Външни влияния върху политиката,
икономиката и обществения живот на България
 
 
 
Русия - България
 
 
Закриха руското консулство в Пловдив
Както бе известено още преди месеци, генералното консулство на Руската федерация в Пловдив беше официално закрито с церемония по спускане на националния флаг на страната. Сградата ще бъде преоборудвана в търговска палата на Санкт Петербург.
 в-к "Демокрация", бр. 157/16.06.1998 г.                   рег. 16.06.1998 г.
 
 
 
Закриват българо-руския бизнесцентър в Плевен
Кметът Румен Петков се оплаква, че това ставало по нареждане на областната управа и е изпратил протестно писмо до президента, премиера и руския посланик.
 в-к "24 часа", бр. 160/17.06.1998 г.                  рег. 17.06.1998 г.
 
 
 
Руско-българска фирма за цигари
Областният управител на Хасковски регион Христо Василев и зам.-губернаторът на Владимировска област Вадим Егоров подписаха споразумение за търговско-икономическо сътрудничество. Руската делегация предлага създаване на смесено дружество за производство на цигари в покрайнините на град Владимир, като тютюневата суровина ще се доставя с жп транспорт до предвидената сграда от 5 000 кв.м. Предложението е отправено към "Хасково-БТ". От 1 г. в Твер работи подобна фабрика, чиято печалба за м.г. е $ 640 хил., като 51% от тях са приход за Хасково. Егоров подчерта, че в района на гр. Владимир не се произвежда тютюн или цигари и производството ще намира добър пазар.

Руснаците са предложили съвместно производство и в областта на селскостопанската техника и автомобилните ремъци.
в-к "Сега", бр. 140/20.06.1998 г.                        рег. 20.06.1998 г.
 
 
 
Премиерът в Москва чак наесен
Визитата на премиера Иван Костов и неговия заместник Евгений Бакърджиев се отлага за есента, съобщи правителствен източник. Очакваше се вицепремиерът да посети Москва в края на май, но той отложи пътуването си за юни, за да отидат заедно с Костов. Визитата им няма да се осъществи преди тази на президента Стоянов, планирана за 27-29 август. Причина за поредното отлагане е, че Костов все още няма официална покана от руската страна, а в момента усилено се подготвя президентската визита.
 в-к. "Труд" бр. 165/22.06.1998 г.                            рег 22.06.1998 г.
 
 
 
Руски туристи бягат от България
Има много случаи на недоволни руски гости, настанени при крайно лоши условия и платили повече от реалната цена, алармираха от туристическите камари във Варна и Балчик. Ситуацията била толкова тревожна, че наскоро до МТТ и туристическите камари по градовете пристигнала руска правителствена нота за лошото отношение към техните туристи. Недоволните гости се насочват към Гърция и Турция. Там цените са по-ниски, но предлаганият продукт е по-добър. В Турция например държавата поема 30% от самолетния билет. В конкуренцията тази година се включиха Хърватска и Черна гора, а Испания е намалила цените, оплакаха се нашите туристически камари. Според председателя на варненската туристическа камара Димитър Димитров проблемът с руските туристи съществува, защото те не са започнали да планират летуването си и не ползват утвърдените туроператори, а търсят възможност за отдих в последния момент и на място. В резултат попадат в квартири с безобразни условия или в станции, които не са на хотелски начала. Държавата не може да санкционира нелегализиран туроператор, който не плаща данъци и има по-малко разходи. Според представителите на туристическите камари някой умишлено плаща, за да се подрони имиджа на България.
в-к. "Пари" бр. 140/22.06.1998 г.                            рег 22.06.1998 г
 
 
 
Конференция за националната сигурност във Военния клуб
На конференцията аташетата на САЩ и Русия влязоха в остър спор, относно членството на България в НАТО. Географското положение на България не е фактор за евентуално членство в НАТО, заяви полк. Уилям Хол. Не обиждайте Русия, предупреди Виктор Липилин и уточни, че преди да влезем в алианса, трябва да се оправим отношенията с Русия.
в-к "24 часа" бр 168/25.06.1998 г                            рег 25.06.1998 г
 
 
 
Русия не иска ядрените ни отпадъци
Русия иска да подпишем декларация, че след 2020 г. ще си задържаме най-опасните боклуци от ядрените отпадъци. За тази цел трябва да се построи бунище, което ще струва не по-малко от $ 100 млн. Но парите са най-малкият проблем, защото вече е учреден Национален фонд за съхранение на ядрени отпадъци, като 3% от себестойността на всеки киловатчас от АЕЦ ще отиват в него. Проблемът е в мястото, на което ще се построи то, защото има изисквания от рода на геоложка, сеизмична, хидроложка и др. безопасност. Трябва да се вземат под внимание и евентуалните протести на населението.
в-к "24 часа" бр 168/25.06.1998 г                            рег 25.06.1998 г
 
 
 
Още по темата
Според експерти страната ни няма стратегия за управление на отработеното ядрено гориво. Спогодбата за транспортиране на ядрените материали между България и Руската федерация през територията на Украйна и Молдова, утвърди днес правителството. Преносът през Румъния ще става с генерален лиценз. За 1998-1999 г е договорен реекспорт на 480 касети отработено гориво, които ще се изнесат на две части, предвижда допълнителното двегодишно споразумение между НЕК и руските организации към рамковия договор с Русия.
 в-к "Континент" бр. 147/29.06.1998 г.

 

 

Copyright 1998-2012 ®  OMDA Ltd. Всички права запазени

Обратно към "Анализи"