Тенденции в развитието на националната икономика
по отрасли и дейности
 
 
 
Енергетика и нефтопреработвателна промишленост
 
 
Изнасяме за Турция ток за $600 млн.
България ще изнесе за Турция електроенергия за 600 млн долара през идните четири години, съобщи вицепремиерът Евгений Бакърджиев вчера. Сега годишно продаваме на южната ни съседка ток за 80-90 млн. долара. С новия договор годишната сума ще нарасне почти двойно.

Турската страна предлага да плати дълга със строителството на магистралата Оризово-Капитан Андреево и каскада "Горна Арда".

Турска фирма заяви желание за участие в приватизацията на циментовия завод "Вулкан" в Димитровград, каза още вицепремиерът. Проектът за строеж на петролопровода Бургас-Вльора е подкрепян от US гиганта "Мобилойл", припомни той.
в-к "Стандарт" бр. 2039/02.06.1998 г.                      рег. 02.06.1998 г.
 
 
"Плама"-Плевен затворена до петък
До петък ще продължи гражданското неподчинение на колектива на плевенската рафинерия "Плама". Само дежурни ще има в цеховете и персонал - в пречиствателните инсталации- общо около 300 души. Ако дотогава работниците не получат доказателства, че ще започне решаването на проблема "Плама", в понеделник те ще изоставят напълно инсталациите и ще преминат към други форми на протест.

При завръщането си от посещение в САЩ и Канада вицепремиерът Божков обяви, че се е срещнал с президента на "Стелър груп". Бизнесменът се учудил, че АП му иска депозит от 5 млн долара, след като той е инвестирал в България много повече и не разбира защо се съмняват в намеренията му да инвестира у нас. Божков заяви, че пари за работниците в "Плама" ще има, че сделката с "Химко" ще бъде факт в най-скоро време, а за "Дружба"-Пловдив се чакало решение на КЗК. И в трите случая "Стелър" участва чрез свои фирми.

Днес Божков е поканил на разговор Тимоти О Нийл, представител на новия собственик на "Евроенерджи-"Герезон", но отговор още няма.
в-к "Сега" бр. 124/02.06.1998 г.                                   рег.02.06.1998 г.
 
 
Спрял V-ти блок на АЕЦ
При повреда на катоден отводител на електрическа част в 23 часа в неделя е спрял блокът на АЕЦ, съобщиха от централата вчера. Аварията не представлявала радиационна и ядрена заплаха, блокът е бил включен в 7.00 часа сутринта в понеделник.
в-к "Пари", бр. 123/02.06.1998 г.                           рег. 02.06.1998 г.
 
 
Обявяват "Плама" в несъстоятелност
Спешна среща на кредиторите на "Плама" се свиква днес в Министерството на промишлеността. Министърът на промишлеността Александър Божков вчера се видя с представители на протестиращите нефтохимици и общото предложение е да се свикат кредиторите на рафинерията и да се открие процедура по обявяването на "Плама" в несъстоятелност. С назначаването на синдик на съда ще бъде възможно смяната на мениджърите на рафинерията, назначени от Евроенерджи, преди холдингът да смени собственика си. Повечето банки-кредиторки са завели дела срещу "Плама".

Само съдът може да помогне на работниците от "Плама", ако обяви сделката за нищожна, каза вчера зам.-шефката на ПГ на СДС Светлана Дянкова, след среща с работниците.

Ще искаме парламентарен дебат за състоянието на "Плама", каза вчера депутатът на Евролевицата Драгомир Драганов, също след среща с работниците.
в-к "Пари" бр 125/04.06.1998 г                                   рег. 04.06.1998 г.
 
 
Готвят нов шеф на енергетиката
Обмисля се освобождаването на председателя на Комитета по енергетика Иван Шиляшки, съобщи източник от правителството. Смяната била обсъждана на среща между премиера Иван Костов и заместника му Евгений Бакърджиев. Причина е несправяне с работата, обясни източникът. Засега премиерът само е обърнал внимание на шефа на енергетиката да изпълнява по-добре задълженията си. Вероятно смяната на Шиляшки ще стане наесен, след като парламентът приеме закона за енергетиката Не е изключено постът на Шиляшки да заеме главният секретар на комитета Данаил Тафров. Обсъжда се възможността премиерът лично да наблюдава енергетиката. Сега отрасъла се следи от Евгений Бакърджиев.
в-к "Стандарт", бр.2042/05.06.1998 г.                       рег. 05.06.1998 г.
 
 
Надзорният съвет на "Плама" подава оставка
На извънредно заседание вчера надзорният съвет на рафинерията подаде оставка, за да не поема отговорността за спирането на работата в предприятието, се казва в съобщение на ръководството. До общото събрание на "Плама" надзорниците ще продължат да изпълняват задълженията си.
в-к "Континент", бр. 127/05.06.1998 г.                  рег. 05.06.1998 г.
 
 
"Андре и сие" ще вложи в "Плама" до 40 млн долара за 2 години
От 20 до 40 млн долара смята да инвестира за две години в "Плама" швейцарско-френско-норвежкият консорциум "Андре и сие", ако купи рафинерията. Той е заявил интереса си към плевенската рафинерия още през февруари, но тогава е бил отстранен от преговорите от "Евроенерджи". Днес започват преговорите с "Андре и сие" за закупуване на всички акции на "Плама" или за управление на рафинерията. Фирмата "Норведжън ойл трейдинг", която е част от консорциума купувач, поема отговорността да осигури пазари за продукцията на "Плама", заяви Бони Бонев, координатор на "Андре и сие" у нас. "Централ Векселбанк"-Виена е готова да финансира "Андре и сие" каза представителят й за България Емил Хърсев. Банките -кредиторки на "Плама" не са се отказали от исковете си за обявяване на рафинерията в несъстоятелност. Главна прокуратура е задължена да започне проверка на фирмите -длъжници на "Плама", но не го прави, заяви вчера в Плевен депутатът Теодосий Симеонов. Плевенските депутати от ОДС притежават списък на основните длъжници на рафинерията, които са я тласнали към фалит, но смятат, че част от документацията на "Плама" е изчезнала.
 в-к "Демокрация", бр. 150/9.06.1998 г.               рег. 09.06.1998 г.
 
 
НЕК запазва само АЕЦ, "Марица-изток 2" и "Чаира"
До 2000 г. държавата да остане собственик само на "АЕЦ Козлодуй", ТЕЦ "Марица-изток 2", ПАВЕЦ "Чаира" и националната енергопреносима мрежа, предвижда стратегията за преструктуриране на електроенергетиката до 2010 г. Това съобщи председателят на СД на НЕК Константин Шушулов на Международен енергиен форум край Варна вчера. Пряко ще се продават ТЕЦ Русе и 63 ВЕЦ. 41 от ВЕЦ, които са с малка мощност, ще се приватизират от НЕК. Раздържавяването на компанията започва от 1 юли с отделянето на ТЕЦ Бобовдол и енергоразпределителния център Пазарджик. Крайният вариант предвижда разделянето на НЕК на акционерни дружества-производители и вносители на енергия. НЕК търси инвеститори за ремонт на "Марица изток-1", който ще струва 600 млн. долара. Преговаря се и за реконструкцията на Първи блок на "Марица -изток 3", проектът струва над 400 млн. долара, но това ще удължи живота на 840 мегаватовия блок с 20 години. България няма да сключва никакви бартери за износ на ток срещу подобряване на инфраструктурата, заявява изпълнителният директор на НЕК Кирил Караангов по повод офертата на Турция да строи магистрали у нас срещу експорт на електроенергия.

Цената на тока няма да търпи корекции тази година, липсват основания за преразглеждане на тарифите, заяви Константин Шушулов.
в-к "Пари", бр. 131/11.06.1998 г.                                     рег 11.06.1998г.
 
 
Не се намира решение за "Плама"
Координаторът на консорциума "Андре", "Норведжън ойл Трейдинг" и "Инжероп" Бони Бонев заяви, че не е постигнато споразумение с "Евроенерджи" за рафинерията. Такива преговори се водят трудно, защото хората от "Евроенерджи ту ги има, ту ги няма, коментира г-н Бонев. Официално на преговорите е присъствал Тимоти О Нийл, но те са били дирижирани от Атанас Коларов и Васил Генчев, които фигурират в УС след покупката на "Евроенерджи" от "Герезон ентърпрайсиз". Единственото решение засега е обявяването на "Плама" в несъстоятелност, коментират експерти.

Вчера иск срещу рафинерията е подаден от ДФРР, наред с ПЧБ, Булгаргаз, ОББ, "Централ Вексел унд Кредит банк"-Виена с представител Емил Хърсев. Последният допуска, че от "Евроенерджи" имат алтернативен купувач.

Собственикът на "Стелар Глобал" Ървин Брейч, който бе потърсен от в. "Пари" във Ванкувър, след съмненията за съществуването му изобщо, заяви, че пристигал в София в сряда вечер или в четвъртък, за да се заеме лично с делата си. Той добавил, че притежава заедно със съдружници 99,2% от "Евроенерджи" и щял да ръководи лично, докато намери заместник на О Нийл. Той познавал "Андре" и твърди, че те са сериозна фирма. На твърденията, че никой не го познава в България, г-н Брейч отговорил със смях, че освен на вицепремиера Божков, той е познат и на много други българи, с които се е срещал.
в-к "Пари", бр. 133/13.06.1998 г.                          рег. 13.06.1998 г.
 
 
Американска фирма доставя въглища за ТЕЦ-Варна
"Кийстоун Коул" искала да доставя въглища за ТЕЦ-а в града, стана ясно след срещата между нейни представители и областния управител на Варна Добрин Митев. Фирмата е част от структурите на "Дженерал илектрик" и от 6 г. снабдява с въглища "Кремиковци" и ТЕЦ "Бобовдол".
в-к "Стандарт", бр. 2050/13.06.1998 г.             рег. 13.06.1998 г.

 

 

Copyright 1998-2012 ®  OMDA Ltd. Всички права запазени

Обратно към "Анализи"