Тенденции в развитието на националната икономика
по отрасли и дейности
 
Енергетика и нефтопреработвателна промишленост
 
 
Работниците изоставят "Плама"
Вчера на общо събрание колективът на рафинерията е взел решение да напусне работните си места, като там ще остават минимален брой дежурни само в 3 цеха - ел.захранване, ТЕЦ и очистителни съоръжения. Дежурящите специалисти започват стъпаловидна стачка, като всеки следващ ден тя ще се увеличава с 60 минути. Работниците заявиха, че снемат от себе си отговорността за съдбата на "Плама" и последствията от спирането на работата там.
в-к "Пари", бр. 135/16.06.1998 г.                          рег. 16.06.1998 г.
 
 
 
МААЕ прави семинар в АЕЦ "Козлодуй"
От 15 до 19 юни в Козлодуй ще се проведе семинар под егидата на МААЕ, организиран от КИАЕМЦ, където 23-ма експерти от 14 страни ще обсъждат доклад за техническата безопасност на ядрените централи. Щял да се приеме и заключителен документ. Експерти на "Сименс" ще извършат тридневен преглед по Програмата за безопасност на първите 4 блока на централата.
в-к "Пари", бр. 135/16.06.1998 г.                          рег. 16.06.1998 г.
 
 
 
Субсидиите за парното отпадат до 2000 г.
До 2000 г субсидиите за парното трябва да отпаднат, съобщи шефът на Комитета по енергетика Иван Шиляшки вчера. Това е изискване на МВФ във връзка с 3-годишното споразумение. НЕК ще се опита да продаде до края на 1999 година още 43 малки ВЕЦ, каза шефът на компанията Константин Шушулов. До края на тази година се предвижда АП да продаде ТЕЦ-овете "Русе" и "Марица 3". От 1 юли два клона на НЕК минават на собствена счетоводна сметка и с тези пилотни проекта започва процесът на счетоводно обособяване на всички клонове на компанията, който трябва да приключи до края на 1998 г.

Парното за битови нужди ще поскъпне вероятно от 1 юли с 15-20%, е предложил Комитетът по енергетика и Държавно-обществената комисия по цените на енергоресурсите ще вземе окончателно решение идната седмица. Според сметките на МВФ увеличението трябва да е с 50% за следващите 3 години. В момента цената на 1 гигакалория е 29 568 лв. с ДДС за абонатите, а се предвижда да стане над 50 000 лв. Наесен се планира закриване на фонд "Енергийни ресурси", който основно субсидираше топлофикациите. Представен бил и вариант за поскъпване на брикетите за населението, според КЕ. Социалната политика на подпомагане нямало да се променя засега, казват от социалното министерство.
в-к"Демокрация",бр158/17.06.1998 г.                          рег.17.06.1998 г.
в-к "Сега ", бр. 138/18.06.1998 г.                                   рег. 18.06.1998 г.
 
 
 
"Плама" без контрол за 3 часа
Работниците от рафинерията са я оставили вчера без контрол от 12 до 15 часа, но все още нямало последствия, според специалистите от Гражданска защита, които денонощно дежурят по заповед на кмета. Според главния еколог на "Плама" Христо Спасов нивото на нефтоутаителите било критично. Ако в следващите дни завали дъжд, ще бъдат замърсени вододайните зони.
 в-к "Пари ", бр. 137/18.06.1998 г.                              рег. 18.06.1998 г.
 
 
 
Френски интерес към "Плама"
Френската "Елф Акитен" прояви интерес да поемe управлението на "Плама" и да възстанови работата й, предаде Ройтерс вчера. Агенцията цитира президента на Евроенерджи Атанас Коларов, според когото френската фирма предлага да поеме управлението от името на нейните собственици. "Елф Акитен" ще изпрати екип от инженери за технически преглед и оценка на състоянието на рафинерията. Пресаташето на "Елф" Томас Сандерс заяви по телефона от Париж, че не е чувал нищо за такава сделка. Преди време "Елф Акитен" проявяваше интерес към "Плама", но няма инфомация дали този интерес още е актуален, съобщиха от промишленото министерство. Оттам бяха категорични, че дори да текат преговори с френската фирма, съдебните дела за обявяването на "Плама" в несъстоятелност, няма да бъдат прекратени. На общо събрание на пълномощниците вчера протестиращите нефтохимици решиха да изчакат решението на Окръжния съд. На 25 юни ще бъде разгледан искът на ДФРР за фалита на рафинерията. Дотогава работниците ще спират от 6 до 9 часа всеки ден пречиствателната станция на "Плама". Ако дотогава не се постанови удовлетворяващо ги решение, те ще предприемат протестни действия на 26 юни в София.
 На 29 юни нефтохимиците отново ще пренесат протестите си в София, ако не са доволни от решението.
в-к "Сега" бр.139/19.06.1998 г                                 рег 19.06.1998 г
в-к "Демокрация" бр. 160/19.06.1998 г                  рег 19.06.1998 г
 
 
 
"Нефтохим" отчита 42 млрд. лв. печалба 
Вчера шефът на бургаската рафинерия Стоян Иванов заяви, че чистата печалба на "Нефтохим" до края на май е 42 млрд.лв. Само за май тя е 7,3 млрд.лв. Иванов твърди, че промяна на цените на горивата не се е обсъждала, защото поевтиняването на петрола било спекулативно. Рафинерията щяла да иска да не плаща наказателни лихви до края на 1998 г. за стари дългове отпреди 1997 г., чиято стойност е 190 млрд.лв. Сега на склад в рафинерията имало 80 хил. т мазут, който изнасяме за Румъния и Турция. С трима от доставчиците на петрол за юли - "Росбулнефт", "Юкас" и "Литекс", били подписани договори също за износ на мазут след преработка на доставения от тях нефт, каза още Иванов.
в-к "Стандарт", бр. 2056/19.06.1998 г.               рег. 19.06.1998 г.
 
 
 
Ток и парно по-скъпи
Токът и парното ще скочат, се разбра от синия семинар в Боровец. Иван Шиляшки, шефът на НЕК, потвърди скока въпреки уклончивите отговори на министрите миналата седмица. Държавните субсидии за въгледобива и енергетиката ще намаляват постепенно до 2000 г., обясни той. Това означава, че цените на тока и парното постепенно ще се увеличават. Две седмици в НЕК ще готвят рамка за отрасъла през следващите 3 години. Около 70 000 ще стане минималната работна заплата. Идеята ще бъде обсъдена на среща със социалните партньори на 7 юли.
в-к. "24 часа" бр. 165/22.06.1998 г.                                рег 22.06.1998 г
 
 
 
Токът няма да поскъпва до края на годината?
Не се предвижда поскъпване на тока до края на годината, съобщи вицепремиерът Евгений Бакърджиев в противоречие с лансираните в пресата слухове. МВФ предлага през следващите 2-3 години топлофикациите да преминат към общините, а субсидиите за парното постепенно да отпаднат. Според Бакърджиев те ще се насочат към социално слабите. "Убеден съм, че всяко топлофикационно дружество може да намали наполовина разликата между цената и себестойността на топлоенергията. Когато минат към общините, те ще бъдат доста по-загрижени за разходите, които правят", добави той.
в-к. "Демокрация" бр. 164/23.06.1998 г.                         рег. 23.06.1998 г.
 
 
 
Гонят от "Нефтохим" "синия Премянов"
Здрава ръка в кадифена ръкавица ще затвори в най-скоро време златното кранче "Нефтохим" и правителството е решило да промени правилата на играта в управлението на комбината и в продажбите на горива.

Мерките ще се вземат на час по лъжичка, за да не се дискредитират известни сини лидери, които изместиха след изборите политическите си опоненти с бизнесинтереси в "Нефтохим". Един от тях се слави с прозвището "синия Премянов". Негова била заслугата, след изборите, близката до Премянов "Юкос петролиум", да остане основен доставчик и дистрибутор на "Нефтохим". Като начална мярка правителството крои шапка на ръководството на рафинерията. На 24 юли на акционерното събрание, бордът на директорите да бъде заменен с управителен съвет, който да бъде здраво контролиран от надзорен съвет в София. Зам.-министърката на промишлеността Едит Гетова, която оглавява сегашния борд, отказа да коментира предстоящите промени преди общото събрание. Следващ ход е "Нефтохим" да се освободи от акцизи. Има предложение те да се плащат от дистрибуторите. Но за целта парламентът трябва да гласува поправки в Закона за акцизите и Закона за таксите върху течните горива за фонд "Републиканска пътна мрежа" и за Националния фонд за опазване на околната среда. Една от схемите за печалба беше засечена от Главна прокуратура в началото на годината. Тогава "Юкос" достави на временен внос петрол за преработка на ишлеме. Митническите такси и акцизи бяха платени от "Нефтохим". След това полицията засече вместо износ, продажба на горива от "Юкос"в България. Подобна схема гарантира най-малко 70% печалба на дистрибутора, колкото е акциза, който се начислява върху производствената цена на горивата при продажби в страната. Заради подобни игри рафинерията дължи на хазната 190 млрд. лв. акцизи и такси. Вече са платени 260 млрд. лв. стари задължения. Наблюдатели на петролния шахмат твърдят обаче, че добрите играчи в бизнеса винаги пресмятат партията няколко хода напред, преди пешките и цариците в държавната администрация да се размърдат.

Според мълвата в Бургас, собственик на "Нефтохим" ще стане купувачът на руския петролен гигант "Роснефт". Вече се говори, че кандидат за рафинерията е "Лукойл" и името на най-голямата частна руска петролна компания ще бъде изписано на фланелките на ФК "Нефтохим". Преработката на руски нефт е най-ефикасна и заради неколкократно по-ниските транспортни разходи. Двете руски петролни пристанища на Черно море-Одеса и Новорусийск са най-близо до "Нефтохим", пътят на танкерите от Одеса до Бургас е 24 часа, а от Новорусийск -две денонощия.
Разстоянието между Бургас и иранските пристанища е две седмици в двете посоки. Арабският нефт е още по-недостъпен за "Нефтохим", заради превоза от близо месец, което прави цената му неконкурентна.
в-к "24 часа" бр.166/23.06.1998 г.                            рег. 23.06.1998 г
 
 
 
VI блок на АЕЦ "Козлодуй" се готви за пуск
Инспектори от Комитета за използване на атомната енергия за мирни цели проверяват готовността за включване на Шести блок на АЕЦ в енергийната система на страната. Реакторът бе спрян на 20 март за планов ремонт и за презареждане на гориво.
в-к "Стандарт" бр. 2061/24.06.1998 г.                        рег. 24.06.1998 г.
 
 
 
Временен синдик влиза в "Плама"
Плевенският окръжен съд обяви на първото си дело, че делото на ДФРР срещу "Плама", се отлага за 14 юли. Искът на ДФРР е за $ 3 млн., отпуснати през 1993-1994 г. Временният синдик се представлява от двама души - юридическите лица Лидия Тодорова и Николай Пенев. Решението за отлагане на делото е заради представяне на документи и от двете страни. За следващото заседание е призован лично да се яви сегашният изп. директор на рафинерията Любен Лазаров. Наложена е забрана върху недвижимите имущества на рафинерията, които ползват всички кредитори на длъжника.

Днес работниците ще решат на общо събрание дали решението на съда ги удовлетворява или ще продължат гражданското си неподчинение и следващата седмица.
в-к "Пари" бр 144/26.06.1998 г                              рег 26.06.1998 г
 
 
 
Газът поевтинява с 11,5%
От 1 юли газът поевтинява - синьото гориво ще струва следващия месец 211 441 лв. за 1000 куб.м, което е с 27 465 лв. по-малко от досега. Държавно-обществената камисия по енергийни цени щяла да предложи на правителството промени в методиката на тока и топлоенергията. Разчети за цените да се правят на всеки 3 месеца, а електроенергията да поскъпва само ако през този срок разходите на НЕК са скочили с над 5 на сто, било предложението.
в-к "Демокрация", бр. 167/26.06.1998 г.              рег. 26.06.1998 г.
 
 
 
Работниците продължават да протестират в "Плама"
87 представители на работниците от рафинерията в Плевен решиха тя да остане затворена, докато "Евроенерджи" не бъде изгонена оттам и "Плама" не бъде обявена във фалит. Трите ключови за безопасността цеха отново ще останат без дежурни от 6 до 9 часа сутринта. Работниците нямало да пречат на работата на синдиците, каза лидерката на КНСБ в рафинерията Лиляна Маринова. Процедура по несъстоятелност засега не е открита. Ново дело ще има във вторник.
в-к "Сега", бр. 146/27.06.1998 г.                        рег. 27.06.1998 г.
 
 
 
Национална програма за енергийна ефективност
Програмата, по която се предвиждат инвестиции за 2,35 млрд. долара за период от 12 г., се гледа днес в МС. Средствата са за енергоспестяване. Отделно 66 млн. долара щели да се вложат за възобновяеми енергийни източници. 1,17 млрд. долара щели да бъдат спестени до 2010 г. при реализация на програмата. Производителите на този вид енергия /възобновяеми енергийни източници/ ще се освобождават от данък печалба за срок от 10 г. Енергоемкостта у нас е 5 пъти по-висока от тази в ЕС. Вносът на специално енергоефективно оборудване ще се освободи от мита, такси и ДДС.
в-к "Демокрация" бр. 170/29.06.1998 г                      рег 29.06.1998 г.

 

Copyright 1998-2012 ®  OMDA Ltd. Всички права запазени

Обратно към "Анализи"