василев на форум на Евролевицата в НДК.
 в-к "24 часа" бр 168/25.06.1998 г                            рег 25.06.1998 г.

 

 

 

Copyright 1998-2012 ®  OMDA Ltd. Всички права запазени

Обратно към "Анализи"