Вътрешни фактори, влияещи върху инвестиционния климат
и условията за живот и бизнес
 

Народно събрание
 
 
 
Соколов спира малкия щемпел на Народното събрание
Шефката на кабинета на парламентарния председател Вержиния Велчева бе наказана заради своеволието й да изработи по собствено усмотрение малък печат с незаконен вариант на герба, с който Йордан Соколов подпечатвал вътрешноведомствените документи на Народното събрание. Скандалът избухнал, когато депутати от левицата установили, че от 25 май т.г. Соколов слагал под нарежданията си печат, в който са премахнати страничните лъвове и лентите и са използвани само щитът и короната и изправения в него лъв. Парламентаристите припомнили, че тази форма на държавния герб не е била гласувана от НС, който е приел само тържественото изображение.
в-к "Труд" бр. 145/02.06.1998 г.                                  рег. 02.06.1998 г.
 
 
Екстрадиция заплашва корумпираните чужденци
Парламентът ратифицира вчера конвенция за борба с подкупването на чужди длъжностни лица в международни търговски сделки, подписана на 17 декември 1997 г в Париж. Според документа всяка страна се задължава да обяви подкупа за престъпление, съгласно своето законодателство. Чуждо лице е и служител на правителствена международна организация. Наказанието за подкуп може да включва лишаване от свобода или екстрадиция. Разследването и наказателното преследване на уличените в подкуп лица се извършва според законодателството на съответната страна. Всяка държава не може да откаже правна помощ, свързана с разследването на подкуп на чуждестранно лице и преследването на чуждестранните лица за вземане на подкупи при търговски сделки се обвързва с преследването на прането на мръсните пари, гласи текстът на конвенцията.
в-к. "Пари" бр 125/04.06.1998 г                                   рег. 04.06.1998 г.
 
 
Изгорелите в пирамиди - без обезщетения
Депутатите от Бюджетната и Правната комисия отхвърлиха проектозакона на Каракачанов за обезщетяване на вложителите във финансовите пирамиди. По-добре е хазната да уреди въпроса с жилищноспестовните влогове, вместо да обезщетява пострадали от пирамиди, каза шефът на Бюджетната комисия Йордан Цонев. Не можем да искаме за конкретни случаи ускоряване на съдебната процедура, коментира пък зам.-председателят на Правната комисия проф. Джеров.
в-к "Стандарт", бр.2042/05.06.1998 г.              рег. 05.06.1998 г.
 
 
БСДП и ОБТ искат проверки в "Плама" и "Химко"
Ръководствата на двете формации искат проверка от парламентарната комисия "Антимафия" на приватизационните оферти и решения за двата гиганта. Такава проверка била нужна и в Манган-Оброчище, Ботевградска вишна, Микропроцесори-Правец, се казва още в меморандума, подписан от Петър Дертлиев и Кръстьо Петков. Двете партии считат, че в страната настъпва индустриален срив. Системната декапитализация на промишлените предприятия можела да бъде предотвратена, ако приватизацията се извършва навреме и на добри цени.
в-к "Пари", бр. 127/06.06.1998 г.                            рег. 06.06.1998 г.
 
 
Схватка Жорж Ганчев-Иван Костов в парламента
Жорж Ганчев се ядоса на обяснението на премиера, че правителството не е разисквало с представители на администрацията на американския президент сценарий за възможна атака срещу Македония. Според лидера на БББ "мрачният сценарий на Холбрук е вариация на тема, дискутирана в Бояна между Асен Агов и Строуб Талбот". След това Ганчев призова Костов да изгони от СДС "всички лакирани нокти". "Този в Париж, този зад мен и този, дето е шеф на комисията по външна политика", уточни той.
в-к "Сега", бр. 128/06.06.1998 г.                      рег. 06.06.1998 г.
 
 
Илиян Попов оглави комисия в НС
Депутатът от СДС Илиян Попов стана шеф на парламентарната комисия по местно самоуправление, регионална политика и благоустройство, след като досегашният й председател Цоньо Ботев напусна Народното събрание и оглави Комитета по стандартизация и метрология. Илиян Попов е лидер на сините в Благоевград. На мястото на Цоньо Ботев народен представител на сините стана Светлана Бончева-Иванова от габровската листа на ОДС. Тя положи клетва вчера.
в-к "Сега", бр. 132/11.06.1998 г.                                     рег 11.06.1998г.
 
 
Депутати от СДС внасят поправки към НК заради Стойчев?
Депутатите Велислав Величков, Петър Рафаилов, Емануил Йорданов внесли 4 поправки на текстове от Наказателния кодекс в парламента, които уреждат т. нар. финансови престъпления. Промяната е мотивирана с измененията в Търговския закон и Закона за мръсните пари. Но любопитна е корекцията на чл. 227б от НК, по който миналата седмица Столична прокуратура започна следствие срещу шефа на "Трон" Красимир Стойчев.
в-к "Труд", бр. 154/11.06.1998 г.                              рег. 11.06.1998 г.
 
 
Йордан Соколов замина за Стокхолм
Той ще участва в конференцията на председателите на европейските парламенти. Форумът, чиято тема е "Предизвикателствата на националните парламенти в една демократична Европа, която се разширява" е от 11 до 14 юни.
в-к "Земя", бр.113/12.06.1998 г.                              рег 12.06.1998 г.
 
 
Парламентът пусна втората вълна на масовата приватизация
НС гласува вчера да се емитират инвестиционни бонове със срок на валидност до 31 декември 2001 г. за участие в приватизация. Така се дава възможност на гражданите да участват с по 250 000 безплатни инвестиционни бона. Левицата се въздържа от гласуване.
в-к "Пари", бр. 133/13.06.1998 г.                          рег. 13.06.1998 г.
 
 
Парламентът приема закона за закрила на културата на първо четене
Премиерът ще връчва една годишна награда за творчество в областта на историята и традициите, прие НС вчера. Годишна награда за дарителство и спонсорство ще връчва отделно министърът на културата. Националният фонд "Култура" ще бъде отделно юридическо лице на извънбюджетна сметка. Работело се по проект за национална концепция за защита на идентичността, съобщи министър Емма Москова.
в-к "Демокрация", бр. 154/13.06.1998 г.                     рег. 13.06.1998 г.

 

 

 

Copyright 1998-2012 ®  OMDA Ltd. Всички права запазени

Обратно към "Анализи"