Вътрешни фактори, влияещи върху инвестиционния климат
и условията за живот и бизнес
 
 
МВР и специални служби
 
 
Разбит канал международен канал на крадени коли
Националната служба за борба с организираната престъпност (НСБОП) разби голям и добре организиран канал за крадени автомобили, съобщи вчера директорът на службата полк. Кирил Радев. Задържани са 12 автомобила с фалшиви документи. Девет от тях са в НСБОП, две на ГКПП-Кулата, а един все още се издирва. Задържани и разпитани са 12 души, участвали в трафика на българска територия. Ударът на престъпната група се изчислява на 1 млрд. и 200 млн. лв. Засега няма данни за съучастие в канала на митничари.
 в-к "Демокрация" бр. 143/02.06.1998 г.                    рег. 02.06.1998 г.

 
US експертиза потвърждава нападателя на Заркова
Резултатите от детектора на лъжата, на който бе подложен задържания от МВР за нападението над журналистката Анна Заркова Петьо Петков, са изпратени за експертиза в САЩ, откъде официално бе потвърдено, че разпитваният не казва истината. Според българското законодателство детекторите не могат да бъдат доказателство пред съда.
 в-к "Демокрация" бр. 143/02.06.1998 г.                    рег. 02.06.1998 г.

 
2805 кандидати за 445 места в института на МВР
Толкова били кандидатите за трите факултета на МВР, съобщи полк. д-р Калчо Таушанов, ректор на института. 780 жени кандидатствали за 37 места. Най-малко били кандидатите от Варна, Разград, Силистра.
 в-к "Стандарт" бр 2041/04.06.1998 г                          рег. 04.06.1998 г.

 
СДВР отчита намаляване на престъпността
С 3769 по-малко са били престъпленията през изминалите 5 месеца спрямо извършените през същия период на м.г. За това време са разкрити 5341 престъпления - с 11% повече от м.г. Убийствата от началото на годината в столицата са 27, от тях са разкрити 17. Разкриваемостта на престъпленията срещу личността е нараснала от 62,3% на 75,4% в срвн. с първото петмесечие на м.г. Кражбите са 85% от престъпленията. До края на май са разкрити общо 966 икономически престъпления.
в-к "Демокрация", бр. 146/05.06.1998 г.                рег. 05.06.1998 г.
 
 
Пишат таен план за нова структура на МВР
Според осведомен източник правел се план за новата структура на МВР от лично избрани от Бонев експерти. В нея се разполагали службите според новия закон за МВР, както и новосъздадените Гранична полиция и жандармерията. Засилвали се правомощията на икономическите направления на спецслужбите към министерството. Ще се има предвид и предстоящото закриване на НСлС. Новата структура щяла да бъде готова през есента.
в-к "Сега", бр. 128/06.06.1998 г.                      рег. 06.06.1998 г.

 
Антимафиоти се събраха в София
По покана на фондация "Ханс Зайдел" за конференция по проблемите на тероризма у нас дойдоха висши чиновници на Интерпол, Европол, на тайните служби на вътрешните министерства на Германия, Румъния, Италия.
Единствено шефът на тайните служби на ФРГ Бернд Шмидбауер има и индивидуална програма. Преди официалната вечеря с министър Бонев снощи Шмидбауер разговаря на четири очи с премиера Костов. Днес той се среща и с президента Петър Стоянов и с председателя на парламента Йордан Соколов.
 в-к "24 часа", бр. 152/9.06.1998 г.                рег. 09.06.1998 г.
 

 
Бернд Шмидбауер за постиженията на вътрешното министерство
Сегашното правителство има някои успехи в борбата срещу организираната престъпност и определени големи групировки са в процес на отстъпление. Но те все още се стремели към по-голямо внимание. Още дълго време щяло да има сблъсъци, твърди шефът на германските тайни служби. Битката все още не е спечелена, счита той.
в-к "24 часа", бр. 153/10.06.1998 г.                         рег. 10.06.1998 г.

 
Бонев се отчита пред конференция с намалена престъпност
В доклада си пред 16-тата Международна конференция "Демокрацията в действие-борбата с организираната престъпност" министърът на вътрешните работи отчете намаляване на престъпността и увеличаване на разкриваемостта. С 40% повече са разкритите престъпления, с 20% в срвн. с 1996 г. е нараснала разкриваемостта пък на икономическите нарушения. На двудневния форум в хотел "Шератон" присъстват полицейски и административни началници от Германия, Румъния, Русия, Италия, шефове на Европол и Инетрпол, политици. Като голямо постижение Бонев определи спирането на производството на пиратски компактдискове. За 1 г. били разбити 6 наркоканала и 69 канала за нелегален трафик на хора, подчерта той. Главните приоритети на МВР за следващата година са силово да се изтощи организираната престъпност, да се противодейства на прането на пари, да се спре влагането им в законен бизнес. До юни 1999 г. трябва да приключи реорганизацията на министерството, РПУ, Националните служби "Гранична полиция" и "Жандармерия".

Вчера министърът е утвърдил концепцията за преструктуриране на Граничната полиция, съобщават от МВР. НСПГ ще се превърне постепенно в европейска шенгенска полиция. Приоритет пред граничните войски ще бъде борбата с нелегалната миграция и организираната трансгранична престъпност. За следващия период били предвидени програми за борба с корупцията, кодекс за поведението на полицая и подбор и обучение на кадрите в МВР. Ще бъде въведен екипният принцип на работа. Сред приоритетите била и реформата в съдебната власт, уточни Бонев, като допълни, че в системата на МВР имало над 3 000 юристи, които били готови да помогнат на магистратите при разследването и приключването на делата.
в-к "Континент", бр. 131/10.06.1998 г.                     рег. 10.06.1998 г.

 
МВР стояло зад инцидента с Анна Заркова?
Това заяви вчера на пресконференция Валентин Чочанов, шеф на охранителната фирма "Елос". Дни преди атентата той се обадил на Заркова във връзка с неправомерни действия на полицията в неговата фирма. Уговорили си среща на следващия ден, но тя не дошла. Чочанов твърди, че хора от вътрешното министерство са забранили на журналистката да се среща с него, а после са й пратили нападателя.
 в-к "24 часа", бр. 153/10.06.1998 г.                     рег. 10.06.1998 г.
 

 
Руската мафия изнася пари в България, твърди Колесников на конференцията
Престъпните организации изнасят парите си от Русия и ги внасят в България, Швейцария, Германия, Бахамските острови. Това съобщи зам.-шефът на Главно управление за борба с организираната престъпност на Русия ген. Анатолий Колесников на международна конференция по престъпността в София. Според главния секретар на МВР Божидар Попов руската мафия настъпва у нас най-вече по Черноморието.
Престъпността в Русия е нараснала 8.5 пъти, съобщи още Колесников, мафиотите са проникнали във властта и в легалната икономика в някои райони. Пипалата на руската мафия се простират в над 40 страни в целия свят. Има информация, че по време на световното първенство по футбол Франция ще бъде залята с наркотици от колумбийски картели, съобщи помощник-шефът на Интерпол Ралф Мучке.
в-к "Сега", бр. 132/11.06.1998 г.                                     рег 11.06.1998г.

 
Представителят на алпийската държава за парите на Изтока
Ернст Цинтера заяви на международната конференция, че след падането на комунистическите режими в Източна Европа, швейцарските банки регистрирали огромен приток на пари оттам. Форумът бе организиран от германската фондация "Ханс Зайдел".
 в-к "Труд", бр. 154/11.06.1998 г.                              рег. 11.06.1998 г.

 
Споразумение за сътрудничество

 Подписаха го МВР шефът Богомил Бонев и зам.-директорът на Федералната служба за сигурност на Русия ген.-полк. Олег Особенков. Двете страни ще си взаимодействат в борбата срещу тероризма, трафика на наркотици, оръжие, автомобили и др.
в-к. "Труд", бр.155/12.06.1998 г.                                   рег 12.06.1998 г.

 
Разузнавачи прогнозират крах на държавата ни
Зад българската дипломация не стои държавна мощ и тя не може да има реална сила, каза по време на конференция на разузнавачите от запаса проф Евгени Гиндев. Според учените България със своя коефициент изпада от всички класации. Тя дори нямала необходимата значимост в местен, регионален и геостратегически план. В края на 80-те бяхме по-добре от Румъния и Югославия, посочи ученият. Коефициентът на мощта се определя от икономически, военни, културни и технологически компоненти. Икономическият обаче обхваща само енергетиката, селското стопанство и природните богатства. Ако сметнем БВП само по тези компоненти, става ясно, че той е спаднал около 80 пъти за десет години. Концепцията за национална сигурност трябва да претърпи промени, защото бе създадена набързо от неизвестни автори, без да включва предложенията на специалисти, каза Димитър Йончев.
Основната слабост е, че концепцията не отчита военно-техническия потенциал на съседите и дали той е заплаха за страната, посочи Йончев. Освен това не са описани евентуалните регионални конфликти с българско участие и нашите интереси в района.
в-к. "Пари", бр.132/12.06.1998 г.                              рег 12.06.1998 г.

 
МВР предлага нов закон за документите за самоличност
Всеки български гражданин, навършил 14 години, ще бъде длъжен да подаде в срок от 30 дни заявление за лична карта. Законът щял да влезе в сила от 1 април 1999 г. В заявлението трябва да бъде попълнен псевдоним, особени белези, постоянен и настоящ адрес, телефон за връзка, което се правело, за да се следи движението на гражданите. Новата карта нямало да струва повече от 7 марки, уточняват експерти от МВР. На 25 юни ще се разбере фирмата, спечелила конкурса за изработване на новите документи, съобщава гл. секретар на МВР Божидар Попов. Ще се въведат нови шофьорски книжки и задгранични паспорти, също издавани от МВР.

Законопроектът предвиждал създаването на Национален автоматизиран информационен фонд, в който щели да се съхраняват данните от документите за самоличност и заявленията за издаването им. МВР щяло да има достъп до данните и принужда да ги използва, ако бъде застрашена националната сигурност. Министърът на вътрешните работи щял да има право да забранява на граждани да напускат страната, ако прецени, че пътуването им застрашава сигурността на България.
в-к "Труд", бр. 156/13.06.1998 г.                          рег. 13.06.1998 г.
в-к "Сега", бр. 134/13.06.1998 г.                          рег. 13.06.1998 г.
в-к "Демокрация", бр. 154/13.06.1998 г.            рег. 13.06.1998 г.

 

 

 

Copyright 1998-2012 ®  OMDA Ltd. Всички права запазени

Обратно към "Анализи"