Тенденции в развитието на националната икономика
по отрасли и дейности
 
 
Застрахователно дело
 
 
След една година на пазара ще останат 10-12 застрахователни компании?
Това твърди Борислав Михайлов, главен изпълнителен директор на ДЗИ и член на Националния съвет по застраховане. Чуждите застрахователи внимателно оценяват цялостната ситуация у нас. Те отчитат стабилизацията, но има още много да се желае по отношение на повишаване на благосъстоянието на нацията, притесняват ги бариери като данъчното облагане и по-специално 7-процентното облагане при животозастраховането и това е сериозна пречка за тях, смята г-н Михайлов. Малко български компании предлагат застраховка "Живот" и това се дължи на ниските премии и високата издръжка на тези застраховки. В крайна сметка състоянието на живото-застраховането зависи от доходите на хората. В момента гражданите у нас не могат да си направят нормални застраховки, а това значи да могат на месец да отделят 20 хил. лева, за да получат после една сериозна сума. Едва от година насам, когато се прие Законът за застраховането и се заговори за задължителни застраховки "Гражданска отговорност", българинът научи, че трябва да прави застраховка за колата си, а не да й плаща данък. Следващата крачка ще бъде хората да се научат, че могат да си направят здравни застраховки, т.е. да знаят, че чрез доброволно застраховане могат да си осигурят допълнително пари за лечение при евентуална болест или злополука. Всичко това кара чуждите застрахователи все още плахо да пристъпват на нашия пазар. Интерес проявяват гърци, турци, руснаци, швейцарци. Вече започва следващият етап, когато чуждите инвеститори, които купуват дадено предприятие у нас, идват и със своя застраховател. Получава се така, че българският застраховател е само преносител. Той застрахова дадения обект, при условие, че застраховката ще бъде обслужвана от чуждия застраховател. Това е много опасно явление. Дирекцията по застрахователен надзор трябва да се намесва при такива сигнали, счита Михайлов. Предполагам, че до септември ще получат лиценз 25-28 компании. След това очаквам нови консолидации, такава е тенденцията. В началото на 1997 г. в Министерството на финансите бяха регистрирани около 120 застрахователни дружества. От тях документи за лиценз в срок са подали едва една четвърт. Предполагам, че след една година на пазара ще останат 10-12 застрахователи, заяви г-н Михайлов.
в-к "Демокрация" бр. 144/03.06.1998 г.                        рег. 03.06.1998 г
 
 
ДЗН заплашва със санкции ВИС-2 и "Корона инс"
Глоба или имуществена санкция може да платят двете застрахователни компании, ако до не приведат документите си за ликдвидация в ред до седмица. Иначе срещу тях щяло да бъде заведено дело за обявяване в несъстоятелност. ДЗН е предупредило общо 22 застрахователни дружества, обявили, че няма повече да се занимават със застраховки - "Бояна" АД, "Сила" АД, "7 М Живот" АД, "Тракия" АД, "Европа живот" АД, "Унер брокер интра" АД, кооперация "Лъв", кооперация "Генерал Инзов", Добруджанска застрахователна компания и др. По закон те са длъжни да представят план за ликвидация, съобразен с интересите на застрахованите им клиенти, като за целта ДЗН е разпратила до всяко такова дружество Удостоверение N 3 от 09.02.1998 г., в което се описва начина на прекратяване дейността на застрахователно дружество.

8 нови компании щели да бъдат лицензирани след "Орел", "Феникс", ДЗИ и "ДЗИ-живот" на следващото заседание на Националния съвет по застраховането, ако министрите Радев, Гоцев, Бонев и Нейков се съберат. При отсъствието на някой от тях, лицензирането можело да се отложи, за да няма недоволни.
в-к "КЕШ", бр. 26/05-11.06.1998 г.                            рег. 05.06.1998 г.
 
 
210 млн. лв. печалба отчита "София инс"
Застрахователната компания отчете платени данъци за 144 млн.лв. Реализираните приходи от застраховки на граждани и товари за м.г. са 10,994 млрд.лв. Собственият капитал е 419 млн.лв. към 31 декември м.г. Привлечени са били още 750 млн. лв. Резервите са над 800 млн.лв.
Застрахователно дружество "Витоша" пък обяви, че намалява капитала си на 3,08 млн. лв. / с 220 хил.лв./ Обезсилват се 1000 акции на компанията.
в-к "Континент", бр. 131/10.06.1998 г.                     рег. 10.06.1998 г.

 

 

 

Copyright 1998-2012 ®  OMDA Ltd. Всички права запазени

Обратно към "Анализи"