Вътрешни фактори, влияещи върху инвестиционния климат
и условията за живот и бизнес
 
 
 
Партии и политически живот
 
 
Малките партии в ОДС правели втора синя партия
Части от малките партии в СДС - ОХДЦ, ХДС, БДФ, били против сливането си със СДС, съобщава агенция Балкан. Готвели дори извънредна национална конференция. Депутатът от ОХДЦ Илиян Павлов коментира, че новината се носела от 2 месеца. Екатерина Михайлова пък заяви, че ако някой иска алтернатива, трябва да напусне и ОХДЦ и СДС.

Съпредседателят на Български демократичен форум Дянко Марков щял да се оттегли от поста си и да свика извънредната национална конференция до 10 дни. Другият лидер на форума Муравей Радев подкрепял сливането със СДС.

Новото СДС щяло да се обяви в началото на август и да се регистрира след Националната конференция на СДС през октомври. В новата партия щели да влязат още ХДС на бившия син депутат Павел Шопов и Националната синя партия на Александър Янчулев.
СДС-Бургас също щял да стартира кампания срещу претопяването на партиите-присъдружници през септември.
 в-к "24 часа", бр. 159/16.06.1998 г.                     рег. 16.06.1998 г.
 
 
 
Следствието - жертва на СДС, твърди БСП
Депутатът от ПГДЛ Ангел Найденов заяви в Хасково, че следствието щяло да бъде жертвано заради лични амбиции на хора в СДС. Ходатайствата на вицепремиера Божков не били случайни, а израз на политическа воля и поведение на управляващите.
в-к "Пари", бр. 135/16.06.1998 г.                          рег. 16.06.1998 г.
 
 
 
Среща Томов - Ейвис Боулън
Александър Томов информирал вчера американската посланичка у нас за отрицателното отношение на Евролевицата към проектозаконите за далекосъобщенията, съдебната система, медиите, които поставяли под съмнение демокрацията у нас. Предстояли срещи на партията и с посланици на други страни.
Лидерът на Евролевицата заяви, че е против изолирането на малцинствата и е информирал за това г-жа Боулън. От тази гледна точка опитът да бъде атакуван Ахмед Доган бил неползотворен за развитието на страната и запазването на етническия мир.
в-к "Пари", бр. 135/16.06.1998 г.                          рег. 16.06.1998 г.
 
 
 
СДС прави Кърджали център на малцинствата
В смесените райони да бъдат изградени центрове за интегриране на малцинствата, предложи депутатът Пламен Иванов. СДС-Кърджали ще внесе идеята в НИС на партията.
Това е единственият начин малцинствата да бъдат представени по всички етажи на администрацията и тяхното въвеждане във властта трябва да става отдолу нагоре, смята той. "На българското правителство не са необходими в управлението доказани ченгета като Ахмед Доган, възродители като Расим Муса и трафиканти на хора като местния лидер на ДПС Рамадан Каракаш", заяви синият местен депутат Пламен Иванов.
в-к. "Сега", бр. 136/16.06.1998 г.                           рег.16.06.1998 г
 
 
 
250 хил. подписа за избора на кметовете
Само за две седмици четвърт милион българи са се подписали в защита правото на избор на гражданите да избират пряко кметовете на селата и районите в големите градове. Кампанията, водена по инициатива на БСП, тепърва ще набира сила и социалистите се надяват да съберат поне един милион подписа до 6 юли. Забелязва се активизиране в местните организации на БСП след конгреса.
 Тази седмица депутатите от левицата ще настояват за съставяне на извънредна парламентарна комисия по примера на "Антимафия", която да контролира приватизационните сделки и да следи състоянието на ключовите предприятия след тяхното раздържавяване. Социалистите предвиждат голяма подкрепа за предложението си в парламента, имайки предвид скандалните сделки с "Плама" и "Химко". Те щели да се срещнат със синдикати, работодатели, представители на БТПП, БСК и др.
в-к."Земя",бр 116/17.06.1998 г.                                    рег.17.06.1998 г
в-к "Континент", бр. 137/17.06.1998 г.                        рег. 17.06.1998 г.
 
 
 
БСП събира кметовете си на национално съвещание
На 17 юни в Благоевград се организира съвещание на червените кметове от страната, съобщава говорителят на лявата формация Ангел Найденов. Ще се обсъжда реформата в местното самоуправление, идеята за назначаването на кметовете. 250 хил. подписа вече били събрани против този проект, като най-много са подписалите се в Силистра, Хасково, Варна, София град и София окръг. Хората ги било страх да се подписват, но въпреки това щели да се съберат над 1 млн. подписа, твърдят от БСП. Никой от СДС не бил подкрепил инициативата. Подписката на БСП е станала национална.
в-к "Пари", бр. 136/17.06.1998 г.                  рег. 17.06.1998 г.
 
 
 
Интервю на Александър Томов за в. "Труд"
Според лидера на Евролевицата всяка интеграция на социалдемократически сили е положително явление, но това нямало да е лек процес в България. Щели да попречат проблемите в БСДП - провеждане на конгрес, решаване въпроса за лидера, проблема с участието в ОДС. Социнтерна е обявил, че повече от една партия от една страна може да членува в него и желанието на ОБТ за членство в него не е проблем за Евролевицата, счита Томов. Той не мисили, че въпросът дали иска да бъда министър-председател в скоро време, стои пред българската социалдемокрация. За да се работи по такъв проблем, трябва да има нови парламентарни избори, да се изгради и обедини модерна европейска опозиция у нас, тази опозиция да има в себе си здраво социалдемократическо ядро. Курсът на Иван Костов предполагал алтернатива, счита Томов. Според него имало два основни модела за прилагането на валутния борд - чрез сериозна партийно-държавна централизация, затягане на всичко под контрола на партията, който е избрал Иван Костов и вторият модел - на социалдемократическа -либерална алтернатива, чрез по-голяма свобода на частния бизнес, свободни икономически зони, либерализация на стопанството. Вторият подход, смята Томов, е по-подходящ от първия и по този въпрос той е говорил с Ан Макгърк.

Евролевицата и ОНС са се сближили като алтернативи, не като коалиция. Това е предупреждение към управляващите, че е налице осъществяване на едноличен силов режим. Има явно желание на управляващата група да наложи централистичен режим на власт, съставен от много трансмисии, както се говори в едно произведение на Ленин, твърди лидерът на Евролевицата. Има един център на властта и всеки друг ъгъл на икономиката му е подчинен - чрез механизмите на партийната власт, на назначенията, на контрола над съдебната власт, над парламента, медиите, в крайна сметка - чрез разделението на властите. Това е опасно явление, което води до ограничена свобода на словото, на поставяне под контрол на местното самоуправление и даване на неограничена власт на бюрокрацията над частния бизнес. Това Костов нарича силна държава. Не-това е силова държава, счита Томов. Според него държавите на Виденов и Костов започвали да си приличат. Над 31 хил. души били сменени в администрацията, което показвало желанието на управляващите да сложат свои хора на всички възможни възлови места. Това означава, че партийното начало стои над обществената целесъобразност, предупреждава Томов. Що се отнася до приликите и разликите между финансовия министър Костов през 1991 г. и министър-председателя Костов през 1998 г., лидерът на евролевите твърди, че тогава премиерът е бил много повече експерт и много по-малко партиец, отколкото сега.

Евролевицата се дистанцира от реформаторското мнозинство, защото Костов го разбирал - той си прави реформата, другите му ръкопляскат. Вече съществува само мнозинство, което подкрепя правителството, казва Томов. Управляващите ще изпитат трудностите на управлението от икономическо и социално естество, въпреки пропагандата на медиите, ще се разминат с очакванията на хората и това ще стане, въпреки опитите им да контролират всичко, да командват главни редактори, да дават указания, да плашат депутати, несъгласни с тях, прогнозира Александър Томов.
 в-к "Труд", бр. 160/17.06.1998 г.                  рег. 17.06.1998 г.
 
 
 
НС на СДС решава да не се назначават кметовете
Това съобщи вчера Йордан Соколов след заседанието на НС на СДС. Дискусията по начина на избор на кметовете ще продължи, обещаха от синята партия. Механизмът щял да бъде съобразен с нормите на конституцията. Районните кметове на Варна, Пловдив и София трябвало да се избират от общинските съвети по предложение на кмета, искат от "Раковски" 134. Те ще се наричат кметски наместници и ще се избират с мнозинство от две трети, за да се избегнат партийните пристрастия. Ще се намали броя на общинските съветници.
До края на годината България ще се раздели на 28 области, съответстващи на бившите окръзи, реши още НС на СДС. Нови закони за местната администрация и самоуправление готвели сините, а не поправки на старите.
в-к "Континент", бр. 137/17.06.1998 г.                  рег. 17.06.1998 г.
 
 
 
Соцдепутати стават и кадровици на БСП
Закриване на орготдела на "Позитано" 20 е поискал членът на Висшия съвет на БСП Николай Добрев. Функцията на орготдела да се поеме от самите народни представители е неговото предложение. Народните представители на левицата разполагат с 20 стаи в сградата на бившия партиен дом и спокойно могат да изпълняват функциите на регионални председатели. Предложението му срещна остра съпротива от зам.-председателя на БСП Георги Божинов и затова не е било прието, но вероятно ще бъде одобрено от политбюрото. Докладната на Добрев е пряко свързана с предстоящите съкращения на "Позитано" 20, които Първанов готви, твърдят от червената централа. Очаква се в края на септимври партийният апарат да бъде съкратен наполовина. В момента там работят 130 души. Щели да се закрият цели звена като комисиите по култура и медиите и по образованието. Миналата есен също бяха съкратени половината апартчици на Висшия съвет.
 в-к "Стандарт", бр. 2055/18.06.1998 г.                  рег. 18.06.1998 г.
 
 
 
СДС и БСП в конкуренция на политически академии
"Боровец-3" събира сините през уикенда, 7 дни по-късно червените правят "Цигов чарк-2" в Пампорово.
 Икономическата реформа и борбата с корупцията при реализирането й, е темата, която събира от утре до неделя на Боровец министрите, сините депутати, политолози, социолози, експерти в областта и журналисти на трети семинар, организиран от Политическата академия на Евгений Дайнов. Пред участниците ще говори шефката на пресслужбата на МС Стояна Георгиева.

Седем дни по-късно на Пампорово се събира опозицията, за да прави контраполитическа академия. В нея ще участват само депутати от ПГДЛ без висши партийци. Червените социолози ще отчитат изпълнението на препоръките, дадени им от предишната сбирка на Цигов чарк. След скандал БСП ръководството се съгласи форумът да бъде открит за журналисти. От "Позитано" 20 твърдят, че жановистите щели да се появят изненадващо на Пампорово, за да критикват хората на Първанов, че били беззъба опозиция.
в-к "Демокрация", бр. 159/18.06.1998 г.                  рег. 18.06.1998 г.
в-к "Пари ", бр. 137/18.06.1998 г.                            рег. 18.06.1998 г.
 
 
 
Външната комисия на ВС на БСП си избира ръководство
Под председателството на соцлидера Георги Първанов се състоя заседание на Комисията по външна политика, национална сигурност и международни връзки на ВС на БСП. Бе избрано и ръководство на комисията. За зам.-председатели бяха утвърдени Иван Гайтанджиев и о.з. ген. Любен Петров, а за секретар - Сергей Станишев .
в-к "Континент" бр.139/19.06.1998 г                             рег 19.06.1998 г
 
 
 
Ляво ориентирани искат от Симеон II да се откаже от имотите си
Червени депутати и интелектуалци са написали писмо до Симеон, с което го призовават да се откаже от политическите иимуществени претенции към българския народ. Писмото е подписано от Георги Божинов, Румен Овчаров, Минчо Минчев, Велко Вълканов, проф. Кръстю Горанов, акад. Никола Попов и още 20-тина други. Те припомнят, че Фердинанд е дошъл в България като беден офицер. 5116 км.м е общата застроена площ на царските имоти, а земята е 127 250 дка, според социалистите.
 в-к "Труд", бр. 163/20.06.1998 г.                        рег. 20.06.1998 г.
 
 
 
БСП обмисля алтернативен закон за териториалното деление
В ПГДЛ били раздвоени дали да подкрепят или не увеличаването на областите от 9 на 28, или да се търсят други алтернативи. Говорителят на ИБ на БСП Ангел Найденов заяви, че това деление, предложено от мнозинството, целяло търсене на нови места за чиновниците. Въпросът щял да се обсъжда и да се стигне до крайно решение на семинара на БСП на Пампорово в края на месеца.
в-к "Труд", бр. 163/20.06.1998 г.                        рег. 20.06.1998 г.
 
 
 
СДС активисти се жалват от колеги
Сини активисти от Плевен са изпратили писмо до премиера Иван Костов, в което се обвиняват местните депутати от СДС Теодосий Симеонов и Найден Зеленогорски в авторитаризъм. Те използвали преструктурирането на СДС, за да разчистват лични сметки с лидери на партии и организации от района. Двамата депутати са обвинени, че са присвоили правото да вземат решения за издигане в ръководни длъжности и за включване на свои хора в директорски бордове.
 в-к. "Труд" бр. 165/22.06.1998 г.                            рег 22.06.1998 г
 
 
 
Разногласия раздират БСДП
Най-късно през октомври ще има извънреден конгрес на БСДП, предшестван от национална конференция, заяви вчера председателят на партията Петър Дертлиев. Консолидацията на двете фракции в партията, промени в устава и евентуално обединение с Обединения блок на труда налагали това бързане. Според г-н Божидар Митев, зам.-председател на БСДП и лидер на фракцията в опозиция, проблемите на партията идвали главно от склонността на Дертлиев да действа самостоятелно и като пример посочи меморандума за бъдещото обединение, подписан от д-р Дертлиев и Кръстьо Петков, с чийто текст ръководството на БСДП досега не е запознато.
 в-к "Демокрация" бр.164/23.06.1998 г.                      рег. 23.06.1998 г
 
 
 
Подкрепа за кабинета
Подкрепям действията на правителството на Иван Костов, но смятам, че има какво още да се желае и то има сили да го реализира, заяви на брифинг в Шумен лидерът на българските национални легиони Иван Дончев.
в-к "Демокрация" бр.164/23.06.1998 г.                          рег. 23.06.1998 г
 
 
 
Има опасност от еднолична власт
Пак ставаме партия-държава, казва лидерът на Евролевицата Александър Томов. В интервю пред "24 часа"той пояснява изявлението си в Добрич така:"Чужди са ми всякакви лични нападки, това което твърдя, е, че в България се гради система на власт, която не е добра за страната. Съгласно тази система цялата власт е в ръцете на премиера. Ние в Евролевицата сме за друг тип власт. Не искаме премиерът и правителството да дават лицензи за частни радиа и телевизии, не искаме те да решават и раздават лицензии за всичко в българската икономика. Не искаме те дори и косвено да контролират съдебната система. Искаме да има ярко изразено разделение на властите. Едноличната власт не е свързана само с качествата на премиера. Една партия, прилагайки партиен подход при подмяната на кадрите, започна да стагнира обществото и направо застана срещу него. Ще повторя това, което казах в Добрич. Има тенденция към лична власт. А що се отнася до съпругите, когато ми зададоха пряк въпрос за тях, просто перифразирах един от известните биографи на Наполеон, който пише:"Бонапарт решаваше всичко и когато му писнеше, оставяше решението на жена си". В тази връзка мога да кажа само едно - ние от Евролевицата искаме само едно от г-жа Костова и всички подобни съпруги - да не вземат пари от държавни предприятия, които са длъжници на бюджета. Защото това е все едно и също да откажеш пари на един дом за деца, даже да му ги вземеш, а после да отидеш да му ги дадеш от свое име. Или да ги дадеш на депутати от СДС да ги раздадат по райони."

На въпрос как оценява реакцията на ОДС да излезе от ситуацията с назначаването на кметовете в малките населени места, Томов заяви-"Това показва, че опозицията в България вече действа, че не е мъртва. Но според мен това е опит на управляващите да се измъкнат от поредния гаф. От една страна се отказаха от назначаването на кметовете, а от друга, излъгаха обществото, че въобще е имало такава идея, а е било просто дискусия. В същото време приеха закон за радиото и телевизията и за далекосъобщенията, които меко казано са недемократични. Не са известни контролните цифри на споразумението с МВФ. Една от причините е очевидната неподготвеност на правителството преди преговорите и отлагането им, поради липсата на краен резултат. Премиерът е прав, че няма европейски отношения между управляващите и опозицията. За това спомагат и медиите, които допълнително ни насъскват, а ние и без това спорим много остро. Взаимоотношенията са нарушени, поради опита на правителството да изключи опозицията от дебата и да си прави вътрешен разбор, в собствените си кръгове. В последно време се канят интелектуалци, така правеше и Тодор Живков. Ние искаме да се възстановят правата на опозицията в медиите и парламента.. Крие се очевидното неудовлетворене на МВФ от темповете на структурната реформа и начините на приватизацията. Това не пречи на правителството да казва, че всичко е наред, прекрасно, розово, просто възхитително".

По отношение на нова вълна от фалити г-н Томов казва:"Спря "Химко", "Видахим". В много тежко положение е "Неохим", "Агрополихим", "Свилоза", Девня. Целият отрасъл, който мъкнеше икономиката няколко години, е в много тежко положение. Зле са и големите предприятия от ВПК Част от тях са застрашени от фалити. Не е розово и в много предприятия на хранително-вкусовата промишленост. И всичко това се обявява за нормално от управляващите. Няма сериозна структурна реформа и държавна политика как да се помогне на тези предприятия. Свеждането на структурната реформа само до приватизация е абсолютно безумие."
 На въпрос какво е сега реформаторско мнозинство, или реформаторска опозиция, Томов отговаря: "Мисля, че Иван Костов не се нуждае нито от съгласие, нито от реформаторско мнозинство. Определихме своята позиция, когато разбрахме, че правителството излиза от рамките на разбирането за модерна държава. Такава държава не узурпира бизнеса и гражданското общество. Още по-малко, когато стане партия-държава. Смениха се над 30 000 души на изключително партиен принцип, а това води и до вторична централизация. Има опит за превземане на всички сектори на обществения живот от една партия. "
в-к "24 часа" бр.166/23.06.1998 г.                            рег. 23.06.1998 г
 
 
 
Кръстьо Петков пред в. "Пари"
След завръщането си миналата седмица от среща на европейските социалдемократи в Берлин проф. Петков заявява, че политическа ваканция за социалдемократите в България през лятото нямало да има. През ноември се очаква обединение между ОБТ и БСДП на Дертлиев, като двамата лидери са били заедно в Берлин. Там се е събрал елитът на емропейската социалдемокрация, твърди Петков, който оказал сериозна морална подкрепа на предстоящото обединение. На 11 юли предстояло съвместно заседание на двете ръководства и щели да бъдат фиксирани националните форуми на партиите. ОБТ щяло да има конференция през ноември, БСДП трябвало да реши конгрес или конференция ще има. Проф. Петков счита, че след двете конференции би било добре да има обединителен форум, не конгрес, на който да се изберат временните ръководства, които да подготвят местните избори догодина и нов обединителн конгрес. Подновявало се издаването на в. "Свободен народ" като трибуна на социалдемократите и синдикатите. Вестникът започва да излиза през ноември в продължение на 1 година.

Що се отнася до останалите социалдемократически формации в страната, Кръстьо Петков твърди, че обединението ще бъде отворено за тях. СДП вече е взело решение да остане в СДС и да работи за превръщането на ОДС в партия от европейски тип, което ги прехвърля в лагера на християндемокрацията, счита той, но имало организации по места от СДП, които постепенно щели да преосмислят това решение на централното си ръководство. Новата политическа формула няма да бъде враг на ОДС, а негов конкурент и партньор понякога, счита професорът. Според него част от хората, гласували м.г. за ОДС, защото не са имали алтернатива, сега щели да бъдат електорат на новото обединение. Политическият център не е превзет, твърди той, имало много негласували, които чакали формирането на партия на левия център и широка центристка коалиция.
в-к "Пари", бр. 141/23.06.1998 г.                            рег. 23.06.1998 г.
 
 
 
Национален партиен съвет на Евролевицата
На 19 юли във Велико Търново ще бъде свикан форумът на Евролевицата, било решено вчера. На него щяло да се обсъди състоянието на партията и подготовката за местните избори. Според евролевите решението на кабинета за поевтиняването на хляба е прибързано.
в-к. "Труд" бр. 167/24.06.1998 г.                              рег. 24.06.1998 г.
 
 
 
Нова политическа формация на ромите
Демократическа лига /ДЛ/ щяла да се казва новата политическа партия, в която са се обединили няколко ромски формации, обяви един от съоснователите Иван Стоянов. Стефан Симеонов от ДЛ заяви, че партията щяла да разчита на подкрепата на ромското население. Тя се готвела за местните избори догодина, като щяла да лансира роми за общински съветници и кметове в районите с компактно ромско население, като Кърджали, Бургас, Сливен, Ямбол, Лом, Видин. В тези градове ромите снемали доверието си от общинските управи, съобщава и Българската лига за защита правата на човека. Циганите искат редовни социални помощи и работа от правителството.
В ДЛ влизат Българска лига за защита правата на човека, Независима обществена организация на гражданите "Демократичен фронт", Демократическа партия на България и др. За лидери можело да бъдат издигани само роми, нечленуващи в никоя друга партия.
в-к. "Труд" бр. 167/24.06.1998 г.                              рег. 24.06.1998 г.
 
 
 
Депутатът Абаджиев - шеф на международния отдел на СДС
Димитър Абаджиев е определен за международен секретар на СДС и за постоянен представител на партията към Европейската народна партия, Европейския християндемократически съюз и Европейския демократичен съюз.
в-к "Континент" бр. 144/25.06.1998 г                       25.06.1998г.
 
 
 
ОБТ ще съди депутат за клевета
ОБТ ще подаде жалба за клевета в пловдивската прокуратура срещу депутата от СДС Методи Андреев , съобщиха вчера от централата на проф. Кръстьо Петков. Синият депутат обяви, че ОБТ подкрепя кредитния милионер Панчо Илиев на извънредните кметски избори в Перущица на 27 юни. ОБТ обаче поддържа независимата кандидатка Живка Кънева. Местни симпатизанти на ОБТ се оплакали, че от клуба на СДС в Перущица заплашвали онези, които мислели да гласуват за Живка Кънева.
в-к "Труд" бр 168/25.06.1998 г                            рег 25.06.1998 г.
 
 
 
120 социалдемократи ще събира Евролевицата във В.Търново
На 18 и 19 юли Евролевицата ще събере 120 социалдемократи във Велико Търново, съобщи вчера Александър Томов. Инициативата се нарича социалдемократи 2001 и сборно място вероятно ще бъде лозето на Габровски или гробът на д-р Москов. Ще бъдат поканени Кръстьо Петков и Петър Дертлиев. Може би Костов няма да пусне Дертлиев и Петков на форума ни, защото не може да допусне мощен обединителен процес на социалдемократите, заяви Росен Карадимов. Според Томов тази инициатива няма за цел подписването на политическо споразумение за обединение, а сближаване на позициите-това ще бъде политически хепънинг, допълни той.
в-к "Пари" бр 143/25.06.1998 г                            рег 25.06.1998 г
 
 
 
Каракачанов протестира срещу Луджев пред ОНС
Зелената партия на Каракачанов протестира срещу Димитър Луджев пред ОНС, съобщиха депутати. В специално писмо, изпратено до парламентарната група, се твърди, че водачът на "Нов избор" изразява предимно личното си мнение пред медиите и че повечето му изяви пред репортерите не били съгласувани с останалите съпредседатели на коалицията. Повод за писмото е твърдението на Луджев, че политическият секретар на обединението Стоян Денчев напуснал ОНС, тъй като не си вършел работата, за която бил назначен.
 в-к "Пари" бр 143/25.06.1998 г                            рег 25.06.1998 г.
 
 
 
Илчо Димитров напуска ръководството на БСП
Академик Димитров напуснал ВС на БСП, съобщава източник от "Позитано" 20. Той бил подал молба до Първанов още на 1 юни, но не желаел да се шуми около решението му. Оставката щяла да бъде обявена официално на следващия пленум през юли. В молбата на Илчо Димитров се посочвало, че не иска да бъде ограничен от решения, които се разминават със собствените му убеждения.
в-к "Труд", бр. 169/26.06.1998 г.                           рег. 26.06.1998 г.
 
 
 
Нова земеделска партия
Атанас Железчев, зам.-шеф на 37-то НС, беше избран вчера за председател на новата партия "Земеделски съюз", регистрирана преди половин година, която проведе в НДК Учредителна конференция. Димитър Тадаръков е бил избран за шеф на софийската дружба. В съюза са влезли 4 земеделски формации.
в-к "Стандарт", бр. 2065/28.06.1998 г.                       рег. 28.06.1998 г.
 
 
 
Семинар на БСП в Пампорово
Социологът Живко Георгиев заяви пред социалистите на семинара в Пампорово, че БСП вещаела само мрачни сценарии за бъдещето. Песимистично настроеният й електорат вече губел интерес към изборите. Соцлидерите пък не пуснаха медиите в залата, защото било вредно за заседаващите да слушат доклади на социолози и политолози. Експертите на семинара бяха проф. Минчо Семов, Живко Георгиев от "Галъп", Михаил Мирчев, близките до БСП Таня Буруджиева, Чавдар Найденов и Борислав Градинаров.

Соцлидерът Първанов заявил, че конгресът е изчерпало силите на депутатите от БСП във вътрешнопартийни битки. Но червената ПГ щяла да става все по-силна, БСП - по-конвертируема. Не бивало да се насилват нещата за скорошна коалиция, счита Първанов. Проблем било лошото взаимодействие със синдикатите, различни съсловни организации, фондации и други подобни, отчете Нора Ананиева, като подчерта, че двата основни синдиката КНСБ и "Подкрепа", олевявали, въпреки лидерите си. Червената парламентарна тактика през новия сезон щяла да бъде съчетание между натиск и форсирани атаки срещу управляващите. Щяло да има и уличен натиск. Авторът на тази идея Градинаров поясни, че трябвало да се използва недоволството на различни социални групи. Това бил последният парламент с абсолютно мнозинство, каза той, корупцията била основен проблем пред управлението.

Георги Пирински заяви, че стабилизацията била илюзия и ако тя продължавала да се лансира, скачал кризисният потенциал.
 в-к "24 часа", бр. 171/28.06.1998 г.                          рег. 28.06.1998 г.
 
 
 
Премиерът слугувал на МВФ
Това твърди бившият вицепремиер Димитър Луджев и продължава - "сегашните матрици, които МВФ и Световната банка налагат, както и някои изисквания на Евросъюза, възприети сляпо от правителството на юруш, водят до насилствено преструктуриране на цели отрасли. Икономиката ни се промени от липса на кредити, заради ниския лихвен процент, заради свободния достъп на всякакви чужди стоки и липсата на държавна протекция към селското стопанство, туризма и частния бизнес. Уравняването на цените на енергетиката със световните поставя предприятията в положение, че не могат да съществуват. Това се отнася за химическия, металургичния отрасли, както и за военната промишленост и електрониката."
Според Луджев в България революцията е перманентна. Казано символично, това означава, че по традиция у нас много често са се сменяли правителствата и са идвали на власт силови режими. Може би единственият спокоен период е режимът на Живков. Сега за 7 години-7 правителства, 7 администрации. Особено днес имало някакво "хунвейбинско" нашествие, идвала плеяда случайни хора, но верни на ръководните другари от СДС и се настанявала на ръководни позиции, счита лидерът на "Нов избор".
 в-к "24 часа" бр. 172/29.06.1998 г                              рег 29.06.1998 г
 
 
 
БСП вече не е против членството ни в НАТО?
БСП е склонна да преосмисли категоричната си позиция срещу членството на България в НАТО, стана ясно през втория ден на соцсеминара в Пампорово. Много от участниците в семинара не са се изказали против НАТО. Те стигнали до извода, че не може само заради партийната идеология да се противопоставят на членството ни в Северноатлантическия пакт. Социалистите отричат, че електоратът им е традиционно против НАТО, но трябва да бъде запознат с плюсовете и минусите. Трябва да се отчетат и международните реалности и евентуалното членство в пакта да стане на базата на преговори, обясни депутатката Татяна Дончева.
в-к "Стандарт" бр. 2066/29.06.1998 г                            рег 29.06.1998 г
 
 
 
Стига сме слугували
Заявява в интервю пред в. "Сега" Атанас Железчев, шеф на Зедемеделския съюз, обединил 4 по-малки БЗНС-та. Формулата е всеки да разбере, че на България е необходим силен земеделски съюз. Стига сме били слуги на една или друга политическа сила. Затова протягаме ръка към останалите формации, защото виждаме в какво унизително положение са поставени двата земеделски съюза, които участват в управлението - БЗНС и БЗНС-НС.Техните членове трябва да осъзнаят, че така повече не може да продължава, изтъква Железчев.
в-к "Сега" бр. 147/29.06.1998 г                              рег 29.06.1998 г.
 
 
 
Пинчев иска постове във властта
БЗНС не е получило всичко онова, което му се полага, оплака се в Смолян депутатът-земеделец от групата на СДС Георги Пинчев. Става въпрос за постове в изпълнителната власт от най-високо ниво, та чак до регионално, уточни той. Когато СДС и БЗНС са заедно, те печелят изборите и затова коалицията ОДС трябва да се запази, подчерта синият земеделец.
в-к "Стандарт" бр. 2067/30.06.1998 г                          рег. 30.06.1998 г.
 
 
 
Либералите подписват на 10 юли
Събитието ще започне с представянето на новата книга на Желю Желев, който ще е почетен председател на новата формация. Тя ще се нарича вероятно Либерално-демократически съюз. Под общия документ ще се подпишат Ахмед Доган, Димитър Луджев, Желю Желев, Михаил Неделчев и Кирил Бояджиев. Лидерът на формацията ще се сменя на ротационен принцип. До средата на юли либералите искат да кандидатстват за членство в Либералния интернационал.
в-к "Сега" бр. 148/30.06.1998 г.                          рег. 30.06.1998 г.
 
 
 
Дертлиев няма да ходи в лозето на Габровски
Д-р Петър Дертлиев е отклонил поканата на Александър Томов да участва в организираната от Евролевицата среща на социалдемократи на 18 юли. По предварителни данни срещата трябвало да се проведе в лозето на Габровски. Няма да отида, защото тази местност е комунистически символ, отсякъл Дертлиев. Освен това той смята, че Томов не се стреми към обединение на социалдемократите, а иска да набере електорат за предстоящите местни избори. ОБТ на проф. Кръстьо Петков ще се обедини само с фракцията на д-р Дертлиев, заяви пък един от депутатите на БСДП Йордан Нихризов.
в-к "Труд" бр. 173/30.06.1998 г                          рег. 30.06.1998 г.

 

 

 

Copyright 1998-2012 ®  OMDA Ltd. Всички права запазени

Обратно към "Анализи"