Външни интереси
 
Инвестиционни проекти в България с чуждо участие
 
 
Големи външни инвеститори - притеснени от Закона за защита на конкуренцията
На работна среща, организирана от "Шел-България" в хотел "Кемпински-Зографски" вчера стана ясно, че шефовете на българските представителства на "Шел", "Кока-кола", "Данон", "Макдоналдс", "Стамбули" и др. са притеснени от някои текстове в Закона. Например такива били тези, отнасящи се до нелоялната конкуренция, забраняващи предлагането на добавка към продаваната стока, продажби, обявявани с парични и предметни награди, събиране на серии от купони или отговори на загадки, ребуси, разиграване на хазартни игри. Тези ограничения ще съсипят рекламния бизнес и ще блокират презантациите на новите продукти, считат инвеститорите. Ще бъде сложен край на всички томболи, състезания с предметни награди по радиото, телевизията и печата.
 в-к "24 часа", бр. 145/02.06.1998 г.                  рег. 02.06.1998 г.

 
Оферти за "Марица-изток-1"
Набирането на офертите за изграждане на заместителни мощности завърши, съобщават от КЕ. Участват фирми от САЩ, Япония, Великобритания, Германия.
в-к "24 часа", бр. 145/02.06.1998 г.                  рег. 02.06.1998 г.

 
Американски фонд "Кеърсбек" иска да инвестира в малкия бизнес
Инвестиционният фонд бил готов да отпусне от $ 50 000 до 250 000 за малките и средни производства в Североизточна България.
в-к "Пари", бр. 123/02.06.1998 г.                  рег. 02.06.1998 г.

 
Гръцка банка стъпва в Южна България с мрежа от клонове
Националната банка на Гърция е решена да разшири дейността си в България независимо дали ще успее да купи Пощенска банка. Офертата на гърците е класирана на второ място след японската "Номура интернешънъл". Гръцката банка може да открие мрежа от клонове в Южна България, където гръцките инвеститори са доста активни. Според икономически източник, гръцките банки имат амбицията да станат многонационални и са последвали своите клиенти, които правят бизнес в България, Румъния, Сърбия и Македония.
в-к "Труд" бр. 145/02.06.1998 г.                           рег. 02.06.1998 г.

 
Предлагаме на Запада да инвестира в транспорта ни
Министерството на транспорта ще предложи на авторитетни американски инвеститори да финансират регионални обекти в България. Проектите ще бъдат представени тези дни в Охрид на министерска среща на страните-участнички в инициативата за развитие на Югоизточна Европа - "Шифтър". Това съобщи вчера министърът на транспорта Вилхелм Краус. Нашата страна се надява на интерес от западните инвеститори към терминала в София за комбинирани превози на товари към контейнерно пристанище в Бургас.
в-к "Труд" бр. 145/02.06.1998 г.                                 рег. 02.06.1998 г.

 
Най-големи инвестиции чакаме от Англия и САЩ
Великобритания и САЩ са страните, от които можем да очакваме най-силен инвестиционен поток през тази година, съобщи на третата международна конференция "Правете бизнес в България" Илиан Василев, председател на АЧИ. За пръв път Русия е в листата на инвеститорите, които ще генерират значителни инвестиции в нашата страна. В края на 2001 г. външните вложения в България по пътя на приватизацията ще намалеят, показват прогнозите на АЧИ. Намалението ще се компенсира от притока на капитали в инфраструктурни проекти и реинвестиции.
в-к "Пари" бр. 124/03.06.1998 г.                                  рег. 03.06.1998 г.

 
Божков: Мотаенето спъва чужденците
Опасна игра е да рисуваме розова картина пред чуждите инвеститори само за да си вложат парите у нас, заяви вицепремиерът Божков на 3-та международна конференция "Правете бизнес в България". В нея участват 120 бизнесмени и дипломати от България, Гърция, Германия, Великобритания, САЩ и Япония.

Тежката адмиинстрация, недоброто разбиране за приватизация от шефовете на предприятия, бавната реакция на бюрокрацията и местните органи на властта, както и българският манталитет са най-сериозните пречки пред инвеститорите, призна Божков. Обстановката в страната е стабилизирана, но добрите резултати са временни и ще се влошат, ако не се подбере стратегия и не се направи анализ на реалната ситуация, заяви представителят на МВФ у нас Питър Стела. Целите, които ще се гонят с новото тригодишно споразумение с фонда, са конкурентноспособност на икономиката, бърза приватизация на предприятията и търсене на стратегически инвеститори за банките, както и повишаване ефективността на администрацията. Едва ли някой е доволен от факта, че в България има 3200 дружества, в които държавата държи 60% от акциите, каза Стела.

През последната година по разчети на АЧИ общите инвестиции ще са около 800 млн. долара. Най-голям дял от тях се пада на приходите от капиталовия пазар и от инвестициите на зелено. Председателят на АЧИ предупреди представителите на инвестиционните банки-потенциални портфейлни инвеститори, че инвестициите в акции не носят бърза възвращаемост, печалбата от такава операция може да се очаква за период от около 2 години.
в-к "24 часа" бр. 146/03.06.1998 г.                           рег. 03.06.1998 г.
 
 
Уговаряме "Филипс" за производството на проводници
Световният концерн "Филипс" проучва възможностите за създаване на съвместни фирми у нас. Това заяви зам.-промишленият министър Стефан Ставрев вчера. Според него пилотният проект може да бъде за производство на кабели.
в-к "Стандарт" бр. 2040/03.06.1998 г.                           рег. 03.06.1998 г.

 
"Шел" вкарва у нас 80 млн долара до края на 2000 г.
"Шел-България" ще вложи у нас 70-80 млн. долара до края на 200 г., съобщи шефът на компанията Халдун Гювенир. Сега чужденците в компанията са само двама. В нея работят 1700 българи и са създадени малки и средни предприятия, които обслужват "Шел".
в-к "Сега" бр.125/03.06.1998 г.                                  рег. 03.06.1998 г

 
"Солвей-Соди" иска гъвкава администрация
Администрация, която да помага, а не да поставя бариери пред чуждия инвеститор, поиска шефът на "Солвей-Соди" Бруно Бриандзоли. Според него за успешния бизнес са необходими стабилност на икономиката, ясна правна уредба, добра инфраструктура и добри телекомуникации.
в-к "Сега" бр.125/03.06.1998 г.                                 рег. 03.06.1998 г.
 
 
20 Макдоналдс до края на века
Досега "Макдоналдс-България" има 11 ресторанта и 1000 служители, а до края на века се очаква да разкрием общо 20 заведения с 2000 служители, съобщи изпълнителният директор Бранислав Кнежевич. Той поиска да се свали ДДС, тъй като ставката в България е от най-високите в Европа. Според него бюрокрацията у нас е изключително голяма. Това той илюстрира с факта, че за откриването на 1 ресторант в България са необходими 16 разрешителни.
в-к "Сега" бр.125/03.06.1998 г.                                рег. 03.06.1998 г.

 
Привличаме френски капитали чрез концесии
Концесиите са губещи през първите 2-3 години, каза Жан Ив Перо, директор по икономическите и международните въпроси при френското Министерство на благоустройството, на българо-френски семинар в Бояна. У нас досега са дадени общо 8 концесии за варовикови находища и плажове, съобщи Емилия Петкова, началник отдел в МС. Концесиите са начин да привлечем френски капитали в България, каза тя.
в-к "Пари" бр 125/04.06.1998 г.                               рег. 04.06.1998 г.
 

 
Форумът "Правете бизнес в България" излъчи петте най-активни инвеститори
"Правете бизнес в България и печелете тук -това ще бъде нашата обща инвестиция в бъдещето". С тези думи президентът Петър Стоянов се обърна към чуждестранните участници в третото международно издание на конференцията. Единодушно управителният съвет на водещия европейски вестник "Ню Юръп" е решил българският президент да получи наградата Лидер на годината. Изключителните заслуги на г-н Стоянов, приносът му за икономическия напредък и благоденствие на неговия народ, значителните му усилия за изграждането на нов образ на България пред света са натежали при избора за награждаването му с отличието.

Най-активните чуждестранни и български инвеститори получиха награди от организатора на форума "Глобъл контакт". С отличието за най-добър инвеститор в сферата на услугите бе удостоен Робер Стамбули, собственик на "Бонжур", най-голямата верига от чуждестранни магазини в страната. Братя Василеви получиха приза "Най-активен български инвеститор". Компанията Хил Интернешънъл бе удостоена за приноса си в развитието на пазара на човешките ресурси в България и Източна Европа.
в-к. "Пари" бр 125/04.06.1998 г                                   рег. 04.06.1998 г.
 
 
ЕБВР инвестира 45 млн. екю в около 15 фирми
От юли започват проучванията на български следприватизационен фонд за съставянето на инвестиционен портфейл. Фондът ще бъде капитализиран от ЕБВР в размер на 45 млн. екю. Средствата ще се инвестират в средни и малки приватизирани предприятия с персонал от 100 до 200 души.

Следприватизационният фонд ще се управлява от "Европа кепитъл мениджмънт", избрана след конкурс, проведен миналата година от ЕБВР и ЕС. Техническата подготовка на инвестициите ще бъде финансирана от програмата ФАР. Предвижда се избора на предприятията да продължи до есента, след което се очаква старта на реалната инвестиционна активност. Ресурсът на БПФ ще бъде инвестиран в не повече от 15 предприятия т.е средно по около 3 млн. екю на фирма. Ще се избягват традиционно забранените за ЕБВР сектори като застраховане, цигарена индустрия, алкохолни напитки, хазарт.

Портфейлът на фонда се създава за 10 години. Фондът ще е от т.нар. затворени фондове и мениджърът му няма право да го увеличава. Мениджърът на БПФ смята средствата от фонда да бъдат инвестирани до края на четвъртата година от учредяването му. Направените инвестиции-придобитите пакети акции, ще бъдат продадени към десетата година на БПФ, когато той ще бъде закрит. БПФ няма да придобива мажоритарен дял в избраните за инвестиции фирми, каквато е практиката на венчърните фондове.

Но амбицията на БПФ са да привлече сериозни допълнителни инвестиции в групата избрани предприятия. Според предвижданията в следващите три-четири години се очакват над 100 млн. долара вложения от съинвеститори, вкл. стратегически партньори.
в-к "Български бизнес", бр. 22/04-10.06.1998 г.         рег. 05.06.1998 г.

 
"Американ стандарт" внедрява компютърни системи
Американската фирма внедрява компютърните системи за управление в заводите си "Американ стандарт идеал" и "Видима идеал" в Севлиево. Програмите са предназначени за финансовия мениджмънт, контрол по качеството и продажбите. Програмният продукт е разработен от немската фирма САП и се нарича Ер-3. Създадена е локална мрежа и цялостна структурна кабелна система, изградена от IBM-България, и габровската фирма -Ета.
в-к "Стандарт", бр.2042/5.06.1998 г.                        рег. 05.06.1998 г.

 
Каспийският нефт ще минава по петролопровода Бургас-Вльора?
На кръгла маса в Охрид вече втори ден се разисква коридора Изток - Запад и пътя на каспийския нефт до европейските пазари. Според автора на проекта АМБО Тед Фергюсън, той ще минава през Бургас-Вльора. Петролопроводът щял да бъде готов до 2002 г. Казахстан и Азърбайджан не били готови да подкрепят маршрут през Черно море, поради големите разходи, по-изгодно било нефтът да се товари с танкери през Босфора. Но цялото количество няма да може да премине през пролива, ще бъде нужно второ трасе през България. Трябва да се гарантира минимум 15 млн.т годишно нефт. Фъргюсън твърди, че интересите на Америка, България, Македония, Албания към трансбалкански петролопровод съвпадат. Американски фирми, като "Мобил", "Шеврон", "Тексако", също подкрепяли проекта.

Решено беше още транзитният поток от Гърция и Македония вече да не преминава през София. Ще се направи нов обходен път, който ще заобикаля Витоша и ща поема натоварения трафик. Най-вероятно новото трасе ще мине през Ихтиман и ще се свърже с обходния път през Самоков, после през най-ниската точка на Рила и Витоша - с. Рельовци-Долна Диканя, Радомир, Гюешево. Транзитът за Кулата също ще бъде изведен извън столицата. Новият път щял да се свърже с магистрала "Тракия" в частта от международен път Е 79. Проучването ще бъде извършено от Агенция по търговия и развитие на САЩ, която подписа договор с министъра на транспорта Краус.
в-к "Континент", бр. 127/05.06.1998 г.                  рег. 05.06.1998 г.

 
Немски консорциум "Доктер Оптикс" открива фабрика в България
Изпълнителният директор на консорциума за България Михаел Богоевич съобщи, че днес ще бъде открита АОТ - фабрика за приложни оптични технологии, в сградата на Дигиком. Досега са вложени 6 млн. DEM. АОТ работи от 3 месеца и цялата продукция се изнася за Германия, за заводите на Мерцедес, Форд и БМВ. В Европа това е третият завод след Германия и Великобритания.
в-к "Пари", бр. 126/05.06.1998 г.                            рег. 05.06.1998 г.

 
Гордън холдинг-САЩ печели търг за "Даниели"
Американската фирма е спечелила търга за металургичното оборудване "Даниели", пред турската "Ичдаш", за 33 050 000 марки. Синдикът на "Камет" Валентин Петров заяви, че до края на идната седмица ще бъде подписан окончателния договор.
в-к "Пари", бр. 126/05.06.1998 г.                            рег. 05.06.1998 г.

 
Френски инвеститори искат концесии за летища и пристанища
Жан Ив Перо, директор по икономическите и международните въпроси при Министерството на благоустройството, транспорта и жилищата на Франция, заяви тези интереси на френските инвеститори. На двудневен семинар в Бояна наши и френски бизнесмени обсъждат бъдещето на концесионирането у нас. Особено се набляга на отдаването на концесии на общинските услуги. "Женерал дез О" проявява интерес към ВиК дружеството на София. Промени в законодателството и по-скромни такси препоръчват французите.
в-к "Пари", бр. 126/05.06.1998 г.                            рег. 05.06.1998 г.

 
Турски фирми ще строят магистрала "Марица"
5 от 10 транспортни еврокоридора ще минават през България. Концесионните договори за новите и дострояващите се аутобани ще бъдат за 30 г. и страната ни няма да печели от тях чрез пътните такси.

През седмицата стана ясно, че турски инвеститори ще строят и експлоатират на концесия автомагистрала "Марица" от Оризово до Капитан Андреево. Това бе обсъдено от вицепремиера Бакърджиев и турските партньори на срещата "Кръстовищата на света" в Истанбул. Турция надвила останалите претенденти - Италия, Франция, Австрия, Германия.

Магистралата е краят на трансевропейския коридор N 4 на българска територия.

Наесен започва строителството на още една - автомагистрала "Струма" от София до Кулата.
в-к "168 часа", бр. 23/05-11.06.1998 г.                         рег. 05.06.1998 г.
 
 
Американска енергийна компания иска да газифицира Варна
Представители на компанията ACMF искат да инвестират в газификацията на морския град. В разговор с арх. Енчо Димов, шеф на отдел Архитектура и благоустройство, те са се запознали с конкретни данни за топлоснабдителната мрежа в битовия и промишлен сектор. Американският интерес не противоречал на предпроектните дейности на Овергаз, който вече е готов с конкретните етапи на реализацията на своя проект за 10 млн. долара, твърди арх. Димов.
в-к "Пари", бр. 127/06.06.1998 г.                            рег. 06.06.1998 г.

 
Градим инфраструктура за $ 2 млрд.
След приключилата кръгла маса в Охрид в рамките на американската инициатива за Югоизточна Европа, стана ясно, че България трябва да изгради инфраструктурата до 2020 г. за коридор N 8. Ще трябва да се привлекат инвестиции с качествени проекти.
в-к "Труд", бр. 149/06.06.1998 г.                      рег. 06.06.1998 г.

 
Бизнессреща в Истанбул
На срещата в рамките на Българо-турския икономически съвет български и турски бизнесмени обсъждали съвместен бизнес в областта на леката промишленост. Турските фирми се интересували от български текстилни и шивашки предприятия. Турция заема 17-то място по инвестиции у нас с капитали за $ 30 млн.
в-к "Континент", бр. 128/06.06.1998 г.                      рег. 06.06.1998 г.

 
"Солвей" иска да строи ТЕЦ край Девня
$ 600 млн. бил готов да вложи белгийският концерн за да построи парогазова централа край Девня с мощност до 550 мегавата. Преговорите между НЕК и "Солвей" били в напреднала фаза. Част от електроенергията щяла да се предоставя на НЕК, каза вицепремиерът Бакърджиев в парламента.
в-к "Сега", бр. 128/06.06.1998 г.                      рег. 06.06.1998 г.

 
Канадска фирма иска да инвестира в ГОРУБСО
"Брейк уотър ресурс" проучва възможността за участие в приватизацията на ГОРУБСО. Нейни представители са посетили Мадан и Златоград и са се запознали с проекта за експлоатация на геотермалните води в района на р. Ерма.
в-к "Пари", бр. 128/08.06.1998 г.                        рег. 08.06.1998 г.

 
Египетска корпорация достроява метрото?
Представители на корпорацията "Арабко" пристигат днес у нас и ще проучат възможностите за дострояване на метрото от 5-та до 7-ма станция /центъра на града/. Нужната сума е $ 19 млн. Корпорацията имала интерес да инвестира и обезпечава кредитни линии за обекти от общ интерес. Директорът й за Източна Европа Амир Елшериф и шефът по банковите въпроси Хамед Ел Куаи ще се срещнат с представители на министерствата на търговията и на регионалното развитие и благоустройството. Делегацията от Кайро има планирани специални визити във фирмите "Главбулгарстрой" и "Метрополитен".
в-к "Пари", бр. 128/08.06.1998 г.                        рег. 08.06.1998 г.
в-к "Стандарт", бр. 2045/08.06.1998 г.              рег. 08.06.1998 г.

 
Инвестирането в определени общини - с преференции
Законът за чуждестранните инвестиции определя като приоритетни инвестиционните проекти, които отговарят на няколко изисквания: размерът на инвестициите да е над 5 млн. долара; да се създават над 100 работни места; да се инвестира в определените от МС райони с безработица, надвишаваща средната за страната.

 
Списък на общините с висока безработица по чл. 18, т. 3 от Закона за чуждестранните инвестиции  
 
Област № по ред/община № по ред/община № по ред/община № по ред/община № по ред/община № по ред/община
І. Бургаска 1. Котел 2. Сунгурларе 3. Стралджа 4. Елхово
ІІ. Варненска  1. Каолиново  2. Никола Козлево 3. Венец  4. Върбица  5. Дългопол  6. Тервел 
7. Долен Чифлик 8. Смядово 9. Хитрино  10. Суворово  11. Велики Преслав
ІІІ. Ловешка 1. Угърчин 2. Златарица 3. Пелово 4. Стражица 5. Червен бряг 6. Луковит
7. Ябланица  8.  Полски Тръмбеш 9. Гулянци  10. Долни Дъбник 11. Елена  12. Никопол 
ІV. Монтана 1. Димово  2. Кула  3. Ружинци  4. Якимово  5. Брегово  6. Грамада 
7. Медковец  8. Борован 9. Хайредин 10. Мизия 11. Криводол 12. Вълчедръм 
13. Брусарци 14. Бойчиновци  15. Белоградчик  16. Оряхово  17. Ново село 18. Кнежа 
19. Вършец 20. Лом  21. Бойница  22. Бяла Слатина 23. Берковица
V. Пловдивска  1. Борино  2. Неделино  3. Ракитово  4. Стрелча  5. Садово 6. Велинград
7. Лесичево  8. Раковски  9. Доспат 10. Баните 11. Девин 12. Мадан
13. Брацигово
VІ. Русенска 1. Самуил 2. Кайнарджа 3. Антоново 4. Ветово 5. Лозница  6. Цар Калоян
7. Омуртаг 8. Борово 9. Сливо поле 10. Исперих 11. Главиница 12. Ценово
13. Алфатар 14. Опака 15. Две могили 16. Тутракан 17. Завет 18. Кубрат
19. Ситово
VІІ. Софийска 1. Белица  2. Гърмен  3. Невестино 4. Струмяни  5. Трън
ІХ. Хасковска  1. Минерални бани 2. Ардино   3. Братя Даскалови 4. Кирково  5. Стамболово  6. Тополовград
7. Павел баня
в-к "Пари", бр. 128/08.06.1998 г.                        рег. 08.06.1998 г.
 

 
Нов инвеститор се появи за "Плама"
Консорциумът, оглавяван от швейцарската "Андре", финансиран по проекта от "Централ Вексел унд Кредит банк", представи днес офертата си за рафинерията пред кредиторите и промишленото ведомство. Представител на банката у нас е Емил Хърсев. За края на седмицата е насрочено дело на ПЧБ по обявяване на "Плама" в несъстоятелност. Предприятието можело да бъде фалирано за час, твърдят от промишленото министерство.
 в-к "Стандарт", бр. 2045/08.06.1998 г.              рег. 08.06.1998 г.
 
 
Холандци ще строят депо за стари коли в София
Холандска филма е готова да построи депо за стари коли в София, съобщи екоминистър Евдокия Манева. В депото ще се съберат таратайките и ще се подготвят за преработка на скрап, обясни тя. Депото трябва да е готово до 2000 г. В него ще се карат коли и от съседни градове. Още не е уточнено колко ще струва депото, сумата ще зависи от технологията, която ще се използва.
 в-к "Стандарт", бр. 2046/09.06.1998 г.               рег. 09.06.1998 г.
 
 
Турци строят маслобойна за 2 млн. долара в Девня
Два млн. долара инвестира турската компания "Сака коркмаз" в нов завод за производство на олио в Девня, се разбра вчера. Фабриката ще преработва 120 т. слънчоглед на денонощие, а първият й цех ще бъде пуснат през септември. Оборудването за цеха вече било купено, а строителството почва до дни. Новата фабрика ще е на територията на захарния завод в Девня и ще осигури 50 работни места.

Междувременно от маслобойната "Олива" в Кнежа съобщиха, че спират работа заради изчерпване на запасите от слънчоглед. Олиото продължава да поскъпва, заради липсата на слънчоглед в повечето маслобойни в страната. В София олиото се продава по 2300-2400 лв., а средната цена на олиото в страната вече е твърдо над 2 хил. за бутилка.
в-к "Стандарт", бр. 2046/09.06.1998 г.               рег. 09.06.1998 г.

 
Английска фирма наема 60 000 дка земя в Добричко
В добричката община "Крушари" "Рейнбоу фарминг текнолоджи" наема земя за срок от 5 г. след дълго проучване. По 12 500 лв. на декар щели да платят авансово англичаните на собствениците на ниви още през този месец. Максималната рента по договор стигала до 40 000 лв. на декар.
в-к "24 часа", бр. 153/10.06.1998 г.                         рег. 10.06.1998 г.
 
 
Недоволни външни инвеститори пишат писмо до КЗК 
(Комисия за защита на конкуренцията)
Външни инвеститори, членове на БИБА, са написали писмо до Комисията за защита на конкуренцията /КЗК/, че протестират срещу текстовете от Закона за защита на конкуренцията, които забраняват рекламата чрез организиране на игри и томболи с награди. КЗК готвела отговор, че всички текстове в Закона били съобразени с изискванията на ЕС.
 в-к "24 часа", бр. 154/11.06.1998 г.                   рег. 11.06.1998 г.
 
 
Араби готови да дадат 20 млн. долара за метрото
Арабска банка е готова да отпусне 20 млн. долара за строежа на софийското метро, обяви вчера зам.-кметът по финансовите въпроси на столицата Венцислав Николов. Условието на банката е в строителството да участва и египетски консорциум. Ако се осигурят 20-те млн. долара ще можем да построим метрото до Орлов мост.
в-к. "Пари", бр.132/12.06.1998 г.                              рег 12.06.1998 г.

 
Ще подпишем споразумение за инвестиции с ОИСР
Вероятно в началото на 1999г. ще подпишем споразумение за инвестиции в рамките на ОИСР, потвърди председателят на АЧИ Илиян Василев вчера на двудневен семинар "Сътрудничество ЕС-България". Договореността, която ще приемем и по силата на която световните икономически сили контролират 96% от глобалните инвестиционни потоци, ще ни даде редица преимущества. Нуждаем се от по-силен външен интерес в областта на земеделието, комуникациите, строителството и дори финансите. Не успяваме да привлечем най-големите износители на капитали в света като САЩ, Великобритания, Франция, Япония и Италия.
в-к. "Пари", бр.132/12.06.1998 г.                              рег 12.06.1998 г.

 
Белгийски фирми ще изграждат терминал 
Терминал за опасни товари на пристанище Варна-запад ще изграждат белгийските фирми "Юнион миниер" и "Атпо".

Проектът се обсъжда в транспортното министерство. Съоръжението ще отговаря на всички изисквания за безопасност и екозащита по подобие на терминала в Антверпен. Съществуващиат сега терминал за опасни товари е потенциален барутен погреб, алармираха от противопожарната служба във Варна.
в-к. "24 часа", бр.155/12.06.1998 г.                              рег 12.06.1998 г.

 
Проектът за тунел под Шипка бил готов
Проектът за тунел под Шипка е готов за внасяне в Министерския съвет, заяви министър Бакърджиев. Ако това стане през юли, през септември можело да се обявят конкурсите за концесионер. Проектът предвижда изграждането на четири виадукта с дължина от 100 до 160 метра с пътно платно от четири ленти, като в тунела ще бъдат две.
в-к. "Земя", бр.113/12.06.1998 г.                              рег 12.06.1998 г.

 
"Солвей-Соди" откри най-големия работнически стол
Около 700 млн. лева е инвестирал в изцяло обновения работнически стол "Солвей-Соди", който вчера бе тържествено открит от първия изпълнителен директор на фирмата Бруно Бриандзоли. Според него "Солвей-Соди" успешно изпълнява инвестиционната си програма - до края на годината ще бъде завършена новата технологична линия за производство на 400 хил. тона тежка сода, а следващата година-18 хил.-тонен силоз. За износ и за вътрешния пазар фирмата е произвела 806 хил тона лека и тежка калцинирана сода.
в-к. "Земя", бр.113/12.06.1998 г.                              рег. 12.06.1998 г.

 
Световната банка подкрепя реформата в селското ни стопанство
Световната банка ще ни отпусне заем от 50 млн. долара за преструктуриране на селското стопанство, съобщи земеделският министър Венцислав Върбанов. Преговорите със специалната мисия на банката продължават повече от две седмици. Вече се уточнява конкретният размер на заема и условията за неговото издължаване. Средствата от заема са необходими за да бъде изградена система от публични складове за съхранение на зърно, както и да стане възможно разплащането със складови разписки. Новата схема за безналична търговия е заложена в Закона за зърното, който бе приет от кабинета преди няколко седмици и вече е внесен за обсъждане в парламента. С част от заема на СБ ще се финансира и проект за напоителната система. Според проекта каналната мрежа ще стане собственост на водоползвателите, уточни г-н Върбанов.
в-к "Сега" бр. 135/ 15.06.1998 г.                             рег 15.06.1998 г.

 

Copyright 1998-2012 ®  OMDA Ltd. Всички права запазени

Обратно към "Анализи"