Вътрешни фактори, влияещи върху инвестиционния климат
и условията за живот и бизнес
 
 
Социологически проучвания
 
 
Доклад на Националната конференция за правата на човека
Според доклада, изнесен на конференцията, спонсорирана от германската фондация "Фридрих Еберт", 1/5 от българите изяждат всичките си доходи, като в групата преобладават възрастните хора и младежите под 20 г. Почти половината от ромите са без образование. Най-много са тези, отделящи за храна 51-70% от доходите си - предимно висшисти между 30 и 49 г., живеещи в града.

Според експерти на Програмата на ООН за развитие хлябът е основната грижа на българина. 40% от населението оценява храната си като лоша и непълноценна. Само 3-ма от 100 анкетирани считат, че се хранят достатъчно. "Бурканната икономика" все още спасява българина - попълва от бюджета му. Покупателната способност се била увеличила, обаче според Министерството на труда и социалните грижи. Нагласата за утрешния ден била оптимистично-неутрална.
в-к "24 часа", бр. 145/02.06.1998 г.                  рег. 02.06.1998 г.
 
 
 
Проучване на Института за пазарна икономика сред частните предприемачи
Проучването е направено сред 101 фирми в 23 града от страната, като дружествата са от търговията на дребно /43,6%/, леката промишленост /24,8%/, транспорт /5,9%/, други /20,7%/. Проучването е финансирано от фондация "Фрийдъм Хаус".
 Според проучването личният подоходен данък трябва да е по-нисък, за да е приемлив за дребните частници. Сегашната най-висока ставка от 40% е неприемлива за тях и всяко облагане над 30% е наказание за бизнеса им. Високите налози водят, според повечето анкетирани, към укриване на доходи, 29,7% признават, че го правят. Според 65% е нужно да има различни данъчни ставки по ДДС, а според 35% - не. 92% считат, че максимална ставка от 40% е обезкуражаваща, 8% - не.

Същата нагласа има сред частниците и по отношение на авансовите вноски, които въведе Законът за корпоративното подоходно облагане. 60,4% считат, че това не е добре за дейността на дружествата. Предприемачите предпочитат да плащат начесто, но не авансово, защото през следващата година фирмата може да фалира и те няма да видят парите си.

Данъчните преференции стимулират измамите. 73% посочват негативната страна на това иначе желано положение. Така неправилно се поощрявала дейността на едни групи пред други. Над 80% обаче от частниците искат преференции.

Като основни препоръки предприемачите дават: процедурите да бъдат по-опростени, по-бързо да се връща данъчният кредит по ДДС, системата да бъде стабилна, като данъчните закони се променят най-рано на 5 години.
в-к "Стандарт" бр 2041/04.06.1998 г                          рег. 04.06.1998 г.
 
 

 

 

Copyright 1998-2012 ®  OMDA Ltd. Всички права запазени

Обратно към "Анализи"