Външни интереси
 

Коментари за правовия, финансов и данъчен ред
 
 
Данъчните прибират имущество на "Мадара" АД
Недвижима и движима собственост на шуменския автозавод "Мадара" за общо 1 млрд лева е обявила за продажба на търг данъчната служба в Шумен. По тази начин хазната трябва да събере дължимите от завода данъци още за 1993-1994 г., както и данък печалба за 1997 г. "Мадара"  АД ще трябва да се раздели и с механичния си цех в Никола Козлево, с цех в с. Тодор Икономово, както и с два парцела за изграждане на професионален учебен център. Въпреки оповестената миналата седмица сделка с Мексико за съвместно производство на камиони, в близките дни щели да бъдат извършени съкращения на персонала до 50%. Работниците не са получавали заплати от няколко месеца, заради неразплатени доставки от страна на чешката фирма Лиаз.
в-к "Стандарт" бр. 124/02.06.1998 г.               рег. 02.06.1998 г.
 
 
80% от бизнеса ни криел данъци
80 на сто от едноличните търговци в България укриват доходите си, се твърди в доклад за България през 1997 г., изготвен от Програмата за развитие на ООН. Всеки легално нает работник получава от работодателя си допълнително пари, като си спестява данъците. Според ООН една трета от работещите у нас участват в "сенчестата икономика".
в-к "24 часа" бр. 146/3.06.1998 г.                                    рег. 3.06.1998 г.
 
 
Какво най-много пречи на бизнеса в България
Според Иван Бочуков, член на борда на директорите на "Солвей Соди", високите митнически такси за вносно оборудване са най-големият проблем, също ДДС.

Според Веселин Благоев, изп. директор на Кредитна банка, проблемите на бизнеса в България, били проблеми на бизнеса изобщо. Опозицията не трябвало да набляга на негативните страни.

Филип Рамбоу, изп. директор на "Юнион миниер" за България, съветва да пазим политическата стабилност, за да не прогоним инвеститорите. Пречели неуредиците в законовата и административната уредби, продавала се продукция на държавни фирми в изолация, нямащи пари да платят, от фирмата чакали промени в наредбата за износа на цветните метали.

Робърт Стамбули, президент на фирма "Стамбули"-България, твърди, че за веригата "Бонжур" винаги проблем са били данъците и по-точно високата ставка на ДДС, също нелоялната конкуренция, реклама, законите, които били много и сложни за тълкуване. Но г-н Стамбули бил оптимист за бизнеса.
в-к "Стандарт" бр 2041/04.06.1998 г                          рег. 04.06.1998 г.
 
 
Разбиха данъчна перачница във Варна
Във Варна действа перфектна система за укриване на данъци на фирми от цялата страна. Това съобщи вчера началникът на регионалното звено към службата за предотвратяване и укриване на данъчни престъпления Живко Овчаров. Във веригата са включени около 60 наши и чужди фирми. Те изградили механизъм за укриване на ДДС, данък печалба и други държавни вземания. До момента бюджетът е ощетен с десетки милиарди лева. Системата е сложна за разплитане, тъй като дължимите данъци по реални сделки се прикриват чрез офшорни фирми и се изнасят в чужбина. В центъра на измамата са варненските ЕТ "Боян Младенов", "Брас"ООД, "Ютланд" ЕООД и няколко румънски и украински дружества. Чуждестранните фирми "Марип 555", "Габил 51" ЕООД и "Херсон 72" ЕООД акумулират данъчните задължения на повечето фирми от веригата, а техните румънски и украински собственици са напълно неоткриваеми. "Черното счетоводство" се върти от варненските СД "Корект-Гичев и сие" и "Варна инвестмънт" АД.
 в-к "Стандарт" бр. 2052/ 15.06.1998 г.                           рег 15.06.1998 г.

 

 

 

Copyright 1998-2012 ®  OMDA Ltd. Всички права запазени

Обратно към "Анализи"