Вътрешни фактори, влияещи върху инвестиционния климат
и условията за живот и бизнес
 
 
 
Народно събрание
 
 
Подписка в парламента срещу кметските назначения
75 депутати са се подписали в подписката на БСП против назначаването на кметовете. Тя бе открита в петък под името За защита правото на всеки българин да избира своя кмет. Сред подписалите се са Анастасия Мозер, Александър Томов, Жорж Ганчев. Днес Националният съвет на СДС ще вземе решение дали кметовете на населените места под 4000 души да бъдат назначавани или не.
в-к "Пари", бр. 135/16.06.1998 г.                          рег. 16.06.1998 г.
 
 
 
Приемат поправките за съда до края на юли
"До края на тази сесия парламентът трябва да приеме проекта за промени в съдебната система", заяви шефът на НС Йордан Соколов след разговор с президента. Според Соколов още в началото на есента ще бъдат направени и промените в НКП и в ГПК. След призива на президента да не се политизира въпроса за съдебната власт, в НС е сформирана група от научни работници, съдии, прокурори и следователи, която да даде научно мнение по закона. По заключението на групата ще изкажат мнение представители на Висшия съдебен съвет, прокуратурата, следствието, Върховният касационен съд и др. Според Соколов съдебната система не работи, защото реформата в съдилищата не е последвана от реформа в следствието и прокуратурата. Не може, когато има две върховни съдилища, да има една Главна прокуратура, каза той.
Евролевицата пък съобщи на Стоянов, че организира в сряда кръгла маса за промените в съдебната система, а Лучников заяви, че няма да отиде, защото така проблемът се политизирал. Според президента истинската дискусия трябва да бъде в правната комисия.
в-к. "Сега", бр. 136/16.06.1998 г.                                    рег.16.06.1998 г
 
 
 
Депутати разследват пристанище
"Антимафия" да поеме незаконната приватизация на рибното пристанище в Бургас, предлагат депутати. Арлин Антонов щял да внесе тази седмица документите, които показват опитите за продажба на рибното пристанище на чужди наркотрафиканти, за обсъждане в Комисията по национална сигурност. Ако се прецени, че има достатъчно сериозни факти, материалите ще бъдат изпратени в "Антимафия"
 в-к."Стандарт",бр 2053/16.06.1998 г.                              рег.16.06.1998 г
 
 
 
ПГДЛ иска спешно заседание за Косово
Това съобщи вчера членът на ИБ на БСП Иван Генов. Социалистите ще настояват България да препотвърди ненамесата си в конфликта. БСП иска още създаването на временна анкетна комисия по подобие на "Антимафия", която да контролира големите приватизационни сделки. Според партията в страната назрявало напрежение заради политиката на правителството и параметрите на готвеното споразумение с МВФ.
в-к "Стандарт", бр. 2054/17.06.1998 г.                  рег. 17.06.1998 г.
 
 
 
ОНС е против закона за администрацията
"ПГ на ОНС няма да подкрепи правителствения законопроект за държавната администрация на второ четене, ако не се вземат предвид някои наши принципни предложения и корекции", съобщи Арлин Антонов след заседание на групата вчера. Депутатите са подготвили над 30 поправки в текстовете, които ще внесат днес в парламентарното деловодство. ОНС е против онзи член от закона,който елиминира граждани за това, че са били свързани с някаква партийна принадлежност. Според конституцията това е недопустимо. Обединението не е съгласно чрез закон да се налага на премиера да има задължително шеф на държавната администрация.
в-к "Труд", бр. 161/18.06.1998 г.                  рег. 18.06.1998 г.
 
 
 
Кабинетът ще назначава шефа на фонда по влоговете
Парламентът реши вчера председателя на УС на Фонда за гарантиране на влоговете да се назначава от Министерски съвет. Досега той се определяше от президента на републиката. Руси Статков от левицата заяви, че всички държавни функции се концентрирали в МС и предложи председателя на фонда по влоговете да се назначава от БНБ. От левицата поискаха също Законът за защита на влоговете да не се приема в един и същи ден на първо и второ четене, за да могат да подадат писмено предложения по поправките, но мнозинството отхвърли предложението.
в-к "Континент", бр. 138/18.06.1998 г.                  рег. 18.06.1998 г.
 
 
 
Сашо Стоянов изтегля законопроекта си за медиите
Законопректът на Гражданско сдружение "Свободно слово" бе изтеглен от парламента от вносителя му Сашо Стоянов, който мотивира това с твърдението, че дългомесечният му труд можел да бъде използван от опозицията с нечистата цел да бъде противопоставен срещу другия законопроект на МС, който също бе приет на първо четене.
в-к "Стандарт", бр. 2055/18.06.1998 г.               рег. 18.06.1998 г.
 
 
 
"Антимафия" ще нищи банковите фалити от 1996 
Банковите фалити от 1996 г започва да нищи комисията "Антимафия", съобщи след вчерашното закрито заседание председателят й Йордан Соколов. Депутатите ще разследват причините за банкрутите, аферите, свързани с тях и възможностите за възстановяване на кредитите. Комисията се зае вчера и с незаконното строителство по Черноморието и Витоша, както и да проучи проблемите на митниците с временния внос и облагаемите митнически стойности. Екоминистърката Евдокия Манева вече е преставили документи за нелегални градежи.
в-к "Демокрация" бр. 160/19.06.1998 г                          рег 19.06.1998 г
 
 
 
СДС оттегля промените в съдебната власт?
Има индикации, че мнозинството е склонно да оттегли радикалните си предложения за промени в съдебната власт. Тази новина тръгна от средите на БСП, според тях управляващите се стреснали от реакцията на президента и от оставките на следователите. Идеята била реформата да започне с изработване на концепция, в която да се предвидят и основните промени в Наказателния кодекс (НК), в Наказателнопроцесуалния кодекс (НПК) и в Закона за съдебната власт. Работна група от специалисти-юристи работи вече две седмици върху бъдещия НПК и обработва предложенията на сините депутати за съдебната власт. Една концепция колкото и да е добра, без конкретни промени в законите няма да може да помогне в борбата с престъпността, смята Рафаилов. Той одобрява последователната политика на Евролевицата, която има конкретни предложения по реформата, като връщане на полицейското дознание.
в-к "Континент" бр.139/19.06.1998 г                             рег 19.06.1998 г
 
 
 
Мнение на премиера Костов
"Има силно превзети и предварително намислени становища на неправителствени организации и опозиционни партии по законите за медиите и далекосъобщенията. Твърди се, че правителството непременно настоява да дава концесии. Внимателният прочит на законопроектите показва, че не е вярно. Освен това никой не чете Конституцията. Става въпрос за разпореждане със специални права от страна на българското правителство, което по задължение от конституцията трябва да го прави. Ние сме предвидили в закона да има възможност да се разреши проблемът и с концесиите и с лицензите. Докато законът тече, ще попитаме КС и ако той каже, че могат да се преотстъпват тези специални права с лиценз, разбира се ще го правим с лиценз."
в-к "Сега" бр.139/19.06.1998 г                             рег 19.06.1998 г
 
 
 
"Антимафия" да следи и за корупция в приватизацията
 Няма сисъл да се създава специална парламентарна комисия за приватизацията, каза вчера по БНР Божков, по повод искането на социалистите. Той уточни, че не е против депутатите да упражняват парламентарен контрол върху раздържавяването, но няма смисъл да наблюдават и се произнасят по всички сделки, това само ще забави и без това закъснелия процес. С корупция в приватизацията спокойно може да се занимава съществуващата вече постоянна комисия "Антимафия", смята той.
в-к. "Демокрация" бр. 163/22.06.1998 г.                         рег 22.06.1998 г
 
 
 
Комисията подхваща митниците, банките и незаконното строителство
Състоя се първото заседание на комисия "Антимафия", на което бе уточнена процедурата за разглеждане на темите. Ще има по двама доклдчици по всеки въпрос. Комисията ще започне работа с проблема за незаконното строителство по Витоша във връзка с питането на министър Евдокия Манева. Ще разгледа и незаконното строителство по Черноморието, където има сигнал за много груби нарушения. Друга тема, която е в дневния ред, е митническата дейност. Първото направление е временният внос. Именно при управлението на ОДС се разкри, че в миналото са извършвани огромни престъпления. Като временен внос са оформяни стоки, които позакон не могат да бъдат такива. С години те си стоят на временен внос, а в същото време са продадени в страната. На второ място са злоупотребите с митническата облагаема стойност. Големи вреди на държавата са нанесени от драстично занижена митническа стойност, върху които се изчисляват вносните мита. Не може стока, на която пазарната цена е 6000 герм. марки да се декларира за 200 марки. Трета е темата за фалита на банките и за възможностите необезпечените кредити да могат да бъдат върнати.
 в-к. "Пари" бр. 142/24.06.1998 г.                                     рег. 24.06.1998 г.
 
 
 
Зачисляват депутати към министерствата
За да се подобри връзката между изпълнителната и законодателната власт, депутати от 38-то народно събрание ще бъдат зачислени към министерствата, заяви шефът на парламента Йордан Соколов. Това ще бъдат хора, излъчени от съответните комисии в парламента. Финансовата комисия ще избере човек, който ще осъществява връзката с министерството на Муравей Радев., Социалната комисия-с министерството на Нейков и т. н. Когато се разглежда даден законопроект, депутатът за свръзка ще изразява мнението на комисията пред министерството, подготвило проекта, за да се избегнат недоразумения.
 в-к. "Сега" бр. 143/24.06.1998 г.                                    рег. 24.06.1998 г.
 
 
 
Скандална поправка в НК приема парламентът
Изменението, наречено от опозицията "Проектът Красимир Стойчев", предизвика бурни дебати в парламента, но бе одобрено от 113 депутати от мнозинството. Според него фалит може да се обявява 15 дни след настъпване на платежоспособност, а не след спиране на плащанията към кредиторите, гласи текста. Председателят на правната комисия Лучников категорично заяви, че няма да подкрепи законопроекта. Ръководената от него комисия обаче го подкрепи, въпреки че по всеки отделен текст бе формулирана отрицателна оценка.
От трибуната Петя Шопова и Татяна Дончева заявиха, че поправката се приемала само заради едно лице - Красимир Стойчев. Спирането на плащанията е престъпление, а неплатежоспособността - състояние, каза Петя Шопова. Тримата депутати от СДС - Рафаилов, Йорданов и Величков, се позовават на проекта за изменение на Търговския закон, както и на приетия на първо четене Закон за мерките срещу пране на мръсни пари.
 в-к "Пари" бр 144/26.06.1998 г                              рег 26.06.1998 г
 
 
 
Незаконните строежи по Черноморието дадени на "Антимафия"
Всички фрапиращи данни за незаконно строителство по Южното Черноморие ще бъдат обобщени от комисията "Антимафия". Това стана ясно след вчерашната среща в Бургас на Екатерина Михайлова, председател на ПГ на СДС, и шефа на бюджетната комисия Йордан Цонев с местните кметове. В скоро време се очаквали драстични санкции срещу нарушителите. Като причина за незаконното строителство са изтъкнати мудният разрешителен режим за градежи и ниските глоби.
в-к "Труд" бр.171/28.06.1998 г                                    рег. 28.06.1998 г.

 

 

 

Copyright 1998-2012 ®  OMDA Ltd. Всички права запазени

Обратно към "Анализи"