Частни корпорации
 
 
 
Шефът на "Трон" Красимир Стойчев в центъра на два банкови скандала
Красимир Стойчев стои в центъра на скандала с обявената в несъстоятелност Капиталбанк, заради която Татарчев ще разследва Емилия Миланова, подуправител на БНБ. През седмицата пък личният му вестник "Стандарт" атакува остро и тенденциозно Райфайзенбанк, интерпретирайки манипулативно статия на немското сп. "Шпигел".

Красимир Стойчев е бизнесмен без бизнес, кредитен милионер, считан за приближен до Иван Костов. Завършил Английската езикова гимназия в София заедно с Филип Димитров и после ВИИ "Карл Маркс". Хората го определят като умен, хитър, гъвкав и комбинативен. Операциите му в България, Русия, Полша, Украйна и др. облагодетелстват него, а винаги губи държавата. Според негови колеги бил комплексиран и груб в отношенията си с другите, което би обяснило раздялата му с всички досегашни негови съратници. От началото на 90-те години, когато се появи в бизнеса и политиката, той винаги се придържа към формулата "Близо до властта!" Още при Димитър Попов е сключил договор с Булгаргаз, после има златен период при своя съученик Филип Димитров - получава триъгълните печеливши операции в Полша и Русия, при Беров - разрешение за национална кабелна тв "Темпо" и почти без пари лиценз за мобилни телефони GSM. При кабинета Виденов пращал верния си Юлий Москов в кабинетите на Добрев и Премянов, дори излиза с обширна статия в "Дума". През 1997 г., при изборната победа на СДС, носел бутилките с шампанско, после се самообяви за съветник на Костов. Премиерът се опита да се дистанцира, но публична тайна е приятелството между съпругата на премиера и на Стойчев - Елена Костова и Славка Стойчева. Случаите с Капиталбанк и Райфайзенбанк показват жестоката борба по високите етажи на властта, непочтената игра на приватизация у нас, като начело и на двете явления стои Красимир Стойчев, шеф на "Трон". Той се превърна в моментен лакмус на демокрацията в България и по отношението на институциите към него ще се види дали действа политически чадър над приятелски кръгове и наши хора и дали приватизацията е наистина прозрачна и с еднакви правила за всички.

Неслучайно се появи в личния вестник и официоз на Красимир Стойчев злостната статия срещу австрийската Райфайзенбанк и приватизационния консултант "Райфайзен инвестмънт". Може би той е решил, че по време на посещението си в Австрия вицепремиерът Божков е поел някакви ангажименти за лобиране в полза на австрийския консултант относно раздържавяването на апетитното парче "Булгартабак". Както е известно Александър Божков и бившият шеф на АП и настоящ управител на Райфайзен инвестмънт България ЕООД Александър Съботинов са в много добри отношения. От своя страна Красимир Стойчев, близък до премиера, е общал на "Мерил Линч" да им извоюва посредничеството, както се писа във в. "24 часа". Така скандалът засяга не само правителството, но и чуждите консултанти, които се оказват въвлечени в интригите на управляващите и в техните сделки. Считаният за официоз, повече и от "Демокрация", "Стандарт" оказва мечешка услуга на кабинета. Специално за в. "КЕШ" Питър Гумпел, член на УС на Райфайзен инвестмънт, заяви, че все още се проучва кой има интерес от подобни публикации. Според управителя на австрийската кредитна институция Дъглас Драйдън статията цели забавянето на приватизацията на "Булгартабак" и поставянето на кабинета в неудобно положение.
в-к "КЕШ", бр. 26/05-11.06.1998 г.                            рег. 05.06.1998 г.
 
 
 
За грешките на Илия Павлов
Грешката на Илия Павлов беше, че се показа слаб. Това в България не прощават никому. Може да те съжаляват, но вече никой не се респектира от теб. Илия сгреши, като обяви пред медиите, че иска да се срещне с премиера, и така даде въможност на Костов да каже публично, че не може да се занимава с личните проблеми на всеки бизнесмен в България. Грешката на Илия е в това, че както твърдят осведомени, пращал писма в Москва, че кабинетът на Костов няма да се задържи дълго време на власт след есента на 1997 г. Той сгреши като осъди публично отцепниците от Мулти Ненов и Колев. Митът за Мултигруп се срина! Тези, които казваха, че $ 25 млн. са нищо за Илия Павлов, се смаяха - значи империята не може да отвърне на удара, а лее сълзи по вестниците. Така се срина митът за Илия Найденов Павлов, момчето от улица "Граф Игнатиев", израсло с баничките на баща си, нарязало няколко подводници в Малта и се върнало в София богато като саудитски принц. Създаде си групировка, направи казина, чак на границата на Уругвай с Парагвай, купи си политици, а бившите служители на Шесто му създадоха имидж на Месия на българския бизнес. За средата на Павлов слабостта е равна на самоподписване на смъртна присъда!, счита вестник "КЕШ".
в-к "КЕШ", бр. 26/05-11.06.1998 г.                            рег. 05.06.1998 г.
 
 
 
Илия Павлов - избран за шеф-надзорник на "Елкабел" АД
На общото събрание на акционерите в Бургас вчера шефът на Мултигруп бе избран за шеф-надзорник. Подгласници на Павлов в тричленния надзорен съвет са Николай Вълканов, изп. директор в Мултигруп, Живка Чернева, представител на Министерството на промишлеността. Изп. директор си остава Георги Янев, който е и председател на УС. В УС влизат още сегашният производствен директор Димитър Паскалев, директорът по качеството Любомир Новаков, досегашните членове на борда Теодоси Желев и Светла Йорданова.

Събранието продължи два часа, ръководено от Павлов, който заяви, че е оптимист за завода. Елкабел отчете 4,5 млрд.лв. печалба. Ще бъдат насочени услията към повишаване на износа на продукцията. 1150 души работят в предприятието. Вероятно щяло да има скъращения. Големите акционери са дали гаранции на малките, че няма да увеличават капитала и да ги изтласкват. 2500 физически лица държат 3,28% от акциите в предприятието. 81,72% се държат от юридически лица. Сред по-големите акционери са "Ем Джи Елит холдинг", "Ленитекс", Енерджи", "Патрик ойл", Кредитна банка и др.
в-к "Пари", бр. 127/06.06.1998 г.                            рег. 06.06.1998 г.
 
 
 
Отвлечен бил шеф на "Мултигруп Елит"
Двама гардове от охранителната фирма "Реал" били отвлекли миналия четвъртък шефа на УС на ПФ "Мултигруп елит" Валентин Стоянов. 28 часа по-късно той бил освободен след акция на оперативни работници от НСБОП, Дирекция на национална служба "Полиция", РДВР-София. Това съобщава Иван Колев, зам.-председател на надзорния съвет на "MG Елит", а министър Бонев потвърди. Стоянов бил отвлечен от клона на Кредитна банка на бул. "Черни връх" 57А, където е адресът и на централата на "Мултигруп". Отвличането било извършено под предлог, че го канят на разговори с представители на сваления УС на приватизационния холдинг. Закарали го във финландското селище в Боровец и го затворили във вила. Сигналът за изчезването му е подаден от Радослав Ненов в 4-то РПУ на столицата. Веднага била сформирана група за издирване и Стоянов бил открит във вилата в добро състояние. Двамата похитители от "Реал" били изчезнали. Връзката между "Реал" и Мултигруп била пряка, твърди Колев, двете фирми имали договор за охранителни услуги. Според МВР отвлеченият отказал да подаде жалба и твърдял, че е отишъл доброволно във вилата, където стоял също доброволно под охраната на своите пазачи. Допреди месец Стоянов беше главен шеф на икономическата дирекция в Мултигруп. Отстранен заедно с Радослав Ненов по необходимост от "структурни промени". Спецполицаи считат, че отвличането е пряк резултат от избирането на Илия Павлов миналия петък за шеф-надзорник на "Елкабел"-Бургас, където "MG Елит" държи 30% от акциите и е официално регистриран на фондовата борса. Целта вероятно била да се накара Стоянов да подпише пълномощно на Илия Павлов за бургаската фирма.

По случая Илия Павлов заявява следното: "По данни на службата, осъществяваща охрана на служебната сграда на MG ELIT HOLDING Валентин Стоянов, в качеството си на служебно лице, е бил в сградата на 4.06.1998 г. около обяд, посетил е няколко служби, намиращи се там, после е поискал среща с Ръководството на Корпорацията. Срещата му е била потвърдена по начин и по място, което той е пожелал. За целта и по правилата на корпорацията му е бил предоставен служебен транспорт. Корпорацията се дистанцира от всякакви инсинуации, в които заинтересовани лица се опитват да прокарат тезата за ограничаване на човешки права и с това да оказват натиск върху ръковоствата на Мултигруп и MG ELIT HOLDING.
в-к "Сега", бр. 130/09.06.1998 г.                  рег. 09.06.1998 г.
 
 
Още по случая
В Главна прокуратура вчера постъпила жалба от Валентин Стоянов, председател на УС на "Ем Джи Елит Холдинг" АД, в която той обвинява Гурун и Ваньо Здравковски от охраната на Мултигруп за принудителното си задържане на 4 и 5 юни в бунгало на финландското селище в Боровец. Той твърди, че бил изпаднал в шок и заплахите срещу него били силни и недвусмислени, затова не оказал съпротива. До освобождаването му от полицията две лица го следели неотстъпно. Първоначално му било казано, че ще се срещне с Илия Павлов, но после - с Николай Вълканов и Ивайло Божков, лица от управата на групировката.

По този повод министър Бонев предупреди, че е най-добре играта да не загрубява. При следващо отвличане ще се намесят баретите, отвличането е тежко престъпление. Вие знаете, че не е много приятно там, където минат баретите. Не е добре да се разиграва МВР по този начин. Дали Илия Павлов и Радослав Ненов ще си правят такива номера един на друг, нас не ни интересува, но когато ни използват, не е много приятно. Някой трябва да ни възстанови загубите от излишни операции. Спомняте си зимата пред парламента, когато прочетох по какви въпроси разследваме Мултигруп. Бих ги посъветвал и двамата да не доказват колко прав съм бил, заяви министърът. Той допълни, че ще бъдат отнети лицензите на фирма "Реал", чиито служители се предполага, че са участвали в отвличането на Стоянов.

Лицензът на охранителната фирма "Елос" също щял да бъде отнет, заради намесата й в странното изчезване на зам.-директора на Булгаргаз Пенко Димитров през юни м.г. Президентът на "Елос" Валентин Чочанов заяви, че е жертва на политически игри на МВР и на заговор. Той каза още, че бил обект на атака, защото отказал за изпълнява политически поръчки и се закани да съди СДВР за фалшификация на протоколи при проверки в охранявани от неговата фирма обекти. Чочанов обяви пред журналисти, че не изключва версията нападнатата журналистка Анна Заркова да е пострадала, заради публикации в негова защита.
в-к "Пари", бр. 130/10.06.1998 г.                     рег. 10.06.1998 г.
 
 
Стоян Денчев - вицепрезидент на "Мулти"
Политсекретарят на ОНС Стоян Денчев станал вицепрезидент на "Мултигруп", според осведомени. Той подаде оставка от поста в коалицията. Денчев щял да отговаря за структурното развитие на "Мулти". На него разчитали да стопли отношенията с Костов. "ОНС знае от седмица за намерението на Денчев да напусне, това е съгласувано и не е случайно", заяви Доган. Според осведомени той също знаел предварително за новия пост на Денчев.
в-к "Сега", бр. 131/10.06.1998 г.                                     рег 10.06.1998г.
 
 
Войната в "Мултигруп" се пренася и в "Елкабел"
 "Ем Джи Елит Холдинг" е завел дело в търговското отделение на Бургаския окръжен съд за отмяна на решенията на първото общо събрание на акционерите на "Елкабел" на 5 юни, което избра Илия Павлов за шеф-надзорник на предприятието. Хората на Ненов и Колев, които се отцепиха от групировката, го считат за нелегитимно. На него не са били допуснати упълномощените представители на УС на холдинга - бившият областен управител на Бургас Стефан Константинов и бившият депутат от СДС Георги Костов, и двамата адвокати понастоящем. Те били преставили незаверено фотокопие, а не оригинална депозитарна разписка, както изисква уставът на дружеството. Председателят на Комисията по регистрацията Диан Димов, счита, че събранието е било легитимно.
в-к "24 часа", бр. 154/11.06.1998 г.                   рег. 11.06.1998 г.
 
 
 
Войната в "Мултигруп" влезе в Бургаския окръжен съд
Бургаският окръжен съд насрочи за 1 юли делото за нелегитмността на общото събрание на "Елкабел"-Бургас, проведено на 5 юни в предприятието. Делото е заведено от новите шефове на приватизационния фонд на "Мултигруп" Радослав Ненов и Иван Колев. На общото събрание бе решено Илия Павлов да оглави новоизбрания надзорен съвет на "Елкабел", което ищците оспорват.
в-к. "Земя", бр.113/12.06.1998 г.                              рег 12.06.1998 г.
 
 
 
Луджев за битката в "Мултигруп"
Лидерът на "Нов избор" заяви в Приморско, че в основата на битката в групировката стояли $ 40 млн. Всичко става за пари и е предопределено предварително, заяви той.
За газа било допуснато решение, поради което сега сме били в пълна зависимост от Овергаз. Западът нямал интерес към българския газов пазар, счита Луджев.
в-к "24 часа", бр. 157/14.06.1998 г.                   рег. 14.06.1998 г.
 

 

 

Copyright 1998-2012 ®  OMDA Ltd. Всички права запазени

Обратно към "Анализи"