Външни влияния върху политиката,
икономиката и обществения живот на България
 
 
 
НАТО
 
 
Кораби на НАТО акостират във Варна
Испански, германски, гръцки, италиански, холандски, турски, американски кораби ще акостират в порт Варна за три дни на път за Румъния, където ще участват в международното учение "Кооператив партнер 98".
в-к "Демокрация", бр. 157/16.06.1998 г.                   рег. 16.06.1998 г.
 
 
 
Маневри на НАТО над Албания и Македония
80 бойни самолета на 13 страни-членки на пакта участваха в маневрите "Решителен сокол" над Албания и Македония и над сръбската размирна област Косово. Маневрите завършиха без инциденти. Самолетите са излетели от 15 бази на НАТО в пет държави. Били са включени всички видове бойни самолети на НАТО с цел предупреждение към югопрезидента Милошевич. Сега международната общност очаква резултатите от срещата на руския президент Елцин с Милошевич.

Елцин заяви, че ще разговаря с президента Клинтън по телефона преди и след разговорите си с югопрезидента, както и че Клинтън щял да се обажда в Кремъл многократно. Руският министър на отбраната Игор Сергеев изрази обаче съжаление, че не е бил уведомен за маневрите и че на думи се говорело едно, а на практика се вършело друго.
в-к "Пари", бр. 135/16.06.1998 г.                            рег. 16.06.1998 г.
 
 
 
НАТО ще вземе Източна Европа
НАТО ще се фокусира все повече върху Източна Европа, това ще стане район, с който ще се занимаваме занапред, заявява ген. Майкъл Шорт-командващ ВВС на НАТО в Южна Европа. Повече от 40 години НАТО бе обърнат към едно направление и не се движеше от район към район, сега НАТО все повече ще става част от миротворческите операции в различни части на света. Създават се гъвкава структура и възможност за действия в различни ситуации и отдалечаване от традиционните предизвикателства на студената война.
в-к "Стандарт", бр. 2055/18.06.1998 г.                  рег. 18.06.1998 г.
 
 
 
НАТО готвело удари из цяла Югославия
Висш представител на пакта заяви това пред агенция Ройтерс. Според източника, пожелал анонимност, НАТО разглеждало всички възможни варианти за прекратяване на конфликта, но времето за намиране на решение на проблема било "много малко", казал военният. Около 20 хил. души можели да бъдат разположени по границите на Албания и Македония.

Външният министър на Гърция Теодорос Пангалос и македонският му колега Благое Ханджийски се обявиха против намеренията на НАТО в Косово и за решаване на конфликта по дипломатически път. Ричард Холбрук пък обяви в Скопие, че Македония можела да разчита на защита от САЩ, в случай на разрастване на конфликта на нейната територия. Албанският премиер Фатос Нано заяви, че страната му е на ръба на войната със съседна Югославия и призова отново НАТО да се намеси в Косово. Словения въведе по-строг режим за югогражданите, заради опасност от прилива на бежанци от Косово.
в-к "Стандарт" бр. 2061/24.06.1998 г.                        рег. 24.06.1998 г.
 
 
 
НАТО "превзе" морската ни столица
Целият постоянен флот на НАТО в Средиземно море акостира вчера във Варненския залив. Това става за пръв път в родната ни история. Армадата от 12 кораба пристигна на посещение в морската ни столица от Румъния, където завърши международното военноморско учение "Кооператив партньор-98" На борда на флагманската фрегата "Канариас"(Испания) е командирът на постоянния флот на НАТО кап. Фернандо дел Поцо. Приятелската визита във Варна ще продължи до 30 юни.
в-к "Труд" бр. 171/28.06.1998 г.                                       рег 28.06.1998 г.
 
 
 
Семинар на НАТО "Роуз-Рот" през 1999 г. у нас
В рамките на честването на 50-годишнината на НАТО от 10 до 14 март 1999 г. София щяла да бъде домакин на семинара "Роуз-Рот", каза след пристигането си от Маастрихт председателят на парламентарната Комисия по външна и интеграционна политика Асен Агов. Форумът се организирал по предложение на Северноатлантическата асамблея и на българската страна. В Маастрихт Агов участва в тазгодишния подобен семинар, посветен на адаптирането на въоръжените сили към новите мисии на НАТО.
в-к "Демокрация" бр. 170/29.06.1998 г                      рег 29.06.1998 г.

 

 

Copyright 1998-2012 ®  OMDA Ltd. Всички права запазени

Обратно към "Анализи"