Вътрешни фактори, влияещи върху инвестиционния климат
и условията за живот и бизнес
 
 
 
Обстановка в страната
 
 
Нови протести на ромите
Нови протести започват ромите в Лом. Вместо изплащане на помощите в пълен размер, както им обеща миинстър Тагарински, те получиха едва по 5-10 хил. лв., а сумите ,които им се палагат от началото на годината, са 6-цифрени числа. Предвидените средства в бюджета са само 21 млн. лв., те били предназначени за болницата в града, но са прехвърлени за овладяване на ромското недоволство.
в-к."Земя",бр 116/17.06.1998 г.                                    рег.17.06.1998 г
 
 
 
1300 души стачкуват в обувен завод "Добрич"
1300 работници напуснаха цеховете на обувен завод "Добрич", за да стачкуват пред главния вход на предприятието. Те си искат заплатите, преди две седмици са получили само по 13 000 лв от мартенските си заплати, парите не им стигали за хляб, на повечето от половината в завода са им спрели тока и водата, заради неплатени сметки, жалваха се работниците. На около десетина жени от цеховете за лепила и отрови са им направени операции от тумори и още толкова имат бъбречни забоявания. Според стачкуващите причината за сегашния хал на завода били задълженията към банки и фирми. Залежалата продукция е за 6 млрд. лв.
в-к "Стандарт", бр. 2055/18.06.1998 г.                  рег. 18.06.1998 г.
 
 
 
Протестиращи от бранш "Лека промишленост" ще блокират ГКПП
С рейсове и влакове от цялата страна на ГКПП Капитан Андреево ще пристигнат идния четвъртък на обяд обущари, шивачи, кожари, текстилци. Те ще протестират, блокирайки ГКПП, срещу куфарните търговци, които внасят от Турция евтина и некачествена стока, която наводнявала пазарите и задушавала родното производство. Това заяви Йордан Василев, шеф на федерация "Лека промишленост" към КНСБ. В протеста ще участват работници от 230 фирми. Ниските цени на стоките от Турция, Китай, Арабските емирства се дължат на това, че не се облагат с вносни мита. Синдикатът настоява в декларация до МС, ГУ "Митници" и други институции незаконният внос да бъде пресечен незабавно.
в-к "Труд", бр. 162/19.06.1998 г.                        рег. 19.06.1998 г.
 
 
 
Работниците протестират на ГКПП в защита на родното производство
Над 1500 работници и специалисти от 60 предприятия от текстилната, кожарската, шивашката, обувната промишленост в по-големите центрове на страната ни, протестираха пред митницата в Свиленград в защита на родното производство и против незаконния внос на т. нар. куфарни търговци. Председателят на Федерацията на леката промишленост към КНСБ Йордан Василев каза, че в леката промишленост искат спазване на пазарните принципи, не преференции. Протести имаше и пред ГКПП-Капитан Андреево.
в-к "Демокрация", бр. 167/26.06.1998 г.              рег. 26.06.1998 г.
 
 
 
Земеделци ще блокират ГКПП Златарево
След блокадата на работници от леката промишленост на ГКПП Капитан Андреево, българските производители на земеделска продукция от Петричко-Санданския регион през тази седмица ще направят жива верига на ГКПП Златарево. Акцията е срещу нерагламентирания внос на зеленчуци от съседна Македония. Чуждата продукция се внасяла без да се обмитява. Продажбата на далеч по-некачествени, но по евтини македонски зеленчуци на борсата, обрича българските производители на разорение. БЗНС-Петрич призова населението да не купува вносните продукти. От съюза изпратиха декларация до МС и НС с искане за спешно становище по проблема за защитата на местното производство.
в-к "Пари" бр. 146/29.06.1998 г                              рег 29.06.1998 г.

 

 

 

Copyright 1998-2012 ®  OMDA Ltd. Всички права запазени

Обратно към "Анализи"