Вътрешни фактори, влияещи върху инвестиционния климат
и условията за живот и бизнес
 
 
 
Действия на правителството
 
 
Кабинетът се занимава с изповеданията
Законът ще влезе в НС през следващата сесия, съобщи шефката на синята група Екатерина Михайлова. Старият закон е на около 40 години.
в-к."Стандарт",бр 2053/16.06.1998 г.                                    рег.16.6.1998 г
 
 
 
Надежда Михайлова поиска инвестиции от Нетаняху
Възможности за израелски инвестиции у нас обсъди в Тел Авив Надежда Михайлова с премиера Бениамин Нетаняху. Тя е на двудневна визита в Израел. Възможностите за развитие на двустранните отношения Михайлова обсъди с президента Езер Вайцман и с председателя на Кнесета Дан Тихон. Имаше среща и с депутата Емануел Зисман, който е родом от България и е шеф на парламентарната група "България-Израел". Той е поканил представители на българското еврейство и бизнесмени, които първи изпратиха в България 20 тона хуманитарна помощ и 40 хил. долара по време на януарските събития м.г. Михайлова проведе работна вечеря и с търговския министър Натан Шарански, роден в бившия Съветски съюз.
в-к."Стандарт",бр 2053/16.06.1998 г.                             рег.16.06.1998 г
 
 
 
Стратегията за информационно общество готова през ноември
Стратегията ни за информационно общество ще бъде приета в края на ноември, съобщи промишленият зам.-министър Владимир Кисьов на международния семинар "Инвестирането в съвременни технологии-предизвикателство и необходимо условие за успешен бизнес в България" в НДК. С нея страната ни ще има достъп до световната система за обмен на информация и обслужване на бизнеса по всички телекомуникационни мрежи. Не сме инвестирали в информационните технологии 5-10 години, а това е фатално, заяви той.
в-к."Земя",бр 116/17.06.1998 г.                                    рег.17.06.1998 г
 
 
 
Нейков чакал фалити на големи предприятия
Очаквам фалити на големи предприятия през следващите месеци, съобщи вчера министърът на труда и социалните грижи Иван Нейков пред 148 кметове в Благоевград. Разтревожен съм от положението във "Видахим" и в други предприятия от химическата промишленост, защото то е почти неспасяемо. Преди три месеца бе изпратено на всички кметове писмо с обяснение на Закона за социално подпомагане и се надявам вие да предупредите бюрата по труда за евентуални фалити на химически гиганти, каза още министърът.
в-к "Демокрация" бр. 160/19.06.1998 г                           рег 19.06.1998 г
 
 
 
Костов: Малките кметове стават все по-бутафорни
Все по-бутафорна ще става местната власт, ако селските кметове се избират, заяви премиерът Костов вчера. Не е възможно село от 100 души да се избира кмет, категоричен е Костов Такива избори ще бъдат много скъпи, освен това основният закон не предвижда такава процедура, мотивира се той.
в-к "Стандарт" бр. 2056/19.06.1998 г                         рег 19.06.1998 г
 
 
 
4% ръст на реалните доходи предвижда кабинетът
В матрицата на тригодишното споразумение с МВФ има условия, които не са дискутирани с кабинета, каза премиерът Костов. Там с изненада видях ангажименти по отношение на митата, те нито са обсъждани, нито пък са искани от някое министерство. Дискутирани са около 90% от записаното в тази матрица, до идването на мисията на МВФ, правителството трябва да избистри позицията си по всички пунктове за договореност. Правителството настоява да се запише ръст на доходите от 4% и с мисията на фонда през юли ще се дискутира и увеличението на минималната заплата с 25%. Това има важно значение за осъществяването на добра реформа и в социалната сфера, подчерта Костов.
в-к "Пари" бр.138/19.06.1998 г                             рег 19.06.1998 г
 
 
 
Асоциацията на общините отчете добри отношения с кабинета
Първото общо събрание на учредената преди година и половина Асоциация на общините в България, започна вчера в Благоевград. От общо 259 общини у нас 225 са членове на асоциацията. Председателят й Димитър Калчев, кмет на Русе, отбеляза в отчетния доклад като успех подписаното в края на 1997 г споразумение с правителството, в лицето на финансовия министър Муравей Радев, за изпълнение на бюджета за 1998 г. Като пример за успешно партньорство между правителството и Асоциацията бе посочена преработката на Закона за патентните данъци.
в-к "Пари" бр.138/19.06.1998 г                             рег 19.06.1998 г
 
 
 
Съветът за сигурност към МС - конституиран до 30 юни
Това заяви премиерът Костов, като добави, че първото заседание щяло да бъде насрочено за началото на юли. Съветът ще се ръководи от премиера, а членове ще бъдат външният, военният, вътрешният министър и заместниците им, началникът на ГЩ, шефовете на разузнавателни и контраразузнавателни служби.
в-к "Труд", бр. 162/19.06.1998 г.                        рег. 19.06.1998 г.
 
 
 
НСИ бил излъгал кабинета за зърнената реколта
Премиерът Костов съобщи, че хлябът ще остане евтин, можел дори да поевтинее още. НСИ бил подал грешна информация, че т.г. зърнената реколта ще бъде бедна, така той бил подлъгал и кабинета на Виденов, но в обратния смисъл и се стигнало до зърнената криза през 1996 г., каза премиерът. Министрите не посмели да свалят импортните такси през септември и затова сега по хамбарите залежавало зърно. Министър-председателят увери, че производителите на зърно ще бъдат заплатени по световните цени и труда им няма да бъде ограбен.
в-к "24 часа", бр. 163/20.06.1998 г.                    рег. 20.06.1998 г.
 
 
 
Списък на корумпирани ще огласява Божков
Пред чуждите инвеститори вицепремиерът Божков обеща до седмица да огласи пред медиите списък с корумпирани от 12 февруари 1997 г. досега. В 99% от случаите по преписките нямало никаква реакция от страна на прокуратурата, оплака се Божков. Блокираната съдебна система била основната причина за корупцията у нас, подчерта той. Досега нито един висш администратор не бил наказан.

Вицепремиерът счита, че законът за чуждестранните инвестиции трябвало да бъде променен, преференциите щели да отпаднат, защото не свършили никаква работа. Предстоял ремонт на законите за концесиите, за митата и за ДДС. Правителството изповядвало модерни християн-демократически виждания, но не и краен либерализъм, т.е. държавата трябвало да създаде условия за бизнес, без да се намесва в него пряко, каза още Божков.
в-к "Труд", бр. 163/20.06.1998 г.                        рег. 20.06.1998 г.
 
 
 
Семинар на синия елит на Боровец "Икономиката между пазара и държавата"
В речта пред участниците в семинара премиерът заяви, че медиите, депутатите и министрите били длъжници по отношение на информацията и говорели с провинциален език за реформата. Езикът им бил "крайно лош", защото използвали доморасли критерии и термини, каквито в Европа никой не познавал, например т. нар. либерална алтернатива за управлението, която лансирали Евролевицата и ОНС. Той посъветва всички да говорят на европейски език, когато става дума за важни неща. Необходими били по-добри комуникации между правителство и парламентарно мнозинство и между правителство и експерти, е изводът на Костов, за да бъдело информирано цялото общество за работата на кабинета. Той се надявал медиите да бъдат на висотата на положението и да се превърнат в истински опоненти и критици на правителството. Но с евтини трикове критика не можело да се прави.

Според присъствали на семинара Костов изразил недоволство от работата на Стоян Райчевски като шеф на парламентарната медийна комисия. Политиката на вестник "Капитал" също била разкритикувана в присъствието на главния редактор.

Мира Янова от MBMD похвали управляващите, че са поставили пред обществото открито проблема за корупцията. На това Иван Костов отговори, че темата е станала "медиен и социален феномен", но според него тя върви ръка за ръка с темата за приватизацията в обществото, защото "нашето общество има свойството да профанизира някои понятия". Янова критикува политиката на правителството по отношение на социалните реформи и семейното законодателство.

Социолозите твърдят, че доверието в синьото правителство се е запазило, но престъпността продължава да е на първо място в скалата на най-острите социални проблеми, според 70% от българите. 64% от запитаните нареждат на второ място безработицата, с 58% на трето място е обедняването на хората. Обществото поставяло на първо място по авторитет Богомил Бонев, на второ Надежда Михайлова, на трето - Иван Костов. Той обаче печелел най-висок рейтинг сред висшистите, които са анкетирани.

Политологът Евгений Дайнов каза, че медийният живот на правителството е бил луксозен в първите месеци на 1998 г. При много вестници, особено в. "Труд", интересът към реформата бил спаднал, отношението в медиите към нея се разпределяло 6-2-1,5/неутрално-положително-отрицателно/. Най-тиражният вестник "Труд" поддържал умерено приятелско отношение към управляващите. Дайнов препоръча на мнозинството да засили работата си с "24 часа", "Капитал", "168 часа" и донякъде в. "Сега". Сред другите изводи на политолога е този, че повечето от хората предпочитали да работят на държавно и само 4% при частен работодател.

Вече липсвал доскоро характерният образ на чужденеца, който ще дойде и ще заграби нашето богатство, констатира той. Повсеместно негативно било отношението към масовата приватизация. Най-често тиражираната дума, стане ли въпрос за икономическа реформа била "Иван Костов", каза Дайнов.

През цялото време в "Боровец-3" работеха горещи телефони, на които хората можеха да задават въпроси на управляващите.
в-к "Труд", бр. 164/21.06.1998 г.                             рег. 21.06.1998 г.
в-к "Демокрация", бр. 162/21.06.1998 г.               рег. 21.06.1998 г.
в-к "24 часа", бр. 164/21.06.1998 г.                        рег. 21.06.1998 г.
 
 
Премиерското семейство решава всичко, твърди Томов
"Един човек в нашата страна решава всичко - кой закон да влезе или да не влезе, кой да получи лиценз за телевизия, за агнета, за жито. Иван Костов решава съдбините ни. То, което остане неопределено, го решава жена му", заяви в Добрич лидерът на Евролевицата Александър Томов. Фестивалът "Варненско лято" минава под егидата на едни и същи фондации, поясни той. Томов се убедил, че Костов е като Жан, също като него не искал да се лиши нито от своя Премянов, нито от своя Гечев. За първи път от 8 години не се знаело какви са контролните цифри в споразумението с МВФ. "Обзалагам се, че ако Костов стигне критериите на Маастрихт през 2000 г., аз ще си върна дипломата на Маастрихт", зарече се Томов, който констатирал, че управляващите лъжат.
Синият юрист Димитър Абаджиев заявява в отговор:"Г-н Томов търси ниша в политическото пространство, а един политик губи след преиграване".
 в-к. "24 часа" бр. 165/22.06.1998 г.                               рег 22.06.1998 г
 
 
 
28-те области влизат в сградите на окръзите
В сградите на окръзите ще се настанят администрациите на новите 28 области. До две седмици да се оцени сградния фонд на бившите окръжни администрации, разпореди вчера вицепремиерът Евгений Бакърджиев. Промяната в местната администрация трябва да стартира през 1999 г., е амбицията на управляващите. "Отказах се от мечтата за една година да имаме европейско местно самоуправление", призна Костов.
в-к. "24 часа" бр. 165/22.06.1998 г.                             рег 22.06.1998 г
 
 
 
Данъците ще намалеят, обещава Божков
Данъчното бреме ще намалее още през следващата година, заяви вчера вицепремиерът Александър Божков по БНР. Той увери, че това ще е постоянна политика на правителството. Данъците сега са високи, защото базата за събирането им е още тясна, развитието на данъчната реформа, покриването на по-голям брой данъкоплатци, както и свиването на сенчестата икономика, щели да пресекат вазможностите за укриване на данъци. Икономическото оживление на страната и възможността да се планира напред във времето по отношение на доходите и данъците, според Божков, са добрите резултати на реформата.
в-к. "Демокрация" бр. 163/22.06.1998 г.                        рег 22.06.1998 г
 
 
 
200 български турци влизат във властта
Около 200 български турци ще бъдат привлечени на различни нива в изпълнителната власт, съобщи в Шумен бившият координатор на ДПС Сабри Галиб. Те обаче нямало да бъдат измежду обновителите на дижението на Гюнер Тахир, които били склонни да използват конюнктурата за лична изгода. Още по-малко на такива постове могат да се надяват хората на Доган. Кандидатите щели да се излъчват само от сформиращите се към регионалните съвети на СДС центрове за етническа интеграция.
 в-к. "Сега" бр. 141/22.06.1998 г.                            рег 22.06.1998 г
 
 
 
Още за семинара в Боровец
Политическата академия на Евгений Дайнов за Централна и Източна Европа се водела като формален организатор на семинара на синия елит в Боровец. Политологът съобщи, че ситуацията била благоприятна за заявената от мнозинството и правителството политика на икономически реформи. Българите като цяло и медиите били благосклонно настроени към правителството. Корупцията била обаче лошата новина за него.
На Евгений Дайнов и екип от социолози било възложено да направят концепция за подобряване на комуникациите между управляващи и мнозинство.
в-к "Пари", бр. 140/22.06.1998 г.                        рег. 22.06.1998 г.
 
 
 
Бакърджиев преговаря с Кувейтски фонд за пътни и енергийни проекти
Пакет от инфраструктурни проекти е предложила българската страна на Кувейтския фонд за арабско икономическо развитие. Сред тях са строителството на пътя Кърджали-Маказа, на стойност 40 млн. долара, изграждането на 4 водоснабдителни системи за 20 млн. долара, рехабилитацията на Аспаруховия мост - за 4 млн. долара и строителството на ВЕЦ. Това съобщи вицепремиерът Евгений Бакърджиев след подписването на заема от фонда за реконструкция на летище София на стойност 40 млн. долара. Срокът за погасяване на кредитите е до 2017 г., с гратисен период до 2004 г., при годишна лихва 4% плюс 0.5% за административни разходи.

Над 6 млрд.долара инвестиции в публичния сектор са заложени в програмата на кабинета до 2001 г., която правителството обсъди отново вчера. Според Бакърджиев голям потенциал има в незавършеното строителство, част от инвестициите ще дойдат чрез смесени дружества, концесии и по схемата ВОТ. Към МС ще се създаде специален отдел, който ще следи и контролира реализирането на проектите.
 в-к "Демокрация" бр.164/23.06.1998 г.                         рег. 23.06.1998 г
 
 
 
Правителството отпуска 25 пенсии на творци
Правителството е одобрило предложението на президента Петър Стоянов да бъдат отпуснати пенсии на творци, които имат особени заслуги към българския народ и държава. От писателите в него влизат имената на Александър Геров, Блага Димитрова, Радой Ралин, Ивайло Петров, Константин Павлов, Христо Фотев, Дамян Дамянов, от художниците - Зина Йорданова, Здравко Алексиев, Николай Шмиргела, Йордан Попов, Лика Янко, Атанас Пацев, Анастасия Панайотова, от актьорите - Ружа Делчева, Андрей Чапразов, Славка Славова, Таня Масалитинова, режисьорката Юлия Огнянова, композиторите и музиковеди Трифон Силяновски, Иван Динев, Трендафил Миланов, Лиляна Бочева, балетмайсторите Нина Кираджиева и Асен Гаврилов. Месечно финансовата помощ ще се равнява на 3 социални пенсии, което от 1 юли става 99 хил. лв.
в-к "Пари", бр. 141/23.06.1998 г.                            рег. 23.06.1998 г.
 
 
 
Божков похвали България в Залцбург
"Всеки ден приватизирам от 5 до 8 малки и средни предприятия", заяви вчера вицепремиерът Александър Божков пред 1200 участници в Третата икономическа среща на върха за Централна и Източна Европа в Залцбург. Премиерът Костов отлетя вчера за форума. На летището той заяви, че програмата му е сериозно променена, заради заетостта му у нас. Надявам се за 10 минути да представя приоритетите на българското правителство, възможностите за съвместни проекти, за съвместно участие в оформящия се глобален пазар, заяви той.

Днес Костов ще се срещне в Залцбург с президента на Швейцария Флавио Коти, с вицепремиера на Полша Лешек Балцерович и с федералния канцлер на Австрия Виктор Клима.

Вчера изпълнителният директор на "А.Т Керни" Фред Стийнбъргър хвърли бомба в залата като заяви, че страните от Източна Европа без Чехия, Полша и Унгария има дълго да чакат, докато бъдат допуснати до ЕС и НАТО. Клаус Манголд, член на мениджмънта на "Даймлер Бенц", му опонирал с аргумента: "Защо да ходя чак до Индия да търся висококвалифицирани софтуерни специалисти, щом ги имам зад съседната врата".
в-к. "Сега" бр. 143/24.06.1998 г.                                  рег. 24.06.1998 г.
 
 
 
Рокадите в земеделието - заради корупция
Подозрения в корупция и неспазване на служебните задължения са причините за закриване на Главно управление "Поземлена собственост" в агроминистерството и смяната на шефа на фонд "Земеделие", коментира премиерът Иван Костов рокадите. Министър Върбанов отдавна обсъжда тези промени с мен, допълни премиерът. Когато се загуби доверието и когато твърде много неща свидетелстват за нередно поведение, ние предпочитаме да прекратим действията на съответната административна структура, допълни той.
 в-к. "24 часа" бр. 167/24.06.1998 г.                              рег. 24.06.1998 г.
 
 
 
Макроикономическата стратегия е неправилна
Това казва пред в. "Икономически живот" лидерът на Евролевицата Александър Томов. Едногодишното управление на правителството показа отклонение от предизборната програма и неизпълнение до голяма степен на програма 2001. Най-негативната страна в управлението на правителството и структурната реформа. То раздели във времето прилагането на валутния борд, чиито параметри бяха определени от стартирането на мащабна и всеобхватна структурна реформа. На практика правителството следва реформата само по линия на приватизацията, вярно е, че тя е нейното ядро, но липсват останалите елементи: обединяване, прегрупиране, а където е необходимо и ликвидиране на отделни промишлени дейности, мерки за оздравяване на предприятията, преквалификация и насочване на работната сила, оформяне на сектори със стратегическо или приоритетно значение, пазарни позиции или съществуващата обезпеченост на суровини и ресурси, стимулиране на инвестиции, механизми за финансово укрепване и кредитно осигуряване, продължава Томов. "Провал на правителствената политика, бих нарекъл и повсеместната подмяна на ръководствата на предприятия като отчаяно проявление на структурната реформа. Изгонени са директорите и сменени бордовете на 90 на сто от все още държавните фирми, като на тяхно място са наложени безкрайно несполучливи кадрови решения. Втора основна слабост на правителството е изпълнението на програмата за приватизация. В Програма 2001бе предвидено до края на 1998 г да бъдат приватизирани всички индустриални и търговски предприятия, както и значителна част от инфраструктурата. Тази цел също няма да бъде постигната. Стигна се до намаляване цената на приватизираните предприятия, поради засиленото предлагане и самоцелния характер на самата приватизация. Усилията се концентрират върху продажбата на структурноопределящи печеливши предприятия, свързани с природните ресурси на страната. Не се търсят световно известни производители в бранша като инвеститори, които ще гарантират технологично обновление и пазарна реализация на предприятията. Към нас все по-често се обръщат крупни инвеститори от ЕС, изразявайки недоволство от липсата на прозрачност и конкурентна равнопоставеност на инвеститорите при приватизационните процедури. Освен всичко работническо-мениджърската приватизация, която ние напълно подкрепяме, се превърна в партийно-номенклатурна приватизация и вместо да доведе до мотивация на труда на специалисти и работници, тя се използва за обогатяване на един или двама новоназначени директори, които могат да притежават 75% от акциите с право на глас. На практика правителството подари няколко десетки предприятия на назначени хора от местните партийни структури, заявява Александър Томов.
 в-к "Икономически живот" бр. 25/24.06.1998 г                     24.06.1998г.
 
 
 
Проверяват фирми-спонсори на политици
По нареждане на премиера Иван Костов е започнала проверка на това какви помощи са отпускали на политици и лично на президентството държавните предприятия. Причина за премиерската заповед е скандалът с дарението на Вазовските машиностроителни заводи за VIP зала в президентството, тъй като стана ясно, че потъналото в дългове предприятие е превело 62 443 500 лв. на администрацията на Петър Стоянов. От ВМЗ-Сопот потвърдиха, че са превели левовата равностойност на $ 35 хил. на 19 юни. Но според работещи там, това не било първата помощ за управляващите. Преди време с подобно спонсорство се бил облагодетелствал пловдивският кмет Спас Гърневски, се носят слухове из завода. Преди месец пък са били дарени пари на СДС за културен дом в Одеса, като в дарителството са се включили и държавните фирми "Булгаргаз", "Благоевград-БТ", "Асарел-Медет", Българска търговско-промишлена палата /БТПП/, частната "Химимпорт", Българо-руската инвестиционна банка /БРИБ/.Дарението е било на стойност $ 30 хил. Минути след като посетил, заедно с Александър Божков, държавния глава по повод на именния му ден вчера, премиерът е издал заповедта за проверката, разгневен, че държавни предприятия в лошо състояние и пред ликвидация, са давали пари под формата на помощи. Кабинетът за втори път проверява президентството за дарение - първият път "Нефтохим" бе дарил $ 50 хил. за ремонт на парното, но Петър Стоянов ги върна. От президентството отказаха коментар по въпроса.

Обект на проверка ще бъдат и помощите, давани от закъсали предприятия на министерствата и другите държавни ведомства. Например неотдавна синдикални лидери от Нефтохим-Бургас сигнализираха, че е бил купен "Мерцедес" за промишлената зам.-министърка Едит Гетова за 40 хил. марки и докарано в столицата на 8 юни. Това се наложило, защото служебната кола на Гетова, шеф на директорския борд на рафинерията, била открадната. Колегата й Марин Маринов, председател на борда на директорите на Кремиковци, пък тези дни получил нов "Мерцедес", вероятно купен с пари на металургичния комбинат. От промишленото министерство коментираха, че това било в реда на нещата, защото посочените зам.-министри били членове на директорски бордове и УС на държавните фирми.
в-к "24 часа", бр. 173/30.06.1998 г.                 рег. 30.06.1998 г.

 

 

 

Copyright 1998-2012 ®  OMDA Ltd. Всички права запазени

Обратно към "Анализи"