Вътрешни фактори, влияещи върху инвестиционния климат
и условията за живот и бизнес
 
 

Следствие
 
 
 
Костов не изключвал саботаж в банковите дела
По БНР Костов заяви по повод масовите оставки в НСлС, че не изключва и саботаж на банковите дела, но СДС било длъжно да поеме политическия риск. Междувременно по радио "Експрес" шефът на НСлС Бойко Рашков каза, че промените, предвидени от СДС, не привеждали съдебната власт в съответствие с конституцията и не целели борба срещу престъпността. Рушала се работеща структура в момента, когато престъпността се организира и се говори за мафия. Демонстрира се политическа сила, без мисъл за последиците, обяви Рашков и напомни, че тези дни ВСС гласува оставките на 27 следователи.
в-к "Сега", бр. 123/01.06.1998 г.                   рег. 01.06.1998 г.
 
 
Задържан нападателят на Анна Заркова?
23-годишен младеж от София бе арестуван вчера след обяд за нападението над Анна Заркова. Емил Георгиев, сирак, с основно образование, признал пред следователите, че лиснал киселина в лицето на жената, но не знаел коя е тя и още по-малко, че е журналистка. Два дни след инцидента, той сам отива при следователите и заявява, че видял нападателя. По негови обвинения бе задържан Петьо Петков. Емил Георгиев от свидетел стана обвиняем и затвор от 3 до 10 години го заплашват, ако съдът признае вината му за тежка телесна повреда, нанесена на Анна Заркова.
в-к "Пари" бр. 124/03.06.1998 г.                               рег. 03.06.1998 г.
 
 
70 са напусналите досега следователи
28 следователи от НСлС освободи вчера Висшият съдебен съвет по тяхно желание. 6-ма от подалите оставка са от централните отдели на следствието, сред тях и началникът на отдел Кадри, останалите са от окръжните следствени служби в Бургас, Пазарджик, Сливен, Монтана, Ямбол и др. От прокуратурата на въоръжените сили са подали оставка трима следователи и един прокурор. Общият брой на напусналите е около 70 души. Междувременно главният прокурор предложи на вчерашното засдание на ВСС да пенсионира заместника му Петър Костов и Иван Иванов от Главна прокуратура. Делата на напускащите се разпределят на тези, които остават, заяви Бойко Рашков и допълни, че изказването на Гоцев от Брюксел, че се унищожават следствени материали, било некомпетентно.
в-к "Пари" бр 125/04.06.1998 г                               рег. 04.06.1998 г.
 
 
Още факти по темата
Напусналите преди седмица началници на столичното следствие днес бяха заменени с нови. За ръководител на службата Висшият съдебен съвет одобри следователя Здравко Йорданов, а за негов заместник-Валентин Първанов, съобщи говорителят на съвета.
в-к "Земя" бр 107/04.06.1998 г                             рег. 04.06.1998 г.
 
 
Следствието е със затихващи функции
В интервю пред в "Земя", шефът на Националната следствена служба Бойко Рашков отговори на въпрос смята ли да подаде оставка: "Не. Не желая да дам повод да кажат, че инициирам подаване на оставки или подстрекавам хората си да направят това. Евентуалното ми освобождаване от поста от Висшия съдебен съвет би се изтълкувало точно по този начин. Вече чух една оценка от министър-председателя Костов, че в момента съм извършвал саботаж. За мен обаче вредителство или саботаж извършват тези среди, които доведоха следствието до това състояние."
в-к "Земя" бр 107/04.06.1998 г                                рег. 04.06.1998 г.
 
 
Интервю на Бойко Рашков за проекта "Димов"
Според директора на НСлС Рашков проектът за промените в съдебната власт на синия депутат Иван Димов е опит за радикални промени в съдебната власт и дава административни, кадрови, бюджетно-финансови, дисциплинарни правомощия на министъра на правосъдието. С него се предвиждало закриване на структури в органите на съдебната власт, но тези промени нямало да повишат ефективността на борбата с престъпността, само щели да навредят още повече на съдебната система, като я обезкървят. Бойко Рашков заявява, че предложението Бюро за разследване да замести НСлС, принадлежало на студент по право - Велислав Величков, който се е подписал като автор на творението. Аргументът му е, че в конституцията липсвала НСлС като институция, но там също липсват училищата, болниците, Министерството на правосъдието, но по обективната необходимост те съществуват, отбелязва шефът на следствието. Следствието готви сериозни дела срещу управляващите, но проектът "Димов" ще обезкърви системата, твърди Бойко Рашков.
в-к "Сега" бр 126/04.06.1998 г                                   рег. 04.06.1998 г.
 
 
Декларация на следователи от страната до парламента
На Национално съвещание следователи от цялата страна са приели обръщение-декларация до НС, с което искат среща и дискусия по проекта "Димов" за закриване на следствието. Това съобщи шефът на НСлС Рашков в присъствието на шефове на окръжните и районни служби от страната. Хората от системата считат, че трябва да се предотврати катастрофата в следствените органи - за седмица са напуснали 28 специалисти от централните отдели на НСлС, където остават 71 следователи при 91 незаети места. Без възможности за разследване оставали 45 тежки дела, каза Бойко Рашков. В Монтана, Варна и Сливен са напуснали най-опитните следователи или службите са напълно оголени, на много места се дават масови оставки. Рашков отхвърли обвиненията в саботаж и дезертьорство, като подчерта, че не може да спре хората, нито да стане съучастник в ограбването на десетилетния им труд.

Според следователите това е нова чистка след първата през 1992 г., която ще предизвика нов срив в системата, фатални грешки и хаос. Те твърдят, че проектът на депутата Димов разгражда системата, но не създава нищо ново на нейно място и вероятно ще облагодетелства само престъпниците. Важни били промените в НК и НПК, обсъдени със специалисти, твърдят те. Кадровият блокаж ще парализира следствията из цялата страна.
в-к "Сега", бр. 128/06.06.1998 г.                      рег. 06.06.1998 г.
 
 
Божков се застъпил за свой познат, следствен по катастрофа
Директорът на НСлС Бойко Рашков коментира намесата на вицепремиера в защита на негов познат, причинил катастрофа с нанесени средни телесни повреди, като нарушение на конституцията, в която изрично е записано, че съдебната власт е независима от останалите.
в-к "Земя", бр. 109/08.06.1998 г.                        рег. 08.06.1998 г.
 
 
Всеки осми напуснал следствието
От 800 следователи в страната близо 100 са напуснали, след като СДС депозира проектозакон за промяна на Закона за съдебната власт. 30 били оставките от специализираните отдели в НСлС. Хората напускали от обида, а не защото не искали да си свършат работата, заяви Бойко Рашков, проектът блокирал разследването на банковите дела и неслучайно стартира сега, счита той.

Несигурност и объркване царяло и в Прокуратурата на въоръжените сили, обяви вчера шефът й ген.-майор Емил Карамфилов.
в-к "Труд", бр. 151/08.06.1998 г.                 рег. 08.06.1998 г.
 
 
Евролевицата прати отворено писмо на следователите
Отворено писмо до следователите изпрати вчера Евролевицата. В него се казва, че те достатъчно много са допринесли за разкриване на престъпността и трябва да стиснат зъби, за да не се разпадне следствената служба. Повод за писмото стана срещата на лидерите на Евролевицата със следователи от цялата страна и многобройните оставки на следователи, които са около 100. Следователите се чувстват унижени както от войната, която се води от определени хора срещу тях, така и от поправките в закона за съдебната власт, който ги понижава в ранг, каза Бойко Рашков. Следователите нямат нищо против по-леките престъпления да бъдат разследвани от полицията, но според тях броят на разкритите престъпления е далеч по-малък от обявените от МВР такива. Не трябва войната между институциите да завършва с ликвидация на едната, каза Румен Георгиев от НСлС. Александър Томов пък заяви, че законопроектът на Димов и Абаджиев е един болшевишки закон и води към авторитарен режим.
в-к "Пари", бр. 131/11.06.1998 г.                                  рег 11.06.1998г.
 
 
Божков ходатайствал и за дъщеря си в следствието
Шефът на НСлС Бойко Рашков съобщи, че преди 2 г. Божков искал от него ходатайство за дъщеря си, която трябвало да свидетелства за алибито на свой приятел. Той обвини в същото прегрешение вицепремиера за втори път тази седмица.
в-к "Труд", бр. 154/11.06.1998 г.                              рег. 11.06.1998 г.
 
 

 

 

Copyright 1998-2012 ®  OMDA Ltd. Всички права запазени

Обратно към "Анализи"