Вътрешни фактори, влияещи върху инвестиционния климат
и условията за живот и бизнес
 
 
 
Криминогенна обстановка
 
 
 
Взрив помля витрините на "Мобилтел"
Взив потроши витрините на представителството на "Мобилтел" на бул. "Марица" 91 в Пловдив, съобщиха от РДВР. Жертви и ранени няма, а материалните щети са минимални. Взривът е бил поставен на 4 метра от входа на офиса и по предварителни данни е бил 250 грама тротилов еквивалент. Според служители на фирмата досега не е имало заплахи към офисите им в страната, вероятно бомбата е поставена за да сплаши някои от намиращите се наблизо борчески заведения. Изпълнителният директор на фирмата Владимир Грашнов отказа коментар по случая, но заяви, че дирекция по сигурността на фирмата ще окаже пълно съдействие на органите на МВР.
в-к "Демокрация" бр. 160/19.06.1998 г                         рег 19.06.1998 г
 
 
 
Асоциация "Прозрачност без граници" за политиката на кабинета
На 4 юни в София е основана асоциацията от група политолози, депутати, журналисти, като начело на УС застана Огнян Минчев. Асоциацията "Прозрачност без граници" е част от мрежа която обхваща 73 страни, създадена през 1993 г. от бивши висши служители на Световната банка и ООН, впечатлени от корупцията в Третия свят и Източна Европа. Мрежата наблюдава процесите на корупция на национално ниво, изработва методики за изследването им, както и на гражданските и политическите фактори, които биха ограничили тази корупция.

В интервю за в. "24 часа" Огнян Минчев заявява, че "Прозрачност без граници" ще създаде широка мрежа от неправителствени организации, медии и т.н., които да осъществяват санкцията на обществото спрямо корупцията в администрацията. Обществото ще бъде информирано за дребната, ежедневна корупция.

Според г-н Минчев корупцията може да бъде победена от кабинета на първо място чрез административната реформа, която да разграничи задълженията на чиновника към държавата и извънадминистративните му лични и групови интереси. Също корупцията можела да бъде ограничена чрез рязко намаляване на дела на държавната собственост в икономиката. Изкушенията са толкова по-големи, колкото повече се засилват политическите назначения в управителните органи на държавните предприятия. На трето място, твърди Минчев, стои ефективното взаимодействие между администрацията и структурите на гражданското общество. Засега, счита Огнян Минчев, правителството изостава и по трите показателя. Особено фатално се бавела приватизацията. Що се отнася до административната реформа, били нужни още редица закони - Закон за правото на гражданите да получават информация, Закон за лобирането и др.

Имайки предвид податливостта на някои депутати у нас да се поддават на натиск от полулегитимни групировки /случаят с Ахмед Доган и Мултигруп/, г-н Минчев счита, че трябва да се поставят строги бариери пред лобирането за частни интереси. За България се препоръчвал моделът на корпоративно взаимодействие, при който държавната администрация създава механизми за взаимодействие с частния бизнес и гражданското общество.

Огнян Минчев заявява, че не се притеснява от процеса на концентрация на властта, но от липсата на баланс при разпределението й, защото организациите, които са стожер на гражданското общество, били още твърде слаби. една организирана гражданска власт би уравновесила държавните институции, счита той. Сега балансът бил нарушен и заради изключително слабата опозиция. Българско ФБР едва ли е целесъобразно в момента, е мнението на Минчев, защото е имало 4 десетилетия силна политическа полиция у нас на базата на тайната информация и сега подобно бюро би провокирало силни поздозрения сред обществеността и изкушения от залитане в същата посока от страна на управляващите.
в-к "24 часа", бр. 162/19.06.1998 г.                        рег. 19.06.1998 г.
 
 
 
Всеки пети младеж у нас се дрогира
Това съобщава вчера Националният център по наркомании, като добавя, че възрастовата граница се снижава непрекъснато и наркомани стават вече 12-14-годишни деца. Дрогата се предлагала направо край училищата и всеки пети младеж я е опитвал. През м.г. 22 българи станаха жертва на дрогата, от началото на т.г. са починали 5. 86% от наркоманите са мъже между 18 и 30 г.
в-к "Демокрация", бр. 168/27.06.1998 г.              рег. 27.06.1998 г.
 
 
 
Силовите групировки контролирали проституцията
Това съобщи служителят от НСБОП Пламен Петров на международен семинар в полицейската академия. Към 3000 проститутки и над 200 сутеньори се дирижирали от силовите групировки, каза той. После те инвестирали парите си в легален бизнес. Около 300 фирми пък набирали работници за работа в чужбина, което също било начин да се изнася плът зад граница, само 10 от тях имали лиценз.
в-к "Сега", бр. 146/27.06.1998 г.                        рег. 27.06.1998 г.

 

 

 

Copyright 1998-2012 ®  OMDA Ltd. Всички права запазени

Обратно към "Анализи"