Тенденции в развитието на националната икономика
по отрасли и дейности
 

Лека промишленост
 
 
Стартира изложение "Произведено в България"
Днес то започва в Бургас, а на 22 юни ще бъде във Варна. В Бургас форумът е на площ около 2200 кв м. Над 280 фирми ще представят продукти и технологии от машиностроенето, химията, електрониката, хранителната, текстилната, шивашката, обувната промишленост, фармацията и козметиката.
в-к."Стандарт",бр 2053/16.06.1998 г.                       рег.16.06.1998 г.
 
 
 
"Екоботълс"-Благоевград инвестира в линия за безалкохолни напитки
Най-голямата у нас частна фабрика за пластмасови бутилки с капачки на винт подготвя инвестиция за 250 хил. долара в нова технологична линия, съобщава собственикът Атанас Ангелов. Съоръжението е на световноизвестната холандска фирма APV, основен доставчик на машини за гиганта Кока-Кола. На него ще се бутилират безалкохолни напитки-екокола, ябълка, грейпфрут, портокал, натурални екстракти на друга холандска фирма - IFF. Фирмата произвежда годишно 18 млн. бутилки от всички видове - от 0,5 до 2,250 л. Фабриката задоволява 35% от цялото потребление на българския пазар. Основни клиенти на фирмата са "Калиакра"-Добрич, Пепси и Кока-кола. Екоботълс предлага и собствено производство напитки от ароматизирана газирана вода. От началото на юли там ще се бутилира и изворна вода от собствен водоизточник на дълбочина 400 м. При въвеждането на новата линия ще се открият 30 нови работни места. В момента екипът от 60 души заработва средно месечно възнаграждение от 260 хил. лв. За първите 5 месеца от т. г. оборотът от продажби надхвърля 1,5 млрд.лв. 375 млн. лв. са внесени като данъци.

"Екоботълс" е създадена през декември 1994 г. и не е спирала работа нито за ден. Стратегията й е към постепенно разширяване на дейността - от производство на бутилки до пълненето им с безалкохолни напитки, казва собственикът. Той има намерение да създаде свой екип от мениджъри. Затова в края на м.г. г-н Ангелов е предоставил $3500 на студент от Американския университет за неговата издръжка. Стипендията бе спечелена от третокурсника Росен Иванов от София.
в-к "Пари", бр. 140/22.06.1998 г.                        рег. 22.06.1998 г.
 
 
 
Неблагоприятна ситуация за леката промишленост
Леката промишленост у нас има 164-годишна история и в нея са включени седем бранша: памучна, ленена и конопена; вълнено-текстилна; шивашка; трикотажна; кожарска, обувна и галантерийна; стъкларска и порцеланово-фаянсова; машиностроене, детски играчки, стоки за бита и спортни стоки. Почти всички 203 предприятия работят, макар и с намален капацитет, и изнасят над 80% от продукцията си в Западна Европа, САЩ и Канада. Това е един от водещите отрасли в приватизацията, в който са раздържавени 67% от предприятията. Основен проблем е заплащането на труда в отрасъла, където средната работна заплата в производствената сфера е 178 602 лв. Непрекъснато се срива вътрешният пазар и липсва реализация на производствената продукция, предизвикано от контрабандния внос на стоки с много по-ниско качество. В защита на родното производство на 25 юни се организира национален митинг на работещите в леката промишленост на ГКПП "Капитан Андреево" срещу контрабандния внос и нелоялната конкуренция на текстил, конфекция, трикотаж, обувки и др. Декларацията на Браншовите съюзи на леката промишленост е адресирана до Министерския съвет, Главно управление "Митници", Министерството на промишлеността, Българската търговско-промишлена палата. В нея работниците от бранша сигнализират за неблагоприятната обстановка в страната, създадена от нахлуването на нелегален внос от Турция, Близкия и Далечния изток на текстилни стоки със съмнително качество, които конкурират нелоялно и задушават националните производители с абсурдно ниски цени, формиращи се в резултат на необлагането и незаконния внос с импортни мита и неначисляване на ДДС. Това е в разрез с икономическата политика на българското правителство, насочена към въвеждане и прилагане от страна на държавата на пазарни икономически регулатори, които да осигурят общовалидни и еднакви за всички стопански субекти правила, за да се създадат условия за лоялна и честна конкуренция. на текстилния пазар в страната. Работниците и синдикатите апелират и призовават държавните органи и институции да предприемат спешни нормотворчески и контролни мерки за прекратяване на съществуващата пазарна и икономическа ситуация в текстилния отрасъл в следните насоки: да се разработят при необходимост проекти за изменение на нормативната база, регулиращи митническия режим по вноса, за осигуряване на протекция и защита на местното производство при опазване на международните ангажименти и договорености, по които България е страна; организиране и извършване на обхватен граничен и митнически контрол при вноса на текстилни продукти, определянето на митническа облагаема стойност и облагането с ДДС на внасяните текстилни продукти на базата на реални и обективни пазарни стойности.
в-к. "Икономически живот" бр. 25/24.-6.1998 г                    24.06.1998г.

 

 

 

Copyright 1998-2012 ®  OMDA Ltd. Всички права запазени

Обратно към "Анализи"