Вътрешни фактори, влияещи върху инвестиционния климат
и условията за живот и бизнес
 

Действия на правителството
 
 
МС приема проектозакон за държавния служител 
Целите на закона са да осигури на определени държавни служители дългосрочно заемане на длъжност в администрацията и приемственост в управлението при политически промени.
 в-к "Пари", бр. 123/02.06.1998 г.                  рег. 02.06.1998 г.
 
 
Среща на премиера с посланиците на страните-членки на ЕС
Пред дипломатите Иван Костов се похвали, че инфлацията ще бъде с около 5 пункта по-ниска от предварителните разчети от 16,5%. Това заедно с контрола върху разходите, било добрата част на бюджета, отбеляза премиерът. Само 2,8% от цените се определяли по административен път. Присъствието на инвестиционните посредници в приватизацията гарантирало нейната прозрачност.
в-к "Пари", бр. 126/05.06.1998 г.                            рег. 05.06.1998 г.
 
 
Премиерът счита, че местната власт е формална
Не мога да приема критиките срещу идеята местните кметове да се назначават, защото местната власт е формална, кметовете на малките селища са безконтролни - емигрират, пътуват в чужбина, изоставят задълженията си, заяви вчера в НС премиерът Костов. Смешно е да се сезира Съвета на Европа за една все още неосъществена идея, коментира пък вицепремиерът Бакърджиев заплахите на Евролевицата да се оплаче на докладчиците на ПАСЕ.
 в-к "Континент", бр. 128/06.06.1998 г.                      рег. 06.06.1998 г.
 
 
БНБ в противоречие с Костов за основната лихва
Управителят на БНБ Светослав Гаврийски заяви, че повишаване на основната лихва няма да има, защото тя се изчислява на пазарен принцип, което е в противоречие с изказването на премиера преди седмица, че ще се настоява пред МВФ за увеличаването на лихвата до 9%.
 в-к "Сега", бр. 128/06.06.1998 г.                      рег. 06.06.1998 г.
 
 
Пинчев и Илиев ще се срещнат с Костов
Повече хора от БЗНС във властта ще поискат Пинчев и Илиев от премиера на срещата си с него. В общини, където 30-40% са недоволни от земеразделянето, то трябвало да започне наново, предложи във Велико Търново главният секретар на БЗНС Петко Илиев. Според Пинчев пък БЗНС никога нямало да се обедини с организацията на Мозер, докато тя била начело на нея.
 в-к "Труд", бр. 150/07.06.1998 г.                      рег. 07.06.1998 г.
 
 
Последствията от Закона за държавния служител
В настоящия момент 300 000 българи получават заплата от републиканския бюджет, но от идната година, когато влезе в сила Законът за държавния служител на министър Тагарински, те ще останат не повече от 3-4000 души. Така страната ни ще стане последна по броя на държавните служители в Европа, считат експерти. Учителите и лекарите ще бъдат в отделна категория.

Днес социалните партньори ще спорят в министерството на Иван Нейков кои и колко да бъдат държавните служители. Министрите приеха закона с уговорки, тристранката пък го върна на експертите, защото в него имало много несъответствия със Закона за държавната администрация и КТ. Текстът, ограничаващ правото на стачка, противоречал на конституцията, но това било така навсякъде по света, опонира Марио Тагарински.
 в-к "Стандарт", бр. 2045/08.06.1998 г.              рег. 08.06.1998 г.
 
 
ОДС изнудвало независими бизнесмени
ОДС води активна кампания на натиск върху независими бизнесмени, които не желаят да спонсорират управляващите, заяви във Варна депутатът на ПГДЛ Петър Димитров. Чрез позициите си в изпълнителната власт сините създавали пречки на определен кръг частни фирми за банково кредитиране и им налагали данъчен терор. На пресконференция в морската столица варненският БСП депутат Кирил Йорданов критикувал позицията на правителството спрямо борбата с организираната престъпност и според него управлението на ОДС се оформяло като нов самостоятелен криминогенен фактор. Това се дължало на погрешната линия за борба с групировките, без да се премахнат причините за съществуването на сенчестата икономика. ПГДЛ ще настоява правителството на Костов да оповести публично всички точки от предстоящото тригодишно споразумение с МВФ и да ги подложи на дискусия .
в-к "Пари", бр. 129/09.06.1998 г.                 рег. 09.06.1998 г.
 
 
Костов бил подведен в Джебел
Ръководството на скандалната фирма "Джебел басма Сервиз 4Ю" е подвело премиера Иван Костов за свободните количества тютюн, срещу които правителството осигури 3 млрд.лв. за решаване на конфликта с частната фирма. Съществува опасност да спре процесът на изкупуване и разплащане с ощетените производители от района, предупреди вчера изп. директор на Кърджали БТ Андрей Дъгов. Досега дружеството било изкупило едва 1/3 от договорираните с джебелската фирма 630 т тютюн и изплатило близо 1 млрд.лв. на стопаните от Източните Родопи. Останалото количество било заложено срещу кредит в ЦКБ и в Кредитекспресбанк София, заяви Андрей Дъгов. В Джебел вече няма свободна продукция за изкупуване.
в-к "Пари", бр. 130/10.06.1998 г.                     рег. 10.06.1998 г.
 
 
Първанов иска съвместна работна група по споразумение с МВФ
В писмо до премиера Костов лидерът на БСП е поставил исканията си, а ако правителството не се съгласи с това, БСП се отказвала от подкрепа за споразумението с МВФ.
 в-к "Пари", бр. 130/10.06.1998 г.                     рег. 10.06.1998 г.
 
 
Костов ще вкарва малцинства във властта
СДС обяви инициатива за приобщаване на гражданите от различни етнически и религиозни групи към властта. Една от най-негативните последици от неуспешната реформа през последните 8 години е процесът на задълбочаване на отчуждението на малцинствата от обществото, заяви Костов. Трябва да има интеграция на тези общности в централната власт, в областните и общинските администрации, както и в партийните структури. Поделенията на държавната администрация по места-полиция, данъчни служби, митници, също трябва да се отворят за хората от малцинствата. Държавата може да възстанови и стипендиите за обучение по държавна поръчка на младежи от етносите. СДС ще създаде звено за наблюдение на политиката спрямо малцинствата, за работа ще бъдат привлечени депутати от СДС. По всяка вероятност това ще са Гюнер Тахир и Пламен Иванов. "Костов прави съществена грешка, като се стреми да комуникира директно с етноса. Няма такава опера в света", коментира Доган.
 в-к "Сега", бр. 131/10.06.1998 г.                                     рег 10.06.1998г.
 
 
Иван Костов представя България в Залцбург
Премиерът Иван Костов ще участва в Световния икономически форум "Икономическа среща на върха 1998 г. -Централна и Източна Европа", който ще се състои от 22 до 24 юни в австрийския град Залцбург. Форумът се провежда за трети път и предоставя възможност както за официални, така и за неофициални контакти между правителствени и държавни ръководители, водещи икономисти и бизнесмени.
в-к "Сега", бр. 131/10.06.1998 г.                                     рег 10.06.1998г.
 
 
София ще умува за намеса в Косово
Ако бъде поставен въпрос за българско участие при евентуална военна намеса в Косово, той ще бъде обсъден много внимателно, заяви външният министър Надежда Михайлова вчера при завръщането си в София. Нашата позиция винаги е била в подкрепа на международните усилия за намиране на решение на конфликта. Малко преди това в Народното събрание БСП поиска с декларация да бъде потвърдена позицията от 1993г. за ненамеса на България във военни действия в бивша Югославия. Според социалистите, с употреба на сила нямало да се стигне до трайно решение на конфликта. От страна на другите парламентарни групи и на управляващите нямаше реакция по направеното предложение.

Министър Михайлова съобщи още, че Скопие вече ни е предоставило своя вариант на двустранния договор за приятелство и сътрдничество и в най-скоро време в София ще пристигнат македонски зам.-министър и експерти за пореден кръг консултации за конкретните споразумения.
в-к. "Труд", бр.155/12.06.1998 г.                                   рег 12.06.1998 г.
 
 
Закриват ДФРР и фонд Енергийни ресурси
До края на тази година ще бъдат закрити Държавният фонд за реконструкция и развитие и фонд Енергийни ресурси, реши правителството вчера. Дейностите, които досега се субсидираха чрез тях, минават на пряко подинение и финансиране от държавния бюджет. Целта е да се направи по-голяма прозрачност при изразходването на извънбюджетните средства и да се премахне всяка възможност за отклоняване на сериозни финансови ресурси. Приходите във фонд Енергийни ресурси са преди всичко от отклонени данъчни постъпления, които иначе би трябвало да постъпват в приходната част.
в-к. "Пари", бр.132/12.06.1998 г.                              рег 12.06.1998 г.
 
 
Костов няма да иска оставката на Божков
Не съм склонен на това, заяви премиерът Костов на въпрос дали ще поиска оставката на Божков, заради неудачи в приватизацията, в това число и заради скандалните сделки с Химко и Плама. България е свободна страна и аз не съм ченге да питам кой от къде, кога и защо е дошъл в България, ние сме отворена за инвестиции страна и ще влизат и съмнителни инвеститори и инвеститори-пирати, ще влизат и стратегически инвеститори, ще има всякакви, обясни той. Но най-малко българският премиер и вицепремиер са отговорни кой е дошъл у нас и в каква сделка иска да участва. Офшорните фирми фунционират в целия свят и най-вече в богатите страни. Това не е капитал на организираната престъпност до доказване на противното, заключи премиерът.
 в-к. "Пари", бр.132/12.06.1998 г.                              рег 12.06.1998 г.
 
 
Нели Куцкова сменя Гоцев?
От източници, близки до съдебните среди, се носят слухове, че до няколко месеца Нели Куцкова щяла да замени на поста му правосъдния министър Васил Гоцев. Дамата е председателка на Софийския окръжен съд. В последните месеци присъства активно в медиите и налага тактично присъствието си на обществото.

Причините за изпазането в немилост на Гоцев били гафовете с изпита на нотариусите, пресконференцията по повод доклада на главния прокурор и шефа на следствието за полицейското насилие, видими признаци на умора поради възрастта му и др. Подмяната му с Куцкова не би срещнала неодобрение, но едва ли и в средите на прокуратурата, които тя не пропуска да уязви в интервютата си.
в-к "КЕШ", бр. 23/12.06.1998 г.                        рег. 12.06.1998 г.
 
 
МС ще гласува процедурата за Бюджет `99
В понеделник на заседание правителството ще гласува решение за процедурата по Бюджет 99.
Министърът на търговията и туризма Валентин Василев ще представи доклада си за преговорите с Европейската комисия за ново дългосрочно споразумение между България и ЕС за търговията с вино.
 в-к "Пари", бр. 133/13.06.1998 г.                          рег. 13.06.1998 г.
 
 
 
Правителството не било скрило отговора си до ПАСЕ
Това заяви вчера в парламента министър-председателят и обясни, че предварителният текст бил изпратен до делегацията ни в СЕ и бил достъпен за всички депутати от политическите сили. Документите били поверителни до приемането им в ПАСЕ, каза Костов.
 в-к "Стандарт", бр. 2050/13.06.1998 г.             рег. 13.06.1998 г.
 
 
Костов пише писма до Татарчев, Рашков и шефа на ВКС
Иван Костов съобщи, че е изпратил писма до главния прокурор, шефа на НСлС и на Върховния касационен съд с покана да участват в обсъждането и писането на концепцията за борба с престъпността. Министър Бонев бил готов със своите предложения.
 в-к "24 часа", бр. 156/13.06.1998 г.             рег. 13.06.1998 г.
 
 
Костов защитил ходатайството на Божков
От БСП обвиниха премиера, че защитил вицепремиера Божков от парламентарната трибуна, заявявайки, че твърдението на Бойко Рашков за искано ходатайство от страна на Божков /да не се образува следствено дело срещу негов познат/ било само "морална и личностна характеристика на едно лице и неговото семейство".
в-к "24 часа", бр. 156/13.06.1998 г.             рег. 13.06.1998 г.
 
 
Бернд Шмидбауер отново на гости на българския кабинет
Час след кацането си на летище София при поредното си посещение у нас, координаторът на немските тайни служби вечеря в резиденция Бояна с министъра на вътрешните работи Бонев, с директора на Националната разузнавателна служба Димо Гяуров и с премиера Костов. "Винаги се радвам да се срещна със стари приятели" била репликата му към министър-председателя, с когото по-късно той разговаря на четири очи, при пълно медийно затъмнение.
Според осведомени германският канцлер Хелмут Кол запознал през 1995 г. тогавашния лидер на СДС Костов с Бернд Шмидбауер. Той пристигна у нас дни след като СДС спечели изборите през април м.г., вероятно с посланието,че Германия желае мястото на стратегически партньор N 1 на България. Въпреки че в Бундестага на Шмидбауер се наложи да отрича оказване на влияние върху българските политици за премахването на Мултигруп от централната й икономическа роля, по всичко личи, че неприятностите на групировката дойдоха оттам. Може би след година ще стане ясно каква е била обсъжданата днес с премиера на четири очи тема, прогнозира вестникът.

Официалният повод за визитата на Агент 008, както наричат в Германия Шмидбауер, е конференцията по проблемите на организираната престъпност. Организатор е политическата фондация на Християндемократическия съюз "Ханц Займел", която прави вече 16-та поред конференция с подобна тематика. Последните 2 са в Рига и Киев. Досега обаче Шмидбауер не е удостоявал с посещението си тези форуми. Според анализатори той е човекът, който подбира, обобщава и анализира цялата информация от спецслужбите на канцлера Кол, който преценява новите лица в политиката на чуждите държави. Неговото посещение в чужбина е сигурен знак за проява на интерес и подкрепа от Германия.
 
Бернд Шмидбауер - визитка
Бернд Шмидбауер е на 59 г. Дипломиран биолог, физик, химик, директор на средно училище в Германия. До 1991 г. е общински съветник в Епелхайм. Преди това през 1983 г. става депутат в Бундестага и оттогава винаги е в листата на Християндемократическия съюз. Председателства група за околната среда и за кратко е парламентарен държавен секретар във Федералното министерство по околната среда. На 18 декември 1991 г. става превръщането му в човек-институция, който контролира изкъсо спецслужбите. Осигурява директен контакт с шефовете на чуждите спецслужби и активира замрелите действия. Засилва работата с "колегите" си от Източна Европа. Германските медии го наричат "министър на външните работи в сянка", смятан е за един от най-близките съветници на канцлера Кол.
в-к "168 часа", бр. 24/12-18.06.1998 г.                   рег. 14.06.1998 г.
 
 
Идеята за малцинствата била закъсняла
Лансираната от премиера Костов идея за формиране на специална структура на СДС, която да се занимава с малцинствата, е много закъсняла. Това заяви вчера лидерът на ДПС в Кърджали Рамадан Каракаш. Необходимостта от такъв съвет е безспорна, ако там се получава достоверна информация и специалистите не подвеждат потребителите й с неверни данни. Според Каракаш такава структура вероятно ще бъде медиаторът на обществената дискусия преди ратифицирането на Рамковата конвенция за защита на националните малцинства. Все още в СДС липсвала политическа воля за добронамерен диалог с малцинствата, както и с техните представители в парламента, партийните централи и различните им съюзи, твърди местният лидер
в-к "Сега" бр. 135/ 15.06.1998 г.                             рег 15.06.1998 г.

 

Copyright 1998-2012 ®  OMDA Ltd. Всички права запазени

Обратно към "Анализи"