Вътрешни фактори, влияещи върху инвестиционния климат
и условията за живот и бизнес
 
 
 
МВР и специалнислужби
 
 
О. з. ген. Бриго Аспарухов за специалните служби и конфликта в Косово
В интервю за в. "Труд" по повод обстановката в Косово, Бриго Аспарухов заявява, че изказването на Холбрук не е било случайно. Американецът добре познавал балканската ситуация и думите му са били вариант на план, който би могъл да се разиграе в определен момент и при определени условия - разделяне на Македония. Холбрук искал да пробва как ще реагират политиците, наблюдателите и общественото мнение на Балканите, твърди ексразузнавач N 1. Според него притеснително е, че България и Македония не могат да разрешат езиковия спор, защото нямат алтернатива. Другият деликатен въпрос за България били външните българи. Имало опасност някой да се възползва от евентуални наши грешки в балканската политика и трябвало да се внимава, съветва генералът. Той подчертава огромната роля на специалните служби, които би трябвало да подпомагат външната ни политика, а не да правят погрешни стъпки, каквито индикации вече имало. Според Аспарухов те не трябвало да се нагърбват с изпълнение на задачи, които могат да противоречат на външната ни политика, например в отношенията с Германия и Македония. Съществувала липса на професионализъм в голяма част от състава на спациалните служби, счита той, професионалистите ги нямало, а новите кадри били неориентирани.
в-к "Труд", бр. 159/16.06.1998 г.                          рег. 16.06.1998 г.
 
 
 
70 млрд. лв. върнаха длъжници на банките
След намесата на Икономическата полиция през последните 4 месеца на банките са върнати над 70 млрд. лева. Полк. Милчо Яшев, шеф на Икономическата полиция, сподели, че 95% от работата е свършена, но има много липсващи досиета, най-много са в Минералбанк. От БЗК не бяха предадени на оперативния щаб около 200 досиета. Имаме добро взаимодействие с Главна прокуратура, но имахме големи затруднения с прокуратурите във Варна, Габрово, Враца и Перник, където много от преписките ни се връщат необосновано, без да се казва какво точно би следвало да се свърши, сподели полк. Яшев.
в-к."Стандарт",бр 2053/16.06.1998 г.                             рег.16.06.1998 г
 
 
 
Полицай уби следовател заради прокурорка
Полицай застреля следовател в Пазарджик към 16.20 ч вчера, съобщи МВР. Служителят от регионалното звено на БОП Борислав Маджаров (35 г.) застреля 30-годишния магистрат от окръжна следствена служба Тодор Миндов след скандал между двамата. После сам се прострелял в главата. Полицаят и следователят били в личен конфликт, поради дружба с местна прокурорка. Според МВР следователят Миндов на 22 април се опитал да се саморазправи с Маджаров. Колеги на Маджаров са свидетелствали в негова полза. Рашков пристигнал на място, за да се информира лично за случая. Той оспори полицейската информация, като каза, че е рано да се съобщи какви са причините. До 19 ч. полицията не бе открила окръжната прокурорка Росица Терзиева, за да я информира за случая.
в-к."Сега",бр 137/17.06.1998 г.                                  рег.17.06.1998 г
 
 
 
Компютри ще помагат в борбата с престъпността
Магистрати, следователи и представители на МВР и Националния статистически институт вчера сформираха работна група за създаването на единна информационна система за криминална и съдебна информация. Тя ще представлява модерна компютърна мрежа, съдържаща не само данни за престъпления и издирвани лица, но и информация за всички граждански дела, които текат в цяла България (в момента те са над 200 хиляди). Вътрешният министър Богомил Бонев увери, че финансирането на информационната система може да се осигури от Евросъюза или от програмите на ФАР и щяло да струва няколко десетки хиляди долара. НСИ ще бъде координатор за създаването на системата, а когато данните се подадат, институът ще ги обработва и ще информира за резултата правителството.
в-к "Земя", бр. 117/18.06.1998 г.                  рег. 18.06.1998 г.
 
 
 
Консултанти от САЩ в МВР
На срещата между министър Бонев и посланичката на САЩ Ейвис Боулън в заседателната зала на МВР в София вчера бе подписана и приета програма за сътрудничество, според която правителствени консултанти от САЩ по въпросите на правоохраната ще работят в МВР. В програмата е записано "Съединените щати ще осигуряват правителствени консултанти по въпросите на правоохраната към МВР за борба със злоупотребите във финансовите институции, мръсните пари, злоупотреби с ценни книжа, хазарт, обществена корупция". Българското правителство се задължава да осигури на консултантите техническа помощ и "необходимия достъп за работа".

Според споразумението се предвижда в България да пристигне специален правителствен съветник по въпросите на въоръжението, оръжията за масово унищожаване и трафика на оръжие. Този консултант ще има достъп и до Министерство на отбраната. Специални консултанти ще помагат на съдебната власт и прокуратурата, ще бъде създаден институт за обучение на съдии и прокурори с американска помощ.

Ще се обменя информация по линия на борбата срещу наркотрафика със звеното за борба срещу него от НСБОП. На спецкурсове за обучение в САЩ ще ходят полицаи, митничари, представители на съдебната система, следователи.

Очаквало се американците да подпомогнат създаването на граничната полиция и да окажат техническа помощ за новата единна информационна система на МВР.
 в-к "Сега ", бр. 138/18.06.1998 г.                     рег. 18.06.1998 г.
 
 
 
Още по убийството на следователя в Пазарджик
Шефът на НСлС Бойко Рашков заяви, че не било вярно това, че нямало свидетели на убийството на следователя Миндов от полицая, служител на БОП Маджаров във вторник. Останалата жива жена-магистрат е видяла всичко и е присъствала на трагедията. Не може да се твърди, че тя е причина за случилото се, ще се разследва от военен следовател, каза още Рашков. Следователят и прокурорката са влезли в кабинета на полицая и той е започнал да стреля, следователят не е бил въоръжен. Бойко Рашков отрече, че не е взел мерки по сигнала на РДВР за предишен конфликт между двамата и каза, че при проверката е установил точно противоположното на поднесената от РДВР-Пазарджик истина - следователят е бил тормозен от служителя на БОП денонощно.

Според запознати със случая следователят и прокурорката са имали силна връзка и тя е предлагала развод на съпруга си. Полицаят Маджаров я преследвал без тя да му е давала повод за това и безумната му ревност затри 3 семейства, коментират колеги на убития Миндов.
Министър Бонев каза, че трябва да се абстрахираме от професиите на двамата, защото това е чисто лична човешка трагедия. Междувременно служителят от БОП Маджаров също почина в болницата.
в-к "Сега ", бр. 138/18.06.1998 г.                     рег. 18.06.1998 г.
 
 
 
Нашите полицаи ще подражават на нюйоркските
"Нулева толерантност" се нарича проектът, който ще прилагат регионалните дирекции на вътрешните работи в цялата страна, съобщи вчера на семинар в с. Сливек, началникът на "Пресцентъра и връзки с обществеността" полк. Чавдар Крумов. Семинарът бе организиран и финансиран от баварската фондация "Ханс Зайдел". Проектът "Нулева толерантност" се използва от полицията в Ню Йорк и предвижда строго наказание и за най-дребното закононарушение и засилено полицейско присъствие по улиците на населените места. Граждани, които не искат да се обръщат направо в РДВР или районните управления, все по-често ползват приемните на говорителите на районните дирекции. Там, при гарантирана анонимност, те получават информация за движението на преписки, подават жалби и сигнали. Освен връзките с медиите, говорителите се грижат и за превенцията на престъпността.
в-к. "Континент" бр. 141/22.06.1998 г.                         рег 22.06.1998 г
 
 
 
Шефовете на НСБОП и СДВР стават генерали
Директорът на Националната служба за борба с организираната престъпност полк. Кирил Радев и шефът на Столичната дирекция на вътрешните работи полк. Емил Танев да бъдат повишени в ген.-майори от МВР, предложи вчера правителството. То препоръча на президента Петър Стоянов да издаде указ за удостояването им.
в-к "Демокрация" бр.164/23.06.1998 г.                          рег. 23.06.1998 г
 
 
 
Богомил Бонев отива на среща с шенгенската група
Министърът на вътрешните работи Богомил Бонев заминава за Остенде, Белгия, за участие в среща на страните, кандидати за членство в ЕС, организирана от изпълнителния комитет на шенгенската група. Пет работни групи ще обсъждат проблемите на правното и полицейското сътрудничество, техническите аспекти на шенгенската информационна система, миграцията и граничния контрол. Очаква се подписване на споразумение за сътрудничество между министър Бонев и белгийския му колега Луи Тобак.
в-к "Демокрация" бр.164/23.06.1998 г.                         рег. 23.06.1998 г
 
 
 
МВР: Подчинявайте се на полицията
26-годишният софиянец, който беше убит в полицейска акция за залавяне на наркотрафиканти в събота в кв. "Овча купел", е бил психически болен. Той бе застрелян от полицай от Четвърто РПУ пред бл. 610, където живеел. Полицаите преследвали македонци /шиптъри/, заподозрени в пласирането на наркотици. По същото време ромът Йордан Янков случайно минал оттам. Като видял полицаи, той запчнал да бяга, те обаче помислили, че той е наркотрафикант, и един от тях насочил пистолет срещу него. Униформеният първо стрелял във въздуха, твърдят от полицията. Според думите на съседка, първо го ранил в крака, а след това излязъл от колата и го убил от упор, стреляйки в тила му.
Причина за инцидента, е че Янков не се е подчинил на заповедта на полицая да спре. На запад в такива случаи се стреля с бойни патрони, а нашият служител е използвал стоп-патрони. По принцип те не убиват. Става въпрос за трагична случайност, защото куршумът е улучил Янков в тила.
в-к "24 часа" бр.166/23.06.1998 г.                            рег. 23.06.1998 г.
 
 
 
Финансовата полиция се настанява на "Дондуков" 52
Финансовата полиция да се настани в бившата редакция на вестниците "Труд", реши правителството вчера. Звеното на Муравей Радев функционира от няколко месеца.
в-к "Стандарт", бр. 2060/23.06.1998 г.                рег. 23.06.1998 г.
 
 
 
Следствие за убития Йордан Янков в "Овча купел"
Заведено било служебно разследване на МВР за инцидента в кв. "Овча купел", при който бе застрелян със стоп-патрон в тила Йордан Янков на 26 г. от ромски произход. Близките му твърдят, че полицаят го е ранил в крака и после убил с изстрел в главата. Паралелно със служебната проверка Софийска окръжна военна прокуратура е завела следствено дело за установяване на обстоятелствата, при които е убит Янков. Иззето било оръжието на убийството, насрочени били трасологична и съдебно-медицинска експертиза, изискани са материалите, въз основа на които са били задържани Ернан Низири и Фираз Абдул. Полицаят, виновен за убийството, не е задържан.

Според хора от квартала и близките на починалия, той е бил психически неуравновесен и страхлив, поради което побягнал при предупреждението на полицая да спре. Той бил излязъл от близкия блок, където живеел, да си купи цигари и спрял да си набере джанки.
в-к "Сега", бр. 142/23.06.1998 г.                           рег. 23.06.1998 г.
 
 
 
Ексхумация на убития в "Овча купел"
Правозащитниците от Европейския Хелзински комитет ще поискат ексхумация на тялото на убития в събота Янков. Правозащитниците твърдят, че застреляният от полицай на 4-то РПУ ром бил ранен първо в крака, а след това в главата. Адвокатите на комитета се съмняват, че раните на Янков са точно отразени в съдебно-медицинската ексрептиза. Полицията отрича за изстрел в крака.
в-к "Сега" бр 144/25.06.1998 г                            рег 25.06.1998 г
 
 
 
Задържани италиански мафиоти в Добрич
Полицаи от Първо РПУ в Добрич са задържали двама италиански мафиоти вчера, издирвани от Интерпол. Джузепе Ромео и Игнасио Никодимо са арестувани в апартамент в града, без да успеят да окажат съпротива. Ромео се преследва от властите в Италия за съучастие в мафиотска организация, масово убийство, кражби и побой. Той бил изпълнител на поръчков взрив пред поделение на карабинери през 1993 г.
в-к "Пари" бр 144/26.06.1998 г                              рег 26.06.1998 г
 
 
 
Богомил Бонев в Австрия
За Австрия замина вътрешният министър, за да се срещне със своя колега Карл Шльог, съобщават от МВР. Двамата министри ще подпишат договори за връщане на незаконните емигранти между България и Австрия. Ще бъдат обсъдени наркотрафика, тероризма, прането на пари и незаконната емиграция. Вчера Бонев е изнесъл доклад за работата на МВР в австрийската столица пред форум на Паневропейското движение.
в-к "Демокрация", бр. 167/26.06.1998 г.              рег. 26.06.1998 г.
 
 
 
Гонят полицейски шефове, заради застрелян колега
Началникът на РПУ в Сандански Янкул Иванов и заместникът му Николай Яновски са временно отстранени от работа, заради трагичния случай на ГКПП-кулата преди 20-ина дни, когато неволно бе прострелян полицай, починал по-късно в болницата. В доклада от приключилата проверка са отбелязани тежки нарушения при подготовката и провеждането на полицейската акция по сигнал за рекет. Тогава Юри Делев гръмна в главата колегата си Иво Костурков при залавянето на четирима набедени, че рекетират гръцки бизнесмен за 100 000 хил. долара.
 в-к "24 часа" бр. 172/29.06.1998 г                              рег 29.06.1998 г
 
 
 
За интереса на тайните служби към България 
 /Шломо Шпиро пред радио "дойче Веле"/

Според израелския експерт през последните 7-8 години непрекъснато се говори за новите приоритети пред тайните служби, но всъщност те са си старите, но в нова обвивка. Това са главно борбата срещу трафика с наркотици, тероризма и разпространяването на оръжие. Сега новите задачи пред тайните служби /след времето на студената война/, изисквали нови средства и нови източници на информация. Затова, твърди Шломо Шпиро, те се обръщали към тайните служби на бившия източен блок, защото те винаги били давали добър продукт. Професионализмът им е на ниво. От своя страна западните им колеги им помагали с информация, техника, високи технологии и др. Източноевропейците давали достъп до своята информация, събирана с труд в продължение на години. Особено добри били българските тайни служби, според г-н Шломо, с най-добра организация, с оперативна работа на високо ниво. България е нещо като мост между ислямския Изток и християнския Запад, а този факт бил от определен интерес за много големи тайни служби по света, счита той.
в-к "Пари" бр. 146/29.06.1998 г                              рег 29.06.1998 г.
 
 
Турски мафиот избяга от ареста
Това станало с помощта на началника на конвойната служба към РДВР Русе, съобщи вчера шефът на полицията в града полк. Марин Генов. Шефът на конвоя гл. сержант Радослав Минчев е задържан и срещу него е заведено дело за престъпление по служба. Той помогнал на Мурад Кая да излезе от ареста и да забегне зад граница.
в-к "Стандарт" бр. 2067/30.06.1998 г                        рег. 30.06.1998 г.

 

 

 

Copyright 1998-2012 ®  OMDA Ltd. Всички права запазени

Обратно към "Анализи"