Външни интереси

Коментари за правовия, финансов и данъчен ред
 
 
Почина Йовчо Русев
Вчера внезпно почина на 61-годишна възраст членът на Сметната палата Йовчо Маринов Русев, работил във външноикономическата сфера, търговски представител на България в Белгия и Франция, зам.-министър на търговията и услугите. Три мандата е избиран за вицепрезидент на Световния продоволствен съвет към ООН. Депутат в 7-то Велико народно събрание, в 36-то и 37-то народно събрание. В Сметната палата ръководи отделение "Приватизация", стопански и нестопански дейности, извънбюджетните и други фондове.
в-к "Земя", бр. 117/18.06.1998 г.                    рег. 18.06.1998 г.
 
 
 
Система за фактурите по ДДС
Зам.-финансовият министър Дора Андреева съобщи, че се въвежда система за засичане на издадените фактури по ДДС в страната и ако се докаже, че фактурата е от фирма, която липсва в компютърната система, няма да се плаща данъчен кредит. Ще бъде ясно, че се е пазарувало от фантом. Заедно с криминалисти и спецове от Скотланд Ярд се работело по защита на бандеролите и на стикерите върху данъчните фактури. По тяхна преценка между 20 и 40% от нашите бандероли били ментета. Сделки за трилион и 600 млрд. лв. били освободени от ДДС, каза зам.-министърката в Габрово пред данъчните инспектори от страната.
в-к "24 часа", бр. 162/19.06.1998 г.                        рег. 19.06.1998 г.
 
 
 
2.5 млн. лв. глоби от незаконно строителство
Държавната инспекция за териториално-устройствен и строителен контрол е издала през май 143 разпоредби за спиране на незаконно строителство. Приходите от глобите са 2.5 млн. лв. За последните пет месеца комисията е събрала близо 6 млн. лв. от глоби. Най-тежко е положението във Варна, неузаконените обекти са построени върху 300 кв. м. площ в района на Морската градина и историческата част на града. Нарушения има в Златни пясъци, част от спортния център Екотуинг е премахнат по нареждане на инспекцията. Главният архитект на Несебър, е издал 37 разрешения за незаконен строеж. Съставени са му наказателни постановления за 50 000 лв. С решение на регионалното министерство той ще бъде освободен до 30 юни. Издадени са заповеди за спиране на строежа на няколко тенискорта, бизнесцентър и 7 павилиона за обществено хранене на територията на Слънчев бряг. На главния архитект на Самоков са наложени 10 глоби и за него има предложение за уволнение. Един от последните обекти, спрени по искане на инспекцията е хотел Боровец. До края на този месец по предложение на министерството ще бъдат освободени главните архитекти на Ботевград, Първомай, и архитекта на Сандански.
 в-к "Пари" бр 143/25.06.1998 г                            рег 25.06.1998 г.

 

 

Copyright 1998-2012 ®  OMDA Ltd. Всички права запазени

Обратно към "Анализи"