Вътрешни фактори, влияещи върху инвестиционния климат
и условията за живот и бизнес
 
 
 
Социологически проучвания
 
 
Групировки и спекуланти били против реформата
Икономическите групировки и спекулантите са най-големите противници на реформите, според преобладаващата част от българите. Представителната извадка на НЦИОМ за април сочи, че 81 на сто от анкетираните не одобряват икономиката в сянка, а други 71 на сто са против действията на големите групировки. За пръв път от началото на промените преобладаващата част от хората в страната има положително отношение към частния бизнес. Над две трети от българите смятат, че частникът е по-добър стопанин. 72 на сто смятат, че частният бизнес е необходим за икономиката. А 69% искат държавата да го подкрепя. Близо половината от анкетираните са обявили обаче, че всеки частник е склонен да нарушава законите.
 в-к "Континент", бр. 137/17.06.1998 г.                  рег. 17.06.1998 г.
 
 
 
Добър рейтинг на правителството
Правителството навлиза в началото на лятото със стабилен и сравнително висок рейтинг - 42% от електората му има доверие, 34% -не. Също така високо е, според месечно изследване на ББСС Галъп Интернешънъл, доверието към премиера Костов (45%). На този розовеещ фон прави впечатление продължаващият спад на доверие в СДС. Хората разбират и подкрепят усилията на централната власт да изведе страната от кризата, но по никакъв начин не могат да разберат и подкрепят посиняването на всекидневния им пейзаж. Една година след новото управление и почти десет години от започващата икономическа реформа, все повече хора се обявяват за спешно облекчаване на тежкото икономическо положение на големи маси от населението, дори с цената на забавянето й. На практика, след служебния кабинет на Софиянски, сериозен ръст не само, че не се наблюдава, а напротив-реалното изражение на покупателната способност на населението намалява. Единственият успокояващ факт е, че таванът на очакванията на българите не е висок. Затова достатъчно е правителството с малко да успее да подобри положението на хората, за да си осигури необходимата подкрепа за продължаване на реформите.
в-к "Сега" бр.142/23.06.1998 г.                            рег. 23.06.1998 г
 
 
 
Представително изследване на НЦИОМ за корупцията
В изследването, извършено преди седмица, НЦИОМ твърди, че 77% от анкетираните са на мнение, че държавните чиновници се отнасят с пренебрежение към гражданите, 74% считат, че благоприятни условия за корупцията създават сложните административни процедури. 84% от анкетираните държавни служители пък също потвърждават тези факти. Анкетираните са на мнение, че управляващите не са могли да се справят с явлението, което спомага за ниския имидж на България пред света. 71% от гражданите предпочитат да плащат подкупи, дори ако това затруднява решаването на техния проблем. 38% от столичани са готови да дадат пари на ръка. 43% от ръководителите на частните фирми също са склонни да го правят.
в-к "Континент" бр 145/26.06.1998 г                             рег 26.06.1998 г.

 

 

 

Copyright 1998-2012 ®  OMDA Ltd. Всички права запазени

Обратно към "Анализи"