Тенденции в развитието на националната икономика
по отрасли и дейности
 
Държавна спестовна каса
 
 
ДСК отпуснала 401 млрд. лв кредити до май
Над 401 млрд. лв. кредити е отпуснала ДСК до 30 април, като преобладаващи са заемите за текущи нужди, съобщи Виолина Маринова, зам.-председател на спестовната каса. В края на април привлечените средства са 804 млрд. лв., а балансовото число 918 млрд. лв. Редовността на погасяването на заемите е 99.9%. Представителите на немската спестовна каса са тук и провеждаме срещи по преструктурирането на ДСК, обясни банкерката. Програмата, по която се работи, трябва да е готова до три месеца.
в-к "Пари" бр. 124/03.06.1998 г.                               рег. 03.06.1998 г.
 
 
Германската "Дойче шпаркасе" консултира ДСК
До края на юли трябва да приключи анализът на състоянието на ДСК, което започна на 4 май. Той е първият етап от консултинга по преструктурирането на ДСК, финансирано от Програма САРА на ЕС. Вторият етап включва продължителен период на преструктуриране на ДСК и превръщането й в търговска банка. Вторият етап също ще бъде поверен на чуждестранен консултант, обявен вероятно през есента.

Георги Папломатас, представител на САРА на ЕС за България заяви, че преструктурирането на ДСК ще продължи между 2-3 г., като крайната цел е тя да заработи като универсална търговска банка, но със специфични функции - основно кредитиране на населението и малките фирми. В преходния период трябва да се изработи новата кредитна политика на ДСК, затова там ще работят чуждестранни мениджъри вероятно. Трябва да се подобри информационното обслужване на клоновете. ЕС ще предостави помощ от 4 млн. екю. САРА финансира още техническите процедури и изпълнението на приватизацията на Булбанк и Експресбанк.

Собственик на 100% от акциите на ДСК ще бъде МС. Тя ще се регистрира като банка с капитал 90 млрд.лв. В момента се уточнява лицензът, който БНБ ще предостави на касата. Поради ограничителите в Закона за ДСК, възможно е консултантите да предложат промени в законодателната база.
в-к "Български бизнес", бр. 23/11-17.06.1998 г.       рег. 12.06.1998 г.


 

 

Copyright 1998-2012 ®  OMDA Ltd. Всички права запазени

Обратно към "Анализи"