Тенденции в развитието на националната икономика
по отрасли и дейности
 

Военно-промишлен комплекс
 
 
Разбито противоавиационно скривалище на военен завод
От РДВР-Монтана съобщават, че неизвестни крадци разбили и ограбили скривалището на монтанския завод "Пима" и откраднали части на дизелов агрегат. Подозират се и работници от завода.
в-к "Стандарт" бр 2041/04.06.1998 г                          рег. 04.06.1998 г.
 
 
2000 оръжейници искат смяна на ръководството на ВМЗ 
В протестна декларация до премиера, президента и правителството оръжейниците поискаха да бъдат освободени виновниците за финансовата криза на сопотските военни заводи. Само за 1 г. дълговете им са скочили от 14 млрд. лв. на 50 млрд.лв., твърди председателят на КНСБ Илин Пуков. Целият Карловски регион страдал поради слабото ръководство на изп. директор на ВМЗ Ангел Писков. Заплатите за март били платени с кредит от ПИБ, сега се изплащат тези за април. Според местните уволнението на Ангел Писков било спряно с факс от областния управител Андонов до секретаря на премиера.
в-к "Пари", бр. 127/06.06.1998 г.                            рег. 06.06.1998 г.
 
 
"Хемус '98"
На изложението бе представена гордостта на българския ВПК - автоматизираната система за управление на огъня на артилерийски дивизион - Вулкан. Разработката на стойност 6 млн. долара, открива целите на врага и ги посочва на командира. Попаденията при унищожаването са изключително точни. Вулкан използва система от радари, компютри и електронноизчислителна техника, производство на "Електрон прогрес ЕАД" и самоходна артилерийска установка от рода на 122-милиметровата "Гвоздика". Разработката нямала аналог в света, твърди зам.-министърът на отбраната Симеон Петковски. Заради високата цена сега действа само един образец в Девета танкова бригада. Надеждите са Вулкан да намери пазар в чужбина. Въпреки това системата не бе представена атрактивно. Същото бе положението и с карабината "Бакалов", за която пресата толкова писа. Карабината използва добре познатия от Калашников патрон 7.62, води огън на единична и автоматична стрелба, тежи без пълнител 3,9 кг. Предлага се с нож-ножица, може да се монтира заглушител и оптика.

Най-атрактивни за посетителите на изложението се оказа стрелковото оръжие. Интерес предизвикаха картечният пистолет "Борд", гранатометът револверен тип на Арсенал-Казанлък, "Аркус"-9 мм в различните си модификации и българските ловни карабини. Също забелязан бе малогабаритният пистолет на НИТИ-Казанлък със сменящи се цеви. Оръжието е дълго 12 см и високо 8 см. Тежи 320 г. Достатъчен е за самозащита. Най-голям бе щандът на "Арсенал", като там задълго се спря министър Богомил Бонев, който одобри картечен пистолет "Борд" за въоръжение на баретите. Уникална технология имал шестцевният гранатомет "Лавина", подобни оръжия произвеждали само 4-5 фирми в света. От завода твърдят, че ако има свежи пари за нови технологии и изобретения, щели да произведат смайващи оръжия.

На щанда на Оптикоелектрон-Панагюрище имаше изделия на световно ниво - колиматорни лазерни мерници, прибори за карабини, които комбинират обикновен оптичен мерник и колиматорен. При бързо движеща се цел може да се използва лазерния прицел, а при статичен обект - традиционния. В Панагюрище се произвеждат и лазерни целеуказатели, камери за снимане вечер и бинокли за нощно виждане.
в-к "Пари", бр. 127/06.06.1998 г.                            рег. 06.06.1998 г.
 
 
"Дженеръл Дайнамикс" иска съвместно производство с ВПК
Американският оръжеен гигант искал да развива съвместно производство с "Бета"-Червен бряг и ВМЗ-Сопот, съобщава директорът на фирма "Тератон" Младен Мутафчийски. Той се завърна от преговори в САЩ наскоро. Двете наши предприятия щели да изпълняват поръчката за износ в трети страни. Американците щели да осигурят лицензите и пазарите. "Дженеръл Дайнамикс" има годишен оборот от 30 млрд. долара. Той първо организирал съвместно производство, после приватизирал, както бил постъпил в Унгария и Словения. Идеята била у нас да се произвеждат верижни ракетни установки.

Докато се водели преговорите в САЩ, "Арсенал"-Казанлък предприел некоректна атака срещу "Тератон", твърди Мутафчийски. Според него парите на завода не са изчезнали, спорните 800 хил. долара били блокирани по обезпечителна сметка в Булбанк, поради неизпълнена сделка със Сирия преди 6 г. Блокирал се и втори договор с арабската държава и се губели $ 2 млн. Трябва продукцията де се произведе и изнесе, тогава парите ще бъдат освободени, иначе гневът на 11 хил. души заплашва да се излее върху ни, твърди Мутафчийски.
в-к "24 часа", бр. 153/10.06.1998 г.                         рег. 10.06.1998 г.

 

 

Copyright 1998-2012 ®  OMDA Ltd. Всички права запазени

Обратно към "Анализи"