Външни влияния върху политиката,
икономиката и обществения живот на България
 
 
 
Междудържавни отношения
 
 
Министър Краус подписва заем от Япония
На 29 юни в Токио министърът на транспорта ще подпише заем за $ 120 млн. с Японския фонд за икономическо задгранично сътрудничество. Парите ще бъдат предназначени за пристанище Бургас и за изграждане на терминал за насипни товари. Срокът за погасяване е 30 г. с гратисен период от 10 г. и лихва 2,7 на сто.
в-к "Сега ", бр. 138/18.06.1998 г.                       рег. 18.06.1998 г.
 
 
 
Споразумение с Кувейтския фонд за развитие
На 22 юни ще бъде подписано споразумението, което бе договорено м.г. при посещението на Петър Стоянов в Кувейт. Парите са за генералния ремонт на летище София. За това има и одобрен заем от ЕИБ в размер на 60 млн. екю. Цялата стойност на проекта е 120 млн. екю.
в-к "Сега ", бр. 138/18.06.1998 г.                       рег. 18.06.1998 г.
 
 
 
Отложено посещение 
Предвиденото за 24 и 25 юни 1998 г. посещение у нас на министъра на външните работи на Алжирската демократична и народна република Ахмед Атаф се отлага за по-късна дата, съобщиха от МВнР.
 в-к "Демокрация" бр.164/23.06.1998 г.                    рег. 23.06.1998 г
 
 
 
Китай настоява за по-ниски мита при вноса на стоки у нас
Въпреки забележителните постижения на Китай през последните 20 г., Китай все още си оставал по много показатели развиваща се страна и затова трябвало стоките, внасяни у нас оттам, да бъдат обмитявани с по-ниски такси, твърди посланикът на Китай Чен Далай на кръгла маса, организирана от фондация "ХХI век". Щяло да бъде предложено на България да включи Китай в групата на развиващите се страни, каза още той. Стокообменът между двете страни през 1997 г. е намалял до 47,9 млн. долара, което е почти символично на фона на общия обем на външната търговия на Китай за м.г. - 325 млрд. долара.

Все още китайските фирми нямали достатъчно информация за българските предприятия, в които да инвестират. Например за българските вина би имало добър пазар в огромната страна, подчерта посланикът. Другата алтернатива са съвместни производства в областта на млечната и преработвателната промишленост. В момента в Китай работи единственото смесено предприятие - българска поточна линия за плодови сокове. Водят се преговори между "Ел Би Булгарикум" и китайски партньори за производството на кисело мляко. Български фирми можели да изнасят за Китай машини за хранително-вкусовата промишленост. Пречка пред китайските инвестиции у нас били визите, които изисквали българските власти от китайските бизнесмени и липсата на държавни гаранции, поясни посланикът.
в-к "Континент", бр. 142/23.06.1998 г.                рег. 23.06.1998 г.
 
 
 
България - Узбекистан
Вчера у нас пристигна президентът на Узбекистан Ислам Каримов, който заяви, че България представлявала за страната му интерес като държава с прекрасни комуникационни възможности, с пристанищата си Варна и Бургас, с местоположението си в Югоизточна Европа, с престижа си в Европа. Каримов е на тридневно посещение у нас по покана на Петър Стоянов.

Президентът на Узбекистан потвърди готовността си да помогне на България да се настани трайно на пазарите на Азия, предпоставка за което било участието ни в евроазиатския коридор ТРАСЕКА, който щял да свърже Западна Европа чрез българските пристанища с Централна Азия.

С Каримов са пристигнали зам.-премиерът Лерик Ахметов, външният министър Абдулазиз Камилов, министърът на външноикономическите връзки Елер Ганиев, министърът на културата Хайдула Джураев, зам.-министри и дипломати.

Иван Костов бил възложил на вицепремиера Бакърджиев създаване на междуправителствена икономическа комисия за търговско-икономически връзки с Узбекистан. Това съобщи самият той след срещата си с Каримов.
в-к. "Стандарт" бр. 2061/24.06.1998 г.                        рег. 24.06.1998 г.
 
 
 
Падат митата за наши стоки за Узбекистан
С 50 на сто ще паднат митата за внос на наши стоки в Узбекистан. Митническите облекчения ще доведат до активизиране на търговския обмен между двете страни. В следващите 1999-2000 г. стокообменът между двете страни може да достигне 100 млн. долара, прогнозират хора от деловите среди. 25 представители на узбекския бизнес в областта на автомобилостроенето, електрониката, химическата, хранително-вкусовата промишленост и туризма са представели свои проекти за сътрудничество с България. Узбекистан има възможност да ни доставя стомана, кабелна и полупроводникова продукция, автомобили "Нексия", "Тико", "Дамас" и резервни части за тях. Партньорите са предложили и транспортни услуги за пресни плодове и зеленчуци.

Български специалисти пък могат да работят в Узбекистан в изграждането на големи промишлени и инфраструктурни обекти. Страната ни има нужда от добре подготвени специалисти в областта на строителството, енергетиката и цветната металургия, съобщи президентът на Узбекистан Ислам Каримов. Двете страни подписаха 7 спогодби, между които такива за взаимно насърчаване на инвестициите, за търговско сътрудничество и развитие на туризма и автопревозите.
в-к "Континент" бр 144/25.06.1998 г                            рег 25.06.1998 г
 
 
 
Спогодби България - Узбекистан
7 документа са подписали президентите Петър Стоянов и Ислам Каримов. Сред тях обаче не фигурира спогодба за избягване на двойното данъчно облагане, която щяла да се подпише допълнително.
в-к "24 часа" бр 168/25.06.1998 г                            рег 25.06.1998 г
 
 
 
Ливанска делегация - на посещение у нас
По покана на българския министър на земеделието Венцислав Върбанов в България е на официално тридневно посещение делегация от Ливан, водена от неговия колега Шауки Фахури. Споразумение за сътрудничество е подписано между двете страни в областта на селското стопанство в резиденция "Бояна". Г-н Фахури е пожелал среща с вицепремиера Божков и с министъра на търговията Валентин Василев.
в-к "Демокрация", бр. 167/26.06.1998 г.              рег. 26.06.1998 г.
 
 
 
Китайски бизнесмени идват у нас
28 представители на китайски фирми и банки пристигнаха вчера у нас на делово посещения по покана на БТПП. Те ще имат срещи в Министерството на търговията, АП, консервни комбинати и други промишлени предприятия.
в-к "Сега", бр. 146/27.06.1998 г.                        рег. 27.06.1998 г.
 
 
 
Премиерът на Словения пристига утре
Янез Дърновишек пристига на двудневна официална визита у нас, като трябва да подпише с Иван Костов споразумение за незаконно пребиваващи лица, спогодба за взаимно насърчаване на инвестициите и ветеринаро-санитарна конвенция. Ще бъдат обсъдени темите за присъединяването към ЕС и НАТО, регионалното сътрудничество в областта на инфраструктурите и кризата в Косово.
в-к "Демокрация" бр. 170/29.06.1998 г                      рег 29.06.1998 г.

 

 

 

Copyright 1998-2012 ®  OMDA Ltd. Всички права запазени

Обратно към "Анализи"