Външни влияния върху политиката,
икономиката и обществения живот на България
 
 
 
Чужди неправителствени организации
 
 
Упражняването на властта - елемент на демокрацията
В интервю пред в. "Демокрация" Йозеф Грубер, директор на регионалното бюро на фондация "Конрад Аденауер", споделя виждането си за демократичните процеси в България. "Моята лична оценка за демократичните процеси у вас е, че те се развиват нормално. В лицето на президента Петър Стоянов виждам президент, който умело се справя с ролята на обединител на нацията. Председателят на Народното събрание Йордан Соколов също достойно изпълнява функциите си представител на законодателната власт. Що се отнася до правителството, което е "колективен орган", където всеки от министрите е отговорен за своите задачи, а министър-председателят координира и ръководи, смятам, че в лицето на Иван Костов страната ви разполага с премиер, който изпълнява двете задачи компетентно и отговорно", каза г-н Грубер.

На въпрос как оценява обвиненията на опозицията, че правителството концентрира твърде много власт, г-н Грубер отговаря, че един министър-председател трябва да умее да упражнява властта, дадена му чрез вота на избирателите, трябва да притежава съзнанието за тази власт, за да може да осъществи на практика както програмата на своята политическа сила, така и задачите, които тя му възлага. Политическият стил на г-н Костов по време на посещението му в Германия бе оценен положително, както с яснотата, с която представя българската политика, така и с това, че познава работата на отделните министерства. Без да е експерт във всички области, той създава впечатлението, че знае как трябва да бъде подредена управленската мозайка. Често се шири заблудата, че демокрацията означава безвластие, това не е вярно. Упражняването на властта е елемент на демокрацията, но в демократичните общества тя е ограничена в строго определен мандат, след което избирателят преценява дали да даде гласа си за същия политик, или не, е мнението на г-н Грубер.

По-нататък той подчертава, че вижданията на населението не бива да бъдат подценявани. Каквото и решение да вземат управляващите по въпраса за местната власт, то трябва да е в рамките на конституцията и да се запази "демократичната субстанция". Диалогът, който се води в България по този въпрос е много интензивен и това е едно доказателство, че никой няма намерение да посяга на "демократичната субстанция".

На въпроса, дали българската опозиция е започнала да придобива по-европейско лице, г-н Грубер отговаря: "Естествено е опозицията да изразява мнения, различни от позициите на мнозинството, но те ще са по-досотверни, ако се предлагат алтернативи. Опозицията не трябва да се възприема като аморфно цяло, защото има формации, които демонстрират опозиционност, но подкрепят най-важните инициативи на управляващите. Положителен факт е, че голяма част от опозицията обявява готовност да съдейства на реформата, независимо, че неин двигател е друга политическа сила. Не са ми ясни програмните намерения, които опозицията предлага като алтернатива на правителството. В интерес на държавата е ако опозицията работи по-интезивно върху формулирането на такива алтернативи и върху собствения си облик. Защото за една демокрация е винаги добре, когато гражданите могат да избират между ясни алтернативи и концепции", препоръчва г-н Грубер.
в-к "Демокрация" бр.164/23.06.1998 г.                          рег. 23.06.1998 г.
 
 
 
Сорос наемал българи да спасят компютрите през 2000 г.
Американският милиардер Сорос щял да наеме 500 българи - компютърни специалисти, които да спасят световните компютри през 2000 г., пише в. "Уолстрийт джърнъл", като подчертава, че в България има най-малко 7000 подготвени талантливи програмисти. Сорос щял да действа чрез компанията си в Блъгария "Рила", където държи контролния пакет акции. България била Силиконовата долина на СССР преди разпадането му и у нас можело да се намери по-лесно кадърен програмист, отколкото в САЩ, твърди изданието.
в-к "Стандарт", бр. 2065/28.06.1998 г.                          рег. 28.06.1998 г.

 

 

 

Copyright 1998-2012 ®  OMDA Ltd. Всички права запазени

Обратно към "Анализи"