Вътрешни фактори, влияещи върху инвестиционния климат
и условията за живот и бизнес
 
 
 
Прокуратура
 
 
Прокурори пишат възражение до институциите
Работна група от прокуратурата изпрати до президента, премиера, парламентарния шеф и ПГ на политическите сили възражение срещу законопроекта "Димов". Със закона се прави лоша услуга на правителството, заяви Малена Филипова от отдел за борба с противообществените прояви при непълнолетните. Становището на магистратите е, че проектът на синия депутат влизал в противоречие с конституцията и разделението на властите. Законопроектът, изработен от студенти, бил обида за магистратите.
 в-к "Пари", бр. 135/16.06.1998 г.                          рег. 16.06.1998 г.
 
 
 
Зам.-кмет на Шумен даден на прокурор
Шест дела за банкови афери започна да разнищва прокуратурата в Шумен. Образувани са предварителни производства срщу зам.-кмета на града Жеко Жеков, двама банкови директори, двама безнесмени и бившия футболен бос. Жеков, който е от БСП и изтеглилпреди 3 години кредит от 66млн. лева за фирмата си "Трейджевел". Обект на проверка е и лидерът на националното движение "Спорт и бъдеще" Христо Христов и бившият президент на ФК "Шумен" Гриша Топалов.
в-к."Стандарт",бр 2053/16.06.1998 г.                  рег.16.06.1998 г
 
 
 
Татарчев: "Правете ЧеКа"!
Опит за доближаване на непримирими позиции по промените в Закона за съдебната власт направиха вчера на кръгла маса депутати, магистрати и експерти в НДК. Тя бе организирана от Евролевицата. Има няколко антиконституционни елемента в проекта, бе мнението на повечето от участниците. Главният прокурор Иван Татарчев обобщи, че противоречащи на основния ни закон са всички предлози (към, при), предлагани за Главна прокуратура т.е. лишаването й дори и в най-малка степен от независимостта й, същото важи и за следствието като част от системата. Ако някой иска зависима съдебна власт, по-добре да възстанови сталинското ЧеКа и да ни насочват кого да разследваме, заяви Татарчев. Според единственият представител на СДС Емануил Йорданов проектът има някои детайли за изчистване, но духът му трябва да се запази. Песимизъм изрази Татяна Дончева от БСП, която заяви, че проектът ще се приеме, защото Иван Костов силно се ангажирал с него и ще се повтори глупостта от 1992 г., когато бе разбита съдебната система и напуснаха 1500 души. Според депутата Георги Дилков-Лорда, управляващите предлагат максимум програма т.е. разбиване на прокуратурата и на следствието и повишаване на правомощията на министъра на правосъдието (на кабинета). Следователските оставки станаха 150. Татарчев и Татяна Дончева прогнозират подобна съдба и за прокурорите, ако поправките в Закона за съдебната власт се приемат в сегашния им вид.
в-к "Земя", бр. 117/18.06.1998 г.                     рег. 18.06.1998 г.
 
 
 
Ново следствие за "Сапио"?
Вероятно ново следствие ще тръгне другата седмица, обяви главният прокурор Татарчев. Преди време депутатите Велко Вълканов и Драгомир Шопов от БСП приканиха още веднъж главния прокурор да проучи обстоятелствата около скандала с безмитния внос, разрешен на "Сапио" през 1992 г., с който нанесените щети на държавата по сегашния курс на долара е 23 млрд. лв.
 Вчера при главния прокурор се събраха на съвещание шефът на НСлС Бойко Рашков и висши прокурори. След съвещанието Татарчев каза, че ще бъде спазен срока за изготвяне на доклада за кредитните милионери, който по закона "Каракачанов" трябва да бъде представен до 21 юли пред Висшия съдебен съвет. Главният прокурор призова авторите на проекта "Димов" да арестуват провинилите се банкери, защото следователи вече нямало.
 в-к "Сега", бр. 146/27.06.1998 г.                        рег. 27.06.1998 г.

 

 

 

Copyright 1998-2012 ®  OMDA Ltd. Всички права запазени

Обратно към "Анализи"