Тенденции в развитието на националната икономика
по отрасли и дейности
 

Хранително-вкусова промишленост
 
 
Скандал в "Булгартабак"
"Булгартабак Холдинг" отново е разтресен от скандал и причината е уволнението на изпълнителния директор на "Юрий Гагарин-БТ" в Пловдив Богдан Кавърджиев на общото събрание на дружеството. Синдикатите в дружеството застават зад директора си. Те смятат, че отстраняването на директора е подготовка за "цинична" приватизация на печелившото дружество. За миналата година печалбата на пловдивския завод е около 12 млрд. лв. и в бюджета са внесени 8.5 млрд лв.

Шефът на "Булгартабак Холдинг" Бойко Кишков заяви, че тези твърдения са безпочвени и дружеството ще баде продавано като част от холдинга, чиито акции са пуснати на фондовата борса. Той напомни, че основната дейност на "Булгартабак" е да продава цигари, а не да се занимава с консумативи, цената на опаковките, направени в Пловдив е 70% от стойността на кутията цигари, а в Италия се предлагат опаковки с около 10% по-евтини от тези на пловдивското предприятие.
в-к. "Сега", бр. 136/16.06.1998 г.                                  рег.16.06.1998 г
 
 
 
В действие са една трета от мощностите на "Марица"
В консервния комбинат "Марица" АД в Пазарджик започна активното изкупуване на ягоди, череши, лозов лист, ограничени количества розов цвят. Засега приготвяме полуфабрикати от тях, уточни изпълнителният директор Борис Попов. Подготвяме се за изкупуването на домати, като се очаква бум в доматената реколта. Сключени са 230 договора с кооперации и частни производители, което общо правело около 11 хил. тона домати. Сега "Марица" АД в Пазарджик използва едва 30 на сто от технологичните си мощности.
в-к "Демокрация" бр. 160/19.06.1998 г                         рег 19.06.1998 г
 
 
 
Залежават 50% от консервите във фабриките
Консервните предприятия вероятно ще изкупуват доматите по 70 лв. през това лято. Причина за намаляването на цената са натрупаните излишъци в консервните фабрики. До момента те надхвърлят 50% от произведеното през предходните сезони. В последните години повечето от преработвателите не произвеждат повече от 120 хил тона, независимо от капацитетните им възможности от 500 хил. тона. Цената на зеленчуците ще падне и заради увеличените насаждения  Тази година са засадени с 30% повече площи със зеленчуци. Сериозен спад обаче в цените на плодовете не се очаква. Според г-н Йоцев от фонд "Земеделие" трябва да се помисли как да се подпомагат производителите на зеленчуци и плодове, защото само със зърно не можем да сме конкурентни на световния пазар. През юли ще се модернизира столичното тържище. Общата сума на проекта, подкрепян от ЕБВР, е 5 млн. долара, но на този етап е договорен кредит от 2 млн. долара.
в-к. "Сега" бр. 143/24.06.1998 г.                                     рег. 24.06.1998 г.
 
 
 
Сменят ръководството на "Булгартабак" 
Зам.-министърът на търговията Христо Михайлов е новият член на УС на "Булгартабак холдинг", реши вчера Надзорният съвет на холдинга. На мястото на освободените Кирил Тодоров Текелиев, Владимир Тодоров Христов и Илия Калоферов Георгиев са избрани двама члена на оперативното ръководство на холдинга - Валентин Карамфилов Георгиев и Петър Стоянов Божков.
 в-к. "Труд" бр. 167/24.06.1998 г.                              рег. 24.06.1998 г.
 
 
 
Освободиха бившата шефка на консервен комбинат "Марица"
Бившата шефка на Съвета на директорите на пазарджишкия КК "Марица" Иванка Црънчева бе освободена от ареста. Тя бе задържана преди 4 месеца заради опит за тайна приватизация на най-големия консервен комбинат на Балканите. Работническо-мениджърското дружество "Марица-97" АД купи 70% от акциите на държавния комбинат. После Съветът на директорите увеличи двойно капитала, като Црънчева придоби 90% от акциите. Частното дружество бе санкционирано от съдия-изпълнител, Црънчева -арестувана. Следствието срещу нея продължава.
в-к "Стандарт" бр. 2066/29.06.1998 г                           рег 29.06.1998 г
 
 
Пожар в "Загорка"
Вчера в 10.30 в пожарната на Стара Загора е получен сигнал, че един от цеховете на пивоварната гори. Изпратените там три коли потушили за 3-4 мин. пламъците в бившия цех за безалкохолни напитки. Стара миялна машина пламнала, докато работниците я разфасовали за скрап.
в-к "Стандарт" бр. 2067/30.06.1998 г                          рег. 30.06.1998 г.

 

 

 

Copyright 1998-2012 ®  OMDA Ltd. Всички права запазени

Обратно към "Анализи"