Външни интереси
 

Коментари за обстановката в страната на чужди представители
 
 
Бил Драйсдейл, управляващ съдружник на КПМГ България
Пред вестник "Пари" г-н Драйсдейл оценява присъствието на КПМГ в България като успешно в обслужването на български и чуждестранни компании. Сред клиентите са AIG застрахователно дружество, авиокомпания Балкан, БДЖ, Бимак, Британският съвет, Главболгарстрой, Националната банка на Гърция, Филипс, Хилти и др. В момента във фирмата работят 80 души, съобщава той.

Това, което впечатлило най-много г-н Драйсдейл в нашата страна, бил високият интелектуален потенциал на младите и утвърдените специалисти. Това е предпоставка за икономически растеж, твърди той. Конкурентните предимства на България, според него, са силна индустриална база, минерални суровини, традиции в селското стопанство, ниското заплащане на работната ръка, достъпът до големи пазари като Гърция, Турция, Русия, Румъния, Централна и Западна Европа. Бил Драйсдейл твърди, че чуждите инвеститори се притесняват от това, че страната е малка, че току-що е преминала голяма икономическа криза. Големият залог за бъдещето на страната било качеството на инженерите и на софтуерните специалисти, е мнението на бизнесменът от КПМГ - една от водещите консултантски компании в света. Драйсдейл счита, че пробиването на външните пазари е трудно, но не непостижимо, защото например едни от най-високо конкурентните мъжки костюми на английския пазар били българските.
в-к "Пари", бр. 136/17.06.1998 г.                  рег. 17.06.1998 г.
 
 
 
България е първа в Източна Европа по пиратски софтуер
От 10 произведени в света компютърни програми, всяка четвърта е нелегална, сочи доклад на водещи американски асоциации за защита на интелектуалната собственост, цитирана от Би Би Си. Най-големите нарушители в световен мащаб са САЩ, Китай, Германия, Великобритания и още 6 азиатски и европейски страни. В Източна Европа на първо място е България, следвана от ОНД. Загубите от пиратска дейност на компютърен софтуер в света за 1997 г. надхвърлят 11 млрд долара.
в-к "Континент", бр. 138/18.06.1998 г.                  рег. 18.06.1998 г.
 
 
 
МВФ ни гледа с оптимизъм, от ЕС са песимистични
В България, където вече трета година икономиката продължава да се свива, трябва да се направят още много неща пише Хюго Милър, на страниците на Word Link за изводите от проведения в Залцбург форум на страните от Централна и Източна Европа Публикуват се данни от актуализирания отчет на ЕБВР за прогнозите на международни финансови институции организации.

2.3% реален икономически ръст прогнозира ЕС за България през тази година. От МВФ са още по-оптимистични - те очакват 4%. С това обаче те ни поставят на 12 място от общо 19 страни. Прогнозите на ЕБВР и ОИСР са съответно 2.4% и 3%. Противоположни са позициите на ЕС и МВФ по отношение на инфлацията 35% е прогнозата на фонда, а на ЕС 31%. Така по ръст на инфлацията фондът ни отрежда трето незавидно място след Беларус и Румъния. България е страна с най-висока задлъжнялост-външният ни дълг възлиза на 97% от БВП. По брой на безработни сме също в началото на таблицата с 13.7%. Спадът от 7.4 млрд. долара в размера на БВП ни поставя на предпоследно място, изпреварвайки само Албания. Единственото ни по-добро представяне е по отношение на търговското салдо. За 1997г. то е 311 млн. долара, а пред нас са само Русия с 16.600 млрд. долара и Естония с 1.188 млрд. долара.
в-к "Пари" бр. 147/30.06.1998 г                          рег. 30.06.1998 г.

 

 

 

Copyright 1998-2012 ®  OMDA Ltd. Всички права запазени

Обратно към "Анализи"