Национална икономика
 
 
 
Храната поевтиняла през юни
През първите 15 дни на месеца храната е поевтиняла с 3,5%, съобщава НСИ. При кравето сирене поевтиняването е с 16,4%, при яйцата - с 12,8%, при кашкавал "Витоша" - с 9,1%, при киселото мляко - 5,4%. Кравето масло е поевтиняло с 4,9%, прясното мляко - с 4,5%, захарта - с 3,2%, хлябът - с1,9%. Олиото е поскъпнало с 2,2% и достига до 2 500 лв. бутилката.
в-к "Стандарт", бр. 2054/17.06.1998 г.                  рег. 17.06.1998 г.
 
 
 
Външният дълг нараства до 9.9 млрд долара
Външният дълг на България е нараснал със 161.8 млн. долара през първите три месеца на годината, сочат предварителните разчети на БНБ. Нарастването се дължи на получения от Световната банка заем ФЕСАЛ в размер на 100 млн. долара и признатия дълг към Германия от 345 млн герм. марки.

8.778 млрд. долара са задълженията на страната ни в края на март. От тях 3.4 млрд. долара са дългове към официалните кредитори - МВФ, Световната банка, Парижкия клуб, ЕС, ЕБВР и ЕИБ. Към търговски банки, брейди облигации и облигации на Булбанк, България дължи 5.3 млрд. долара. Краткосрочните задължения на страната са на стойност 1.141 млрд. долара.
в-к. "Пари" бр. 140/22.06.1998 г.                            рег 22.06.1998 г
 
 
 
Промени в методиката за изчисляване на инфлацията подготвя НСИ
Това съобщава пред БТА шефът на Националния статистически институт Александър Хаджийски. От септември, освен по досегашния метод, инфлацията щяла да се определя и на базата на малка кошница, в която попадат жизненонеобходимите стоки. На нейна база НСИ ще изчислява поскъпването на живота в отделните райони на страната. В голямата потребителска кошница има 800 стоки, но много от тях реално не се потребявали от хората, освен това жизненият стандарт на жителите на големите градове бил различен от този на малките градчета и села, каза Хаджийски. Заради ниското заплащане на информацията се отзовавали предимно бедни семейства, заети в обществения сектор, което изкривявало данните. Според шефа на НСИ в скоро време можело да започне отчитане и на сенчестата икономика. До края на годината БУЛСТАТ трябвало да се преобразува в единен идентификационен код за регистрация на юридически лица. Всички те щели да бъдат задължени да дават информация за нуждите на статистиката, според подготвяния закон. Щяло да има гаранции, че данните няма да се използват за други цели.
в-к "Пари", бр. 140/22.06.1998 г.                        рег. 22.06.1998 г.
 
 
 
352 млрд. лв. излишък в бюджета
Изпълнението на приходите в републиканския бюджет към 17 юни е 1.989 трлн.лв., което е с 352 млрд. лв. повече от направените разходи за същия период, съобщиха от финансовото министерство. Превишаването на приходите над разходите по общинските бюджети е било 38 млрд. лв. Собствените приходи на общините са 462 млрд. лв., а нетният трансфер-186 млрд. лв. Разходите на общините са били 610 млрд. лв. Финансовото министерство е дало общо субсидии на общините вчера в размер на 8.7 млрд. лв. С това от началото на годината общините са получили близо 216 млрд. лв. субсидии, от които 19.3 млрд. лв. са целева субсидия.
 в-к. "Пари" бр. 142/24.06.1998 г.                                   рег. 24.06.1998 г.
 
 
 
Стоян Александров: "Икономиката не върви добре"
Учудващ е оптимизмът на управляващите, че реформата върви успешно, каза вчера на дискусия за преструктуриране на държавните предприятия председателят на Асоциацията на търговските банки Стоян Александров. Според него през последните 6 месеца икономиката въобще не върви добре. Той прогнозира 4 кризи, които ще ни разтърсят в скоро време. Първата щяла да бъде кризата в химическата промишленост, кризата в тютюневата тепърва се задава, тъй като заводите са загубили пазарите си и залежава неизкупен тютюн. Очаква се криза и в консервената промишленост. "Не се чувстват резултатите от валутния борд, на практика няма финансова дисциплина", обяви и проф. Ангелов. Според него дълговете на предприятията към бюджета и банките намаляват, но растат задълженията към доставчици и персонал. Стоян Александров предупреди, че продължава източването на държавните фирми и са се сменили само фирмите на входа и изхода и хората, които ги подпомагат.
в-к. "Сега" бр. 143/24.06.1998 г.                                  рег. 24.06.1998 г.
 
 
 
Производството намалява
НСИ отчете, че продажбите на промишлените предприятия са с 15 повече през първите месеци на годината в срвн. с м.г., делът на частните фирми е 31% в тях. От началото на годината обаче производството е намаляло, като продадената продукция през май е на нивото на април и с 4% по-малко от февруари. Основната причина е свитият вътрешен и външен пазар. Износът през май е с 20% по-нисък спрямо същия период на м.г. На вътрешния пазар увеличение имат само хранителните стоки, тютюневите и спиртните напитки. Спадът е значителен в производството на рафинирани нефтопродукти - с 35%, в металолеенето и производството на машини - с 27%, на химически влакна - с 23%. Основният проблем, според стопанските ръководители, е неплатежоспособността на клиентите и конкурентният внос. Търговията на дребно през май е реализирала продажби за 391 млрд. лв. Има увеличение с 3,4% в срвн. със същия период на м.г.
в-к "Пари" бр 144/26.06.1998 г                              рег 26.06.1998 г
 
 
 
Ръст на БВП - 18,5%
За първото тримесечие БВП е 4558,9 млрд.лв., съобщава НСИ, което е с 18,5% повече от същия период на м.г. Не може обаче да компенсира голямото намаление от предишните години. Спадът на БВП като цяло не е преодолян. Брутната добавена стойност е за 3902,4 млрд.лв. Услугите заемат 49,1% от БВП, индустриалният сектор - 37,6%, аграрният - 13,3%. Частният бизнес е реализирал 59,9% от добавената стойност и в икономиката, макар да е собственик на не повече от 30% от производствените фондове в страната. Инвестиционната активност е ниска. Отделените средства за инвестиции през първото тримесечие на годината са с 27% по-малко от същия период на м.г. Външно-търговското салдо е положително. Износът превишава вноса със 138 млрд.лв.
в-к "Пари" бр. 144/26.06.1998 г                              рег 26.06.1998 г
 
 
 
Възможна ли е девалвация на лева?
Най-късно до средата на 1999 г фиксираният курс на лева към марката трябва да се промени от 1000 на 1200, препоръчаха анализаторите на "Франкфуртер алгемайне цайтунг". Краткият анализ на икономическата ситуация в България в момента не показва натрупване на напрежение, поради реално надценяване на лева. Валутният борд разполага с достатъчно резерв, за да покрие резервните пари и текущите задължения на държавата към външните  кредитори. Но паричната система е уязвима към шокове с различен произход, ако нейното функциониране не е подкрепено от значителни структурни промени в икономиката, които имат за цел по-рационално използване на ресурсите и повишаване на ефективността от използването им. Относителните цени на стоките и услугите трябва да отговарят на промяната в производителността на труда и ефективността в използването на ресурсите. Фирми, които не са в състояние да се адаптират към тези условия на конкуренция, ще трябва да закрият дейността си.
в-к "Труд" бр. 172/29.06.1998 г                              рег 29.06.1998 г
 
 
 
Пуловата приватизация е грешка
Според Стоян Александров в приватизацията у нас има много погрешни схеми и една от тях е пуловото раздържавяване. Според него продажбата на "Верила" е един от най-големите куриози. Инвестиционният посредник откри само работническо-мениджърсия екип като единствен купувач, а такова желание беше заявено още от предишния екип на предприятието. Тогава защо и с какво право посредникът иска комисионната си от 100 хил. долара, пита Ст. Александров. Според него инвестиционните посредници служат като оправдание тогава, когато се продава на безценица и са много удобна форма за вземане на подкупи. А и повечето членове на тези консултантски групи ще станат членове на бордове, казва още банкерът. Друг абсурд, според него е, че дяловете на предприятията се продават на работническо-мениджърските екипи три пъти по-скъпо, отколкото е продаден стратегическият дял. Този вид приватизация дава възможност зад работническо-мениджърските екипи да стоят едно или две лица, чиято цел е да източат предприятието и бързо да го разпродадат. "Чуждите инвеститори много добре знаят, че сме принудени да продаваме всичко и при това бързо. С течение на времето обаче състоянието на предприятията непрекъснато ще се влошава, а това означава, че цените им непрекъснато ще падат. Преди години за "Химко" се искаха 200 млн. долара, след това 160 млн., после 80 млн. и накрая заводът беше затворен", припомня Стоян Александров.

Трябва много да се внимава на кого, защо и срещу какво се продава в банковата приватизация. Не бива да се робува на срокове и имена. Според г-н Александров целта на много външни купувачи е много скоро след приватизацията да препродадат банките на по-висока цена. Той изрази съмнение, че едва ли тази година ще бъде продадена друга банка, освен Пощенска.
в-к "Континент" бр. 147/29.06.1998 г                          рег 29.06.1998 г
 
 
 
Костов: "Икономиката е преобладаващо частна"
Икономиката ни е преобладаващо частна, заяви вчера премиерът Костов на заседание на съвместния парламентарен комитет "България-ЕС". 100% от дългосрочните кредити са дадени на частници и граждани, обясни той на въпрос на еврокомисари защо се бави реформата. Приватизацията се бави защото ползваме чужди посредници за оценка на активите, заяви Костов в отговор на въпроса защо няма големи сделки. Той настоя ЕС да не бави преговорите по присъединяването на страната, защото това ще ни демотивира. "Съзнаваме, че сега не сме конкурентноспособни и ако влезем в ЕС, трудно ще издържим", каза още той.
 в-к "Стандарт" бр. 2067/30.06.1998 г                          рег. 30.06.1998 г.
 
 

 

 

Copyright 1998-2012 ®  OMDA Ltd. Всички права запазени

Обратно към "Анализи"