Тенденции в развитието на националната икономика
по отрасли и дейности
 

Химическа промишленост
 
 
Работниците напуснаха "Плама"
Румънски нефтохимици и специалисти-стачкоизменници от бургаския "Нефтохим" щели да бъдат наети в "Плама". Изпълнителният директор на рафинерията Любен Лазаров обвини за кризата работниците. Промишленият министър Александър Божков вчера блъсна микрофоните на журналистите в НДК, когато излизаше от заседание на НИС на СДС. Журналистите го причакаха с въпроса ще дойде ли г-н Брийч наистина днес, най-късно утре с куфара с парите, както обеща Божков. И още има ли друг алтернативен кандидат-купувач извън консорциума "Андре". Какво ще става занапред, е непредвидимо. Ако канадецът Брийч наистина пристигне, той ще съди АП за провалените сделки с "Плама" и "Химко". Само преди три месеца самият Божков заяви, че "Плама" ще тръгне, канадците идват, за да работят, а не да я държат за украшение".

Гражданска защита има готовност веднага да реагира при сигнал за производствена авария, готовност за отцепване на района има и РДВР-Плевен.
в-к."Земя",бр 116/17.06.1998 г.                                    рег.17.06.1998 г
 
 
 
"Видахим" има нов изпълнителен директор
На заседание на борда на директорите в София е бил избран Милчо Игнатов за изпълнителен директор на комбината, съобщават оттам. Той замени своя предшественик Милчо Георгиев. В понеделник химическият гигант спира работа, поради недостиг на пари за купуване на въглища и суровини.
в-к "Стандарт", бр. 2058/21.06.1998 г.                          рег. 21.06.1998 г.
 
 
 
"Видахим" спира работа от днес
От днес "Видахим" спира работа, поради липса на средства за доставка на въглища и на основни суровини за производство. От 22 юни до 3 юли да се преустанови работата в поток "Корд" и "Ширпотреба" на Завода за полиамидни влакна, гласи заповед на новия директор от 19 юни т.г. Ден по-късно ще спре и производството на Завода за автомобилни гуми. Дирекциите от административния блок -"Търговска", "Техническа" и "Икономическа", ще работят на сменен режим по един-двама души, които ще извършват продажби. Само поток "Коприна" към Завода за полиамидни влакна ще продължи работата си, поради техническа невъзможност едновременно с останалите производства да преустанови работа.
 
"Видахим" АД е едно от най-големите предприятия в страната, включено в списъка за изолация от октомври 1996 г. Борчовете на предприятието към днешна дата са за над 25 млрд. лв. През миналата година фирмата отчете отрицателен финансов резултат от 466 млн.лв. Задълженията към държавния резерв на "Видахим" са за над 6 млрд. лв. Неизплатените заплати с начисленията за социално осигуряване през последните два месеца са над 2 млрд. лева. Във "Видахим работят 4500 души, предстоят 22 на сто съкращения. Очаква се до шест месеца посредническата английска фирма "Рекс и ко" да намери купувач за 73 на сто от капитала на фирмата.
в-к. "Континент" бр. 141/22.06.1998 г.                         рег 22.06.1998 г
 
 
 
Правителството отпусна 1 млрд. лв на "Видахим"
"Рекс и ко" е новият приватизационен посредник на "Видахим", съобщи пресцентърът на правителството вчера. Кабинетът реши да отпусне временна финансова помощ от 1 млрд. лв., за да предотврати спирането на работата на завода. "Видахим" ще трябва да възстанови парите до края на годината. Заводът е преустановил работа вчера, всичките 2 хил. работници са в неплатен отпуск. Само за миналия месец загубите му са за около 1 млрд. лв., за цялата 1997 г. надхвърлят 25 млрд. лв. Засега интерес към "Видахим" проявява само една испанска фирма, дъщерна на холандската "АГ-30".
 в-к "Демокрация" бр.164/23.06.1998 г.                       рег. 23.06.1998 г.

 

 

 

Copyright 1998-2012 ®  OMDA Ltd. Всички права запазени

Обратно към "Анализи"