Външни влияния върху политиката,
икономиката и обществения живот на България
 
 
 Балкански страни - България
 
 
Мнение на Фредерик Бонърт от в. "Интернешънъл хералд трибюн" за намесата на НАТО в Косово
Според Бонърт едно нещо трябва да се изключи: въоръжената намеса на НАТО в Косово. Сравнението, според него, с Босна е неподходящо и опасно, защото там са се отбранявали мюсюлмани за живота и домовете си, а в Косово самообявилата се АОК се сражава срещу редовни сили с цел да се отцепи от Сърбия. Евентуална намеса на НАТО би подкрепила това, счита той. Следвоенните европейски граници са били определени в Хелзинки от 1975 г. и не могат да бъдат променяни със сила. Съюзна република Югославия е законно призната държава с международно признати граници, в които влиза и Косово. Да се нарушава тази максима е особено опасно, твърди Бонърт. Освен това НАТО би се натъкнало на редовни сръбски войски, не на съмнителни отряди, като в Босна, и подобна акция би се превърнала в Суец за войските на пакта, счита той.
в-к "24 часа", бр. 159/16.06.1998 г.                     рег. 16.06.1998 г.
 
 
 
Йълмаз ще се оттегли до декември 
Турският премиер Месут Йълмаз ще подаде оставка не по-късно от края на декември, съгласно споразумение за предсрочни избори през април 1999 г., което е подписал с опозиционната левица на Дениз Байкал, съобщи Ройтерс. Срещу този жест Републиканската народна партия ще подкрепи пакет проектозакони на управляващите за важни реформи. Пазарите в Турция реагираха с одобрение на споразумението.

Армията извърши вчера най-голямата чистка на ислямисти, като изгони 167 офицери и подофицери. Решението е било взето на заседание на Висшия военен съвет, в което вчера участва и Йълмаз.
в-к"Демокрация",бр.158/17.06.1998 г.                         рег.17.06.1998 г
 
 
 
Милошевич склони да преговаря
След срещата си с югопрезидента Милошевич руският президент Елцин заяви, че го е убедил да преговаря с косовските албанци и всички в света трябвало да разберат това. Съвместната декларация на двамата показва, че югославският президент е приел 4-те условия, които контактната група за бивша Югославия му е поставила в събота - да продължи да решава кризата с политически средства, да продължи преговорите с лидерите на косовските албанци, да прекрати действията на сръбските сили за сигурност срещу цивилни граждани, да предостави неограничен достъп на хуманитарните организации, както и правото на албанските бежанци да се завърнат по домовете си.
в-к "Пари", бр. 136/17.06.1998 г.                    рег. 17.06.1998 г.
 
 
 
Сърбия и Албания воюват по границата
Сърбия и Албания влязоха в първата ожесточена битка по общата си граница във вторник вечер. Това е опасен прецедент и предвестник за война в Косово, коментират дипломати. Престрелките избухнали, след като мъж се опитал да премине нелегално югославско-албанската граница близо до използваната от бежанците пътека. Той бил убит от югославските граничари и когато албански полицейски части се опитали да изнесат трупа, югославският патрул открил огън.

Норвежки журналист бе ранен в ръката и крака в Косово, той се движел с група албански снайперисти, опитваща се да влезе в Косово от Албания. Групата влязла в сражение с югославски граничари и загинали двама албанци. При последните операции на сърбите в района на Дечани са били убити 58 души, а 100 - ранени. В петък албанските ВВС започват първото учение, само няколко дни след като самолетите на НАТО оглушиха небето над страната в предупредителни маневри. Вчера призори италианската полиция откри и залови 47 косовски албански бежанци на Адриатическия бряг в южната част на страната.
 
 
 
Черна гора прибира свои войници
Войниците-черногорски граждани, които служат в Косово, да се прехвърлят в казарми в Черна гора, се казва в декларация, обсъдена вчера в черногорския парламент. В случай на започване на военни наказателни мерки на международната общност, правителството на Черна гора се задължава да подготви мерки, които да попречат на територията на Черна гора сблъсък с тези сили. Народната партия поиска спешен референдум в републиката, с който да се отхвърли пагубната политика на Милошевич.
 
 
Западът иска Милошевич да изтегли армията от Косово
Изявленията на Милошевич в Москва трябва да бъдат подкрепени с дела, заяви германският министър на отбраната Фолкер Рюе. Според него вече е късно Косово да получи автономен статут в рамките на СР Югославия. Към Косово вече прииждат муджахидини от Иран. Американският президент Бил Клинтън смята, че съгласието на югопрезидента да изпълни повечето, но не всички искания на Запада за прекратяване на кръвопролитията в Косово, е стъпка в правилната посока, обяви Белият дом. Милошевич трябва да изтегли незабавно сръбските сили от областта, лидерите на косовските албанци заявиха, че няма да преговарят с Белград, докато не бъдат изтеглени сръбските спецчасти.
 
 
София: Решенията от Москва да се приложат
Резултатите от срещата между Елцин и Милошевич са окуражителни, въпросът е дали ще бъдат приложени на практика, заяви говорителят на българското МВнР Райко Владков на брифинг с журналисти. Според него работата на контактната група и ангажирането на Русия са показателни за решимостта на международната общност да не допусне ескалация на конфликта. Властниците в Белград и косовските албанци трябва да знаят, че светът ще толерира само мирните и политическите средства за решаване на споровете. За България формулата за решаване на конфликта е широка автономия на Косово в рамките на Югославия. Страната ни ще бъде в контакт с партньорите си в района и със страните от контактната група, за да дава приноса си в търсенето на изход от кризата.
в-к "Стандарт", бр. 2055/18.06.1998 г.                  рег. 18.06.1998 г.
 
 
 
Косовските албанци отказват преговори с Белград
Лидерите на косовските албанци призоваха за интервенция на НАТО в Косово и отхвърлиха поканата за преговори, докато не бъдат изтеглени сръбските спецчасти. Албанската страна била заинтересована от мирно разрешаване на въпроса, каза говорителят на Ибрахим Ругова Джемайл Мустафа. Декларацията от Москва не давала ясни доказателства за обещанията на Милошевич, допълни той.

В същото време от щабквартирата на НАТО в Брюксел заявиха, че ще продължат подготовка за военната си интервенция в Косово и ще оказват максимален натиск.

Държавната дума на Русия излезе с декларация, в която се казва, че военното решаване на косовския проблем трябва да бъде изключено, дори заплашиха, че няма да се подпише договора САЛТ-2 за разоръжаване и че няма въобще да има САЛТ-3. Военната намеса на НАТО в Косово би била поощряване на сепаратизма на Балканите, твърдят руските депутати.
в-к "Пари ", бр. 137/18.06.1998 г.                              рег. 18.06.1998 г.
 
 
 
ЕС - против независимостта на Косово
а срещата си в Кардиф 15-те страни-членки на ЕС приеха декларация по косовския проблем, в която се осъжда употребата на насилие от страна на югославското правителство. ЕС обаче подчертава, че е против независимостта на Косово и е за предоставянето на специален статут, който да даде на областта широка автономия. Настоява се за осъждане на терористичните действия на косовските албанци.
в-к "Земя", бр. 116/18.06.1998 г.                         рег. 18.06.1998 г.
 
 
 
България и Турция имат общо мнение
Изходът на кризата в Косово трябва да бъде намерен чрез политически диалог за широка автономия в рамките на Съюзна Република Югославия. Това каза шефът на парламентарната външна комисия Асен Агов, който бе на тридневно посещение в Турция. При разговорите станало ясно, че Турция също няма никакво намерение и желание за евентуална военна намеса в конфликта. Подкрепен бил проект Пловдив да стане щаб на балканските многонационални умиротворителни сили.
в-к "Стандарт" бр. 2056/19.06.1998 г                           рег 19.06.1998 г
 
 
 
Москва изпраща пратеници за Косово на Балканите
Русия ще направи опит да изиграе ролята на косвен посредник в косовския конфликт, като изпрати двама високопоставени дипломати на Балканите. В неделя двама заместници на Евгений Примаков заминават за Балканите. Зам.-външният министър Николай Афанасиевски ще разговаря с югославското ръководство в Белград, а след това ще отпътува за Прищина за среща с лидерите на косовските албанци. Неговият колега Александър Андреев ще посети последователно Скопие и Тирана за разговори с албанското и македонското ръководство.
в-к "Континент" бр.139/19.06.1998 г                           рег 19.06.1998 г
 
 
 
Албанци убити на косовската граница
Десетима албанци бяха застреляни от югославски войници при опит да влязат от Албания в областта Косово, съобщават местните власти. В същото време Албания протестира остро срещу убийството на неин гражданин от сръбски войници в близост до граничната бразда, подчертавайки, че подобни провокации могат да имат опасни последствия.

Робърт Гелбард, специален пратеник на Клинтън за Балканите, заяви, че конфликтът се разпростирал вече извън границите на Косово и плановете за намеса на НАТО в косовската криза напредвали.
в-к "Труд", бр. 162/19.06.1998 г.                        рег. 19.06.1998 г.
 
 
 
Интервю на президента за белградското списание "НИН"
"Ние сме изключително загрижени за събитията в Косово, защото не желаем да станем политически заложници на събитията в Югославия", каза Петър Стоянов за списанието. България няма никакви териториални претенции към Македония и никога нашата армия няма да заплашва териториалната й цялост, подчерта той, визирайки скорошните изявления на Холбрук.

Междувременно Русия заплаши, че НАТО ще докара нова студена война, ако удари Косово без позволение на ООН. Генерал-полковник Леонид Ивашов от военното министерство заяви, цитиран от ИТАРІ-ТАСС, че Европа не бива да се връща там, където беше преди няколко години, но някой се опитва да предизвика това и това не е Русия.

Сърбия пращала в Косово войски от българска националност, се разбра междувременно.
в-к "24 часа", бр. 163/20.06.1998 г.                    рег. 20.06.1998 г.
 
 
 
Получаваме пряк достъп до две гръцки пристанища
Българските бизнесмени ще имат пряк достъп до две пристанища на Средиземно море - Александруполис и Кавала, съобщи областният управител на Северна Гърция Ставрос Камбелис. Според него до два месеца ще стартира строителството на пътя от Комотини до прохода Маказа.
в-к "Демокрация", бр. 161/20.06.1998 г.                    рег. 20.06.1998 г.
 
 
 
САЩ искат удар на НАТО над Сърбия
АЩ са поискали от НАТО да се определи точната дата, до която Белград ще прекрати действията си на територията на Косово, съобщава гръцкият в. "Вима". Ако това не стане, НАТО щяло да нанесе удар срещу сръбските военни. Вече били определени някои мишени. Вестникът се позовава на документ, внесен от американската мисия в Северноатлантическия пакт.

Говорител от Държавния департамент на САЩ Джеймс Рубин призова АОК да не предприема офанзива срещу сръбските войски. Иначе Милошевич щял отново да намери повод "да избива невинни албанци".

Комисариатът на ООН пък е призовал богатите арабски страни да отпуснат помощи от 12,9 млн. долара за косовските бежанци - етнически албанци.

Часове преди да бъде назначен за посланик на САЩ в ООН Ричард Холбрук отправи сурово предупреждение към сърбите и президента Милошевич.
в-к "Труд", бр. 163/20.06.1998 г.                        рег. 20.06.1998 г.
 
 
 
Завършват преговорите по свободната търговия с Турция 
ова съобщава Търговското министерство. С влизането на споразумението в сила, веднага щели да отпаднат 50% от митата за промишлени стоки, включени в определени списъци. За останалите стоки тарифите щели да падат постепенно до 2002 г. Споразумението щяло да се подпише през есента и да влезе в сила от 1 януари 1999 г. Митата за агростоките щели да бъдат възможно най-ниски.
в-к "Труд", бр. 163/20.06.1998 г.                        рег. 20.06.1998 г.
 
 
 
Ново развитие на проблема Косово
Лидерът на косовските албанци Ибрахим Ругова настоява в интервю за сп. "Шпигел" НАТО да принуди югопрезидента Милошевич да отстъпи чрез въздушни удари. Ругова отхвърли възможността Косово да стане трета югорепублика, защото нямал време да чака Белград да се демократизира. Същевременно АОК обяви в комюнике, че се "готви за решителна конфронтация с врага" и работи за създаване на условия за обща мобилизация.

Германският външен министър Клаус Кинкел заяви, че се надява Русия да даде съгласието си за операция на НАТО в Косово, ако се даде мандат от ООН.
в-к "Демокрация", бр. 162/21.06.1998 г.               рег. 21.06.1998 г.
 
 
 
НАТО обмисля маневри по суша до Косово
АТО проучва идеята да изпрати сухопътни части в Албания и Македония, заяви вчера по радио "Дойчландфунк" германският външен министър Клаус Кинкел. Междувременно сръбски танк два пъти обстрелва няколко фермерски къщи в косовското село Морина, близо до границата с Албания. В Прищина от вчера започна да излъчва нова радиостанция, която ще съдейства за отношения на разбирателство между етническите албанци, които са мнозинство в района, и сърбите, както и другите етнически общности. Станцията "Контакт" съобщи, че ще излъчва програма на сръбски, албански и ромски език.
в-к. "Демокрация" бр. 163/22.06.1998 г.                         рег 22.06.1998 г
 
 
 
Ругова е днес в НАТО, Примаков иска отсрочка за Белград
Външният министър на Русия Примаков заяви, че изтеглянето на сръбската полиция и армия от Косово ще доведе до сръбска бежанска вълна от областта. Според него Контактната група трябва да отложи насрочената си за сряда среща, за да бъде дадено повече време на югопрезидента Милошевич да изпълни условията й. Намиращият се в Прищина Николай Афанасиев прикани вчера сръбските власти и косовските албанци да подновят максимално бързо преговорите за бъдещото на населяваната главно с албанци сръбска провинция Косово.

Днес косовският лидер Ибрахим Ругова ще бъде в Главната квартира на НАТО в Брюксел.
в-к "Демокрация" бр.164/23.06.1998 г.                         рег. 23.06.1998 г
 
 
 
Сериозни сражения се водят в Косово
Тежки сражения за контрол над две важни шосета са избухнали в Косово. Армията за освобождение на Косово /АОК/ се опитва да прокара колидор между източната и западната част на областта. Сраженията в Косово дават основание на македонския премиер Бранко Цървенковски да твърди, че макар и с ниска интензивност, там вече се води война. Американският посланик в Скопие Кристофър Хил и назначеният за посланик в ООН Ричард Холбрук ще се срещнат с югопремиера Слободан Милошевич тази седмица. Те ще настояват специално за изтегляне на силите за сигурност. Междувременно руският зам.-външен министър Николай Афанасиевски разговарял в Прищина с лидерите на албанската общност и със сръбските ръководители. Днес той се връща в Белград за нова среща с Милошевич. Москва призовава Запада да не бърза, докато нейната дипломация се опитва да овладее положението на Балканите.
 в-к "Демокрация" бр.164/23.06.1998 г.                       рег. 23.06.1998 г
 в-к "Сега", бр. 142/23.06.1998 г.                                   рег. 23.06.1998 г.
 
 
 
Албанци и сърби стигнали до ръба на войната
Албанският премиер Фатос Нано заяви, че между страната му и СР Югославия всеки момент може да избухне война, заради Косово, съобщи Ройтерс. "Ние албанците сме на ръба на войната с друг народ-сърбите, и вината за това не е наша", заяви Нано във Виена пред форум за сигурността в Европа. Той посочи, че албанското правителство е поискало от представители на "въоръжената съпротива" в Косово действията им да бъдат умерени. Премиерът не уточни дали става дума за нелегалната армия за освобождение/АОК/ на Косово и отново призова НАТО за военна намеса в сръбската област.
 в-к. "Континент" бр. 143/24.06.1998 г.                         рег. 24.06.1998 г.
 
 
 
8 пъти нараснал стокообменът с Турция
Това стана ясно вчера на среща на президента Петър Стоянов с председателя на турския парламент Хикмет Четин. На 550 млн. долара годишно се равнява взаимната търговия, но тя спокойно може да стигне до 1 млрд. долара, заяви гостът.

Предпоставка за оживените политически и търговско-икономически контакти била уредената договорно-правна основа между двете страни с изключение само на споразумението за свободна търговия, чието подписване предстои. Енергетиката, изграждането на инфраструктурни проекти и малки и средни предприятия, е посочил като основни приоритети в друстранните отношения президентът Стоянов. Транспортен коридор номер 8 и магистралата Оризово-Истанбул били сред най-важните. Проблемите с Косово трябва да се решат по мирен път, е единодушното мнение на двете страни. Евентуално ново югоембарго би стопирало реформата в България, казал Петър Стоянов, а в потвърждение на това Хикмет Четин посочил, че от ембаргото срещу Иран Турция загубила 30 млрд. долара.
в-к. "Континент" бр. 143/24.06.1998 г.                           рег. 24.06.1998 г.
 
 
 
Неизгоден бил строежът на Дунав мост-2

Втори мост над Дунав трябва да се строи, но след като Румъния и България достигнат едно добро икономическо равнище. В момента такъв градеж е неизгоден и нерентабилен и за двете страни, обяви вчера във Враца румънският посланик Йохан Талбеш. Трафикът и търговският обмен между двете страни е на ниско равнище. През миналата година стокообменът е бил само 120 млн. долара. Според румънската страна сега е по-важно да изградим социалната инфраструктура, която да подготви градежа на втори мост между България и Румъния. Пак вчера в румънския град Крайова кметът на Враца Румен Стоманярски подписа договор за сътрудничество между българската община и румънския окръг Доулш.
в-к. "Континент" бр. 143/24.06.1998 г.                           рег. 24.06.1998 г.
КОМЕНТАР НА "ПРИКАЗКАТА БЪЛГАРИЯ"
 
 
 
НАТО настоява Ругова да преговаря с Белград
Генералният секретар на НАТО Хавиер Солана поиска вчера от Ибрахим Ругова незабавно да поднови преговорите с югославските власти за автономията на Косово, съобщи Ройтерс. Той казал още на Ругова, че искането за независимост на Косово не се подкрепя от международната общност. Ругова обаче не спомена нищо за подновяване на преговорите.
Вчера новият посланик на САЩ в ООН Ричард Холбрук се срещна с въоръжени и униформени партизани от Армията за освобождение на Косово, той направи опит да поднови диалога между косовските албанци и Белград. Холбрук се срещна и с руския зам.-външен министър Николай Афанасиев. "Намираме се в критичен момент на кризата в Косово. Тук сме за да предотвратим превръщането на конфликта във война.,заяви Холбрук. Късно вчера той пристигна в Прищина за разговори със съветниците на Ругова.
в-к "Континент" бр 144/25.06.1998 г                            рег 25.06.1998 г
 
 
 
Македония не желае да предоставя полигон на НАТО за удар
Киро Глигоров, президент на Република Македония, заяви в Щип, че в случай на интервенция от страна на пакта срещу Косово, не желае да предостави полигона в страната си - Криволак. При визитата на ген. Уесли Кларк, върховен главнокомандващ на НАТО в Европа, му било заявено, че Македония не желае и прелитане над територията й в случай на намеса на НАТО в района.
в-к "Пари" бр 144/26.06.1998 г                              рег 26.06.1998 г
 
 
 
Ругова обещава контрол над АОК
Политическият косовски лидер Ибрахим Ругова обеща това на белгийския външен министър Ерик Дераик по време на срещата им вчера в Брюксел. АОК все по-трудно се поддава обаче на контрол и поставя под съмнение авторитета на косовския албански ръководител. Вчера Ругова се срещна в Германия с германския външен министър Клаус Кинкел, който твърдо се обяви против независимостта на Косово. Ругова отново призова за чужда военна интервенция в сръбската област.

Междувременно в Белград Холбрук отново разговаря с югопрезидента Милошевич. Днес американският посланик на САЩ в ООН ще посети Прищина. Западните дипломати в Белград изразиха мнение, че страданията на албанците в Косово се преувеличават, за да се предизвика намеса на НАТО там. Според тях това бил сценарий, при който Милошевич целял да се освободи от Косово и да го прехвърли на Запада като проблем. Това можело да доведе до гражданска война в Албания.
 в-к "Континент" бр 145/26.06.1998 г                             рег 26.06.1998 г
 
 
 
Холбрук намеква за легитимиране на АОК
Водещият американски посредник за косовската криза заяви вчера, че лидерите на албанските бунтовници в Косово можели да бъдат легитимирани, ако покажели, че могат да контролират своите групировки. В кулоарите на икономическия форум в швейцарския курорт Кран Монтана той каза пред Ройтерс, че в петък представители на САЩ са имали първите контакти с АОК. Къде е станала срещата, той не е уточнил. Преди време американският посредник Гелбард наричаше бунтовниците терористи. Белград също ги смята за терористична организация. Според Би Би Си легитимирането на АОК означава възникване на нова радикална партия-Албанско демократично движение, което би оспорило влиянието на умерения Ругова, привърженик на мирния път за постигане на независимост на Косово.
в-к "Демокрация" бр. 170/29.06.1998 г                      рег 29.06.1998 г.
 
 
 
Въздушно ембарго наложено на СРЮ
Външните министри на 15-те страни от ЕС изразиха вчера безпокойството си от нарастващото напрежение в Косово, като официално одобриха забраната за полети на югославската авиокомпания "ЯТ" до техните страни. Това решение беше взето на срещата на високо равнище в Кардиф. Шефът на българската Държавна въздухоплавателна инспекция Чавдар Антонов заяви вчера, че са необходими само два дни за реорганизация на летище София, за да приеме увеличения трафик. Допълнително ще се вземат мерки за извозване на пътниците от софийското летище до централна ж.п. гара  или до западната ни граница, каза Антонов.
в-к "Демокрация" бр. 171/30.06.1998 г                          рег. 30.06.1998 г
 
 
 
България пряко волята си - във война?
България може да бъде въвлечена в косовския конфликт пряко волята й. Това опасение изрази вчера председателят на комисията по външните работи при НС Асен Агов на среща с гостуващата в София делегация на Комисията по отбрана на Асамблеята на ЗЕС. След неуспеха на мисията на Холбрук, 90% от възможностите за решаване на кризата по мирен път са изчерпани, е мнението на Агов. Предвидените от НАТО военни операции не предвиждат резервни варианти за съседните страни, в това число и България, да бъдат замесени в конфликта. По време на срещата представителите на ЗЕС поискаха от нашата страна ясна позиция по проблема "Косово", особено ако ЗЕС започне преговори със София за предоставяне на територии като опорна база за бъдещи бойни операции.

Косовската криза бе темата и на срещата на представителите на ЗЕС с председателя на НС Йордан Соколов. Българската страна внимателно следи развитието на ситуацията в Косово и сме готови да реагираме по най-адекватен начин, заяви Надежда Михайлова преди заминаването си на работна среща на външните министри на асоцираните страни от Централна и Източна Европа с колегите им от Великобритания, Люксембург и Австрия.

Днес гостуващата у нас делегация на Комисията по отбрана на Асамблеята на ЗЕС ще посети военноремонтния завод в Пловдив и ще се запознае с дейността на Центъра за подготовка на участници в хуманитарни и мироопазващи операции и учения по програмата "Партньорство за мир".
в-к "Континент" бр. 148/30.06.1998 г.

 

 

Copyright 1998-2012 ®  OMDA Ltd. Всички права запазени

Обратно към "Анализи"