Външни влияния върху политиката,
икономиката и обществения живот на България
 
 
 
Европейски съюз. Съвет на Европа
 
 
 
Страсбург ни препоръчва търпимост 
Европейската комисия за борба с расизма и нетъримостта разгласи с днешна дата доклад за България, в който критикува нашето законодателство и политика, заради нарушения на правата на малцинствата и на чужденците. Специалната комисия бе създадена по решение на първата среща на високо равнище на СЕ във Виена през 1994 г. и е публикувала три серии доклади. България е в третата група заедно с Франция, Италия, Холандия, Португалия и Словакия. Българското правителство отговорило, че повечето забележки се отнасят до периода преди 18 септември 1997 г., когато е приключило събирането на информация за нашата страна. След това положението се е подобрило, например след подписването на Рамковата конвенция за защита на националните малцинства. Правителството оценява като пресилено твърдението, че все още има влияния от миналото и страната е затворена за посетители и изолирана.

Докладът, който общо взето съдържа умерени критики, започва с Конституцията и стига до констатации за нетърпимост в отношенията на местно равнище. В основния закон той съзира нередност в чл. 114, който забранява създаването на партии на етническа или религиозна основа. Към конституцията се отправя забележка и заради узаконяването на доминиращото положение на православната църква, което според доклада засяга религиозното равенство. Посочва се, че българите трябва да развият по-голяма търпимост към хората, които са различни от тях.
в-к."Сега",бр 137/17.06.1998 г.                                  рег.17.06.1998 г
 
 
 
Износители на агнешко се отказват от квотите за ЕС
Износителите на агнешко се отказват от този бизнес с Евросъюза, стана ясно след разпределението на 1000 тона месо, останали от квотата за тази година. Само 30 тона са поискани в търговското ведомство от старите износители, при отпуснати 600 тона за тях. Причините са в това, че търговците са загубили по 50 цента на килограм агнешко месо при износа тази година. Останалите количества могат да бъдат дадени на нови износители, заявиха експерти от министерството. При квота от 400 тона, 10 новоизносители са заявили над 1600 тона.
в-к "24 часа", бр. 161/18.06.1998 г.                  рег. 18.06.1998 г.
 
 
 
"Кредо" отпуска 7.7 млн. екю
Финансираната от ФАР програма на ЕС "Кредо" ще предостави 7.7 млн. екю до 2001 за осъществяването на проекти в 36 български гранични райони за развитие на транграничното сътрудничество. Вече са одобрени 4 програми на обща стойност 63 875 екю. И четирите пункта са свързани с Румъния. Единият е във връзка с построяването на нов мост над Дунав при Оряхово-Бекет, по другия се предвижда проучване на пазара на българсите стоки в Румъния и на румънските в България.

Европейската комисия увеличи с 10 млн. екю бюджета на програмата ФАР-Трансгранично сътрдничество за 1998 г. Ще бъдат отпуснати 51 млн. екю вместо обещаните 41 млн.
в-к "Демокрация" бр. 160/19.06.1998 г                    рег 19.06.1998 г
 
 
 
ЕС отпуска помощ за ремонта на Дунав мост при Русе
3,4 млн. екю безвъзмездна помощ ще отпусне ЕС чрез програма ФАР за укрепване подпорите и други ремонтни дейности по Дунав мост при град Русе. Меморандумът бе подписан от транспортния ни министър Краус и ръководителя на делегацията на Европейската комисия в София Жак Вюненбурже. Част от парите ще отидат за подобряване инфраструктура на на порт Русе. Целият ремонт щял да завърши до края на следващата година без да се спира движението, твърдят от транспортното министерство.

Общо 7,5 млн. екю е отпуснал ФАР досега за български транспортни проекти.
в-к "Пари", бр. 139/20.06.1998 г.                          рег. 20.06.1998 г.
 
 
 
Правителствени среди притискат СЕ да приключи набързо наблюдението?
Пред вестник "Сега" Хенинг Гелерод, който бе неотдавна в България заедно със съдокладчика си Аткинс, заяви, че правителствени среди от България ги притискали да претупат наблюдението си. София дори настоявала неофициално процедурата по контрола да завърши в по-ограничен кръг - на заседание на Постоянния комитет на ПАСЕ, а не в пленарната зала. "Правителството непрекъснато настоява да обявим график за приключване на процедурата", оплакал се Гелерод. Но той и Аткинс заявяват твърдо, че няма да приключат, докато не получат 5-те проектозакона в Страсбург и ще завършат работата си в пленарната зала.

Г-н Гелерод заяви още пред вестника, че двамата с Аткинсън са констатирали нови елементи, които щели да добавят в доклада си.

От своя страна депутатите от опозицията Елена Поптодорова /от Евролевицата/ и Евгени Кирилов /от БСП/ изразиха недоволство в Страсбург, че председателят на НС Йордан Соколов поканил председателката на ПАСЕ Лени Фишер на "туристическо посещение", не на сериозни разговори. Тя ще посети България от 22 до 24 юни и ще отиде в Рилския манастир, Копривщица, Пловдив. Депутатите настояват за срещи с нея. Самата Лени Фишер заяви за в. "Сега", че ще направи официално посещение, не гостуване по линията на ПАСЕ, но няма да откаже срещи с политически ръководители.
в-к "Сега", бр. 142/23.06.1998 г.                           рег. 23.06.1998 г.
 
 
Съветът на Европа ни оставя под наблюдение
Докладчиците за България в Съвета на Европа предложиха вчера нашата страна да остане под наблюдение. Не препоръчваме прекратяване на процедурата за контрол, защото има въпроси, които предизвикват сериозна загриженост, казали Дейвид Аткинсън и Хенинг Гелерод пред Комисията по мониторията. Двамата напрвиха отчет за посещението си в България на 9 и 10 юни. Те изразили тревога от положението на медиите, съдебната и местната власт, затворите, а също и от продължаващата чистка в администрацията. Смущава ни липсата на доверие между мнозинството и опозицията,подчертали те и като доказателство изтъкнали факта, че на опозицията не бил даден техния допълнителен доклад. Елена Поптодорова заявила, че опозицията не е запозната и с отговорите на правителството относно забележките в проектодоклада. Окончателният вариант на доклада и новите впечатления от България ще бъдат разгледани в пленарна зала най-рано в края на януари. Тогава Парламентарната асамблея ще реши дали да прекрати наблюдението на България или да го пордължи. Гелерод заяви, че правителствените среди у нас натискали двамата докладчици да приключат набързо наблюдението, но премиерът Костов отрече, че кабинетът е оказвал натиск. Няма начин да се повлияе върху ПАСЕ, знаем, че процедурата ще приключи през септември или октомври, заяви премиерът. Но пратениците на СЕ пак казаха, че настояват да ни държат под око поне до януари догодина. Излиза, че премиерът знае по-добре какво ще стане в Страсбург от тамошните депутати, които тепърва ще гласуват решението.
в-к. "Сега" бр. 143/24.06.1998 г.                                        рег. 24.06.1998 г.
 
 
Ясен график за членство в ЕС поиска Костов
На България да бъде представен ясен график за присъединяване към ЕС поиска премиерът Иван Костов на икономическия форум в Залцбург. Според него правителството изпълнявало приетата програма за членство в ЕС, според която до 2001 г. България ще е готова за започване на преговори за присъединяване.
в-к. "Континент" бр. 144/25.-6.1998 г                       25.06.1998г.
 
 
 
На 29 юни излизаме от черния списък на ЕС
Това вероятно ще стане на заседание на Комисията по правни въпроси и вътрешни работи на съюза, което ще се проведе в Брюксел, съобщи БТА, цитирайки председателя на Комисията по външна политика към парламента Асен Агов. Страната ни бе включена в черния списък през 1995 г заедно с още 100 страни, но само България и Румъния фигурират от всички асоцирани в ЕС страни. Всички страни от ЕС вече ще могат да прочетат доклада за защита на интелектуалната собственост в България, каза Агов. Той бе разпространен на езиците на страните от ЕС. На 29 и 30 юни в София ще се проведе заседание на съвместния парламентарен комитет "България-ЕС". Очаква се на него европейските специалисти да констатират, че България е изпълнила всички препоръки на съюза във връзка с интелектуалната собственост Акцент на разговорите ще бъде излизането на страната ни от негативния списък.
в-к. "Континент" бр. 144/25.06.1998 г.                       25.06.1998г.
 
 
ЕС се тревожи, София не иска пари за екопроекти
Рит Битгард, ръководител на отдела за околната среда при Комисията на ЕС, е обезпокоена, че България не прави достатъчно предложения за отпускане на средства за екологични проекти в страната, предадоха осведомителните агенции. Според нея българското правителство трябва да даде конкретни предложения и важното в случая е тези средства да бъдат насочени в областта на околната среда и да няма евентуално отклоняване за други цели. Тя изрази това мнение след среща с министъра на околната среда Евдокия Манева на пресконференция в Орхус(Дания), в отговор на въпрос на журналисти за възможностите за отпускане на повече средства за България от ЕС.
в-к "Континент" бр 144/25.06.1998 г                            рег 25.06.1998 г
 
 
 
България няма алтернатива за ЕС, твърди Иван Костов
Единствената друга алтернатива са режими като този на Милошевич или Лукашенко, каза премиерът на форума в Залцбург. Създавало се усещане за сценарий, протакане, изолиране и нови разделителни линии в Европа, добави той, обвинявайки Европа, че отлага разширяването на ЕС.

При срещата си с австрийския канцлер Виктор Клима, чиято страна ще поеме председателството на ЕС от 1 юли 1998 г. за срок от 6 месеца, Иван Костов заяви, че България щяла да покрие вероятно всички критерии за влизане в съюза до 2001 г. Единственият непостижим засега критерий било равнището на доходите.
в-к "24 часа" бр 168/25.06.1998 г                            рег 25.06.1998 г
в-к "Континент" бр 145/26.06.1998 г                      рег 26.06.1998 г
 
 
 
ЕС планира транспортната инфраструктура на Източна Европа
ЕС е изработил стратегия за модернизиране и доизграждане н транспортната инфраструктура на 11 страни от Централна и Източна Европа, съобщи в Брюксел еврокомисарят по транспортните въпроси Нийл Кинък. Докато тя не бъде оправена в съответствие с евростандартите, границите на ЕС нямало да се отворят, предупреждават от ЕС. Планът обхващал България, Полша, Чехия, Унгария, Румъния, Словакия, Литва, Латвия, Естония, Словения и Кипър. 18 030 км пътища, 20 290 жп линии, 38 летища, 13 морски и 49 речни пристанища ще бъдат модернизирани. Общите разходи по проекта ще надхвърлят 90 млрд. екю, като страните-кандидатки за членство в ЕС ще отделят по 1,5% от своя БВП за целта. До момента чрез програма ФАР са предоставени 1 млрд. екю.
в-к "Пари" бр 144/26.06.1998 г                              рег 26.06.1998 г
 
 
 
ЕС гледал на България като на сбъднато чудо
Това твърди вицепремиерът Божков след завръщането си от форума в Залцбург, където му било заявено, че не било необходимо да бъдат завършени преговорите с първата група държави-кандидатки за членство в ЕС, за да започне диалог с втората.
в-к "Демокрация", бр. 167/26.06.1998 г.              рег. 26.06.1998 г.
 
 
 
За шансовете ни за ЕС след Залцбург
Премиерът Иван Костов заяви след завръщането си от Залцбург, където участва в Третия икономически форум за страните от Централна и Източна Европа, че е чул различни мнения относно шансовете ни да бъдем някога членове на ЕС. Австрийският канцлер Виктор Клима бил изключително положителен към нашата кандидатура, но френският министър Пиер Московиси казал, цитиран от Ройтерс, че не може да бъде съставен точен график за влизане в ЕС, както поискал българският премиер. Според Костов втората група за присъединяване към съюза, ще бъде водена от България.

На връщане в страната той се забави ден в Швейцария, като обясни това така:"Прескочих до мои приятели, исках да видя как изглеждат нещата в България през техните очи. Нали имам малко право и аз на стъпка встрани. Но реших да се върна в България."
в-к "Сега", бр. 146/27.06.1998 г.                        рег. 27.06.1998 г.
 
 
 
Министър Михайлова заминава за Люксембург
Министърът на външните работи ще участва от утре в работна среща в Люксембург на външните министри на асоциираните страни от Централна и Източна Европа с техните колеги от Тройката на Европейския съюз. Понастоящем в Тройката на ЕС са:външният министър на Великобритания Робин Кук-като страна, председателстваща Евросъюза, на Люксембург Жак Поос-като предходен председател на ЕС, и на Австрия Волфанг Шусел-като следващ председател. Ще бъдат дискутирани решенията от заседанието на Европейския съвет от 15 и 16 юни в Кардиф. Очаква се да бъдат обсъдени въпроси, свързани с разширяването на ЕС и с подготовката на асоциираните страни, с общата политика в различните области и с кризата в Косово.
в-к "Демокрация" бр. 169/28.06.1998 г.                           рег 28.06.1998 г
 
 
 
Европа недоволна пак от приватизацията
Темповете на приватизацията в България не са задоволителни, никакви големи сделки не са реализирани, констатира представителят на Европейската комисия Жак Вюненбурже, на шестото заседание на съвместния парламентарен комитет България-ЕС. Той изрази съмнение, че държавата ще съумее да изпълни плановете си да приватизира 50% от предприятията до края на годината, при положение, че досега са продадени едва 25%. Най-изоставаща е приватизацията в банковия сектор и стоманодобива. Бави се и реформата в съдебната власт, смята еврокомисията. Наистина приватизацията забави хода си, призна премиерът Костов, но сделките трябва да се осъществяват от международни посредници, ако го правим с наши, това още повече ще я забави. Той обясни, че критериите от Копенхаген за членство в ЕС, не са достатъчно ясни и призова за ускоряване на преговорите за членство с думите: "Не може да обещавате нещо на друго поколение, сега съм на 50, а за какво са ми преговори, когато те започнат след 10 години, когато ще съм на 60., попита риторично той. Влизането в ЕС да не стане като това в НАТО, заяви Костов и поясни, че нито един по-сериозен наблюдател не предвижда втора вълна за членство в пакта през 1999 г.

Ще имаме ли своя писта, включително и за изпреварване към членство ни в ЕС, попита вчера премиерът Иван Костов по време на заседанието на съвместния парламентарен комитет и подчерта, че не чуваме ясен отговор по този въпрос. С цифри той описа напредъка в структурната реформа: 60% от брутния вътрешен продукт се произвежда в частни фирми, 55% от заетите работят в частната сфера, 70% от депозитите в банките са от частници и населението, а същото било положението и с дългосрочните кредити.

Посланикът на Великобритания Роджър Шорт обясни, че визовият режим за българите ще остане, заради съществуващата опасност от икономическа емиграция. Визите ще отпаднат, когато засегнатите страни преценят, обясни той. Днес комисията по гражданските свободи към европарламента вероятно ще поиска отпадането на тази бариера, но проблемът с визите е от компетентността на законодателството на отделните страни.
в-к "Сега" бр. 148/30.06.1998 г                                    рег. 30.06.1998 г.
в-к "Демокрация" бр. 171/30.06.1998 г                      рег. 30.06.1998 г.

 

 

Copyright 1998-2012 ®  OMDA Ltd. Всички права запазени

Обратно към "Анализи"