Частни корпорации
 
 
Радослав Ненов свален от надзора на "София инс"
Бившият вицепрезидент на Мултигруп ще бъде свален от длъжността шеф-надзорник на застрахователната компания "София инс" на общо събрание на 3 юли. Според осведомени причината била във войната между него и Илия Павлов заради приватизационния фонд "Ем Джи Елит Холдинг". Самият Ненов заяви, че не знае за смяната и мотивите не са му известни.
в-к "Труд", бр. 159/16.06.1998 г.                          рег. 16.06.1998 г.
 
 
 
Христо Стоичков купува втора газостанция в Пловдив
Стоичков купува газостанцията на завод "Елпром ЗЕД" в родния си град, съобщава кумът му Атанас Узунов, който движел процедурата по сделката. Това е втората газостанция-собственост на Стоичков в Пловдив след тази на булевард "Пещерско шосе", която вече работи.
в-к "Континент", бр. 137/17.06.1998 г.                  рег. 17.06.1998 г.
 
 
 
Стоян Денчев: "Мултигруп става публична компания"
Новият вицепрезидент на групировката /"Мултигруп холдинг", Швейцария/ Стоян Денчев започва работния си ден в синьо пребоядисан кабинет, може би показателен, според "КЕШ", за новата политика на Мултигруп.

Самият Денчев твърди, че идването му тук е предизвикателство, но не смятал да се отказва от политиката изцяло. Идеите, които бил предложил на Илия Павлов, били свързани с обновяване на компанията, според променената външна среда. Вече трябва да се обръща внимание на правилата на играта в бизнеса, твърди екссекретарят на ОНС. Законът определя условията, но правилата на играта се определят по друг начин, счита той, от традициите за правене на бизнес в дадена държава, от персоналните отношения между обектите вътре в бизнеса, от взаимоотношенията бизнес-политика. Трябва да се реализира т. нар. корпоративна култура, казва Денчев.

Близките и далечни цели на Мултигруп са свързани с това тя да стане публичен икономически субект в смисъл на отвореност на корпорацията. Така групировката ще има социални и публични ангажименти. Радикално трябва да се промени стилът и идеологията на Мулти, новите кадри ще преминат през професионален подбор, ще им бъде осигурена квалификация и растеж, прогнозира г-н Денчев. Мултигруп е в период на структурна промяна, която засяга всички производствени и други активи на корпорацията, инвестирането в страната, което досега беше рестриктивно, поета е линия на инвестиции вътре в България. Тече преориентация в зависимост от бизнессредата, споделя новият вицепрезидент. Той е на мнение, че един икономически субект трябва стриктно да спазва законите, да бъде лоялен към държавата, към всички нейни институции начело с правителството.
 
 
Стоян Денчев
Стоян Денчев е роден през 1953 г. в Елхово. Женен, с две деца. Завършил "Основи на кибернетиката" и "Теория на управлението" в СУ "Кл. Охридски", к. т. н. от 1983 г. През 1989 г. е гост-преподавател в Калифорнийския университет в Бъркли, САЩ. Няколко пъти годишно води курсове в престижни американски университети. Изпълнявал длъжността гл. секретар в МС, посланик в Хелзинки, зам.-председател на Комисията по външна политика в 37-мото НС, политически секретар на ОНС до юни 1998 г.
 в-к "КЕШ", бр. 24/19.06.1998 г.                         рег. 19.06.1998 г.
 
 
Рокади в Кредитна банка
Общото събрание на институцията реши вчера да махне Радослав Ненов и Сашо Дончев от Надзорния съвет на банката. Техните места се заемат от адвокат Минко Русинов и новия вицепрезидент на Мулти Стоян Денчев. Председател на съвета остава Илия Павлов. "Овъргаз" има под 5% участие в Кредитна банка.

Миналата година банката приключва със загуба от 255 млн. лв., но според одита на "Делойт и Туш" по международните стандарти трезорът бил на печалба с над 200 млн.лв. Договор за вливане на БТИБ в Кредитна банка са подписали изпълнителните директори на двата частни трезора вчера. Бъдещото обединение трябва да приключи до 6 месеца. То е първото по рода си у нас. Една акция на БТИБ ще се разменя за 20 от Кредитна, поради това, че номиналът на книжата на институциите са съответно по 10 000 и 500 лв. До месец щял да бъде готов проспектът на Кредитна банка, след което нейни акции могат да бъдат пуснати за публична продажба, стана ясно вчера. Така се защитавали максимално интересите на акционерите.
в-к "Стандарт", бр. 2060/23.06.1998 г.                рег. 23.06.1998 г.
 
 
 
Мултигруп атакува дребните акционери на Ем Джи Елит
Борбата за надмощие на Илия Павлов в управлението на Ем Джи Елит Холдинг видимо се засилва. След смяната на управителния съвет и отстраняването на Павлов от председателското място, старото ръководство обяви, че свиква на 6 юли общо събрание на Ем Джи Елит. Целта е самите акционери да кажат кой иска да управлява тяхната собственост, заяви тогава Милена Ферер. Не сме насрочвали такова събрание, отговори Радослав Ненов в качеството си на шеф-надзорник. В същото време дребни акционери съобщиха за в. ПАРИ, че емисари от Кредитна банка ги увещават да подпишат пълномощни, с които да гласуват на общото събрание в полза на Илия Павлов и стария управителен съвет. В случай че насроченото за 6 юли общо събрание се окаже нелегитимно, от Мултигруп ще се стремят да съберат поне 10 на сто от гласовете на акционерите, с което по Търговския закон да може да се свика ново общо събрание, най-вероятно през август.

Знаем за подобна кампания, заяви за в. ПАРИ Радослав Ненов, но ние нито ще притискаме акционерите, нито ще правим състезания по събиране на гласове.
в-к "Пари" бр 143/25.06.1998 г                            рег 25.06.1998 г
 
 
"Фърст Файненшъл" се оттегля от "МобилТел"
Фирмата на Ангел Първанов прехвърлила своите 41% от капитала на българския Джи Ес Ем-оператор на "Бул Сим" ЕООД, която е собственост на шефа на "МобилТел" Владимир Грашнов. Досега "БулСим" държеше 9% от акциите, а с прехвърляните тя вече владееше 50% от капитала на Джи Ес Ем-оператора. Останалите са собственост на швейцарския инвестиционен фонд "Истърн Маркет телеком". Излизането на фирмата на Първанов от дружеството е поради свиване на бизнеса в България. Преди няколко дни в Женева е била регистрирана компанията "МобилТел-Суис" С. А. Р. Л. Чрез нея "МобилТел" ще участва като консултант в изграждането на GSM-мрежи в страните на Африка, Източна Европа и на бившия Съветски съюз, съобщават от дружеството.
в-к "Труд", бр. 169/26.06.1998 г.                       рег. 26.06.1998 г.
 
 
 
"Мултигруп" и "Нове холдинг" сливат банките си?
Предстои сливането на Кредитна банка и БТИБ, които са основни акционери в застрахователната компания "Бул инс".

Васил Божков-Черепа е основната фигура, която обединява раздвижените пластове в сенчестата икономика, твърдят експерти. Бивш спортист и настоящ банкер, бизнесмен, застраховател, хазартен бос и т.н., той продължава да бъде добре поставен в бизнеса на сянка и на светло. Той бе сред учредителите на неуспялата конфедерация на едрите индустриалци Г-13. Сега сливането между Мулти и "Нове" чрез вливането на БТИБ в Кредитна банка и евентуалното поглъщане на Капиталбанк, говори, че трима от Г-13 са оцеляли - Илия Павлов, Красимир Стойчев и Васил Божков.

Събитието съвпадна с развода между Павлов и Ненов, близък съратник на Божков още от "Подкрепа". Засега Васил Божков обаче е избрал противниковия лагер. Преди седмица той е прехвърлил на подставено лице функциите си в Българска застрахователна и презастрахователна компания "Бул инс", съобщават информирани източници. Заради него компанията можеше и да не получи лиценз, тъй като той не отговаря на Закона за застраховането с липсата на икономическо образование, което задължително трябва да притежава като член на Съвета на директорите /СД/. Божков размахвал диплома за математическо образование от СУ, според други в ДЗН той представил диплома от висше учебно заведение в Аржентина, която би могла да бъде легализирана лесно срещу заплащане. Освен това обаче Черепа има криминално минало, връзки с охранителни структури, което би било сигурна бариера пред лицензирането на компанията.
в-к "КЕШ", бр. 25/26.06-02.07.1998 г.                     рег. 29.06.1998 г.
 
 
 
Нов скандал с "Мултигруп Елит"
Избухна нов скандал за приватизационния холдинг "Мултигруп Елит". Акционерите му няма да имат общо събрание на 6 юли. То е отменено от управителния съвет със съобщение в "Държавен вестник". В него се казва, че общото събрание се свиква на 8 март догодина. Дори Илия Павлов да направи сбирка в НДК на 6 юли, тя не може да бъде считана за общо събрание, каза зам.-шефът на надзорния съвет Иван Колев. Новото съобщение в "Държавен вестник" анулирало по законов ред обявеното в началото на юни събрание. Тогава се разбра, че публикацията поискана от предишния изпълнителен директор на холдинга Милена Ферер, било придружено с протокол от заседание на УС, в който липсва дата. От 20 май Ферер и другите трима, подписали протокола не са членове на УС. Дори името на Илия Павлов е заличено от фирменото дело "MG Елит". Постът е поет от Радослав Ненов, който пък в началото на май загуби шефското си място в "Мултигруп" Ненов и Колев направиха промени в надзорния и управителния съвeт на холдинга, докато Павлов беше в САЩ.
 в-к "Сега" бр. 148/30.06.1998 г                          рег. 30.06.1998 г.
 
 

 

 

Copyright 1998-2012 ®  OMDA Ltd. Всички права запазени

Обратно към "Анализи"