Вътрешни фактори, влияещи върху инвестиционния климат
и условията за живот и бизнес

Прокуратура
 
 
Костов иска по-дълъг срок за обсъждане на съдебната реформа 
Премиерът Костов заяви по БНР вчера, че поискания от президента месец за обсъждане на реформите в съдебната система, не бил достатъчен. Той подчерта, че СДС трябва да поеме политическия риск за промените, защото правораздавателните органи не действали в момента и това саботирало реформата. Стратегията на кабинета за борба с престъпността щяла да бъде готова през юли. Министрите се бавели, защото искали да я прецизират. Силовите групировки били изтласкани към легален бизнес, похвали се премиерът.
в-к "24 часа", бр. 144/01.06.1998 г.                рег. 01.06.1998 г.
 
 
За подновената проверка по случая "Сапио" 
Прокурорът от Главна прокуратура Михаил Дойчев и шефът на НСлС Бойко Рашков заявиха от ефира на частно радио, че проверката била възобновена, не защото някой иска да се заяжда с премиера, а по сигнал на граждани. За аферата се зашумя преди 5 г., когато прокуратурата започна да проверява защо съмнителната фондация е била освободена от данъци с протекцията на тогавашния финансов министър Иван Костов. Рашков подчерта, че самият премиер е трябвало да настоява за възобновяване на проверката, ако е искал името му да бъде очистено от съмнения.
в-к "Земя", бр. 104/01.06.1998 г.                   рег. 01.06.1998 г.
 
 
Атентат срещу Татарчев? 
На въпрос вярно ли е, че се готви автомобилна катастрофа, отравяне или друг подобен акт срещу главния прокурор, Михаил Дойчев и Бойко Рашков отговориха, че нямат конкретна информация по случая, но са чували подобни слухове.
в-к "Земя", бр. 104/01.06.1998 г.                   рег. 01.06.1998 г.
 
 
Прокуратурата натиска за дела срещу Емилия Миланова и Красимир Стойчев 
Срещу подуправителката на БНБ Емилия Миланова ще бъде образувано следствие във връзка с фалита на Капиталбанк, отсече Иван Татарчев. Според главния прокурор, Емилия Миланова възпрепятствала постъпването на свежи пари в Капиталбанк, което довело до фалит банката. По предложение на Миланова до управителя на БНБ м.г. бе отнет лиценза на Каиталбанк. При разпита на Миланова се разкрили данни за престъпление, твърди Татарчев, с копие до премиера и президента.
Тези дни ще приключи проверката на Икономическата полиция срещу Красимир Стойчев за изтеглени и невърнати кредити от Капиталбанк, за които миналата седмица Татарчев каза, че били 5 млн. долара, а вчера съобщи, че са 8 млн. долара. Шефовете на НСлС и прокуратурата вчера са обсъждали варианти да се спази графикът за приключването и внасянето на обвинителните актове, приет миналия месец.
в-к "Демокрация" бр. 143/02.06.1998 г.                      рег. 02.06.1998 г.
 
 
Всички прокурори - срещу законопроекта за съдебната власт 
55 шефове на всички апелативни и окръжни прокуратури в страната и четиримата зам.-главни прокурори и началници на отдели в Главна прокуратура се обявиха вчера еднодушно на съвещание, свикано от главния прокурор Иван Татарчев, против внесените в парламента промени в Закона за съдебната власт от сините депутати. Предложенията противоречат на конституцията, беше общото становище на магистратите. Работната група, назначена от Татарчев, ще обобщи предложенията и ще изпрати окончателно становище на президента, парламента и парламентарната група. Нито един прокурор не се е изказал в подкрепа на предложението на депутатите от ОДС, макар многократно да са били подканвани от Татарчев, ако подкрепят промените, да го изразят пред цялата зала. Според магистратите прокуратурата не може да се подчини на съда, защото конституцията изгражда нейната структура в съответствие с тази на съдилищата, освен това главният прокурор не може да осъществява функциите си без Главна прокуратура.
в-к "Пари" бр. 124/03.06.1998 г.                             рег. 03.06.1998 г.
 
 
Татарчев подривал валутния борд 
В акцията срещу обвиняваната от Татарчев Емилия Миланова, подуправител на БНБ, Иван Костов виждал желание да се възстанови лиценз на банка, която е фалирала и също за подриване на валутния борд. Шефът на БНБ Светослав Гаврийски бил притеснен от "непрекъснатия морален тормоз" на Татарчевите хора, споделил той пред премиера в телефонен разговор. Според Йордан Соколов в атаката си срещу Миланова прокуратурата се е увлякла, което можело да има опасни последствия за банковата ни система. Прокурорите действали избирателно, според него.
в-к "Труд", бр. 146/03.06.1998 г.                     рег. 03.06.1998 г.
 
 
Върви следствие срещу Красимир Стойчев 
От изявлението на градския прокурор Нестор Несторов стана ясно, че шефът на "Трон" е заплашен с 1 г. затвор или глоба, заради взети и невърнати кредити от вече фалиралата Капиталбанк. Повдигнатото обвинение било по наскоро приетия чл. 227Б по НК.
В началото на седмицата главният прокурор съобщи, че парите, теглени от банката, били около $ 8 млн. и били в Австрия. До началото на седмицата 4-те проверки не са били предадени в прокуратурата, но по-късно това е станало.
в-к "Пари", бр. 127/06.06.1998 г.                            рег. 06.06.1998 г.
 
 
Иван Татарчев за инициаторите на реформата в съдебната система 
"Хора, които са слаби правници, било защото нямат опит, било защото са завършили само школата на МВР с приравнителни изпити в университета, не могат да коват законите. Казах и на съвещанието в Главна прокуратура за двама гениални съставители на проектозакона, че единият е дългогодишен музикант в състава "Джара-Джара", по-малко от 2 г. е бил съдия в Омуртаг. Другият е студент-задочник по право в първите години, а е от Пловдив и по професия е дискожокер", твърди главният прокурор на страниците на в. "Сега".
в-к "Сега", бр. 129/08.06.1998 г.                        рег. 08.06.1998 г.
 
 
Татарчев - осъден да плаща заради клевета 
Сестрата на покойната винена царица Роза Георгиева - Донка Митева осъди на първа инстанция главния прокурор Татарчев по гражданско дело за клевета. Софийският районен съд го осъди да плати 15 хил. лв. на Митева, която бе поискала първоначално 1 млн. лв. И Митева, и Татарчев щели да обжалват присъдата.
в-к "Пари", бр. 130/10.06.1998 г.                        рег. 10.06.1998 г.
 
 
Татарчев дава ход на делото срещу Миланова 
Главният прокурор е дал вчера ход на делото срещу подуправителката на БНБ. Тя е обвинена в длъжностно престъпление - че е върнала оздравителен заем от английска фирма за Капиталбанк.
в-к "Континент", бр. 131/10.06.1998 г.                     рег. 10.06.1998 г.
 
 
Пенсионираха заместник на главния прокурор 
Зам.-главният прокурор Петър Костов е освободен поради пенсиониране. Предложението е направено от Иван Татарчев на предишното заседание на ВСС. Съветът гласувал и оставката на Славчо Димитров от Прокуратурата на въоръжените сили. ВСС отхвърли предложението на Татарчев да се свали имунитета на Димитър Халев от районната следствена служба в Свиленград. Главният прокурор мотивирал искането си с данни за корупция по дело срещу чужденци.
в-к "Сега", бр. 132/11.06.1998 г.                                     рег 11.06.1998г.
 
 
Готов обвинителният акт срещу министрите на Виденов за зърното 
Шефът на "Следствен надзор" в Главна прокуратура Ангел Ганев съобщи вчера, че основният обвиняем ще бъде бившият социалистически министър Чичибаба заедно с тримата му заместници - Маньо Манев, Димчо Шопов, Мария Бозукова. Те са обвинени, че са оставили държавата без зърно. В началото на т.г. като обвиняем бе привлечен и ексшефът на Нефтохим Стефан Неделчев, заради неизгодния бартер "зърно срещу петрол". Обвиняемите нанесли щети за 6,5 млрд. лв. и ще отговарят за длъжностно престъпление по чл. 282 от НК, който предвижда 10 г. затвор.
в-к "Стандарт", бр. 2048/11.06.1998 г.               рег. 11.06.1998 г.
 
 
Татарчев готви дела 
Главният прокурор съобщи, че се подготвя дело срещу Красимир Стойчев за невърнати кредити към Капиталбанк на стойност $ 8 млн., като от този дълг той бил върнал само $ 1,6 млн.
Чака се следствието да определи срок на Емилия Миланова да внесе гаранцията си от 500 хил. лв., допълни Татарчев, тъй като тя е следствена по фалита на Капиталбанк и Добруджанска банка.
в-к "Труд", бр. 154/11.06.1998 г.                              рег. 11.06.1998 г.
 
 
Пускат брата на Роко 
Районната прокурорка на Кърджали Мария Данова пуснала най-малкия брат на Роко - Емил Христов и отказала да образува дело срещу него. Ден по-рано той бил задържан за краден "Форд Транзит" и от МВР твърдят, че са събрали достатъчно доказателства за негова документна измама.
 в-к "Стандарт", бр. 2050/13.06.1998 г.             рег. 13.06.1998 г.
 
 
Прокуратурата реши за убийството на полицая Васил Ценов 
Според Софийска окръжна военна прокуратура, която извърши проверка, шефовете на столичното V-то РПУ и СОД-СДВР нямали вина за смъртта на полицая Васил Ценов, който бе застрелян на 9 май т.г. на ул. "Цар Симеон" при акция в магазин за компютри.
в-к "24 часа", бр. 157/14.06.1998 г.                   рег. 14.06.1998 г.
 
 
Татарчев: Костов съсипа следствието 
Премиерът Костов с необмислените си медийни изяви за бъдещите промени в органите на съдебната власт, доведе до срив в следствието и този срив ще има фатални последици. Това е мнението на главния прокурор Татарчев. Според него отговорността за това тежи изцяло върху плещите на премиера. Шефът на следствието Бойко Рашков попита дали някой има интерес от "затлачването" на дела именно в този момент. Следствието работеше по-добре от всякога, през 1997 г. следствените дела бяха с 47% повече, отколкото през 1996 г., подчерта Рашков.
в-к "Земя" бр. 114/ 15.06.1998 г.                             рег 15.06.1998г.
 
  

 

Copyright 1998-2012 ®  OMDA Ltd. Всички права запазени

Обратно към "Анализи"